Švedska grenčica

 • Avtor
  Prispevki
 • #11819
  tadej pretner
  Moderator

  Danes sem sem se doma malce ukvarjal s preverjanjem, kaj je v kakšni steklenici. V kleti v enem kotu sem imel namreč kup ne ravno praznih steklenic, ki sem jih tja kdo ve kdaj odložil. V njih je bila v glavnem gošča, ki ostane pri proizvodnji medenega šnopca – v bistvu ta gošča zadane k zverina in jo ponavadi redčijo z vodo, ampak meni pravzaprav pravega medenega šnopca nikoli ni zmanjkalo, zato se tudi tiste gošče nikoli nisem lotil. Ampak v eni od steklenic je bilo nekaj drugega – švedska grenčica. Pred veliko leti sem jo delal in uporabljal sam, potem pa nanjo malce pozabil. Zanima me, če jo kdo od vas uporablja in kakšne izkunje ima z njo. Pripisujejo ji namreć vse živo. Na netu recimo glede njene učinkovitosti najdete tole:

  ZDRAVILNA MOČ ŠVEDSKIH ZELIŠČ

  (prepis starega rokopisa po dr. Samst-u)
  1.Če jih večkrat vdihavamo ali njuhamo, ovlažimo z njimi teme glave, položimo na glavo navlaženo krpo, preženejo bolečine in omotico, krepijo spomin in možgane.
  2.Pomagajo pri motnih očeh, zmanjšajo rdečino v očeh in bolečine. Preženejo tudi lise in sivo mreno, če pravočasno navlažimo očesne kote ali polagamo navlaženo krpo na zaprte oči.
  3.Ozdravijo kozavost in različne izpuščaje, tudi kraste v nosu ali kje drugje po telesu, če jih večkrat in dobro navlažimo.
  4.Pri zobobolih damo v nekaj vode jedilno žlico teh kapljic in to raztopino zadržimo nekaj časa v ustih ali pa boleči zob namočimo z ovlaženo krpo. Bolečina mine in gnilobi bo odzvonilo.
  5.Mehurčke na jeziku ali druge poškodbe pogosto vlažimo s kapljicami in ozdravitev bo dokaj hitra.
  6.Če imamo vneto ali ranjeno grlo, tako da hrano in pijačo težko požiramo, vzamemo kapljice zjutraj, opoldne in zvečer, jih počasi pogoltnemo in ozdravitev bo kmalu tu.
  7.Če imamo krče v želodcu, vzamemo pri napadu polno jedilno žlico kapljic.
  8.Pri kolikah zaužijemo tri polne jedilne žlice kapljic, počasi eno za drugo, in kmalu bomo občutili olajšanje.
  Kapljice nam v telesu razpršijo vetrove in hladijo jetra, preženejo vse trdovratne želodčne težave in težave drobovja in pomagajo pri zaprtju.
  9.So tudi odlično sredstvo za želodec, kadar ta slabo prebavlja in ne zadržuje jedi.
  10.Prav tako pomagajo pri bolečinah v žolču. Zjutraj in zvečer vzamemo polno jedilno žlico kapljic, ponoči si damo obkladke s kapljicami in vse bolečine bodo kmalu minile.
  11.Pri vodenici vzamemo šest tednov zapored zjutraj in zvečer po eno jedilno žlico kapljic v belem vinu.
  12.Pri bolečinah in šumenju v ušesih s kapljicami navlažimo kos vate in ga vtaknemo v uho. Zelo dobro pomaga in celo povrne izgubljeni sluh.
  13.Če ima ženska bolečine v maternici, ji damo tri dni zapored zjutraj polno jedilno žlico kapljic v rdečem vinu, potem naj gre pol ure na sprehod, sledi zajtrk, vendar brez mleka. Na mleko kapljic ne jemljemo.
  14.V zadnjih 14 dnevih nosečnosti vzemite zjutraj in zvečer po eno polno jedilno žlico kapljic, kar bo olajšalo in pospešilo porod. Otročnici damo vsaki dve uri kavno žličko grenčice toliko časa, da se laže in brez bolečin izloči posteljica.
  15.Če se po porodu pri dojenju pojavijo vnetja, bodo po vlažnih obkladkih iz grenčice hitro izginila.
  16.Otrokom pospešijo izločanje vodenih koz. Otrokom dajemo kapljice glede na starost, razredčene z vodo. Ko se začnejo koze sušiti, jih pogosteje navlažimo s kapljicami in brazgotine ne bodo ostale.
  17.Otrokom in odraslim preženejo gliste, celo trakuljo. Otrokom jih moramo dajati glede na starost. Na popek privežemo navlaženo krpo in skrbimo, da bo vedno vlažna.
  18.Pri zlatenici bodo vse težave zelo hitro minile, če jemljemo trikrat na dan po polno jedilno žlico teh kapljic, na natečena jetra pa polagamo obkladke.
  19.Odpirajo vse zlate žile (hemoroide), zdravijo ledvice, iz telesa odvajajo tekočine brez dodatnih kur, rešijo nas depresij in melanholije in vzbujajo apetit in presnovo.
  20.Tudi notranje odpira zlato žilo (hemoroide), če jo na začetku pogosteje omočimo in z uživanjem od znotraj omehčamo, posebej pred spanjem. Z zunanje strani je treba položiti navlažen kos vate. Odvečno kri požene v tek in zmanjšuje pekoč občutek.
