Obsevana oziroma radioaktivna hrana je povsod !!!
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Obsevana oziroma radioaktivna hrana je povsod !!!
- This topic has 28 odgovorov, 10 glasov, and was last updated 14 years nazaj by Bernardka.
-
AvtorPrispevki
-
3. 1. 2010 ob 15:42 #288_alesh_Član
Radioaktivna hrana na krožniku?
Napisala je Sanja Lončar, Aura, marec
2008Te dni veliko beremo in poslušamo o
prodaji kloniranega mesa – novega dokaza izprijenosti Američanov in še enega
na dolgem popisu razlogov, zakaj je boljše, da na meso pozabimo.Vse se uničuje sámo pravi pregovor, zato tudi na to novico gledam kot na
dobro novico.Očitno je ena civilizacija v zatonu… In boljše je, da jih ustavijo lastni
»izumi« kot da bo moral ostanek sveta skrbeti za to.Tisto, kar me veliko bolj skrbi je
novica, ki jo v Sloveniji še nismo imeli priložnost slišati. Gre za podatke o
nenehnem porastu radioaktivnega obsevanja hrane. Poskusite uganiti kdo
se je tega spomnil? Ne bo treba dolgo ugibat.Na to idejo so prišli (spet) Američani že leta 1950, vendar se je uporaba te
tehnologije močno razširila šele v zadnjih letih.Gre za radioaktivno obsevanje hrane z
X-žarki z močjo 5 MeV, gama žarki, ki jih emitira radioaktivni izotop
kobalt-60 ali elektronski žarki, ki jih producirajo linearni akceleratorji
(pospeševalci?) z močjo do 10 milijonov elektron voltov (MeV).Mednarodna nevladna organizacija Food
& Water Watch (http://www.foodandwaterwathc.org)
redno spremlja dogajanja na tem področju in na svojih straneh objavlja tudi
detajlna poročila z vseh koncev sveta.V njihovem poročilu boste lahko prebrali podatke o vseh postrojenjih,
podjetjih, ki se s tem ukvarjajo in stanjem regulative na tem področju v
različnih državah.Tisto kar nas, navadne smrtnike,
najbolj zanima je vprašanje, kakšna je možnost, da tovrstna hrana zaide tudi
na naše krožnike.Na kitajskem imajo več kot 50
obsevalnikov hrane, ki je namenjena izvozu. Leta 2001 so na ta način obdelali
80.000 ton izdelkov, leta 2005 že 140.000 ton, ocenjujejo pa, da se današnje
številke še naprej skokovito višajo in da lahko govorimo že o 200.000 ton
takšnih izdelkov.Obsevanje predvsem uporabljajo, da bi onemogočili kaljenje česna (mogoče je
to odgovor, kako je kitajski česen v naših trgovinah tako čarobno bele barve
in vedno čvrst). Po tem postopku obdelujejo tudi, polenov prah, začimbe,
posušeno zelenjavo in zdravilne rastline (!!!).Zakonodaja dovoljuje tudi obsevanje oreščkov, sadja, zelenjave, zmrznjenega
mesa, žita in žitnih izdelkov ter termično obdelanega mesa.Po kapacitetah za obsevanje je tudi
Indija zelo visoko. Trenutno obstajata dva postrojenja ob Bombaju ki
imajo skupno kapaciteto obsevanja zelišč in zelenjave 40 ton na dan
(načrtujejo gradnjo še treh). Lahko izračunamo, da gre z indijskega trga v
svet več kot 14.000 ton radioaktivno obsevanih izdelkov.Indijske oblasti so do sedaj dovolile obsevanje čebule, krompirja, riža,
začimb, posušenih plodov morja, rozin, fig, dateljnov, sveže morske hrane,
zamrznjene morske hrane, mesnih izdelkov in manga.Marca 2006 je predsednik Bush obiskal Indijo in je s predsednikom vlade
Manmohanom Singhom dosegel dogovor o obsevanju sadja in zelenjave za izvoz.
