Živalske maščobe niso škodljive
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Živalske maščobe niso škodljive
- This topic has 9 odgovorov, 5 glasov, and was last updated 11 years, 3 months nazaj by glas.
-
AvtorPrispevki
-
19. 3. 2012 ob 17:30 #14174strelkaParticipant
En zanimiv članek o živalskih maščobah , ki se jih nekateri tako izogibajo …
Vir: : http://www.holist.eu/index.htmlV
50-tih letih je ameriški znanstvenik Dr. Ancel Keys zaslovel z objavo
študije, ki je zajela podatke iz 6 držav. Namen študije je bil, ugotoviti, ali
prehranjevanje z maščobami vpliva na stopnjo smrtnosti. Zaključek: maščobe so
za zdravje nevarne. Kot kronski primer je bila objavljena primerjava med
Američani, katerih prehrana je temeljila na maščobah živalskega izvora, in
Japoncih, ki se tradicionalno prehranjujejo z ribami in zelenjavo, zato je pri
njih uporaba maščob zelo omejena. Poprečna starost Japoncev je bila bistveno
daljša kot pri Američanih.Njegove ugotovitve so postale splošno priznana dogma, ki se je obdržalo do
današnjih dni.Če bi dr. Keys obdelal podatke za 22 držav, saj so ti takrat obstajali, bi
nedvomno prišel do drugačnega zaključka: povezave med nasičenimi maščobami
živalskega izvora in prezgodnjo umrljivostjo ne obstaja.Že na primeru ‘slabega’ holesterola smo lahko videli, kako se lahko s
statističnimi podatki poljubno manipulira, da prideš do želenega rezultata.
Podobno je počel tudi omenjeni dr. Keys.Obstaja polno objavljenih študij, ki njegovo dogmo postavljajo na laž, toda
dogma ostaja dogma. Zavedati se moramo, da zdravniki nimajo toliko časa, da bi
se lahko seznanili z vsemi obstoječimi študijami, zato se take napake ponavljajo
in vlečejo naprej.Pozitivne lastnosti nasičenih maščob
Nasičene maščobe se nahajajo tako v mesu kot tudi v rastlinah (meso, mleko in
mlečni izdelki, nekatera rastlinska olja ter v nekaterih tropskih rastlinah –
npr.: kokos). Te maščobe sodelujejo kot gradniki pri izgradnji celične opne,
pri proizvodnji različnih hormonov in pri snoveh podobnih hormonom, torej so
bistvenega pomena za optimalno zdravje. Poleg tega pa še:-prenašalci pomembnih v maščobi topnih vitaminov kot so A, D in K, nujno
potrebne so še pri pretvorbi karotena v vitamin A, za absorpcijo mineralov in
kot gostiteljice drugih bioloških procesov-pomembni antiviralni agensi (kaprična kislina)
-učinkoviti antiplak in antifungalni agensi
-pomembna vloga pri zniževanju holesterola v krvi (stearinska in palmitinska
kislina)-modulatorji genetske regulacije in preventiva pred rakom (maslena kislina)
Poleg naštetega pa so nasičene maščobe visoko koncentriran vir energije za naše
telo. Ta vir je dosti boljši kot so to ogljikovi hidrati. O.H. v obliki
sladkorja ali izdelkov iz žita so motilci hormonov, medtem ko nasičene maščobe
hormonom pomagajo, torej so te maščobe pomembne za naše zdravje in daljše
življenje.Če smo se odločili, da zmanjšamo vnos O.H., potem moramo zvišati vnos nasičenih
maščob in ne beljakovin!Kot je na teh mojih spletnih straneh že večkrat poudarjeno: zdravju so
škodljive izključno trans – maščobe, ki jih najdemo v margarini in rastlinskih
oljih, torej industrijsko pridelanih maščobah.Kakovostne maščobe
Atkinsonova dieta, ki je zelo uspešna shujševalna dieta, bazira na: malo O.H.