  21.Če človek leži v nezavesti, mu po potrebi odpremo usta, vlijemo jedilno žlico kapljic in bolnik bo prišel k sebi.
  22.To sredstvo, če ga zaužijemo, prežene tudi bolečine pri tihi božjasti (krči). Krči bodo čez čas ponehali.
  23.Pri pljučni jetiki vzamemo kapljice zjutraj na tešče. Kura naj traja šest tednov.
  24.Če je ženska izgubila mesečno perilo ali je le-to premočno, jemlje kapljice tri dni in to ponovi dvajsetkrat. 25.Kapljice vzpostavijo pravilno hormonsko ravnotežje.
  25.To sredstvo pomaga tudi pri belem toku.
  26.Če koga muči padavica (epilepsija), mu je treba kapljice dati takoj. Bolnik naj potem jemlje samo to zdravilo, ker krepi napadeno živčevje kot tudi telo in nas varuje pred vsemi boleznimi.
  27.Zdravijo ohromelost, preženejo omedlevico in slabost.
  28.Zdravijo tudi vodene koze in šen.
  29.Če ima človek vročino, vročičen ali mrzel, in je popolnoma šibak, mu damo jedilno žlico kapljic in bolnik bo kmalu prišel k sebi, če ni obremenil telesa z drugimi sredstvi. Pulz bo postal normalen. In četudi je bila vročina zelo visoka, se bo bolnik kmalu počutil bolje.
  30.Kapljice zdravijo tudi raka, stare vodene koze in bradavice, razpokane roke. Če je rana stara in gnojna ali če je na njej divje meso, vse dobro speremo z belim vinom, nato pa pokrijemo s krpo, omočeno s kapljicami. Odstranimo bule in bolečine ter divje meso in rana se začne celiti.
  31.Brez nevarnosti zacelijo vse rane, usekanine in vreznine, če jih pogosteje navlažimo s kapljicami. Vzamemo krpo, jo namočimo v kapljicah in z njo prekrijemo rano. Čez kratek čas izgine bolečina, preprečijo nastanek prisada in zagnojitve in zdravijo tudi stare strelne rane. Če so v tkivu luknje, nalijemo kapljice v rano, ki je prej ni nujno očistiti. Z rednim polaganjem obkladkov bo prišlo do ozdravitve v kratkem času.
  32.Odstranijo vse brazgotine, tudi če so še tako zastarane, vreznine in zastarane odprte rane, če jih omočimo do 40-krat. Za ranami, ki jih zdravimo s temi kapljicami, ne ostanejo brazgotine.
  33.Iz osnove zdravijo tudi vse fistule, tudi če se zdijo neozdravljive. Poškodba je lahko poljubno stara.
  34.Zdravijo vse poškodbe zaradi opeklin, ki so nastale zaradi ognja, vroče vode ali maščobe, če poškodovano mesto vztrajno vlažimo s kapljicami. Tudi mehurji se ne tvorijo, odvzamejo vročino, celo gnojni mehurji se v celoti pozdravijo.
  35.Odstranjujejo buške in lise, ki so nastale zaradi različnih udarcev.
  36.Če človek nima apetita, mu kapljice vrnejo izgubljeni okus.
  37.Pri hudi slabokrvnosti kapljice povrnejo izgubljeno barvo, če jih nekaj časa jemljemo vsako jutro. Čistijo kri in tvorijo novo, pospešujejo tudi njeno kroženje.
  38.Revmatične bolečine v sklepih izginejo, če uživamo kapljice zjutraj in zvečer in če na boleče mesto polagamo s kapljicami navlaženo krpo.
  39.Zdravijo zmrzline na rokah in stopalih, tudi če bi bila odprta mesta. Če je mogoče, kar največkrat polagajmo ovlaženo krpo, še posebej ponoči.
  40.Na kurja očesa položimo s kapljicami omočen kos vate in poskrbimo, da je vata na bolečem mestu ves čas vlažna. Čez tri dni sama od sebe izpadejo ali pa jih brez bolečin izluščimo.
  41.Zdravijo tudi ugrize steklih psov in drugih živali. Kapljice zaužijemo, saj učinkujejo zdravilno in uničujejo vse strupe. Rane prekrijemo z vlažno krpo.
  42.Pri kugi in drugih nalezljivih boleznih je dobro, da večkrat na dan zaužijemo kapljice, saj zdravijo kužne tvorbe in fistule tudi, če tičijo že v vratu.
  43.Kdor ponoči ne more dobro spati, naj vzame kapljice pred spanjem. Pri nervozni nespečnosti položimo z razredčenimi kapljicami omočeno krpo na srce.
  44.Pijanega človeka z dvema jedilnima žlicama teh kapljic lahko v trenutku strez
  nimo.
  45.Kdor vsak dan zjutraj in zvečer uživa te kapljice, ne potrebuje nobene druge medicine. Kapljice krepijo telo, osvežijo živce in kri, preprečujejo tresenje rok in nog. Na kratko, učinkujejo, proti vsem boleznim. Telo ostane strumno, obraz pa mladosten in lep.

