Odgovori na: Čustva in čustvena stabilnost

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Čustva in čustvena stabilnost Odgovori na: Čustva in čustvena stabilnost

#62036
tadej pretner
Moderator

Torej samorastniki ne razvijajo čustev? Čustvene reakcije so prisotne cel čas tudi ko ni staršev zraven ali kakega drugega človeka. Mogoče otrok v spremstvu staršev nikoli ne bo srečal psa pa vendar ko se mu bo to zgodilo v starih letih ko bojo starši že dolgo pod rušo bo imel čustven odziv.

Kakšni samorastniki? Za vsakega majhnega otroka na nek način kdo skrbi, sicer ne more preživeti.
Seveda lahko iščeš dlako v jajcu, a pisal sem o tem, na kak način nastaja čustvena identiteta pri majhnem otroku. Dal sem le en primer, lahko pa bi jih na stotine. Otrok se uči direktno )prek izkušnje) in indirektno (prek opazovanja). V družini se prek opazovanja odnosa med staršema “nauči” veliko o partnerski ljubezni in njegovo patnerstvo je pogostokrat preslikava partnerstva staršev. Ali pa – otrok se želi igrati s starši, pa mu rečejo, da nimajo časa, ker morajo služiti denar. Če bo to nekajkrat slišal, bo ziher razvil odklonilen odnos do denarja.

Ne zanikam, da določeni strahovi ne morejo biti karmični, a so veliko redkeje, kot večina misli. Strah pred pajki in kačami običajno nima veze s karmo, tudi če otrok ni imel nikoli kake bioleče izkušnje s temi živalimi, ampak gre za eno od tipičnih manifestacij specifičnega straho kot posledica notranjih konfliktov.

Lepo je če deliš