Samoanaliza

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Samoanaliza

Prikaz 1 prispevka (od skupno 26)
  • Avtor
    Prispevki
    Irena
    Član

Ker sem v preteklem tednu iz popolnoma različnih virov dobila – vedno znova – isti napotek,sem prepričana, da je prav, da to “prakso za duhovni razvoj posameznika” objavim tudi na forumu .

Vsak večer tik pred spanjem 5 minut za samoanalizo:

V duhu pojdi po časovni premici iztekajočega se dneva nazaj do jutra. Preglej svoj dan in med pregledom ugotovi, katero doživetje je bilo ta dan “izstopajoče” – zate povezano z močnejšim odzivom kot druga.

Prikliči ta en dogodek iz minulega dne v spomin. Podoživi ga na novo v vseh posameznih značilnostih. Pri tem preveri svoja čustva, misli in dejanja. Izogibaj se vsakršne pristranskosti – nikakor ne “opravičuj” svojih dejanj, misli in čustev,le-teh pa tudi obratno nikakor ne obsojaj. Ukvarjaj se z dogajanji v okviru tvojih doživetij in “kritično preveri” obnašanje sebe in drugih v tem dogodku. Potegni iz tega spoznanja in zaključke…

Bistvo te duhovne prakse je prizore in doživetja iztekajočega se dne opazovati z odmikom – torej nepristransko, objektivno. Ta vaja nam pomaga razumeti moč našega Ega.

Lepo je če deliš
    ozelot
    Participant

Irena wrote: Pri tem preveri svoja čustva, misli in dejanja. Izogibaj se vsakršne pristranskosti – nikakor ne “opravičuj” svojih dejanj, misli in čustev,le-teh pa tudi obratno nikakor ne obsojaj. Ukvarjaj se z dogajanji v okviru tvojih doživetij in “kritično preveri” obnašanje sebe in drugih v tem dogodku. Potegni iz tega spoznanja in zaključke…

Bistvo te duhovne prakse je prizore in doživetja iztekajočega se dne opazovati z odmikom – torej nepristransko, objektivno. Ta vaja nam pomaga razumeti moč našega Ega.

Jest to počnem sproti. Na vsak načim se trudim delovati tako da sproti ozaveščam vse svoje delovanje in ga tudi korigiram sproti. Pravzaprav poskušam še predenj se zgodi akcija preračunati ali predvideti vse občutke in akcijo izpeljati pravilno tako da ne bo izhajala iz ega, da bo poštena in prijazna do soudeleženih če je le mogoče, da bom v primeru čustvenega odziva prepoznal izvor čustev in ga ali potenciral ali pa poskušal transformirati-nekako ozdraveti.

Verjetno je dobro tudi zvečer kaj takega narest kot predlagaš vendar jest raje stanje pred spanjem porabim za zahvalo za vse kar se je zgodilo. Poizkušam najti hvaležnost za vse dogodke vklučno za tiste ki sem jih doživel kot slabe se pravi tiste ki jih sproti nisem uspel procesirati in transformirati tekom dneva.

ozelot2013-04-24 16:33:37

Lepo je če deliš

Vedno znova vse po starem

tadej pretner
    Moderator

Irena wrote:
    Vsak večer tik pred spanjem 5 minut za samoanalizo:

V duhu pojdi po časovni premici iztekajočega se dneva nazaj do jutra. Preglej svoj dan in med pregledom ugotovi, katero doživetje je bilo ta dan “izstopajoče” – zate povezano z močnejšim odzivom kot druga.

Prikliči ta en dogodek iz minulega dne v spomin. Podoživi ga na novo v vseh posameznih značilnostih. Pri tem preveri svoja čustva, misli in dejanja. Izogibaj se vsakršne pristranskosti – nikakor ne “opravičuj” svojih dejanj, misli in čustev,le-teh pa tudi obratno nikakor ne obsojaj. Ukvarjaj se z dogajanji v okviru tvojih doživetij in “kritično preveri” obnašanje sebe in drugih v tem dogodku. Potegni iz tega spoznanja in zaključke…

Ozie Osbourne wrote:
    Verjetno je dobro tudi zvečer kaj takega narest kot predlagaš vendar jest raje stanje pred spanjem porabim za zahvalo za vse kar se je zgodilo. Poizkušam najti hvaležnost za vse dogodke vklučno za tiste ki sem jih doživel kot slabe se pravi tiste ki jih sproti nisem uspel procesirati in transformirati tekom dneva.