  Pomembno: vse navedene količine kapljic, ki jih zaužijemo, morajo biti razredčene s čajem ali vodo.

  Lepo je če deliš
  #11820
  ozelot
  Participant

  Jest jo mam…sam me mori ker zapira. Fotr je isto reku. Upočasni prebavo.

  Lepo je če deliš

  Vedno znova vse po starem

  #11821
  anja
  Participant

  Ko sem bla še mala (Wink) sem skoz poslušala mojo babico kako je švedska grenčica super – redno jo je jemala za prebavo (je mela žolčne kamne) in nasploh je vedela povedati o švedski grenčici same super stvari…menda je res dobra stvar, deluje pa tud malo estrogensko (fajn za ene ženske probleme)…

  Tu je še nekaj iz neta:

  ZGODOVINA ŠVEDSKE GRENČICE

  Prve omembe ŠVEDSKE GRENČICE ali v originalu SCHWEDENBITTER so našli že v srednjeveški farmakopeji pod različnimi latinskimi imeni; naj jih naštejem le nekaj: Hierapicra composita, Tinctura aloes composita, Species ad longam vitam, ki so ga preprosti ljudje poimenovali ZDRAVILO ZA DOLGO ŽIVLJENJE. Recepturo, najdeno v teh zapisih, pripisujejo švicarskemu srednjeveškemu zdravniku, nemškega rodu, dr. Phillipusu Paracelsusu. Formuliral ga je z namenom, da bi harmonizirali delovanje vseh glavnih notranjih organov in s tem delovanje celega telesa. Po njegovi smrti se je receptura nekje založila in bila pozabljena celih 200 let.

  Očitno je, da se je v nekaterih družinah vedenje o Eliksirju za dolgo življenje prenašalo iz roda v rod in v 17. stoletju zopet oživelo, za kar sta zaslužna švedska zdravnika dr. CLAUS SAMST in dr. URBAN HJÄRNE, ki sta originalno recepturo ponovno našla. Dr. U. Hjärne je doživel 83 let, dr. C. Samst pa je umrl za posledicami nezgode pri jahanju v starosti 104 let. Mogoče se komu od vas ta dolga življenjska doba ne zdi tako pretirana, vendar bi rada poudarila, da je bila povprečna življenjska doba prebivalstva v 17. stoletju med 20 do 40 let.

  Po smrti dr. Samsta so eliksir preimenovali v SWEDISH BITTER oz. SCHWEDENBITTER, ŠVEDSKA GRENČICA po slovensko. Sčasoma njena uporaba in zdravilne lastnosti zatonejo v pozabo in se ponovno oživijo šele po 250 letih. Najpomembnejša zasluga dr. Clausa Samsta (prav zaradi tega je verjetno zgodovina tudi pozabila zasluge dr. Urbana Hjarnea) je bila, da je zbral in zapisal 46 bolezenskih stanj, pri katerih Švedska grenčica odpravi nelagodje, ki jih le-ta povzročijo in so danes poznane pod imenom Stari rokopis.

