Odgovori na: Razsvetljenje

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Razsvetljenje Odgovori na: Razsvetljenje

#62255
snowcat :)
Participant

Še enkrat – če da brez teh znakov vmes……

Opis našega sveta je: pogojen, dualen, dinamika akcija-reakcija (materialno je polarno, nematerialno je enako-enako), gibanje v smeri ravnovesja (homeostaza).

Včeraj na sprehodu s psom razmišljala o tem in sem poštekala razliko med vsemi živimi organizmi in ljudmi. Organizmi se vodjo po programu, ki je napisan. Program isto ,,odloča,, ,,izbira,, med 0 in 1 (da, potem….ne, potem…..) Organizmi pa ne posegajo v proces. Preidejo v novo/drugo/drugačno homeostazo spontano. Torej če labodi na češkem pridejo na sotočje dveh rek. Ena je termalna in nikoli ne zamrzne, ljudje jim mečejo hrano. Evo, ni več sezonskih selitev. Pač primer. Zato je planet prišel tako ,,daleč,, – so se razvile vrste faune in flore, …

Pri človeku je enako. Človek je sestavljen iz mnoga plasti, ki so v nikoli mirujoči interakciji med notranjim in zunanjim svetom. Ta interakcija poteka tudi isto kot pri ostalih organizmih po programih v skladu s pogoji tega sveta (pogojenost, dualnost, akcija-reakcija, ravnovesje). Človek pa si vzame ,,pravico,, posegati. Posega v spontanost poteka procesov, ki iščejo homeostazo. Kliče to uporaba svobodne volje. Razlika med organizmi in človekom pa je, da človek svojim delovanjem/aktivnim spreminjanem/poseganjem namesto prilagajanja/spreminjanja, ustvarja polja, ki so destruktivna.

V glavnem procesi izbire se dogajajo ves čas (že zaradi narave našega sveta) na vseh nivojih (materialnih in nematerialnih). Človek si rad misli, da ima izbiro in da to je manifestacija svobodne volje. Ni pa to res. Če bi bilo res, ne bi nikoli se razvil marketing na tako raven, ki je danes. Bombardira človeka iz vseh strani. To je zelo poenostavljen argument, ki pa drži 100%.

Tako, da kaj je svobodna volja ? Moje razumevanje je, da to nima veze s izbiro. Da ima veze s zavestnostjo delovanja. Da ima veze s manj od pol sekunde, preden človek nekaj udejanji (lahko je tud popolnoma pasiven, ki je tudi oblika delovanja). Da ima veze s opazovanjem spontanega poteka procesov in sodelovanju brez odpora. Kraljica svobodne voje pa je namera. Sposobnost aktivne namere. To je razlika med organizmi in človekom. Organizem bo šel po različici, ki ponujajo ,,4 stebri,, (pogojenost, dualnost, akcija-reakcija, ravnovesje). Človek ima tudi to ponudbo. Lahko pa si ,,prikliče,, različico. Kreira.

Teža v tej manj od pol sekunde pa je zavestnost in temu v skladu odgovornost (zavedanje se povezave aktivnost-reakcija). Večina ljudi v celem življenju nikoli ne pride do tej manj od pol sekunde prostora in izbere ta jogurt, ki ima vse pogoje da privlači pozornost. Človek pa misli, da izbira.

Tudi, Glas, tvoje čakanje na pravo izbiro je dejansko na podlagi ,,4 stebrov,, (pogojenost, dualnost, akcija-reakcija, ravnovesje). Ali izbereš ali ne (to tud je koneckoncev izbira). Možna razlika pri tebi pa je, da se zavedaš tega procesa in dovoljuješ spontanost (ne veš natančno zakaj se je pojavil ta občutek, da ta je ta pravi). In v tem je tvoja uporaba svobodne volje. Ne v jogurtu, ki si ga izbral. Ampak v sodelovanju s procesom.

snowcat

Lepo je če deliš