Bush je ob tem izjavil, da Američani »komaj čakajo, da ugriznejo v Indijski
(obsevani) mango!.«V Iranu se znanstveniki ukvarjajo s tem, kako bi z uporabo radioaktivnega
obsevanja zmanjšali onesnaženost škampov z nevarnimi bakterijami. V ta namen
se sedaj uporabljajo kemikalije, znanstvenikom pa se zdi obsevanje
boljša rešitev ( No, kot vidite, človek marsikaj izve, če zna brati med
vrsticami. Kot prvo, da so škampi nosilci nevarnih bakterij, kot drugo, da to
»težavo« rešujejo z nevarnimi kemikalijami, v primerjavi s katerimi se še
radiacija zdi manjše zlo!)Pakistan gradi dva obsevalnika v
mestih Lahore in Karachi. Pakistanska komisija za atomsko energijo, v
sodelovanju z Pakistanskim svetom za razvoj kmetijstva načrtuje gama
obsevanje riža, žitaric, sadja, zelenjave in začimb.Mehičani so hrano začeli obsevati
leta 2007. Predvsem gre za obsevanje sadja namenjenega izvozu v ZDA (mango,
mandarine, grenivke, guava…)Južnoafriška republika obseva sadje
namenjeno izvozu v ZDA in Evropo.Kot obetavne države za postavitev novih obsevalnikov so na mednarodnem
srečanju v Maleziji leta 2006 označili naslednje države: Egipt, Iran, Moldavijo,
Pakistan, Filipine, Poljsko, Saudsko Arabijo, Sirijo, Tunizijo in Vietnam.In na koncu, poglejmo še v zibelko
tega zla – na trg ZDA. Tam imajo 50 postrojenj za obsevanje, vendar večino uporabljajo
za obsevanje medicinskih potrebščin (!) in drugih izdelkov. Obsevana živila
pa predvsem uvažajo.Zakonodaja v ZDA zahteva označevanje
obsevanih izdelkov, zato se jim potrošniki izogibajo. Vendar tudi tam je
veliko lukenj v sistemu. Razen »ilegalne« prodaje neoznačenih živil, luknjo
predstavlja tudi uporaba začimb in dodatkov. Ker začimbe in prehranski
dodatki predstavljajo majhen odstotek sestavin, uporabo obsevanih ni nujno
označiti. Tudi pri strežbi že pripravljene hrane označevanje ni nujno.Potrošniki tako niso v poziciji, da bi vedeli kaj uživajo v restavracijah,
menzah, bolnicah, domovih za ostarele in na drugih mestih, kjer tovrstno
označevanje ni obvezno.Da interesi države ne postavljajo
varnost državljanov na prvo mesto, priča tudi poteza FDA, ki je avgusta 2005
dovolila obsevanje školjk, kljub temu, da so laboratorijski testi pokazali
potencialno tveganje. Prehranjevanje živali z obsevanimi školjkami je
produciralo kemikalije, ki jih znanstveniki povezujejo z genskimi poškodbami
pri živalih in pri ljudeh. Ob tem je bila izdaja tega dovoljenja povezana z
vrsto kršitev varnostnih smernic, ki jih je predpisala sama FDA.Trenutno pred FDA čaka na odobritev tudi obsevanje otroške hrane,
pripravljenih gotovih jedi in morskih specialitet.Kako je v Evropi?
