Reply To: REALNA realnost /vs./ projicirana realna realnost

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast REALNA realnost /vs./ projicirana realna realnost Reply To: REALNA realnost /vs./ projicirana realna realnost

Nataša
Član

tadej pretner wrote: V posameznem sistemu je človek »imenoval« boga, božanstva, angele … in jih s svojo vero spravil v življenje v obliki, v kateri vanje verjame. In v verski ekstazi bo ta božanska bitja pripadnik določene vere tudi videl (ker je v polju te vere oziroma te realnosti), ti jih pa ne boš (ker nisi).

Tadej, glede tega nisem tako prepričana. Moji starši so bili svoj čas komunisti, zato cerkve še ovohat nisem smela, skratka vzgojena sem bila popolnoma ateistično, in tudi kasneje me ni nikoli zanimalo karkoli na temo krščanstva recimo. No, kasneje, ko sem začela z delom na sebi, je bilo presenečenje toliko večje, ko sta se mi med meditacijami začela intenzivno prikazovati Jezus in Marija in mi takrat dala marsikateri napotek. V začetku sem se branila sto na uro, ker mi je bilo to povsem tuje, no potem sem popustila in preprosto poslušala. Marsikatera od stvari, ki mi je bila takrat predana, mi je postala jasna šele danes in šele zdaj se počasi približujem stvarem, s katerimi takrat niti približno nisem vedela, kaj narediti, nanašale pa so se v veliki meri na mojo prihodnost. Sicer pa se mi zdi tudi povsem možno, da sem zgolj komunicirala z enim od vidikov same sebe, ki je izražen v obliki Marijine ali Kristusove zavesti. No, kasneje je ta komunikacija tako ali tako izzvenela in zdaj se že kakšni dve leti ni več pojavila.

tadej pretner wrote: Nasploh so koncepti, ki ločujejo boga od človeka brez izjeme mentalni produkti, k jim je življenje vdahnil človek. Povezanost pa je objektivna realnost, ki se je v glavnem ne zavedamo, saj smo že od vsega začetka vzgajani tako, da se dojemamo kot ločeno entiteto.

S to izjavo se pa ful strinjam. V zadnjem času sem se namreč dosti ukvarjala s tem, kaj vse je mentalni produkt, in skoraj neverjetno je, za koliko stvari sem ugotovila, da jih lahko preprosto opustim, ker niso resnične. Dejansko je vse, kar ostane pod vso kramo in vsemi konstrukti, samo povezanost, enost, ki je zame tudi edina prava resničnost.

glas wrote:
Zakaj pa potem ni kolektivni sen tudi vsa fizična realnost, ljudje (s telesi, čakrami,..), Zemlja,…življenska energija?

Mislim, da je Osho enkrat izjavil, da dvomi v obstoj čaker, oziroma da jih ni v njegovi realnosti, tako da je tudi to lahko predmet debate v zvezi z mentalnim konstruktom.

Lepo je če deliš