Odgovori na: Zemlja in spremembe

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Zemlja in spremembe Odgovori na: Zemlja in spremembe

#62089
glas
Participant

 

“TESLA EKO-VASI”

 

http://www.regenvillages.com/

Če se preseliš v vas v okolici Amsterdama – Almere, si boš svojo zelenjavo, solato itd proizvajal v topli gredi, ki bo kot podaljšek tvoje hiše ali del nje. Jajca boš dobil iz piščančje farme, ki bo za vso vas, vsi organski odpadki se bodo zbirali in predelovali v kompost.

To so “obnovitvene” vasi, saj se vsi viri uporabljajo v zaprti zanki. V “ReGen” vasi se odpadki hrane kompostirajo, ta kompost je nato tudi vir hrane muham, te muhe so nato krma za ribe, ki se gojijo v vasi, voda iz teh ribogojnic se nato preusmeri v vrtove in se tako ustvari zaprti samooskrbni sistem. To so večplastni sistemi, ki združijo ribogojstvo, hydroponic kmetijstvo, z rastlinami, ki imajo korenine potopljene v zelo hranljivi soluciji, namesto v zemlji.

Takšne aquaponic kmetije bodo proizvajale raznovrstne prehranske izdelke za prehrano prebivalcev take vasi. Hkrati pa bo vsak imel svojo toplo gredo z sezonsko zelenjavo v sklopu svoje hiše, ki se bo namakala z zbrano in filtrirano deževnico. Hiše bodo imele solarne panele, ki bodo dovolj za potrebe vsake hiše po energiji.

To je koncept soseske, ki ti na vsakem koraku nudi tudi prehrano, doma imaš namesto zelenice zelenjavo, ob poteh v vasi imaš jagode, robide, sadna drevesa, oreščke, začimbe, torej raznovrstne stvari za uživanje. Ehrlich reče: “Ne delamo trat, ne delamo zelenic, igrišč za golf ali teniških igrišč, saj vse to predstavlja naravni prostor, kjer raste hrana na različnih biljkah.”  Če bi se v vasi proizvedlo več hrane, kot bi se jo porabilo, bi se ta nato prodala.. To bo vas, ki bo omogočala ekološko osveščenim ljudem, da se odklopijo od starega sistema “off-grid” in da to naredijo pod svojimi pogoji.

 

 

ReGen vasi dajejo okoljsko prijazno alternativo sodobnemu urbanemu življenju. Namen teh vasi je tudi osveščanje globalni proizvodnji hrane, da je ta lahko manj potratna in bolj samooskrbna. Vasi bodo grajene na način da vzdržijo tudi morebitne naravne katastrofe, ker so pa energetsko in prehransko neodvisne, pa so za kakršnekoli katastrofe že iz tega vidika najbolje pripravljene.

 

 

V teku izgradnje sta dva projekta Almere, Nizozemska in Lund, Švedska. So pa pravkar v postopku iskanja in nakupa zemljišč po Danski Norveški, Nmečiji in Belgiji..

 

Več na:  http://www.businessinsider.com/self-sufficient-village-regen-2016-9

 

Lepo je če deliš

“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”