Zagotovo ste se že zalotili v preštevanju, koliko hrane iz omenjenih dežel
prihaja tudi do vas. Zdaj, ko smo na področju brez meja, je brezmejna tudi
izmenjava dobrin. Zato je še najbolj zanimivo vprašanje, koliko radioaktivno
obsevane hrane je v Evropi.V omenjenem poročilu lahko preberemo,
da je Evropa do nadaljnjega prepovedala izdajanje novih dovoljenj za
obsevanje. Razlog temu so znanstvene ugotovitve o škodljivih kemikalijah, ki
se tvorijo v obsevani hrani. Med tovrstne radiolitske produkte sodi tudi
Cyclobutanon, ki ga povezujejo z genskimi poškodbami.Vendar pozor. V poročilu piše, da so
prepovedane nove odobritve. Koliko izdelkov pa je do sedaj že dobilo
odobritev, pa je povsem drugo vprašanje. Vemo da je Francija dovolila obsevanje
zamrznjenih zelišč, česna, čebule, kazeina, jajčnih beljakov, zamrznjenih
škampov, perutnine, zamrznjenih žabjih krakov in še vrste drugih izdelkov. In
če so dovoljene v Franciji, potem jih nihče ne more ustaviti, da bi končali
tudi na polici vaše trgovine.Radioaktivno obsevani izdelki bi morali biti označeni… Kako označevanje
funkcionira v praksi, pa nam pove primer Anglije in Irske, kjer so se oblasti
odločile pregledati živila. Oba poročila navajata, da so našli kopico
obsevanih živil, ki so bila v prodaji brez kakršnikoli označb. Polovica
prehranskih dodatkov, ki so jih testirali je bila ali obsevana ali so v njih
našli obsevane sestavine.Na Irskem so pod drobnogled dali tudi testenine in odkrili 14 obsevanih
izdelkov. Na nobenem ni bilo oznake, da bi bili obsevani (poročilo sta
objavili organizaciji Food Safety Standards 22. novembra 2006 in Food Safety
Authority of Ireland, marca 2006).Da v Evropi nismo varni pred
tovrstnimi obdelavami hrane priča tudi podatek, da v mednarodnem združenju za
obsevanje (IIA) v katerem sodeluje 38 podjetij iz 16 držav, 39% vseh članic
prihaja iz Evrope! Pomembno je tudi delovanje Mednarodnega sveta za obsevanje
hrane (International Council on Food Irradiation ICFI), ki lobira v interesu
omenjene industrije.Medtem, ko vi berete te vrstice in se sprašujete, kako je sploh možno, da kaj
takega obstaja, njihovi predstavniki z vsemi močmi lobirajo pri svetovnih
organizacija kot so WHO, FAO, IAEA in podobne. Svetujejo tudi telesu
združenih narodov Codex Alimentarius Commision, ki je leta 2003 sprejela
priporočilo te skupine, da dovoli obsevanje vseh vrst hrane, z vsemi
potrebnimi dozami radioaktivnih žarkov. In kaj si pod »potrebnimi« dozami
predstavljajo!?Verjeli ali ne: Ameriški predpisi
dovoljujejo doze obsevanja hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če
bi 1.000.000.000 šli na rentgensko snemanje pljuč…Kaj naj vam povem na koncu. Kot večni
optimist, vam lahko povem da vsej brezmejni norosti, ki nas obkroža obstaja
tudi nekaj dobrega. Končno se bomo morali zmigati in poiskati svoj košček
zemlje na katerem bomo pridelali hrano dostojno človeka.Vir -> http://gezslo.spaces.live.com/blog/cns!BACFE21438672130!310.entry?wa=wsignin1.0&sa=218646983
3. 1. 2010 ob 17:52 #295strelkaParticipantTorej njboljše jesti tisto kar zraste na domačem vrtu…če je možnost.
