zmesancki
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zmesancki
- This topic has 48 odgovorov, 5 glasov, and was last updated 11 years, 6 months nazaj by Ceres.
-
AvtorPrispevki
-
25. 11. 2012 ob 16:47 #17615CeresParticipant
Zmesancki ali smutiji. Odkar sem v dar dobila blender, pojem veliko vec presne hrane kot prej.
Jutranji smuti: pol avokada, kaki (skoraj je bil prec, pa za porabit) pol jabolka, sojin jogurt
Popoldanski je pa se v konzumiranju in je njami: spinaca, pol banane, malo zmrznjenih visenj, par suhih sliv (so se od lanskega Miklavza, pa je treba naredit prostor letosnjemu) in rizevo mleko.
26. 11. 2012 ob 11:11 #17650CeresParticipant26. 11. 2012 ob 11:43 #17651tadej pretnerModeratorCeres wrote: Današnji zmešanček: kaki, stisnjen ingverjev sok – čisto malo, za začimbo, jabolko, ščepec vanilije in rižev jogurt. Kar cel ingver res ne gre v smuti, sem poskusila, ampak ostanejo nitke… ga je treba sprešati.
Kaj pa počneš s celim ingverjem? Nekaj ga imam doma in ne vem, kaj bi z njim.26. 11. 2012 ob 11:45 #17652CeresParticipant26. 11. 2012 ob 15:59 #17655strelkaParticipantIngver .peče…
če piješ sam čaj iz ingverja ..je tako kot da bi poper jedel.
Saj meni je tak okus, obvezno dodati limono , pa sladkor ..tisto še nekako pri meni gre.
drugače ti pa zelo kri po žilah požene …za trenutek, in zelo odpre dihalne poti …
varuje žile proti krvnim strdkom , je proti holesterolu…
kot začimbo …pa se lahko da kakšni omaki …
tukaj imajo par idej …
26. 11. 2012 ob 16:37 #17658CeresParticipant26. 11. 2012 ob 17:03 #17659strelkaParticipanta res ….tvoj popolen zimski čaj.
moj pa ne …je pa res ta čaj zelo pogreje.
Ingver – korenina zdravja
Ingver (Rhizoma zingiberis) je začimbna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskih pasovih. Je večletna rastlina, ki lahko zraste do 70 cm visoko. Oblikuje do 20 cm dolge korenike, ki se uporabljajo v kulinariki pa tudi v zdravstvu.
Prihaja iz Azije
Pradomovina ingverja je jugovzhodna Azija. Imenujejo jo tudi korenina proti mrazu. Kadar je namreč zunaj mraz, je potrebno telo “zakuriti” od znotraj.
Ingver pospešuje prebavo, je zdrav za želodec in deluje protistrupno. Po svojih učinkih je podoben popru. Je začimba, ki je telo ne more dobiti preveč.
Ingver se uvršča med začimbe, ki jih je človek spoznal med prvimi. Na Kitajskem in v Indiji je ingver po nekaterih podatkih znan že 5000 let. Raste na vlažni plodni tropski prsti. Znani kitajski filozof Konfucij ga je zelo cenil in je hotel imeti vsako jed pripravljeno z ingverjem.
V starem Rimu so uporabljali ingver tudi v lepotnih salonih. V srednjem veku je bil v Evropi priljubljen, saj so celo zdravniki trdili, da pospešuje ljubezenska sla in krepi spolno moč. Morda je prav zato postal priljubljen med Angleži in Skandinavci, zanimivo, da ga v Sloveniji do nedavnega praktično nismo uporabljali.
Na potovanje z ingverjem
Na Kitajskem so ingver vedno uporabljali pred potovalnimi boleznimi. Prav iz tega razloga Kitajci na potovanjih zmeraj jedo majhne koščke ingverja, pa naj si bo to v avtu, na ladji ali letalu. Ta učinek je tudi znanstveno dokazan. Pomaga tudi pri vrtoglavicah in slabosti.
Zdravilni učinki
Ingver ima se številne druge zdravilne učinke:
– deluje proti napenjanju in miri črevesne krče
– deluje proti driski
– deluje tudi kot antioksidant, med drugim deluje tudi proti raku in arteriosklerozi
– preventivno deluje proti nalezljivim boleznim, ker je antiseptik (uničuje mikroorganizme)
– pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin, zaradi stimulativnega delovanja pa ga ne smemo jemati zvečer, pred spanjem, saj lahko povzroči nespečnost
– uporabljajo ga tudi za povečevanje apetita
– preprečuje zgoščevanje krvi in pojavljanje trombov (kot česen in čebula)
– ugodno deluje na delovanje jeter in zmanjšuje holesterol
– odpravja zadah iz ust (grgljanje)
Uporabljajo se sveže korenike, lahko pa tudi posušenega oz. zmletega. Ingver lahko uporabljamo kot začimbo pri številnih jedeh, le domišljiji je potrebno prepustiti prosto pot.
Ingverjev poparek ali “čaj”
Za začetek spoznavanja z ingverjem si lahko pripravimo čaj.
Za strok ali dva velik kos svežega in olupljenega ingverja prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut. Sladkamo z žlicko medu in napitek je pripravljen.
Čeprav danes ingver dobimo že v vsaki trgovini in sploh ni drag, pa ga lahko gojimo tudi sami doma. Nekje februarja vzamite svežo korenino ingverja in jo položite v posodo z zemljo, prekrijte še z nekaj zemlje in čez nekaj tednov bodo pognali poganjki podobni trstiki. Jeseni se boste že veselili prvega pridelka – stranskih korenin.
drugače je pa meni fajn ..če zmešam jabolka in korenje ,
potem mešam miksam …maline pa banano …( zdele pozimi jih odmrznem
)
Ne maram pa da se sadju dodaja mleko , pa jogurt .. tisto napenja
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.