in veliko maščob – ima mnogo slabih stranskih učinkov, saj maščob ne razlikuje
na podlagi kvalitete. Ne razlikovanje maščob ima lahko hude posledice za
človekovo zdravje. Tako kot pri vsaki vrsti hrane tudi pri maščobah velja
pravilo: nadomestek neke hrane ne more biti nikoli dober za človeka. Rastlinska
olja in margarine (tudi arašidova mast) so za zdravje škodljiva, saj jih telo
ne more uporabiti, zato jih odlaga pod kožo (predvsem tja) in od tod
predstavljajo stalno nevarnost za naše zdravje. Če se te maščobe odlagajo na
stene ožilja ali okrog organov (jetra), lahko povzročijo tudi hude okvare in
posledično smrt.Da je v naši prehrani premalo zastopanih nenasičenih omega-3 maščob, je že
dobro poznano dejstvo. Manj znano dejstvo pa je, da potrebujemo več nasičenih
maščob*. Čeprav sodobna znanost pozna več kot ducat različnih nasičenih maščob,
pa potrebujemo predvsem naslednje 3 nasičene maščobe: stearinska, palmitinska
in lavrinska kislina. Sterainsko kislino najdemo predvsem v kakavu in živalski
maščobi. Nima nikakršnega negativnega vpliva na raven holesterola, v jetrih pa
se ta predela v oleinske kisline. Palmitinska in lavrinska kislina pa
zvišata raven holesterola. Ker pa se dosti bolj zviša t.i. ‘dobri’ holesterol,
to zniža nevarnost za bolezni srca.*dokler so Mehičani vztrajali pri tradicionalni mehiški kuhinji, ki bazira na
svinjski masti, je bil kožni rak zelo redek pojavKatere so zdrave maščobe in koliko jih potrebujemo
Vir
zdravih maščob:– olive in olivno olje
– kokos in kokosovo olje
– maslo (organske pridelave)
– surovi oreščki (mandlji, oreh)
– eko jajca
– avokado
– meso (živali hranjene izključno s travo)
– palmino olje
– hladno orehovo olje
Ne smemo pozabiti, da so omega-3 nenasičene maščobe živalskega izvora nujno
potrebne tako za fizično, kot tudi za psihično zdravje. Zaradi tega pomanjkanja
naj bi v ZDA vsako leto umrlo 96.000 ljudi. Najboljši vir omega-3 maščob
živalskega izvora je krilovo olje (kril so vrsta planktona, rakcev), ki poleg
maščob vsebuje tudi mnogo antioksidantov (tudi astaksantin). Teh maščob največ
pojedo Eskimi, saj se prehranjujejo skoraj izključno z njimi.Oglejmo si, katera plemena pojedo največ nasičenih maščob:
Eskimi – 75%, v glavnem kitovo meso in tolšča drugih morskih živali
Masaji v Keniji in Tanzaniji – 66%, meso, mleko, kri domačih živali
Rendili v Keniji – 63%, kamelje mleko, meso, kri
Tokealu v atolu, ki spada pod Novo Zelandijo – 60%, ribe in kokosovi orehi
Ne gre pozabiti, da vsebuje materino mleko kar 54% nasičenih maščob!
Da je Keyseva teorija napačna, je že dolgo znano. Januarja 2010 je bila
objavljena meta-študija, ki je pod drobnogled vzela podatke 21 študij, kjer je
bilo vključenih 348.000 odraslih. Ta meta študija je dokazala, da ne obstajajo
razlike med tistimi, ki jedo izredno malo in tistimi, ki jedo veliko nasičenih
maščob, kar se tiče srčnih in srčno-žilnih bolezni. Študijo je opravila
Children’s Hospital, Oakland Research Institute Oakland v Kaliforniji, ZDA.Avtor
teksta: N.Kolarević
20. 3. 2012 ob 10:04 #14186glasParticipantstrelka wrote:
Pozitivne lastnosti nasičenih maščobNasičene maščobe se nahajajo tako v mesu kot tudi v rastlinah (meso, mleko in
mlečni izdelki, nekatera rastlinska olja ter v nekaterih tropskih rastlinah –
npr.: kokos). Te maščobe sodelujejo kot gradniki pri izgradnji celične opne,
pri proizvodnji različnih hormonov in pri snoveh podobnih hormonom, torej so
bistvenega pomena za optimalno zdravje. Poleg tega pa še:-prenašalci pomembnih v maščobi topnih vitaminov kot so A, D in K, nujno
potrebne so še pri pretvorbi karotena v vitamin A, za absorpcijo mineralov in
kot gostiteljice drugih bioloških procesov-pomembni antiviralni agensi (kaprična kislina)
-učinkoviti antiplak in antifungalni agensi
