Reply To: Sočutnost, empatija – terapevti in čustva
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Sočutnost, empatija – terapevti in čustva › Reply To: Sočutnost, empatija – terapevti in čustva
ozelot wrote: Ma štekam ja. Sem pa 1000000% da se sočutje ne izčrpava in ne more biti predmet vampirizma. Sočutje taki osebi ne more biti v tovrstno energijsko korist. Sočutje je vrhunska kvaliteta ki jo mora človek razvijati tekom življenja kot ljubezen in sigurno ni podvržena zlorabam. .
Opletaš s pojmom sočutja na splošno, pogovarjamo pa se o sočutju “v službi” ohranjanja cone komforta druge osebe. Prepričati prepričanega seveda ni mogoče, zato tole zaključujem s primerom:
– Ženska živi s partnerjem, ki je do nje konstantno agresiven. A je v identiteti žrtve, zato v vezi vztraja. Po nekem konkretnem izpadu partnerja je “čist fertik” in pokliče prijateljico, da gresta na kavo. Tam ji pojamra, kako ji je hudo, kako je dec zajeban, kako jo maltretira … “Prijateljica pa ji reče, ja, res ti ni lahko; le kako mora biti takšen. Sploh se ne zaveda, kaj ima, ko si pa tako nežna in čutna oseba. Bla, bla, bla …”
Ženska skozi to “razumevanje in sočutje” prijateljice dobi nekaj energije, da lažje mentalno sprocesira situacijo in potem se veselo vrne k partnerju in seveda v zvezi s svojim lajfom in igranjem žrtve v razmerju ne naredi nič.
ozelot wrote:
ozelot wrote:
Lej samo za primer. Sočuten biti do samega sebe. Kako to razložiš po tvoje? Menda sam sebi nebi kradel energije? Jest uporabljam esence ki se imenujejo: essence of self compassion.It helps the cells to be more self compassionate, to receive self
compassion, that way you may support yourself to be compassionate to
you. The essence of self compassion is self love! ker sem prestrog do sebe in perfekcionist in zamerljiv pa maščevalen,..
Sočutje pravzaprav zdravi.
Terapevte sem vmešal zaradi tega ker vsak slušatelj nosi funkcijo terapevta. Pravzaprav se v določenem trenutku lahko vsak predmet spremeni v teapevtsko orodje. Tudi kozarec ki ga od jeze vržeš v zid.