3. 1. 2010 ob 18:26 #299loonanaiČlan4. 1. 2010 ob 1:54 #320_alesh_ČlanZDA, zibelka radioaktivnega obsevanja hrane
21.12.2009, 10:10 / napisala je BilkaBaloh
V Sloveniji se o tem, žal, zelo malo
govori. Verjeli ali ne, Ameriški predpisi dovoljujejo doze obsevanja
hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če bi šli 1.000.000.000
na rentgensko slikanje pljuč.Tudi
v Evropi že obsevajo hrano. Na prvem mestu je Francija, takoj za njo pa
Irska in Velika Britanija. Žal pa izdelki, ki so radioaktivno obsevani
še vedno tega nimajo napisanega na deklaracijah.Radioaktivno obsevanje
Gre za podatke o
nenehnem porastu radioaktivnega obsevanja hrane. Na to idejo ni prišel
nihče drug kot Američani in to že pred več kot petdesetimi leti. Gre za
radioaktivno obsevanje hrane z X-žarki z močjo 5 MeV, gama žarki, ki
jih emitira radioaktivni izotop kobalt-60 ali elektronski žarki, ki jih
producirajo linearni pospeševalci z močjo do 10 milijonov elektron
voltov (MeV). Na Kitajskem imajo več kot 50 obsevalnikov hrane, ki je
namenjena izvozu. Leta 2001 so na ta način obdelali 80.000 ton
izdelkov, leta 2005 že 140.000 ton, ocenjujejo pa, da današnje številke
še naprej skokovito naraščajo in da lahko govorimo že o 200.000 ton
takšnih izdelkov.Čarobno bel česen
Česen na Kitajskem obsevajo zato, da nebi kalil. Večina tega strupa je tudi na naših prodajnih policah.Če dobro prebiramo deklaracije, bomo
prav kmalu ugotovili, da večina česna na našin prodajnih policah
prihaja prav iz Kitajske. Obsevanje uporabljajo zato, da bi onemogočili
kaljenje. To je verjetno tudi odgovor, da je česen na naših policah
tako lepe bele barve in vedno tako čvrst. Po tem postopku obdelujejo
tudi začimbe, posušeno zelenjavo in zdravilne rastline. Zakonodaja
dovoljuje tudi obsevanje oreščkov, sadja, zelenjave, zmrznjenega mesa,
žita in žitnih izdelkov ter termično obdelanega mesa.Tudi Indija ne zaostaja
V Indiji so pred nedavnim sprejeli zakon, ki dovoljuje odsevanje riža, rozin, fig, agrumov …Po kapacitetah za obsevanje hrane
Indija prav nič ne zaostaja.Trenutno obstajata dva gojišča ob Bombaju,
ki imajo skupno kapaciteto obsevanja zelišč in zelenjave 40 ton na dan.
Načrtujejo pa še gradnjo treh. Ob tem lahko izračunamo, da gre z
indijskega trga v svet več kot 14.000 ton radioaktivno obsevanih
izdelkov. Indijske oblasti so do sedaj dovolile obsevanje čebule,
krompirja, riža, začimb, posušenih plodov morja, rozin, fig, dateljnov,
sveže morske hrane, zamrznjene morske hrane, mesnih izdelkov in manga.In kako je s tem v Evropi
Evropa
je do nadaljnjega prepovedala izdajanje novih dovoljenj za obsevanje.
Razlog temu so znanstvene ugotovitve o škodljivih kemikalijah, ki se
tvorijo v obsevani hrani. Med tovrstne radiolitske produkte sodi tudi
Cyclobutanon, ki ga povezujejo z genskimi poškodbami. Francija je
vseeno dovolila obsevanje zamrznjenih zelišč, česna, čebule, kazeina,
jajčnih beljakov, zamrznjenih škampov, perutnine, zamrznjenih žabjih
krakov in še vrsto drugih izdelkov. In če so dovoljene v Franciji,
potem nam ne more nihče zagotoviti in ustavitiih, da z uvozom nebi
končali tudi na polici naših trgovin.Sadje,
ki ga vidimo na naših prodajnih policah je vredno pogleda. Če pa bi nam
ga strokovno razložil kemik iz katerega od večjih inštitutov za
raziskovanje zdrave prehrane, bi se marsikateremu vabljivemu sadežu
zagotovo odrekli.Radioaktivni izdelki bi morali biti označeni
Radioaktivno
obsevani izdelki bi morali biti označeni. Kako označevanje poteka v