-pomembna vloga pri zniževanju holesterola v krvi (stearinska in palmitinska
kislina)-modulatorji genetske regulacije in preventiva pred rakom (maslena kislina)
Poleg naštetega pa so nasičene maščobe visoko koncentriran vir energije za naše
telo. Ta vir je dosti boljši kot so to ogljikovi hidrati. O.H. v obliki
sladkorja ali izdelkov iz žita so motilci hormonov, medtem ko nasičene maščobe
hormonom pomagajo, torej so te maščobe pomembne za naše zdravje in daljše
življenje.Če smo se odločili, da zmanjšamo vnos O.H., potem moramo zvišati vnos nasičenih
maščob in ne beljakovin!Kot je na teh mojih spletnih straneh že večkrat poudarjeno: zdravju so
škodljive izključno trans – maščobe, ki jih najdemo v margarini in rastlinskih
oljih, torej industrijsko pridelanih maščobah.Vir
zdravih maščob:– olive in olivno olje
– kokos in kokosovo olje
– maslo (organske pridelave)
– surovi oreščki (mandlji, oreh)
– eko jajca
– avokado
– meso (živali hranjene izključno s travo)
– palmino olje
– hladno orehovo olje
Ne smemo pozabiti, da so omega-3 nenasičene maščobe živalskega izvora nujno
potrebne tako za fizično, kot tudi za psihično zdravje. Zaradi tega pomanjkanja
naj bi v ZDA vsako leto umrlo 96.000 ljudi. Najboljši vir omega-3 maščob
živalskega izvora je krilovo olje (kril so vrsta planktona, rakcev), ki poleg
maščob vsebuje tudi mnogo antioksidantov (tudi astaksantin). Teh maščob največ
pojedo Eskimi, saj se prehranjujejo skoraj izključno z njimi.Oglejmo si, katera plemena pojedo največ nasičenih maščob:
Eskimi – 75%, v glavnem kitovo meso in tolšča drugih morskih živali
Masaji v Keniji in Tanzaniji – 66%, meso, mleko, kri domačih živali
Rendili v Keniji – 63%, kamelje mleko, meso, kri
Tokealu v atolu, ki spada pod Novo Zelandijo – 60%, ribe in kokosovi orehi
Ne gre pozabiti, da vsebuje materino mleko kar 54% nasičenih maščob!
Vbistvu članek povdarja marsikaj druga kot je naslov tvoje teme, tako da pač če želiš papcati svinjsko mast ti kar.., ni pa to zdravo početje.. Že članek sam ti našteje zdrave vire kjer se splača dobiti maščobe, nasičene ali nenasičene..
Glede plemen ljudstev, ki so navedena, pa se pozanimaj še za njihovo življensko dobo, pa ti bo vse jasno..“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”
20. 3. 2012 ob 10:32 #14188strelkaParticipantEh .Glas ….
svinjska mast je zdrava ….to so že vedli naši predniki precej več let nazaj.Saj jo niso samo uporabljali za prehrano , ampak tud za zdravilne žavbiceV normalnih količinah za prehrano….Računaj Glas ..da smo mi kontenentalci …pa da kokosovega olja , pa rib morskih tud nismo imeli …. divjih prašičev pa dost….Če te moti naslov …ma ne vem tebe vse zadnje čase moti….Moj naslov pusti na miru ..ker pričakujem še kakšno Sanjo Lončar , ki bo protestirala in pametovala….strelka2012-03-20 10:33:45
16. 3. 2013 ob 21:22 #19046strelkaParticipantŠvedska študija: Holesterol je zdravilen za možgane
Zanimiv članek, ki trdi da holesterol ni škodljiv za organizem ….ampak zanj nujno potreben …kakorkoli že če ga je preveč …maši žile, ampak kot pravi članek je to le posledica industrijske predelane hrane oz maščob rafiniranih olj itd…strelka2013-03-16 21:23:25
16. 3. 2013 ob 21:52 #19048CeresParticipantHolesterol je do neke mere potreben, ampak do tiste, ki ga proizvaja lasten organizem sam. Noben pa me ne bo preprical, da clovek potrebuje mascobo iz zivalskega trupla v prehrani. Ajde, da pecena mast komu disi (meni tudi pase sladek junk food, npr. kaksne napolitanke), samo trdit, da je pa to nujno za organizem, je pa malo huda.
17. 3. 2013 ob 8:59 #19053strelkaParticipanthja …zdej mi je pa jasno zakaj eskimi pojejo tolko ribjega olja , rib …in severnjaki kontinentalci svinine
ker jim primanjkuje sonca, da bi tvoril vitamin d…17. 3. 2013 ob 9:40 #19056IrenaČlan -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.