Odgovori na: Kristali – vprašanja o konkretni uporabi

Forum Duhovnost Forumi Kristali Kristali – vprašanja o konkretni uporabi Odgovori na: Kristali – vprašanja o konkretni uporabi

#62116
tadej pretner
Moderator

bi bilo smiselno zgraditi steno ali kak fake kipec iz tele soli?
http://www.bazenska-trgovina.si/trgovina/solni-zidaki/solni-kamni-razlicne-velikosti
s tem mislim, če bi to imelo kak zdravstveno-sprostitveni vpliv na prostor, zrak in posledično bivanje v njem.

ljiva.

Odvisno od motiva ;o). Na Poljskem nakopljejo veliko kamene soli in zanimivo je, da so nekatere rudnike predelali v zdravilišča, v katerih zdravijo predvsem pljučne bolezni (btw – temu pravijo speleoterapija). Spešl dobri učinki so pri astmi. Pri tuberkulozi in pljučnih obolenjih, pri katerih pride do pljuvanja krvi, pa naj bi bila takšna terapija celo škodljiva. Nekje sem prebral tudi, da ni za tiste z rakom in vročino, a težko komentiram; glede raka se mi zdi namreč skrajno nenavadno, da bi “solna soba” povzročila celo negativne učinke, ampak tako sem nekje prebral. Sicer pa papir in internet vse preneseta, tako da ni nujno, da to res drži.

bi to delovalo kot solna lučka? če seveda bi bilo tudi osvetljeno. ča ja, kako naj bi bilo osvetljeno oz. ogrevano?

Pri solni lučki ni toliko poanta v osvetljenosti, ampak segretosti. Ko je segreta, začne iz nje izhajati vlaga, s tem pa negativni ioni. Ima pa različna kamena sol različno stopnjo vsebnosti vlage. Največ jo je v južnoameriških kamenih soleh.

bi blo smiselno v to figuro ugradit tut kak kristal? kakšen?

Ph, kamena strela ne more škoditi … ;o)

kako, s čim sol “lepiti” ?

Nimam pojma.

bi to lahko nadomestilo el. ionizator?

seveda.com

je el. ionizator pod kakšnimi pogoji lahko celo neuporaben ali škodljiv? npr. zaradi starosti, poškodbe, nepreverjenega proizvajalca…

Po mojem ne. So pa različno kvalitetni. Najkvalitetnejši so tisti, ki vsrkavajo zrak skozi vodni filter. Tako prestrežeš prah. Prah se namreč v zraku drži pozitivnih ionov, kateri pa grejo zaradi ionizatorja v franže, tako da se prah obori in imaš videz zaprašenosti. V glavnem – če boš naredil zid, bo zaprašenost večja, ti pa boš imel izgovor, da je svinjarija v flatu posledica negativnih ionov oziroma pomanjkanja pozitivnih. Stari, čez dober izgovor ga ni …

bi bila možna celo predoziranost?

Pri tem ne glej samo negativne ione. Kamena sol vsebuje v sledeh cca 80mineralov, ki imajo tudi svoj vpliv. Od tu morda pomisleki, da takšna soba recimo ni za rakave bolnike ali folk z oslabelim srcem. Tko da je vprašanje, če je “solna votlina” primerna za stalno bivanje.

a misliš, da solna lučka, ne glede na to, kje kupljena in kakšne oblike, zadosti potrebam po ioniziranju zraka v prostoru?

Če imaš radiatorsko ogrevanje, imaš pozimi načeloma zelo suh zrak. Takrat ne zadosti, oziroma je treba “pomagati” s kakšnim vlaženjem zraka.

jo je smiselno ali celo nujno dodatno očistiti ali informirati? če ja, kako?

Jah, tudi sol je seveda moč programirati. Postopki so enaki, kot pri kristalih.

mal zmedeno use skupi

V primerjavi z nekaterimi “dosežki” iz preteklosti se mi zdi tole pisanje prav briljantno ;o)

Lepo je če deliš