Reply To: Preseganje ega?

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Preseganje ega? Reply To: Preseganje ega?

tadej pretner
Moderator

Ceres wrote: Okej, naslov teme je Preseganje ega, pa tudi iz Robertovega posta izhaja, da bi bilo potrebno ego uničit, preseč, stopit, skratka zmrcvarit. Duhovne tehnike tudi v glavnem točejo po egu, rezultat je pa še bolj napumpan ego. Da bi bilo pa potrebno sprejeti neko poniževanje in kao drugi pol, da ego “premagaš”… Kaj bi pa bili brez ega?

Sicer ne vem, od kje naj bi ego bil vir vsega zla, sumim pa vzhodnjaško literaturo, po kateri je potrebno opustit ego za dosego razsvetljenja. Ampak po njihovi teoriji je potrebno opustit tudi vse drugo.

Gre za to, da izraz ego različno dojemamo in da nekateri pod tem izrazom razumejo le egov negativni aspekt.
“Sestavljeni smo” iz nepogojenega jaza in pogojenega jaza. Pogojenemu jazu pravimo ego, ta pa je sestavljen iz:
– bazičnega jaza (“določa” ga predvsem veriga dednih vplivov, trenutek rojstva (temperament), vplivi v fazi nosečnosti, v novorojeno bitje pa se inkarnira duša, ki je s predhodno naštetim kompatibilna)
– vse tisto, s čimer v procesu vzgoje bazični jaz prekrijemo. Pogostokrat se za to uporablja izraz zaključni jaz, ki je sestavljen iz večih segmentov, od katerih je verjetno najpomembnejši socialno modificirani jaz (to je tisti del nas, ki si želi biti sprejet, rabi pozornost …). Pomemben je tudi idealni jaz (takšen in takšen bi moral biti).

Poanta v lajfu je, da se znebimo okov zaključnega jaza, tako da pride na plan bazični jaz (oba pa sta del ega!!!!!). ele ko se to zgodi, čutimo naše občutke in imamo svoje želje …. Dokler smo pod tajtirko zaključnega jaza, je vse instalirano oziroma posledica takšnih in drugačnih programov. Lahko bi rekli, da je bazični jaz na nek način nivo duše.

Ceres wrote:

V bistvu gre pa samo za to, da je potrebno narediti red, za red mora biti pa “gospodar v hiši”. Čustva naj potem čustvujejo, ego naj ima kontrolo, telo naj…. intuicija naj…. , samo vsak naj opravlja svoj posel. Ego si sicer želi prevzeti gospodarjevo delo, ampak to je njegova naloga. Če mačke ni, miši plešejo, ampak brez tega plesa nas pa ni. Ego je sicer čudovit pomočnik pri vsakdanjem preživetju, občutku vrednosti, ustvarjanju in delovanju, saj zato pa smo tle, a ne?

Zdaj pa – kdo je pa gospodar? Tadej temu pravi notranji opazovalec. In verjetno gre res za to.

V zgornji delitvi ga ni. Obstaja namreč še jaz, ki spaja nepogojeni in pogojeni jaz. Sestavljen je iz tkiva nepogojenosti, manifestira pa se v pogojeni realnosti skozi vse dele našega ega – seveda takrat, ko smo “prisotni”, ko ne delujemo reaktivno, ko smo dejansko sposobni upravljati s čustvi.
Folk rad razlaga določena stanja tudi skozi frekvenco, ki prevladuje v možganih (alfa, beta, theta …). Ko imaš aktiviranega notranjega opazovalca, si v stanju t.i. aktivne alfe. Poleg alfa valov v možganih prevladujejo še gama valovi (frekvenčno področje 30 – 50 Hz). To so valovi prisotnosti in totalne osredotočenosti (npr. pilot letala, ko pristaja)

Ceres wrote:

Še to: praviš, da je vsak odnos možen le na ravni ega, iluzij…? Tega pa ne razumem, zakaj bi bilo tako. Vsak odnos ima res nek svoj rok trajanja, samo ko je, je pa resničen.

odgovor na tole pa prepuščam RobertuWink

Lepo je če deliš