Uran in črn ametist

Forum Duhovnost Forumi Kristali Uran in črn ametist

Prikaz 1 prispevka (od skupno 6)
 • Avtor
  Prispevki
 • #62475
  Ema
  Participant

  Pozdravljeni.
  Jaz pa nisem nikjer zasledila razlage o uranu in črnem ametistu zato se obračam na vas za kakšne dodatne informacije. Hvala in lep pozdrav, Ema

  Lepo je če deliš
  #62479
  strelka
  Participant

  Uran so poimenovali po leta 1781 odkritem planetu Uran (gr. Ouranos, >nebo<), odkril pa ga je 1789 nemški kemik Martin Heinrich Klaproth (1741-1817). Čisti uran je radioaktivna, srebrna težka kovina in spada v skupino aktinidov. V prisotnosti zraka reagira pod nastankom tanke plasti oksida, v razpršenem stanju pa je samovnetljiv. V prašni obliki zagori od 170°C dalje, v kompaktni obliki pa šele pri 700°C. V vroči vodi in v razredčeni solni ali soliterni kislini pa se raztopi in pri tem tvori vodik.
  Gostota urana 19,16 g/cm3 je približno enaka zlatu, je pa veliko bolj pogost kot zlato, srebro ali živo srebro. Najpomembnejša uranova ruda je uranov oksid (smolna svetlica), težko radioaktiven mineral. Pomembne uranove spojine so tudi uranov dioksid, karbid in heksaflorid. Uranovi minerali se pri dnevni svetlobi (izjema je uranov oksid) pogosto svetijo rumeno ali zeleno, pod UV žarki pa kažejo fluorescenčno zeleno-rumeno barvo. Za človeški organizem je uran in njegove zlitine zelo strupen in zaradi radioaktivnosti povzroča raka.
  Triuranovoksid ali bolje poznan pod formulo >U3O8<, je najpomembnejši sestavni del uranove rude. Uranov oksid je prvi vmesni produkt, ki se pridobi pri razgradnji uranove rude, preden se ta spremeni v uranov dioksid. Koncentrat 70-90% gostote (U3O8) imenujejo Yellowcake (slov. rumeni piškot) zaradi sovje rumenkaste barve.</p>
  Koncentracije urana podajajo v %U med tem, ko si gradbena podjetja nagibajo k bolj učinkovitejšemu podatku % U3O8, ki predstavlja 0,848% Urana. Poleg tega se zaloge podajajo v tonah urana med tem, ko si tudi tukaj gradbena podjetja želijo podatke v funtih U3O8. En milijon funtov U3O8 je enak samo 385 tonam (1 funt = 0,453592 kg). Svetovne zaloge urana so različne glede na geološko sestavo, velikost, koncentracijo in primernost za razgradnjo. Skladišča se splošno delijo v kategorije glede na zanesljivost.
  Letna proizvodnja urana je leta 2005 znašala več kot 40.000 ton. Avstralija in Kanada skupaj proizvedeta skupaj več kot polovico urana. Sledijo jima: Kazahstan, Rusija, Namibija, Nigerija, Uzbekistan in ZDA. Največje zaloge urana se nahajajo v Avstraliji in Kazahstanu, katerima sledijo Kanada, ZDA in Južna Afrika.</p>
  Največji svetovni proizvajalci urana so CAMECO CORP. (CAN) in Rio Tinto Plc/Ltd. (VB, AUS). Z velikim zaostankom sledijo BHP Billiton Plc/Ltd. (VB, AUS), Areva NC (F), kot tudi ne borzne družbe TVEL Corp. (RUS) in Heathgate Ressources Ltd. (AUS). Preostali delež (1/4 letne proizvodnje) pokrivajo ostale družbe. Lista približno 500 obstajajočih podjetij, vključno z veliko izvozniki, se lahko najdejo na uranovem seznamu rudnikov.
  Cena urana, ki se jo trenutno določa enkrat tedensko, je narasla samo od januarja 2005 do aprila 2007 od 20 do 100 ameriških dolarjev za funt U3O8.
  Trgovanje z uranom je podvrženo strogim državnim predpisom. Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) nadzoruje izvoze urana na podlagi bilateralnih pogodb z vsako ciljno državo. V pogodbah so določene samo civilne uporabe urana in možnosti nadzora. Do sedaj se je z uranom U3O8 trgovalo samo na bilateralnem nivoju, kar pomeni, da se oba pogodbena partnerja pogajata za ceno. V dobavnih rokih se določi veljavnost, ki lahko obsega do 10 let. Na surovinskih borzah se z uranom do teh datumov ne trguje, prav tako ne obstajajo terminski kontrakti in tudi nobenih certifikatov. Vsekakor je NYMEX poskrbel, da je od maja 2007 možno trgovati s koncentriranim Uranovim dioksidom in/ali U3O8. Določitev cene se izvrši enkrat tedensko.
  Oglejte si diagrame nihanja cen za uran.

  Skratka …zanimiv ta Uran kajne  ;-)

  Črni ametist ….ne obstaja. ametist je vijolični , barvo mu da vsebnost trivalentnega železa in pa titana. če ametist žgejo , postane rumen imenuje se žgani ametist. Radi ga “zamenjajo” za zlati topaz , trgovci namreč.

  črni onix pa obstaja …. :yes:   :whistle:

   

  lp…. B-)

  Lepo je če deliš
  #62480
  Ema
  Participant

  Jaz sem slišala da se uran v kombinaciji s črnim ametistom uporablja za zdravljenje raka in je bil k nam prinešen iz Anglije (sicer ne vem kje so ga dobili) ker se ga kar tako v trgovini ne dobi. Bolnik mu mora biti izpostavljen 2 uri na dan ostali pa ne smejo biti v bližini.
  Zdaj me zanima ali je res kaj na tem ker ga ima moj sorodnik.

  Lp

  Lepo je če deliš
  #62482
  strelka
  Participant

  no to pa je znanstvena fantastika …. :wacko:   :wacko:   :wacko:   :

  ne ga sračkat ;-)

   

  Lepo je če deliš
  #62496
  strelka
  Participant

  Še to bi dodala , ko je bilo že govora o črnem ametistu …vijolična barva varira do skoraj “črne” pa do svetlo vijolične. Ampak še vedno je vijolična. Tako da črni ametist je najbrž samo trgovsko ime. O njem pa piše vse živo da… :yes:

  Sem pa zasledila da se skriva pod imenom črni ametist …ametist z vključki hematita.

   

  Lepo je če deliš
  #62516
  tadej pretner
  Moderator

  Sem pa zasledila da se skriva pod imenom črni ametist …ametist z vključki hematita.

  To drži in hematit spremeni energijsko kombinacijo takšnega hematita – element vode je v njem bistveno manjši kot običajno, okrepljen pa je energijski element zemlja, kar pomeni, da je energija črnega ametista bistveno bolj usmerjena na obnovo fizičnega telesa. Tisto o uporabi urana za zdravljenje pa ne bi komentiral, saj je toksičen tako kemijsko kot v smislu radioaktivnosti.

  Lepo je če deliš
Prikaz 1 prispevka (od skupno 6)
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.