Intuicija
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Intuicija
- This topic has 21 odgovorov, 8 glasov, and was last updated 10 years, 2 months nazaj by tadej pretner.
-
AvtorPrispevki
-
20. 12. 2010 ob 13:58 #7651tadej pretnerModerator
Ker je bilo te dni veliko govora o takšnih in drugačnih videnjih, odpiram temo “intuicija”. Za izhodiče podajam tisto, kar sem o tem napisal v “Celostno bioterapijo”:
“Svet in njegove energije doživljamo na dva načina. Pri prvem z enim ali več od petih čutov (vid, sluh, otip, okus, vonj) sprejmemo neko informacijo, zavest pa jo potem interpretira v odvisnosti od naših izkušenj in znanja. Pri tem načinu gre za opazovanje pojavnega sveta, iz katerega izberemo tisto, kar nas ta hip zanima; na nek način gre torej za razdvajanje. Drugi način pa je intuitiven, pri njem pa zaznamo energije neposredno, brez vključitve racionalnega uma. Je torej celosten, saj zaznamo celostni vtis neke energijske atmosfere. Z razvijanjem intuicije torej razvijamo sposobnost, da nas nek dogodek prevzame tako, da v njem sodelujemo na vseh energijskih ravneh. Ko rečemo, da nas je nek dogodek „ganil“, smo ga dojeli na tak način.
Pri intuitivni zaznavi velja pet pravil:-Če želimo kvaliteten sprejem, moramo poskrbeti za to, da imamo dober sprejemnik. To pomeni, da v intuitivni zaznavi kaj prida ne bomo napredovali, če ne bomo poskrbeli za zdravo telo, čistost misli in čimboljši sklad telesa, uma in duha. Pri tem, da delujemo zares celostno, nam bodo v veliki meri pomagale vaje pri katerih krepimo zavest o lastnem telesu in njegovi vpetosti v vesolje.
– Za dejansko terapevtsko intuicijo gre le takrat, kadar smo z objektom/subjektom zaznave ustrezno uglašeni in v stanju notranje praznine. Če ne delujemo iz praznine, lahko doživljamo zgolj miselne prebliske, ki so posledica našega znanja, povezanega s prooblematiko objekta/subjekta zaznave in jih zmotno interpretiramo kot intuicijo.
– Nikoli „ne stavimo“ na intuicijo kot na temeljni način npr. naše energijske diagnostike. Veliko je namreč elementov, ki vplivajo na moč naše intuicije v danem trenutku in ta ni vedno enaka. Najslabše pa je, ko se znajdemo v situaciji, ko bi „morali“ neke stvari intuitivno zaznati. To v nas ustvarja določen pritisk, ki nas vleče iz stanja praznine, zato v takšnih primerih o resnični intuiciji ne more biti govora.
-Intuitivna zaznava je boljša na področju, s katerim se sicer ukvarjamo oziroma o katerem veliko vemo, kot pa na področjih, ki nam niso dobro poznana. To si lahko razlagamo tako, da nezavedni del možganov obdeluje in povezuje tudi podatke, ki jih zavestno nismo zaznali, poleg tega pa obstajajo v UIP tudi finejše povezave med ljudmi, ki se ukvarjajo z isto ali podobno problematiko, tako da nas tudi to približa odgovorom na nekatera vprašanja.
-Intuitivna zaznava ni pri vseh ljudeh enaka. Nekateri npr. pravijo, da odgovor na neko vprašanje začutijo, drugi ga vidijo … To pomeni, da je tudi ta oblika zaznave, ali pa vsaj njena interpretacija, na nek način povezana tudi s petimi čuti, kar pomeni, da je smiselno zavestno razvijati čut (ali kombinacijo čutov), ki ga pri zdraviteljskem delu tudi sicer najbolj uporabljamo in na ta način na intuitivni ravni odpreti informacijam dostop do zavesti.
