Reply To: Krvni pritist

#4487
tadej pretner
Moderator

strelka wrote:
Kot vem , sol zvišuje krvni tlak.

Da ob visokem pritisku svetujejo neslano hrano, drži. Zanimivo pa je, kako različne so ocene, koliko soli človek na dan sploh rabi. Enkrat sem nekje prebral oceno, da vsebuje povprečen ameriški zajtrk 32x več soli, kot jo človek na dan dejansko rabi. Ob pestri prehrani verjetno jedi sploh ne bi bilo treba soliti – dejstvo namreč je, da včasih jedi dejansko niso solili, ampak so sol uporabljali predvsem za konzerviranje. Mislimo si, da da sol jedem okus, pa pravzaprav sploh ni tako. Sol omrtvi receptorje za okus in ker smo soli navajeni, se nam zdi neslana hrana neokusna. Pred leti sem več mesecev jedel neslano hrano. Po kakšnem mesecu in pol je postala neslana juha okusna, takšne in drugačne okuse (povsem nove) pa sem odkrival tudi pri drugih jedeh.
Še nekaj – pri transplantacijah organov se občasno zgodi, da telo zaradi “neznanih vzrokov” zavrne presajeni organ. Pred kakiki tremi leti je bilo med strokovnjaki KC Ljubljana mnenje, da je lahko vzrok za to tudi kuhinjska sol. Sploh je štala z jodiranjem – z jodom je namreč podobna zgodba; rabiš ga, če pa ga zaužiješ preveč, je štala. In načeloma je sestava tal v Sloveniji takšna, da je na rodovitnih področjih, razen v delu Koroške, v doma pridelani zelenjavi dovolj joda in jodiranje soli ni potrebno. Sam že vsaj 7 let uporabljam himalajsko sol, ki ni jodirana.

Lepo je če deliš