praksi, pa nam pove primer Anglije in Irske, kjer so se oblasti
odločile pregledati živila. Oba poročila navajata, da so našli kopico
obsevanih živil, ki so bila v prodaji brez kakršnikoli označb. Polovica
prehranskih dodatkov, ki so jih testirali so bili ali obsevani ali so v
njih našli obsevane sestavine. Na Irskem so pod drobnogled dali tudi
testenine in odkrili 14 obsevanih izdelkov. Na nobenem pa ni bilo o tem
nikakršne oznake. Kaj vse se torej nahaja na naših prodajnih policah,
nam verjetno še dolgo ne bo jasno. Vsekakor pa je jasno to, da hrana ni
le gensko spremenjena, da je meso klonirano in hrana radioaktivna. Vse
to zelo kvarno vpliva na človeško genetiko in spremembe v naših
telesih. Kot že velikokrat povedano pa je dejstvo, da je degeneracija
človeštva na pohodu. Žal pa nihče proti temu nič ne ukrene. In navadni
smrtniki, ki ne vedo, kaj vse se na naših prodajnih policah nahaja, se
z veseljem in nevednostjo gostijo s kemikalijami, pesticidi in
radioaktivno hrano. Naravo, pa žal zastrupljamo in zanemarjamo. Prav
kmalu nam bo pokazala zobe, v kolikor nam jih že ni in potem se bomo
vsi spraševali čemu …Vir -> http://vizita.si/clanek/alergije/zda-zibelka-zla-radioaktivnega-sevanja.html
4. 1. 2010 ob 11:42 #330zmajeslovkaČlanKaj naj pove na koncu večni optimist
Svoj košček zemlje bi sicer nekaj pomagal (če še bo kje kakšen nezastrupljen, ker nekatere stvari se pač širijo po ozračju in pronicujejo,…), vendar ravno po tem kodeksu, ki ga omenjaš ne bo možno kupiti netretiranih semen, ker že sedaj zakoni predpisujejo npr. s čim vse morajo biti pocepljene živali in rastline, in nadalje polja- to pomeni da je to obvezno, ja. Določeni antibiotiki,rasni hormoni, pa take fore. Tak da ne dojemam čist kakšna je bioživinoreja. Pol sem raj jager.
Tudi rastline delijo podobno usodo, s tem da so šli še dlje,no za moje pojme – dlje kot to, da si lastiš neko biljko, ki jo je dal Bog -ni.
no, pač seme boš moral drago kupiti, prav tako tudi ključ, ki bo rastlino odpiral, da bo začela kaliti, mislim da so zadeve preštudirali tako, da so gensko zj*bali sistem, da sama rastlina ne bo delala semen, ali pač ne bo plodna,….
sedaj, veliko se je pisalo o tem codeks alimentarius-u, zadeva vsekakor meji na nadrealizem,
vendar mislim, da bomo suma sumarum itak uničili planetu. Da nam ni več pomoči, stvari pa ratujejo že bolano bizarne, mislim , da kumare več ne smejo biti krive, folk je preteral vsako mejo dobrega okusa.
No, nekak se mi zdi, da če ne že vesoljni potop, potem pa vsaj neko prevrednotenje vrednot, je pa možno, kakopak, da je samo meni čudno, kako laufajo sistemi na tem planetu. Ker ovce pa kupujemo vse, predvsem to, kar ne rabimo, obsedenost z materialom je bolezen ki jo moraš imeti, sicer nisi normalenJ
Da ne govorimo kaj lahko npr nek material na Zemlji pomeni. Npr nafta.Ali dragi kamni. Voda. Zlato ,platina, te fore. Redkost vira je zaj**bana stvar. Omejevanje vira nekomu- pa še bolj.
Kaj čmo –je kak je-:), saj smo videli kaj je bilo na konferenci, dajte no, fantje in tistih par tetk se malo zajebavajo z nami, pa ne da sem res pričakovala kake podpise ali karkoli, normalno,da bodo še bolj zakurili in vrgli še več urana u peči, še več pizdarij se bodo spomnili in pri tem izpuhali, polili ,razlili vse možne strupe.
Mater mi grejo na jetraJ, samo zaradi narave, ko je tako lepa, oda naravi. Človek, kdaj boš otet? In v svetlobo že enkrat s temi, ki vodijo svet, matere jim!
