Reply To: konopljino olje (iz industrijske konoplja)

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana konopljino olje (iz industrijske konoplja) Reply To: konopljino olje (iz industrijske konoplja)

#10247
strelka
Participant

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Ribje olje je zdravo …,tudi ribje olje deluje protivnetno …je fajn za srce in ožilje , možgani bolje funkcionirajo ,-spomin , po vojni drugi so otrokom v šolah , kolonijah , dajali kot preventivo ribje olje …ker drugega pač ni bilo v izobiljuSmile.za izboljšanje imunske odpornosti…pač za boljšo kri.Wink

Ribje olje – bogat vir omega 3 maščobnih kislin

Danes je znano, da so omega 3 maščobne kisline za dobro zdravje izjemno pomembne
in v lekarnah so na voljo številni preparati, ki vsebujejo te življenjsko
pomembne snovi. Bogat vir omega-3 maščobnih kislin so predvsem morske ribe
(npr. losos, slanik, skuša, sardine), ki so pomemben del zdrave prehrane.

Zavedati se moramo, da človek ne more sam v telesu proizvesti življenjsko
nenadomestljivih (esencialnih) nenasičenih maščobnih kislin. Te dobi le s
hrano. Z raznimi esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami je bogata tista
prehrana, ki vključuje rastlinska olja, oreščke oz. semena (predvsem laneno
seme), morske ribe, temno zeleno zelenjavo (npr. brokoli), določene vrste alg
itn. To je kakovostna hrana, a največ omega 3-maščobnih kislin zaužijemo prav z
morskimi ribami. Omega 3-maščobne kisline poudarjamo zato, ker je vedno več
znanstvenih dokazov, da pomembno prispevajo k boljšemu zdravju. Zato velja
upoštevati nasvet, da s pravilno sestavljeno hrano ali z ustreznimi
prehranskimi dodatki zvišamo raven omega 3-maščobnih kislin v telesu.

V povprečju velja naslednji napotek glede zaužitja minimalne dnevne potrebne
količine esencialnih nenasičenih maščobnih kislin

0,6 g omega 3-maščobnih kislin, katerih sestavni del sta EPA (eikozapentojska
kislina) in DHA (dokozoheksanojska kislina).

6,6 g raznih drugih nenasičenih maščobnih kislin, med katerimi je navadno
veliko omega 6-maščobnih. Pomembno je, da imamo tako prehrano, da je v telesu
pravo razmerje med omega 3- in omega 6-maščobnimi kislinami.

V povprečju zadostuje 3,4 g
ribjega olja dnevno, da dobimo želeno količino nenasičenih maščobnih kislin in
s tem tudi omega-3-nenasičene maščobne kisline.

Razlikujemo pa dvoje vrst ribjega olja:

* Olje iz jeter rib polenovk je bogato predvsem z vitaminoma A in D in ima manj
omega 3-maščobnih kislin.

* Ribje olje, ki vsebuje veliko omega 3-maščobnih kislin, pa pridobivajo iz
mesa rib, ki živijo v hladnih morjih (npr. tuna, lososi, slaniki, …).

* V sladkovodnih ribah žal ni veliko omega 3-maščobnih kislin (razen v jezerski
postrvi).

Znanstvene raziskave ribjega olja so začele intenzivno potekati okoli leta 1970
v laboratorijih na Danskem. Iz opazovanja grenlandskih Eskimov je bilo
razvidno, da ti ne obolevajo pogosto za srčno-žilnimi boleznimi, čeprav jedo
zelo mastno hrano. Poglobljene raziskave so pokazale povsem novo dejstvo, in
sicer, da sta v ribjem olju dve nenasičeni maščobni kislini, ki ju človek dobi
predvsem s hrano. To sta, kot smo že napisali, eikozapentojska (epa) in
dokozoheksanojska kislina (dha). Večja količina epa in dha preventivno deluje
pri številnih boleznih, kot so npr. ateroskleroza, aritmija in razna druga
srčno-žilna obolenja, depresija in rak. Ti dve maščobni kislini ugodno vplivata
na zdravljenje revmatoidnega artritisa, diabetesa, ulcerativnega kolitisa in
ravnaudovega sindroma. Ugotavljajo namreč, da dha in epa zmanjšujeta vnetne
procese v telesu.

Klinične študije dokazujejo tudi pozitivno delovanje dha in epa pri zdravljenju
bipolarne depresije, manične depresije, shizofrenije, alzheimerjeve in
parkinsonove bolezni.

Raziskave na Irskem so pokazale, da lahko dha in epa izboljšajo tudi stanje
sistemske luskavice. K tej terapiji so dodali še zdravljenje z bakrom.

Vzrok za pozitivno delovanje dha in epa pri srčno-žilnih obolenjih je v
uravnavanju ravni holesterola v krvi. Ameriško združenje srčnih bolnikov tako
priporoča zaužitje 1 g
epa in dha dnevno.

