Odgovori na: Čustva in čustvena stabilnost

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Čustva in čustvena stabilnost Odgovori na: Čustva in čustvena stabilnost

#62046
snowcat :)
Participant

Naučena čustva – primer pes : prvotno se pojavi znoter otroka emocija – v tem primeru reakcija na psa, ki laja – sledi jok ali beg otroka. To je reakcija, ki pride takoj. Karkoli, ki ima mama za povedat kasneje, je pogojevanje na podlagi doživete izkušnje. Osnova je, da otroku ni bilo dovoljeno, da zbeži ali da joče.

Niti slučajno. Zakaj otroku ne bi bilo v tej situaciji dovoljeno zajokati? Še enkrat: Otrok v začetku ne ve o psu ničesar. Iz radovednosti stegne proti njemu roko, pes pa npr. zarenči. Otrok zajoka, od reakcije mame pa bo odvisno, kakšen bo imel v bodoče odnos do psov. Če ga bo mama le objela in dopustila, da skozi jok sprocesira strah, do katerega je prišlo, se ta pač sprocesira in ne bo pustil posledic. Posledice so, kadar tega ne sprocesira in mu še v fazi bolečine mama začne tupit, kaj vse bi se lahko zgodilo. Takrat nezavedno poveže psa in strah. Pes postane zanj nekaj, kar sproži strah.

Lepo je če deliš

Dejansko govoriva zelo podobno. Ali otrok sprocesira ali ne (je še v fazi bolečine in mama že naklada). To so dve izhodišča. Zgodba ,,strah z psov,, je nadaljevanje ene od teh poti. Vprašanje ,,zakaj ne bi dovolili, da otrok joče ?,, ….. hm, recimo jaz sem bila tak otrok….. v glavnem, nesprocesirane emocije (možnost rešitve) ostanejo in posledično peljejo k odtujitvi telesa. Zato ker telo je tisto, ki ,,doživlja/shranjuje ,, emocije/bolečino. S odtujitvijo od telesa se odtujimo od možnosti videti/zaznavati realnost. Posledično karkoli kdorkoli nam ,,pove/naloži/pogoji,, bomo ,,verjeli/upoštevali/sledili,, zato ker drugega ,,vodnika,, ni več. To je osnova pogojevanja. Odtujitev od telesa. Pozornost/fokus je popolnoma na zunanjem svetu. To pa ne ustavi pojav emociji. Jaz sem imela/še imam popolnoma nenadzorovane izbruhe histeričnega smeha ali arogantnosti ali besa s totalnim nespoštovanjem do človeškega trpljena/življenja. S dihanjem sem nadzorovala/omejevala/ustavila pojav nezaželenih/nedovoljenih emociji že od mičkene, tako, da mi je to postalo avtomatsko. Dejansko pa stala žejna v vodi do kolen. Emocije je možno gojiti samo s ,,čarovnimi besedami,, tipa ,,dej sine, saj zmoreš, ne me razočarat,, ali ,,vedi kaj govoriš, da ne spadeš neumna,, ali pač s uporabo/fiksacijo nekaterih afirmaciji. Zato je imel Hitler tako pogosta srečanja in ponovitev gesel, ….da postanejo trigerji del vsakdanjosti in s tem, je vzdrževal folk v konstanti jezi/napadalnosti/strahu. Glede na to, da narava teži k iskanju rešitve, jasno, da kadar je dal komando ,,imam rešitev,, so mu sledili kot ovčke. Poanta pa je bila v tem, da stroga vzgoja je vrgla celotno generacijo ven iz telesa, presekala povezavo s emocijami in s tem ustvarila generacijo brez sočutja do sebe in posledično do drugih, pripravljena slediti zunanjemu voditelju.

Vsak, ki teži k gojenju/nadzorovanju/zatiranju čustev je na poti pogube, če ne zdaj in tukaj, pač kasneje.

Ali obstaja čarovna beseda ?

Da. Spontanost. B-)

snowcat

Lepo je če deliš