Intuitivno zdravilsko vedenje se nam bo torej razvijalo paralelno s splošnim širjenjem znanja s področja zdravilstva. Znanje pa širimo z izobraževanjem, pridobivanjem izkušenj skozi zdravilsko delo, z izvajanjem vaj za skladnost telesa, uma in duha in preko vaj za razvoj posameznih čutov. “
Primer k zadnjem odstavku:
Veliko ljudi ima npr. probleme z neusklajenostjo podelementov jaza (največkrat gre za neskladje med tem, kar mislimo, da bi morali narediti in tistim, kar smo dejansko naredili). To pomeni, da intuitivno adekvatno ne moreš definirati problma, če same strukture jaza ne poznaš.28. 12. 2010 ob 20:37 #7845SašaČlanEvo, da tukaj odgovorim.
Sama sem v preteklem letu ogromno delala na sebi in svoji duhovni rasti, posledično pa se je zelo izostrila tudi moja intuicija oz kot jaz temu rada rečem, moja jasnočutnost.Kot Tadej govori, ljudje imamo različno odprte intuicijske kanale, jansočutnost, jasnoslišnost, jasnovidnost in jasnovednost. Ponavadi imamo enega bolj odprtega kot pa preostale. Jaz imam na primer močno odprto jasnočutnost in jasnoslišnost. Bolj kot sem se prepuščala pretoku informacij skozi ta kanal, več podatkov sem dobivala, hkrati pa se mi odpirata tudi preostala dva kanala.Moram pa poudariti, da znajo ti kanali včasih zatajiti, pa ne toliko ker bi šlo kaj narobe, temveč predvsem zato, ker sem ali preutrujena, ali imam svoje “težave” ali pa, če uporabim Tadejevo terminologijo, nisem v stanju notranje praznine. Sama raje uporabim izraz, da sem popolnoma usklajena sama s seboj, da je moje telo v ravnovesju v vseh pogledih.Je tudi res, da ne “stavim” vse samo na intuicijo, ogromnokrat imam seveda prav, vseeno pa vem, kdaj nisem povsem prepričana in takrat rajši “preverim” informacijo. Pa ni to zato, ker bi dvomila sama vase, temveč zato, ker te lahko marsikatera stvar spelje s prave poti, med drugim tudi osebno pričakovanje.Vseeno pa bi rada poudarila, da je pri vsakršnem delu, pa naj bo to delo z nihalom, delo z intuicijo, delo s kristali, potrebno zaupanje sam vase, ker če sebi ne boš zaupal, potem ne bo nič iz tega, pa če se še tako trudiš.1. 1. 2011 ob 20:08 #7908LillyČlanJaz imam pa v obdobjih, ko se dosti ukvarjam s sabo, običajno ogromno sinhronicitetnih pojavov.
Bolj kot kaj drugega mi je bilo to zmeraj zanimivo… pa sem komaj zdaj pomislila, kam bi lahko umestili te pojave? Je to neka predstopnja intuicije? Ali pa že del intuicije?Lilly2011-01-01 20:09:07
1. 1. 2011 ob 21:32 #7910jankoČlanSaša wrote: Evo, da tukaj odgovorim.
Sama sem v preteklem letu ogromno delala na sebi in svoji duhovni rasti, posledično pa se je zelo izostrila tudi moja intuicija oz kot jaz temu rada rečem, moja jasnočutnost.Kot Tadej govori, ljudje imamo različno odprte intuicijske kanale, jansočutnost, jasnoslišnost, jasnovidnost in jasnovednost. Ponavadi imamo enega bolj odprtega kot pa preostale. Jaz imam na primer močno odprto jasnočutnost in jasnoslišnost. Bolj kot sem se prepuščala pretoku informacij skozi ta kanal, več podatkov sem dobivala, hkrati pa se mi odpirata tudi preostala dva kanala.Moram pa poudariti, da znajo ti kanali včasih zatajiti, pa ne toliko ker bi šlo kaj narobe, temveč predvsem zato, ker sem ali preutrujena, ali imam svoje “težave” ali pa, če uporabim Tadejevo terminologijo, nisem v stanju notranje praznine. Sama raje uporabim izraz, da sem popolnoma usklajena sama s seboj, da je moje telo v ravnovesju v vseh pogledih.Je tudi res, da ne “stavim” vse samo na intuicijo, ogromnokrat imam seveda prav, vseeno pa vem, kdaj nisem povsem prepričana in takrat rajši “preverim” informacijo. Pa ni to zato, ker bi dvomila sama vase, temveč zato, ker te lahko marsikatera stvar spelje s prave poti, med drugim tudi osebno pričakovanje.Vseeno pa bi rada poudarila, da je pri vsakršnem delu, pa naj bo to delo z nihalom, delo z intuicijo, delo s kristali, potrebno zaupanje sam vase, ker če sebi ne boš zaupal, potem ne bo nič iz tega, pa če se še tako trudiš.k ena moja biwša…
upraša in tut kr sama odgowori…
sej ok., sam kaj, k je pol še razlagala, kaj vse narobe mislim.
