Reply To: vlaganje tega in onega
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › vlaganje tega in onega › Reply To: vlaganje tega in onega
13. 7. 2012 ob 9:50
#15604
strelka
Participant
ANKA wrote: Glede želina ..to je navaden pektin. In ni nič strupeno.
ta podatek me zelo veseli, sem se toliko ukvarjala kaj naj zaj s tem želinom naredim…
Bom pa probala res eno samo z bio limono pa sladkorjem..imam nekaj stevie, ki je drugače ne uporabljam se mi ne dopade okus, bi šlo z stevio?meni pa je fulll dobra iz goričkih breskvic in jabolk…tistih starih jablan…
sem pa dobila tudi iz bučke, banane in malo ruma..tudi odlična…
Kaj pa kako bio želirno sredstvo? V trgovinah ga nisem našla…mogoče bi mogla preko neta poiskat..
pektin je tisto sredstvo v sadju, ki omogoča želiranje marmelade; nekateri sadeži, kot so marelice in maline, imajo pektina veliko, zato iz njih brez posebnih težav naredimo (poljubno gosto, odvisno od dolžine kuhanja) marmelado
to je naravno.
torej pektin , ki je naravna želirno sredstvo ( največ ga vsebujejo polzrela jabolka – lupina, ribez, malina , citrusi , kosmulja…)
Nekatero sadje ga ima precej manj , kot npr. ananas, pa kivi …zato ga je treba dodati …
lahko ga pa narediš tudi sam …jaz ga še nisem. lahko pa kdo poskusi tako se dela.
- Jabolka nareži na krhlje. Največ pektina je v olupkih, zato lahko uporabiš tudi olupke jabolk, ki si jih morda uporabil za čežano, štrudelj ali pito. Olupke lahko brez škode zamrzneš.
- Jabolka stresi v lonec in jih zalij s toliko vode, da so ravno prekrita.
- Na visoki vročini jih zavri, lonec pokrij, zmanjšaj ogenj na polovico in pozabi na zadevo za kakšne 3 ure.
- Po treh urah pripravi cedilo, nanj položi svežo kuhinjsko krpo, ki jo steriliziraš z vrelo vodo. Potem vanjo pretoči jabolka in vodo, s konci krpe jabolka prekrij in pusti, da se pektinov sok čez noč nakaplja v posodo.
- (Skuhana jabolka lahko potem zmešaš z nekoliko sladkorja in prevreš, pa imaš čežano, potem pa, ko ne poješ vse čežane, jo pa še zaviješ v vlečeno ali listnato testo, potreseš s cimetom in kakšno rozino in spečeš v obliki štrudlja … )
- V zmrzovalnik postavi skodelico za čaj.
- Nakapljani pektinov sok potem zavri in pokuhaj, da ga malo zgostiš. To ti vzame še kakih 30 do 60 minut, odvisno od tega, kako močan pektin hočeš narediti. Bolj bo tekočina pokuhana, manj bo treba kasneje prekuhavati sadje za marmelado. Za sadje, kot sta ananas in kivi, priporočam daljši čas pokuhavanja, za ostala je 30 minut najbrž čez glavo dovolj.
- Z alkoholnim testom testiraj, ali je pektin že nared, sicer ga še malo pokuhaj.
Alkoholni test za pektin
Potrebuješ:
- fino ohlajeno skodelico
- za dve žlici pektinovega soka
- 90 % alkohol
- še eno skodelico
- vilico
- določeno mero čudenja in veselje nad kuhinjskimi testi
-
Postopek:
- Iz zamrzovalnika vzemi hladnohladno skodelico in vanjo nalij za pb. 2 žlici pektina. Test namreč lahko delaš le s hladnim, ne z vročim pektinom. Zadevo malo premešaj ali postavi na hladno za pol minute ali oboje, medtem pa pripravi ostalo opremo za test.
- V drugo skodelico vlij nekoliko lekarniškega alkohola.
- Potem v alkohol zlij ohlajeni pektin. Na tej točki je zadeva videti, kot bi vlil jabolčni sok v vodko. Nič posebno razburljivega, nič posebno čarobnega ni na njej. Ampak zdaj pride ključni del.
- Vzemi vilico, na tri
strani neba reci abrakadabra (pazi, da ne rečeš avada kedavra!) in dvigni želejasto izgledajoči pektin iz alkoholne kopeli. - Ok, nobenega čarobnega zaklinjanja ni treba, ampak občutek, ko zapelješ vilico v alkoholno mešanico in ven potegneš “žele”, je pa res čaroben.
- Če se “žele” ni drži skupaj v eno tresočo kepico, ampak v obliki tankih želejastih curkov mezi skozi vilico, moraš pektin še malo pokuhati, sicer pa je zadeva nared.
strelka2012-07-13 09:52:00