zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline
- This topic has 255 odgovorov, 15 glasov, and was last updated 8 years, 7 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
21. 6. 2010 ob 20:35 #3798strelkaParticipant
Šentjanževka:
Že staro zdravilno zelišče , ki so ga uporabljali proti opeklinam , za celjenje ran … Cveti od junija pa do avgusta. Najbolje pa jo je nabrati 24 junija..takrat so verjeli , da ima ta rastlina največjo moč.
Iz nje lahko naredimo olje, ki pomirja kožo po sončenju. Za sončenje se ga ne uporablja. Potem olje zdravi suho , razpokano kožo, proti raznim bulicam oteklinam…
Pomirja utrujene mišice , zdravi sklepe…
Pomirja kožo po sončenju. Za sončenje pa se jo ne uporablja.Uporabljamo jo tudi za čaj,ki ga priporočajo pri lajšanju do srednje hudih depresij, histerij , žalosti (če jemljemo kakršna koli zdravila -antidepresive se čaj ne pije, oz se posvetujte z zdravnikom.)
Potem šentjanževka tud deluje na hormonske žleze zato je čajček učinkovit za blaženje težav menstruacije in menopavzi.
Pomaga pri želodčnih bolečinah, spodbuja odvajanje vode iz telesa.Za olje se uporablja cela rastlina , tako cvetki kot listi.
Olje naredimo takole:
Celo rastlino razen korenine in stebla nabašemo v litrski kozarec …približno polovico..čez prelijemo olje, najbolje da je olivno lahko pa tudi sončnično. Olje naj prekrije zelišča. Zapremo, damo na sončen prostor in pustimo da se namaka vsaj 5 tednov., lahko tudi več.
Priporočajo sicer , da najprej vsebino ne zapiramo ampak zapremo-pokrijemo z bombažno krpo …da izpari voda , kasneje pa popolno zapremo. Sama ga že kar v začetku zaprem …
Potem vse skupaj precedimo skozi gosto cedilo al bombažno krpo , ga nalijemo v temno stekleničko in hranimo v temnem prostoru.
To olje je temno rdeče barve in ima zelo lep vonj ..( no stvar okusa , meni prijetno diši)Lahko pa naredimo tudi tako da zelišče namočimo v žganje , uporaba pa je enaka kot pri uporabi arnike
( proti revmi , za razkuženje ran …)strelka 2010-06-21 21:05:33 21. 6. 2010 ob 20:50 #3799tadej pretnerModeratorZanimivo, en kup zdravilnih zelišč nabiram, praktično vse, kar klele okol raste, šentjanževke pa ne, pa čeprav jo je ful. Pa se sploh nisem poglabljal, na kaj deluje, enostavno sem čutil, da je ne rabim. In Strelkin prispevek mi to potrjuje – nisem histeričen, nisem depresiven, nimam težav z menstruacijo …
21. 6. 2010 ob 20:59 #3800strelkaParticipantJaz jo pa že od malega poznam ….olje ..so me z njim mazali ..bil pa zmešan z orehovom oljem
Kaj pa veš ..lahk ti pa še prov pride ….., treba bolj natančno prebrat za kaj je vse dobra…
Pa prosila bi, če lahko naslov teme spremeniš …ker sem se zmotila v domača zdravila bo potem več svobode za pisanje
strelka2010-06-21 21:03:38
22. 6. 2010 ob 21:28 #3805strelkaParticipantDruga meni ljuba rastlinica je ognjič. Tega posejemo na vrt, je nezahteven in ima rad sončne lege – sonce. Prav tako je to kresna rastlinica. In prav tako so ji prepisovali čudežno moč.
Ognjič so uporabljali že Egipčani saj so verjeli da ta rastlina pomlajuje.
Najbolj poznano je ognjičevo mazilo in ognjičevo olje. Uporablja pa sega kot tinkturo ali pa se iz cvetov kuha čaj.Kot mazilo pomaga pri pordeli,vneti občutljivi koži, pri glivičnih vnetjih,luskavici opeklinami, ozeblinami. Z njo lahko mažemo ture, otekline , vneto ritko pri dojenčkih…
Potem mazilo je dobro poznano pri tegobah s krčnimi žilami,hemeroidi…
Uporablja se za nego suhe in občutljive kože , razpokane ustnice…Ognjič se uporablja tudi v kulinariki. Z njim so obarvali sire. Lahko pa ga dodamo juhi .npr tako kot žafraniko …ki juho lepo rumeno obarva.
Tinktura in čaj zdravita vneto želodčno sluznico, čir na želodcu, trebušne krče itd. Čaj čisti kri-posledično zdravi tudi nečisto kožo in pa ureja neredno menstruacijo. Ker je čaj grenak učinkuje tudi na jetra in pospešuje izločanje žolča.
Krepi imunski sistem ....zato je čaj priporočljiv tudi za rakave bolnike kot dodatek. Ima rahle odvajalne lastnosti in rahlo odvaja vodo iz telesa.
Pijemo ga nesladkanega.Ognjičevo mazilo obstaja več receptov, z uporabo , svinjske masti , kozjega masla , navadnega masla…
npr pol litra cvetov , ki jih naseckamo, precvremo v pol kilograma čiste masti, pustimo čez noč, vmes premešamo, nato zmes rahlo pogrejemo, vse skupaj stresemo na gazo, zavijemo v tako culico in stiskamo. Nalijemo v posodico.
Lahko pa vse skupaj vržemo na cedilo in v cedilu stiskamo …Zelo dobro mazilo pa se naredi z uporabo ognjičevega olja in čebeljega voska.
Mazilo vedno hranimo v hladilniku.22. 6. 2010 ob 21:50 #3807anjaParticipant22. 6. 2010 ob 22:00 #3810strelkaParticipantZa kopel uf to pa ne bi vedla…
Samo po moje ne bi bilo čisto nič narobe … da bi kaj pomagalo potem bi mogla kar bolj močen čaj skuhat.Saj olje je čist enostavno za narediti …namočiš cvetke v olje …in pustiš 3-4 tedne odcediš in ga potem uporabljaš …za kožo npr. la pa proti krčnim žilam …itd ..
samo ne diši prav lepo22. 6. 2010 ob 22:04 #3811anjaParticipantstrelka wrote: Za kopel uf to pa ne bi vedla…
Samo po moje ne bi bilo čisto nič narobe … da bi kaj pomagalo potem bi mogla kar bolj močen čaj skuhat.Saj olje je čist enostavno za narediti …namočiš cvetke v olje …in pustiš 3-4 tedne odcediš in ga potem uporabljaš …za kožo npr. la pa proti krčnim žilam …itd ..
samo ne diši prav lepoOlje…dobra ideja, mi je pa skoraj škoda cvetke trgat, ko so tako lepe -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.