Najboljš da še nam naredijo brikete, lol, spet bi se našli eni, ki bi pedigre jedli, kako je svet okrogel,ccc
-:)
pozz
4. 1. 2010 ob 15:48 #346_alesh_ČlanŽalostno je to, da naša prečudovita živa Zemlja je preveč nasičena s kemikalijami, strupi, pa še tudi onesnaževanje zraka, vode, zemlje ter preveč radioaktivna živila, mi pa trpimo in tudi vsa živa bitja ter lepe rastline, kajne
Pa tisti Codex Alimentarius (same strupi so) bo treba hitro in čimprej zmetat v isti koš za smeti v kontejnerju !!!4. 1. 2010 ob 15:57 #347_alesh_ČlanCodex Alimentarius
Idejni vodjaUradna stran zadeve o kateri boste brali je http://www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp.
Povezava na prvi del video posnetka, ki govori o tem, je že v prejšni
objavi, ampak, ker vem, da ste po večini leni, ignorantni in seveda
“nimate časa” sem spisal to objavo. Pomagalo bo tudi tistim, ki ne
znajo ang. To ne pišem z namenom panike ali vzbujanja pozornosti (to
ali katerakoli druga objava). Pišem, da boste s tem seznanjeni.Za
časa nacistične Nemčije je obstajalo podjetje IG Farben. To je podjetje
preko katerega so z zahodnim kapitalom med drugim
financerali vzpon Hitlerja. To je bilo hkrati tudi veliko farmacevtsko
podjetje, ki je proizvajalo kemikalije, naboje, Cikoln-B, in jeklo za
taborišča in železnice. Podjetje ja kasneje “razpadlo” na več delov. En
od teh delov se danes imenuje Bayer.Odgovornim
v IG Farben so sodili v Nuremberg-u (zloglasni sodni procesi proti
osebam nacistične ideologije). Tam so bili obsojeni na zapor, iz
katerega pa so vsi dokaj kmalu bili izpuščeni. Nihče ni sedel polni
čas. Med njimi tudi Hermann Schmitz, ki je med drugim v enem od svojih
navdihov prišel do ideje za napis: arbeit macht freiSchmitz
je po predčasno končani zaporni kazni odšel do sebi enakih v Združene
Narode in jim predlagal novo idejo – CODEX ALIMENTARIUS. Ustanovljena
je bila trgovska organizacija. Ni organizacija
javnega zdravstva, ni organizacija, ki bi ščitila potrošnika ampak je
TRGOVSKA organizacija. Trgovstvo = Denar = DrekKodeks
določa več kot 4000 pravil in nasvetov glede hrane, ki jo lahko
zaužijemo. Izjema so seveda (itak) farmacevtski izdelki. Tega kodeks ne
regulira. Njihovi standardi (to kar zapoveduje kodeks) nimajo uradne
pravne teže. To je pač samo industrija. Sodelovanje je
prostovoljno…………V
uvajanju Kodeksa “prostovoljno” sodelujejo…hja…Združeni Narodi, ki
dajejo navodila Svetovni Zdravstveni Organizaciji ter Organizaciji za
Prehrano in Kmetijstvo. Navodila so, da se….sodeluje z zamišljenim
Kodeksom, ter sprejetje idej preko raznih komisij ter odborov. Vse kar
sprejme WHO morajo obvezno sprejeti vse države članice WHO.Ampak…to
še ni vse. Kodeks je bil leta 1994 sprejet v ovkiru nastanka Svetovne
Trgovinske Organizacije. Kaj imajo oni s tem? VSE! Sprejeli so ga
zaradi “harmonije” standardov hrane po svetu v primeru trgovinskih
konfliktov. Če se dve članici spreta in ena sledi standardom kodeksa,
druga pa ne….tista članica, ki standardom sledi, avtomatično zmaga.Iz
tega je več kot očitno, da Kodeks služi interesom trgovskih,
farmacevskih, biotehničnih, kemičnih in agrokulturnih korporacij.