prokleti desci1. 1. 2011 ob 21:42 #7911tadej pretnerModeratorLilly wrote:
Jaz imam pa v obdobjih, ko se dosti ukvarjam s sabo, običajno ogromno sinhronicitetnih pojavov.Bolj kot kaj drugega mi je bilo to zmeraj zanimivo… pa sem komaj zdaj pomislila, kam bi lahko umestili te pojave? Je to neka predstopnja intuicije? Ali pa že del intuicije?Fajn, da si “odprla” še področje sinhronicitete. Ene stvari se dogajajo po določenih načelih, pa jih včasih prepoznamo kot del intuicije, včasih pa ne. In povezava, da se ti sinhroniciteto opažaš v obdobjih, ko se ukvarjaš s sabo, seveda pije vodo. Ampak najprej si poglejmo pojem avtopilota, ki ga strokovno imenujejo inicialno emocionalni obrazec – gre pravzaprav za kanal, po katerem se LAHKO manifestira intuicija, ni pa nujno. In od tega, kaken stik imaš sam s seboj je odvisno, ali bo šlo za intuicijo, ali ne.
a) Primer, ko ima avtopilot kvaliteto intuicije:
– recimo v borilnih veščinah, ko pride do tvoje reakcija prej, preden lahko fizično opaziš namero nasprotnika
b) Primer, ko avtopilot nima kvalitete intuicije:
– Do nekoga se “spontano” distanciraš, vendar izhaja ta distanca iz “slabih” stvari, ki so ti jih o njem povedali drugi.
V prvem primeru torej deluje na osnovi stika s seboj, v drugem pa na osnovi etiketiranja, kar te avtomatično oddalji od toka življenja.Sinhroniciteta pa je povezana z dejstvom, da pravzaprav dogodke v našem lajfu ves čas privlači/kreira naša podzavest. Kadar nisi v skladu z njo, oziroma ko je velika razlika med tistim, kar misli da bi moral delati in tistim, kar delaš, tistim, kar “smeš” in tistim, kar bi rad …, pravzaprav v svojem lajfu ne sodeluješ dovolj zavestno/usklajeno, oziroma nosiš v sebi preveč kaosa, da bi do takšnih paralelnih “naključij” oziroma sinhronicitete lahko prihajalo. V fazah, ko se človek ukvarja sam s sabo pa je ta sklad boljši in potem je treba sekundarne pojave, ki takšno fazo spremljajo, le opaziti. Skratka, karkoli počnemo, za sabo ne potegne le direktne posledice nae aktivnosti, ampak tudi različne sekundarne pojave. Če so ti pojavi kaotični, je to že ena vrsta alarma, da z našo primarno aktivnostjo verjetno nekaj ni o.k. In tudi opažanje takšnih stvari pravzaprav sodi v domeno intuicije.
1. 1. 2011 ob 23:39 #7915strelkaParticipant
Tale avtopilot .mene spominja na instink …reagairaš po notanjem občutku…( borilne veščine) )…
Potem vse je etikiranje …še vedno mi ni jasno zakaj enkrat rečete da delujete po intuiciji ..enkrat pa na osnovi etikiranja ..
Kako se to ločuje …?Pa še nekaj kako ločujete intuicijo pa instinkt …pač povsod piše intuicija je delovanje iz srca …samo to se tko klišejsko sliši….
Npr …kako to delovanje iz srca deluje čist vi situacijah ….?
iz kot pa potem instinkt …iz malih možganov…? boj za obstanek?Saj intuicija je tudi neko vrsto ocenjevanje ..pač preceniš opa to pa ne bo uredu …hja tale pa mal grdo zdele misli…
sinhroniciteta..
neko naključje ..ki ima smisel..
torej kaj je potem npr tole …hodiš po trgovini npr se ozreš v polico kaj vem z moko ..in takrat , saj res moko moram kupit…
kaj je to intuicija .ali naključje?
