Odgovori na forumu
Prikaz 1 prispevka (od skupno 4)
-
AvtorPrispevki
-
18. 2. 2010 ob 9:33 #1241liliČlan22. 1. 2010 ob 12:05 #727liliČlan
Pozdrav Mojca,
hvala za sporočilo. Vse kar si napisala, smo vsi v družini zelo dobro spoznali.Glutenska hrana je ok, ni alergična na gluten, tako da kar se žit tiče imam precej izbire pri kuhanju. Na koncu koncev, ko se enkrat naučiš pripravljat hrano na poseben način, ti postanejo všeč tudi novi, bolj elemntarni okusi in vse skupaj postane zanimivo, pa še kreativen postaneš, ko iščeš in razmišljaš kako še pripraviti hrano, da bo nekaj novega. Je pa res, da je včasih luštn prebrati kako kuharsko knjigo, ki ti da nove ideje.lep vikend želim18. 1. 2010 ob 12:07 #643liliČlanOdgovor za avatarja.
Pripravi hrane, ki jo omenjam se strokovno reče kolitična dieta, in je podprta s strani zdravniške stroke. To niso samo moje ugotovitve, temveč tudi priporočila zdravnikov- dietetikov, ki dobro poznajo Crohnovo bolezen in njen razvoj. Res, da veliko Crohnovih bolnikov ni opazilo, da ima hrana kakšno pomembno vlogo pri sami bolezni. Vendar izkušnje drugih in tudi moje pa so, da hrana pomembno vpliva, na izboljšanje same bolezni.Na forum sem se oglasila s to temo, če ima kdo kako izkušnjo, kam naj pogledam za različne recepte, ker o tej dietični hrani pravzaprav res ni kaj dosti napisano.Odgovor za pripravnico, ki me sprašuje, če sem probala s homeopatijo. Ja seveda sem, Že od začetka njene bolezni sem v stalnem kontaktu z priznanim zdravnikom hemeopatom, ki spremlja njen razvoj.Hvala vama za odgovora in lep pozdrav vsemlili18. 1. 2010 ob 0:10 #632liliČlanpozdravljeni,
a ima mogoče kdo kakšen recept, ali nasvet kam se naj obrnem za dodatne informacije. Kjerkoli sledim, preberem, vse eni sami nasveti o pripravi zdrave hrane, tako vegetarjanski, klasični, katerikoli, ki pa meni pri kuhanju nič ne pomaga.Gre namreč zato, da imam majhno hčerko, ki ima Crohnovo bolezen skoraj od rojstva. V teh letih iskanja in spopadanja z boleznijo, stranskimi učinki zdravil, zelo dobro vem, da ima hrana zelo pomembno vlogo pri poteku njene bolezni.Zato pripravljam hrano brez praženja, brez cvrtja, samo kuhano in občasno pečeno na žaru. Tudi brez mleka in mlečnih izdelkov, brez jajc, občasno le kozji ali ovčji sir in jogurt. Brez katerih koli umetnih dodatkov,nič konzervirano, brez sladkorja. Brez slednjega uporabljam melaso ali javorjev sirup.Zaradi maščob odpadejo tako vsi piškoti, peciva. Kruh pečem sama.Maščobe oz. samo olja dodajam na krožniku, ko je hrana že servirana.Meso skuham v veliko vode, ki jo vso odlijem, nič mesne juhe.Vendar se je njeno stanje po tej pripravi hrane očitno izboljšalo (dobro pa še zmeraj ni). Ni pa lahko pripravljat tako kosilo. Vse je zelo podobno, rada bi pripravila kaj boljšega, okusnega, vendar znotraj teh okvirjev, ki sem jih zgoraj na hitro napisala.Vesela bom za kakšne informacijelepe pozdrave -
AvtorPrispevki
Prikaz 1 prispevka (od skupno 4)