Odgovori na: duševne bolezni

Forum Duhovnost Forumi Zdravje in alternativna medicina duševne bolezni Odgovori na: duševne bolezni

#61975
tadej pretner
Moderator

Kaj sploh je instinkt? To ni isto kot intuicija?

Žal ni enoznačne definicije instinkta in intuicije. Najpogosteje pravijo, da je instinkt kolektiven, da je namenjen ohranitvi vrste in povezan s podzavestjo oziroma reptilnimi možgani. Za intuicijo pa pravijo, da je “plod” višje zavesti – ko nekaj veš, ne da bi imel o tem predhodno znanje. A zadeva je bolj zapletena.
Oba pojma sta najverjetneje povezana z nekim širšim segmentom kolektivne zavesti, zato predvsem pod pojem instinkt pogostokrat prištevamo kaj, kar v bistvu ni instinkt, recimo arhetip matere. Običajno sicer pravimo, da pride takrat, ko se aktivira instinkt preživetja, do blokade racionalnega dela možganov, a obstajajo izjeme, ki kažejo na to, da instinkti včasih delujejo v sodelovanju s sesalskim delom možganov; noseča ženska oziroma mati se prek instinktov poveže z arhetipom matere, posledično pa za otroka zna poskrbeti, čeprav je tega ni nihče učil.
Razen v primerih povezave z arhetipi, se instinkt aktivira s hkratno blokado racionalnega dela možganov. Ko recimo slišimo strele, se vržemo na tla. Videti je, da instinkt ni le domena plazilskega dela možganov, ampak tudi sesalskega, sicer odgovornega za načine vedenja in odzivanja, kot so ljubezen, pomoč, sočutje, povezanost, kot tudi bes, strah in spolna sla pri odraslih (ko torej ne gre za goli nagon po razmnoževanju). Ko namreč kdo na cesti pade, mu bomo instinktivno pomagali – a na tej ravni se že opazijo razlike, saj ne bo pomagal vsak. Ali boš pomagal ali ne, je odvisno od integritete – komu bi bil recimo padec nekoga drugega celo smešen. Na tej ravni se dogaja naša reakcija na nenadne življenjske težave, ki načeloma iz človeka potegnejo ali najboljše (instinkt sesalskih možganov), ali najslabše (polja, s katerimi smo identificirani in ki želijo na vsak način preživeti lahko poskrbijo za aktivacijo sebičnih, preživetvenih mehanizmov iz domene plazilskih možganov. V kvantni psihologiji je v domeni instinkta tudi sposobnost usmerjanja na zdrave cilje oz. cilje, ki potem prinesejo uspeh.

Kako pa ustvariš povezavo z energijo zemlje?

Nekaj konkretnih vaj najdeš v knjigi Integrirana osebnost.

Lepo je če deliš