Sprašujem za to ..ker sama ne ločim med intuicijo in instinktom….strelka2011-01-02 00:05:58
2. 1. 2011 ob 7:46 #7921tadej pretnerModeratorstrelka wrote:
Tale avtopilot .mene spominja na instink …reagairaš po notanjem občutku…( borilne veščine) )…
Potem vse je etikiranje …še vedno mi ni jasno zakaj enkrat rečete da delujete po intuiciji ..enkrat pa na osnovi etikiranja ..
Kako se to ločuje …?Pa še nekaj kako ločujete intuicijo pa instinkt …pač povsod piše intuicija je delovanje iz srca …samo to se tko klišejsko sliši….
Npr …kako to delovanje iz srca deluje čist vi situacijah ….?
iz kot pa potem instinkt …iz malih možganov…? boj za obstanek?Saj intuicija je tudi neko vrsto ocenjevanje ..pač preceniš opa to pa ne bo uredu …hja tale pa mal grdo zdele misli…
Eden od problemov pri razumevanju določenega izraza pogostokrat izhaja iz tega, da začenjamo v pogovornem jeziku nek izraz uporabljati tudi v smislih, ki niso v domeni njegove definicije, in čez čas se folk pravega pomena izraza sploh več dobro ne spomni. Takšen slučaj je tudi pri instinktu. V osnovi se je ta izraz nanašal predvsem na živali in sicer na nagon – prirojene nezavedne aktivnosti usmerjene k ohranitvi vrste (dihanje, hranjenje, razmnoževanje).
Instinkt je vzrok, da so recimo miši mačje naravne sovražnice in je kvaliteta, s pomočjo katere preživiš v pogojenem svetu, tudi sam po sebi pa je povsem pogojen, saj izhaja iz ločenosti!!!!!!!Tudi intuicija nam pomaga preživeti v pogojenem svetu, a izhaja iz dejstva, da smo vsi povezani in na tem principu tudi deluje. Nanaša se na neposredno spoznavanje resnice, mimo izkušenj (za spoznavanje preko izkušenj je značilno etiketiranje).
Izraz avtopilot oziroma inicialno emocionalni obrazec je z izrazoma instinkt in intuicija povezan, uporabljati pa so ga začeli ravno zaradi odkritij, da lahko vedenje, ki mu ponavadi rečemo intuitivno (recimo – nekdo mi ni všeč) izhaja tako iz resnične intuicije (uravnotežena, integrirana oseba), kot tudi iz manipulacije NV polj (oseba, ki je pravzaprav le medij za manifestacijo različnih polj, čeprav je običajno trdno prepričana, da deluje po svobodni volji).strelka wrote:
sinhroniciteta..
neko naključje ..ki ima smisel..
torej kaj je potem npr tole …hodiš po trgovini npr se ozreš v polico kaj vem z moko ..in takrat , saj res moko moram kupit…
kaj je to intuicija .ali naključje?
Sprašujem za to ..ker sama ne ločim med intuicijo in instinktom….Po mojem niti instinkt, niti intuicija, ampak budnost, čeprav pravijo, da ni prav nič slučajno. Na pogojeni ravni itak ne uspemo dojeti, da ima prav vse smisel in da se prav vse dogaja z določenim razlogom. Primer iz trgovine, ki ga opisuješ, lahko povežeš z dejstvom, ki sem ga že večkrat omenil – na sekundo naša podzavest obdela 400 milijard bitov informacij, v polje zavesti pa jih pride 2000. Naša čustva in naše znanje sta najpomembneja faktorja, ki “odločata”, katere informacije bodo prišle v polje zavesti in katere ne. Eden od motivacijskih faktorjev, povezanih s čustvi, je tudi potreba.
No, zdaj pa na moko in trgovino – prav mogoče je, da ta potreba, ki se sicer tisti hip ne nahaja v polju zavesti, vpliva na to, kam ti usmerja pogled. Ko greš s pogledom prek moke, pa se bo v primeru, da si dovolj budna, zgodil klik – ups, moko rabim … -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.