Ko zaspimo, se naša podzavest običajno nadaljuje s premlevanjem stvari, s katerimi smo se v glavi ukvarjali tik pred spanjem. Zato ima Ozie prav – tik pred spanjem je boljša “zahvala”, včasih pa so prakticirali molitev. Oboje umiri um.
    Tista samoanaliza je o.k., vendar le za prvo fazo. Če tik pred spanjem razmišljamo o dnevnih dogodkih, v katerih smo na tak ali drugačen način izgubljali energijo in potem s tem razmišljanjem utonemo v sen, je velika verjetnost, da ostane “v zraku” določeno nezadovoljstvo zaradi tega in da um tako hote ali nehote usmerjamo na iskanje napak, sami pa se identificiramo z iskalcem napak. Zaradi zakona privlačnosti se bodo tako napake ves čas dogajale, da jih bomo mi lahko opazili (smešno, a vesolje dejansko deluje na ta način).

Ozie Osbourne wrote:

Jest to počnem sproti. Na vsak načim se trudim delovati tako da sproti ozaveščam vse svoje delovanje in ga tudi korigiram sproti. Pravzaprav poskušam še predenj se zgodi akcija preračunati ali predvideti vse občutke in akcijo izpeljati pravilno tako da ne bo izhajala iz ega, da bo poštena in prijazna do soudeleženih če je le mogoče, da bom v primeru čustvenega odziva prepoznal izvor čustev in ga ali potenciral ali pa poskušal transformirati-nekako ozdraveti.

Čim skušaš nekaj vnaprej preračunati ali predvideti, deluješ iz ega. Poanta je v spontanosti, ne v tem, da preračunamo, da bomo delovali tako, kot nam um pravi, da je prav. Pri vnaprejšnje preračunavanju in predvidevanju pa se nam rado zgodi tudi to, da se nam zadeva povsem podre, če dogodek ne poteka tako, kot smo pričakovali.
    Lepo je če deliš
    v3sn4
    Član

Jaz poskušam sproti,ko se slab filing glede nečesa pojavi, si ga ‘ogledam’ in ga razčlenim zakaj in od kje prihaja…če si v tistem momentu ne morem/ne znam razložit vzroka, se odgovor zna pojavit sam po prespani noči.

Res pa je,da spim bolj mirno in učinkovito,če meditiram pred spanjem,kakor pa, če razmišljam o preteklem dnevu-to ponavadi ‘popredalčkam’,preden grem v posteljo.
    Ko sem imela službe z več opravka z ljudmi,sem ponavadi ob prihodu domov avtomatsko preklopila v praznino,kar je trajalo od nekaj min. pa tudi do kake ure-odvisno od ‘težavnosti’ dneva, pa je blo potem (brez vpletanja uma inrazmišljanja o čem določenem) vse na mestu in več energije za preostanek dneva.
    Lepo je če deliš
    Irena
    Član

tadej pretner wrote:

Tista samoanaliza je o.k., vendar le za prvo fazo. Če tik pred spanjem razmišljamo o dnevnih dogodkih, v katerih smo na tak ali drugačen način izgubljali energijo in potem s tem razmišljanjem utonemo v sen, je velika verjetnost, da ostane “v zraku” določeno nezadovoljstvo zaradi tega in da um tako hote ali nehote usmerjamo na iskanje napak, sami pa se identificiramo z iskalcem napak.

Prav to je bistvo vaje, zato naj ponovim:

Lepo je če deliš
    Irena
    Član

ozelot wrote:

Poizkušam najti hvaležnost za vse dogodke vklučno za tiste ki sem jih doživel kot slabe se pravi tiste ki jih sproti nisem uspel procesirati in transformirati tekom dneva.

Ja, hvaležnost že, ampak ne Ego hvaležnost

tadej pretner wrote:

Čim skušaš nekaj vnaprej preračunati ali predvideti, deluješ iz ega. Poanta je v spontanosti,

Lepo je če deliš
    Irena
    Član

v3sn4 wrote:

Jaz poskušam sproti,ko se slab filing glede nečesa pojavi, si ga ‘ogledam’ in ga razčlenim zakaj in od kje prihaja…

Ogledati, OPAZOVATI je point – umska telovadba kasneje pa izniči “biti tu in zdaj”. Um vedno sodi o prav in narobe… opazovanje pa pomeni brezpogojno sprejemanje.

Lepo je če deliš
Prikaz 1 prispevka (od skupno 26)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.