sladkor

Prikaz 1 prispevka (od skupno 16)
  • Avtor
    Prispevki
    tadej pretner
    Moderator

Pred časom je bila na HTV oddaja o delovanju rafiniranega in rjavega sladkorja na človeški organizam. Te raziskave so naredili na Hrvaškem. Poanta oddaje je bila, da je propagiranje rjavega sladkorja nateg, saj naj bi v telesu deloval na povsem enak način, kot beli, rafinirani sladkor. Nateg pa je tudi cena. Rjavi sladkor je namreč neprimerno dražji, kot rafiniran, a bi pravzaprav moral biti cenejši, saj odpadejo stroški rafiniranja. Da pa je mera polna, obstajajo podjetja, ki kupujejo beli, rafinirani sladkor, ga “opremijo” z barvili in prodajajo kot rjavega (žal niso navedli blagovnih znamk). Če namreč na pakngi ni izrecno navedeno, da gre za nerafiniran sladkor, takšno početje ni prepovedano.

Lepo je če deliš
    strelka
    Participant

Sem tud sama gledala oddajo ( ne to ki je omenjena) …kako goljufajo s tem sladkorjem…kako ga barvajo …
    pravi neprečiščen sladkor je čist temno rjav …bolj je rjav več vsebuje melase, sladkor je pa tud že na odtip tak mehekješi pa mal drugačnega okusa je tud.
    sicer men je v kavi boljši rjavi…ma majčekno drugačen okus ….

Je pa skoraj enako100% saharoza …kot pa beli navadni sladkor.

strelka2010-05-03 11:50:00

Lepo je če deliš
    Amedea
    Član

Sama za kavo že kar nekaj let uporabljam rjavi nerafinirani sladkor, ker sta mi všeč okus in vonj – se pa ves čas zavedam, da ni kišakoša boljši in bolj zdrav od belega sladkorja. Da o ceni ne govorimo….

Ma če človek rabi sladkor, ga mora pač nekako dobiti. Embarrassed

Slovar: kišakoša=bogvekaj :))
    Lepo je če deliš
    Član

Amedea wrote: Ma če človek rabi sladkor, ga mora pač nekako dobiti.

Se popolnoma strinjam…Ker si tako sladka, bi jaz kar tebe namakal v kavo…pa še čist natur je

Lepo je če deliš
    strelka
    Participant

Amedea wrote: Sama za kavo že kar nekaj let uporabljam rjavi nerafinirani sladkor, ker sta mi všeč okus in vonj – se pa ves čas zavedam, da ni kišakoša boljši in bolj zdrav od belega sladkorja. Da o ceni ne govorimo….

Slovar: kišakoša=bogvekaj :))

ja rjavi zna bit samo obarvan …z melasoSmile….v bistvu navaden rafiniran pesin sladkor.
    Melasa ima mal več rudninskih snovi …samo v takem umetno rjavem sladkorju ni prav nobene razlike ….razen v ceni.Smile
    trsni nerefiniran sladkor …tuki je mal drugačna zgodba…naj bi bil bolj “bogat” z rudniskimi snovmi…

vonj sladkorja …men oboji smrdiConfused…sam je pa sladekBig smile

Lepo je če deliš
    Amedea
    Član

Si že kdaj poskusila kavo z medom? To je full dobra zamenjava za sladkor, samo med mora biti pravi, gozdni. Eh, to bo Tadej bolj vedel….

Lepo je če deliš
    strelka
    Participant

Nisem….
    med ponavadi jem kar na žličko …al pa v čajček…sam zelo redkoSmile ..ga imam bolj za rcnije…Approve, ko mi kaj manjka.Smile

strelka2010-05-03 23:33:24

Lepo je če deliš
Prikaz 1 prispevka (od skupno 16)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.