Obe maščobni kislini sta tudi dokazano pomembni pri razvoju živčevja in
možganov ploda, zato mora nosečnica uživati minimalno 0,2 g dha dnevno, še bolje pa
je, če več. Prva izbira je priprava svežih morskih rib; skupna zaužita količina
naj bi bila okoli 300 g
na teden. Seveda pa se lahko zaužije odgovarjajoče kapsule oz. prehranske
dodatke z dha in epa.

Zaradi splošnega onesnaženja morij in oceanov so se začela pojavljati svarila,
naj človek ne uživa preveč rib zaradi vsebnosti živega srebra in drugih težkih
kovin ter škodljivih snovi. Enaka opozorila so bila dana tudi za ribje olje.

Da bi zagotovili neoporečno ribje olje, so bili patentirani proizvodni postopki
za pridobivanje visoko kvalitetnega, neoporečnega ribjega olja. Ustanovljena je
bila tudi mednarodna organizacija, ki skrbi za standarde kakovosti ribjega olja
– IFOS (International Fish Oil Standards).

Ribje olje, ki je proizvedeno po standardih IFOS, je torej neoporečno in
kakovostno. V takem ribjem olju ni težkih kovin ali drugih škodljivih snovi
(npr. dioksina).

Ribje olje je treba zaščititi pred oksidativnimi procesi, saj sicer nastajajo
škodljivi oksidativni produkti. Ta proces preprečuje dodan vitamin e, ki je
tudi sicer koristen za organizem. Embalaža, v kateri se hrani ribje olje, mora
biti kakovostna – temne, dobro zaprte stekleničke.

Ribjemu olju zdaj lahko izboljšajo okus (npr. okus po limoni); delajo pa tudi
emulzije, tako da snovi še bolje prehajajo skozi prebavni trakt. Ribje olje
lahko torej zaužijemo neposredno kot olje (pakirano v steklenice) ali kot olje
v posebnih kapsulah oz. prehranskih dodatkih, ki so navadno obogateni še z
dodatno količino omega 3-maščobnih kislin.

Največji proizvajalci ribjega olja na svetu so Peru, Danska, Čile, Islandija in
Norveška.

V časopisih so sproti objavljeni rezultati evropskih inšpekcijskih služb, ki
kontrolirajo ribje olje v lekarnah; nepravilnosti doslej še niso našli, saj
lekarna po svoji dolžnosti zagotavlja, da prodaja samo kakovostne, z analiznimi
izvidi opremljene proizvode.

V naših lekarnah lahko kupimo ribje olje, kjer je verjetno podobna vsebnost,
vendar niso narejene tako podrobne analize za vsako serijo. Zato so navedene le
okvirne vrednosti vitaminov in omega 3-maščobnih kislin.

Natančne navedbe vsebnosti pa so na vseh prehranskih dodatkih, ki vsebujejo
omega-3-maščobne kisline.

Ribje olje oz. iz njega narejeni prehranski dodatki so varen in učinkovit
način, da zaužijemo esencialne omega 3- maščobne kisline v zadostni količini,
ki jo telo potrebuje. Njihovo ustrezno količino pa seveda dobimo tudi s
pravilno prehrano.

Primer specifikacije ribjega olja; 5 ml ribjega olja (1 žlička) vsebuje:

Maščoba, porazdeljena na naslednje sestavine:

– nasičene maščobne kisline cca 0,8
g

-različne nenasičene maščobne kisline med drugimi tudi omega 3-maščobne kisline
cca 4,5 g

– DHA cca 0,5 g

– EPA cca 0,4 g

– vitamin A 250 µg

– vitamin D 10 µg

– vitamin E 10 µg

Iz navedbe v analiznem izvidu izvemo, da z žličko ribjega olja zagotavljamo
solidno dnevno količino teh vitalnih snovi, priporočljivo pa je vzeti eno
veliko žlico (15 ml) tega ribjega olja dnevno.

Kakšen vpliv imajo omega 3-maščobne kisline v našem organizmu?

V
dvajsetletnih primerjalnih študijah med z ribami bogato prehrano in
prehrano brez rib so na nekaj tisoč prostovoljcih ugotovili:

  • zmanjšanje srčnih kapi za polovico,
  • znižanje krvnega tlaka, verjetno zaradi večje tvorbe prostaciklina E3, ki olajša dilatacijo žilja,
  • znižanje skupnega holesterola in LDL-holesterola,
  • zmanjšano zlepljanje trombocitov in boljša fleksibilnost eritrocitov,
  • izboljšanje kroničnih vnetnih bolezni, kamor spadajo revma, psoriaza, Morbus-Chronova bolezen, ulcerozni kolitis

Pri
normalni (to je zadostna in mešana) prehrani dobi organizem dovolj
esencialnih snovi. Omenjene maščobne kisline so prisotne predvsem v
morskih živalih (največ v hladnomorskih ribah), ne najdemo pa jih v
rastlinskih oljih (omega 6-maščobne kisline).

strelka2011-06-09 11:06:30

Lepo je če deliš