Povedano drugače…Kodeks služi kapitalu…in spet smo tam, kjer smo
bili že velikrat (berite predhodne objave).Kaj je Codex Alimentarius?
Kodeks
stopi v polno veljavo 31 decembra 2009! V običajnem pravu velja: vse,
kar ni specifično prepovedano, je dovoljeno. Kodeks se ne ravna po tem
pravu! Kodeks je tak kot Napoleonov zakonik, ki pravi, vse kar ni
specifično dovoljeno, je prepovedano.Kodeks
je leta 1994 zapisal, da so hranilne vrednosti (vitamini in minerali)
strupi. Temu posledično se je potrebno pred tem “zaščititi”. Zato se
uporabi “znanost”, ki preučuje vpliv kemikalij na organizem
(toksikologija). Metoda se imenuje “ocenjevanje tveganja”. Ta gre
nekako tako: vzameš strupeno snov in jo daš živalim, dokler ne ugutoviš
doze, ki ubije polovico teh testnih živali. Zatem se “predvidi” kakšna
bi bila ta količina za ljudi. Zatem testnim živalim postopoma daješ
majhne doze strupene snovi in tako ugutoviš največjo možno dovoljeno
dozo, ki jo lahko daš živali, preden se pojavijo “stranski učinki”.
Zatem to vrednost deliš s 100 in tako dobiš varno mero. Tako to
počnejo, ko ocenjujejo tveganost.Kodeks
na svoji listi dovoljuje 18 hranilnih vrednosti – v varni meri.
Med drugim je v tej listi tudi Fluorid. Kaj je to si lahko preberete v
objavi Fluorid. Naj pa bo jasno, da to med hranilne vrednosti niti slučajno ne spada Vse kar ni na tej listi je/bo prepovedano.Mnogo
ljudi po svetu dodaja rastni hormon živalim. Imate recimo mleko od
živali, ki ta hormon jemlejo (jim ga dajo khm nevedni ljudje) in mleko,
ki pride od živali, ki nimajo v hrani tovrstnih dodatkov. Sedaj imajo
ljudje možnost izbire. Kodeks tega ne omogoča! Kodeks določa, da morajo
vse krave dobiti rastni hormon (mosanto recombinant bovine growth
hormone) + vsaka žival, ki se jo vzreja za hrano človeške živali, mora
v hrani imeti antibiotike, ki “zdravijo” okužbe, katerih simptomi “še”
niso vidni (sub clinical).Kodeks
določa omejitve industrijskih kemikalij, ki se jih lahko uporablja v
hrani. Limit teh kemikalij (količina) je ohlapen. Leta 2001 je 167
držav določilo, da obstaja 12 res izredno škodljivih organskih
kemikalij (POPs – persistent organic pollutants), ki jih je potrebno
prepovedat. Devet najhujših od teh 12 so pesticidi. Kodeks ponovno
uveljavlja 7 od teh devetih kemikalij. 167 držav je stvar prepovedalo,
a ta presveti Kodeks bi to znova uvedel. Vsega skupej Kodeks dovoljuje
3,275 različnih pesticidov, med njimi tudi karcenogene in razne take,
za katere se škodljivih učinkov ne pozna (vsaj ne uradno). Vsega tega
se seveda ne bo smelo zavrniti na meji, saj bi to bila
trgovinska/trgovska kršitev.Uradna
estimacija je, da bo, če upoštevamo samo pomanjkanje (varna mera)
vitaminov in mineralov, umrlo 3 milijarde ljudi od tega 1 milijarda
zaradi izstradanja.
V Sloveniji:CODEX ALIMENTARIUS COMMISSION – SLOVENIA
Institute for Public Health and Social Welfare
Trubarjeva 2
1000 Ljubljana, SLOVENIA
Contact person:
Ms. Marusa Adamic, Ph.D.Vir -> http://www.ednevnik.si/entry.php?w=spregovori&e_id=99872
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.