Odgovori na: Astrologija, tranziti planetov, vplivi,..

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Astrologija, tranziti planetov, vplivi,.. Odgovori na: Astrologija, tranziti planetov, vplivi,..

#62300
tadej pretner
Moderator

Kako torej razumeti astrologijo oz. še boljše vprašanje: zakaj astrologija preprosto drži? Kateri mehanizmi so zadaj, da stvari držijo? Natalna karta naj bi bila odsev položaja zvezd v času rojstva. To razumem, manj jasno pa mi je, kako torej od tukaj naprej astrologija “določa” oz. opisuje zadeve? Po kakšnih znanih mehanizmih?

Saj ne gre le za astrologijo. O tem govori tudi znanost v teoriji kaosa, ki jo je utemeljil Benoit B. Mandelbrot. Teorija kaosa je odkrila obstoj štirih temeljnih kozmičnih atraktorjev (zanimivo, v metafiziki pa obstajajo štiri kozmične sile), ki jih opisuje kot sile v naravi, ki iz kaosa ustvarjajo red. Delujejo na vseh ravneh realnosti in torej na fizični ravni iz kaosa kreirajo naše vesolje, določajo pa tudi tok naših življenj (usodo).
Gledano s te perspektive, pa se pojavi novo dejstvo, ki zruši ustaljeno paradigmo, da se stvari dogajajo v sosledju vzrok – posledica. Če torej atraktorji teorije kaosa vnaprej določajo tok naših življenj, pravzaprav obrnejo teorijo vzroka in posledice na glavo!!!!!!!!!!! Stvari se torej ne dogajajo v verigi vzrok – posledica, ampak atraktorji določajo vnaprej znan vzorec, ki iz prihodnosti določa to, kar se nam dogaja danes. Naše prepričanje da današnje dogodke inicirajo dogodki iz preteklosti, je torej iluzija!!!!!!!!!!!!! Na prvi pogled je sicer videti, da so dogodki, ki se nam dogajajo, fizična projekcija energijskega vpliva naših čustev in prepričanj (jeza, strah, dvom, sočutje, razumevanje …), vendar pa je dejstvo, da recimo svojega temperamenta kaj prida ne moremo spremeniti in da se večina celo življenje ukvarja z istim tipom težav. Temu je tako ravno zato, ker se vse dogaja po nekem vnaprej določenem fraktalnem vzorcu, po katerem je tok naših življenj vnaprej določen. Zanimivost – za te sile je vedel že Aristotel; imenoval jih je entelehija (cilj, ki privlači spremembe).
Atraktorji določajo našo fizično podobo, ta pa način, na katerega vidimo svet; znano namreč je, da »nosi« vsak tip fizične konstitucije določena nagnjenja, kvalitete in slabosti. V zahodni kulturi recimo o tem govori psihologija v povezavi s karakternimi in temperamentnimi lastnostmi atleta, kolerika in sandvinika, indijska ayurveda pa jih recimo obravnava skozi vata, pitta in kapha konstitucijo. Vse skupaj je povezano tudi s kombinacijo spomina naših genov/celic, prednikov in zrelosti duše. To recimo potrjuje primer, ko so neki vegeterianki po presaditvi srca začele dišati klobase in pivo, zanimati pa se je začela tudi za motorje. Donator srca je bil namreč fant, ki je imel rad klobase in pivo, umrl pa je v nesreči z motociklom. Izvorni celični receptorji njegovega srca so torej vplivali na to, katera hrana je osebi, ki je njegovo srce dobila začela dišati in v katero smer so se usmerjale njene misli.
Ta vzorčni okvir fizičnih in psihičnih postavk je tako širok, da lahko v astrologiji določene psihične značilnosti in fizične slabosti “preberemo” že iz tako splošnega podatka, kot je zodiakalno znamenje, v katerem smo rojeni. V astrologiji so recimo za vsako znamenje zodiakalnega kroga določili tudi del telesa, na katerega ima zodiakalni znak dominanten vpliv ter telesne slabosti. Če bi vzorčna življenja, ki jih kreirajo atraktorji želeli tolmačiti astrološko, pa lahko model človeka kot energijskega bitja tolmačimo tudi skozi delovanje čaker oziroma vpliva planetov na čakre.