  Po 250 letih pride stari rokopis dr. Clausa Samsta “Eliksir življenja” v roke najslavnejši zeliščarici 20. stoletje, kako se je to zgodilo je podrobno opisano v njenih knjigah. Njenih 5 knjig je prevedenih v slovenščino in jih toplo priporočam vsem, ki bi radi kaj več zvedeli o zdravilnih zeliščih.

  Marija je z velikim navdušenjem prebrala ta rokopis in začela zbirati zelišča za pripravo eliksirja. Zaradi prebolelega tifusa v begunskem taborišču na Bavarskem je še vedno imela občasne hude bolečine v trebuhu in si je eliksir želela čim prej preizkusiti. Naredila si je obkladke iz švedske grenčice in si jih namestila na predel trebušne votline. Njene občasne neznosne bolečine so preminile in se nikoli več vrnile, takrat je začela slutiti, kako močna je lahko zdravilna moč Švedskih zelišč.

  Najbolj pretresljiva pričevanja uporabnikov Švedske grenčice so zbrana v njeni knjigi “Uspehi pri zdravljenju”, uporaba in priprava ter receptura Švedske grenčice pa v knjigi “Zdravje iz božje lekarne”

  Maria Treben je glas o Švedski grenčici razširila praktično po celem svetu, saj so njena dela prevedena v 18 različnih jezikih in tako dokončno oživila dvakrat zaspalo Trnuljčico. Brez pridržkov lahko rečemo, da je zaslužna, da se znanje o zdravilni moči švedskih zelišč nikoli več ne bo pozabilo, še posebno sedaj, ko se vse več ljudi obrača nazaj k naravi ter ponovno odkriva pradavna vedenja o zdravilnih lastnostih zelišč.

  Lepo je če deliš
  #12056
  tadej pretner
  Moderator

  ozelot wrote: Jest jo mam…sam me mori ker zapira. Fotr je isto reku. Upočasni prebavo.

  No, name zagotovo ne deluje takole. Odkar sem odprl tole temo (se mi zdi, da 10.11.), jo pijem zjutraj in zvečer. Se mi zdi, da je sploh ql učinek zjutraj, na prazen želodec (kako žlico in pol v kozarcu vode).
  Stare mi zmanjkuje, ampak ni panike – sem zakuhal 4,5 litrov noveApprove. Če bom od švedske grenčice ratal nesmrten, boste itak opazili – če ne vi, pa vaši potomciLOL

  Lepo je če deliš
  #12058
  Ceres
  Participant

  Kako si to novo zakuhal? A ni point svedske grencice v pravih razmerjih unih zelisc, tko da mi ni jasno kako to kar en dec sam mau zakuha?

  Lepo je če deliš
  #12059
  tadej pretner
  Moderator

  Ceres wrote: Kako si to novo zakuhal? A ni point svedske grencice v pravih razmerjih unih zelisc, tko da mi ni jasno kako to kar en dec sam mau zakuha?

  V večini zeličnih lekarn, pa tudi v nekaterih “normalnih” lekarnah prodajajo mešanico zelič za švedsko grenčico po receptu Marije Treben (občasno se dobi še ena druga mešanica, ki ni čist po njenem receptu). Potem pa:
  – Korak 1: Odpreš pak’ngo in jo streseš v primerno posodo
  – Korak 2: Dodaš 1,5 l viskija ali sadjevca (jaz sem dal višnjevec)
  – Korak 3: Meš’ngo pustiš na toplem en mesec in jo sak dan premešaš
  – Korak 4: vsako jutro in večer se s tem nalivaš
  – Korak 5: Postaneš nesmrten
  – Korak 6: Začne doživljati travme, ker vsi, ki si jih imel rad umrejo
  – Korak 7: Začneš se zanimati za literaturo, s pomočjo katere bi odpravil traume
  – Korak 8: Nič ne de, če ti ne rata – znanost bo med tem že tako napredovala, da bo šlo vse na klik

  Lepo je če deliš
  #12060
  Ceres
  Participant

  Hahaha, dobre travme si bos to nakopal! Sej ce bi koga prevec pogresal, mu lohk to grencico za tele praznike senkas. Glede na to, da si me pa razsvetlil, da se te mesanice dobijo kot knor juhe, moram pa poskusit. Karmicno diagnostiko se kar berem, pa bom tud mogla se ene par sto let zivet, da priblizno karmo spucam.

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.