Znano namreč je, da je delovanje posameznih čaker vezano na posamezna psihološka področja življenja. Astrologija deli planete po polarnosti (pozitivno- yang in negativno – yin polarizirane). Yang planeti predstavljajo kvaliteto dajanja, nanašajo pa se na fizično moč, ki izhaja iz prve čakre, na katero najbolj vpliva položaj Marsa ob rojstvu, osebnostno moč, ki izhaja iz tretje čakre (Sonce) in kvaliteto govora (Merkur). Položaj yin planetov, ki se nanaša na kvaliteto sprejemanja, pa vpliva na našo čustveno plat, saj vlada Venera drugi, Mesec četrti, Jupiter pa šesti čakri.
Ti planeti “določajo” našo sposobnost občutenja, uživanja v življenju, lahkoto/težo v odnosih itd. Vpliv yin in yang planetov pa je v močni odvisnosti od Saturna, ki vlada sedmi čakri. Njegova energija je povezana z močjo individualnega duha (osebni vorteks), balansira pa vpliv yin in yang planetov na nas, naša življenja in to, kako jih doživljamo.
Seveda je na mestu vprašanje, ali je res vse tako zelo vnaprej določeno. Odgovor je, da ni nujno tako. Teorija kaosa namreč pravi, da ima vesolje kvaliteto samoorganiziranja in da je lahko vsak vzorec spremenljiv. Tudi tu namreč govorijo o stacionarni matrici, v kateri so vse možnosti že predvidene, udejanja pa se tista, na kateri imamo pozornost. Ker fizični svet percipiramo s svojimi petimi čuti, ga s tem ves čas potrjujemo. Če dojemamo svet zgolj takšen, kot je videti ter o sebi in svojih življenjih razmišljamo na določen način (vzrok – posledica, analiziranje problemov …) s tem dajemo energijo realnosti in toku lastnih življenj, kot so ga določili atraktorji, ki jih torej lahko prepoznavamo tudi skozi astrološko linijo usode. Če želimo torej v zvezi s svojimi življenji kaj bistvenega spremeniti, moramo v sfero fraktalnih vzorcev naših življenj (usoda), to pa je energijski svet. Če se torej človek nauči vzdrževati fokus v veliki meri na praznem prostoru in ne na objektih in subjektih materialnega sveta, je torej avtomatično v coni, kjer lahko svojo usodo spremeni, način, na katerega se bo to zgodilo, pa je odvisen od njegove notranje naravnanosti. Vse spremembe pa se odrazijo predvsem skozi spremembo odnosov, ki imajo pri tem pristopu potencial, da postanejo spontani in lahkotni.

In še eno konkretno vprašanje za poznavalce: Jyotiš ali zahodna astrologija? Prebrati se da, da je Jyjotiš veliko “boljši” od zahodne astrologije: će Jyotiš pomeni 100% astrološkega znanja, ga zahodna astrologija ponuja 20-30%. Ali takšne trditve držijo? Nekako tri področja se kažejo, ko poskušaš primerjati obe vrsti astrologije: precesija oz. položaj sonca, ki ga baje zahodna astrologija upošteva, čeprav se ji ravno na tem področju očita nenatančnost, potem časovne periode in upaje oz. preventivne tehnike. To naj bi predstavljalo glavno prednost Jyotiša pred zahodno astrologijo. Ali lahko to nekdo, ki zadeve dobro pozna malo pokomentira?

Imam premalo znanja, da bi se lotil teh primerjav, osebno pa me pravzaprav nobena od obeh astrologij ne zanima. Gre pravzaprav za analiziranje, dejstvo pa je, da nam za izstop iz vnaprej določene linije usode analiziranje kaj prida ni v pomoč.

Lepo je če deliš