Stanislav Grof – 4 matrike

Forum Duhovnost Forumi Zdravje in alternativna medicina Stanislav Grof – 4 matrike

 • Avtor
  Prispevki
 • #30258
  snowcat :)
  Participant

  Namensko odpiram novo temo, da se ne meša s PROCESOM PRISOTNOSTI, če se razvije diskusija o matrikah.

  Teodora wrote:

  Ojla Tadej, vprašanje?

  Ali se v procesu povezanega dihanja sprocesirajo tudi travme spolne zlorabe?

  Kako objeti in sprejeti občutke zavrženosti, umazanosti, sramu, gnusa, krivde in še česa, ki ob tem priplavajo v zavest?

  Saj se omili jakost teh občutkov z dihanjem, spomin na dogodek in tisti zbodljaj v srcu in trebuhu pa sta še prisotna.

  Stanislav Grof : matrika rojstva

  Stanislav Grof je iz svoje prakse in na podlagi povratne informacije ,,testiranih,, in kasneje po uvedbi prakse Holotropnega dihanja, sestavil model 4 matrik. Pri SG se je prelomnica njegove poti začela s uporabo LSD. Kasneje je iskal način kako priti v ,,drugo stanje,, brez uporabe snovi zunaj človeka. Tako so prišli do Holotropnega dihanja, ki je dejansko drugačen naziv na že poznano povezano dihanje. V poteku vsake matrike se ustvarjajo COEX (condenzed experience = intenzivna izkušnja). To so sistemi, ki kasneje imajo to lastnost, da vplivajo na naše dojemanje samega sebe in sveta okrog nas. Imajo to lastnost, da na sebe vlečejo situacije, da potrdijo svoj obstoj. Torej istočasno ,,enako privlači enako,, in s tem, omogočajo ozaveščanje in posledično sprostitev. Ideja (potrjena iz poročanja testiranih), da preko matrik se iz vibracijskega nivoja duše, prenaša informacija na celično nivo fizičnega telesa v tej dimenziji, navezuje na karmični prenos informacije.

  1. Matrika : bitje se nahaja v tekočini in se prehranjuje preko popkovnice, vključno s kisikom. Njegovo potrebe so v celoti zadovoljene. Stanje je pasivno (sicer obstaja mnenje, da bitje aktivno vleče iz placente, info TP). Lahko opišemo kot stanje v raju – vse je ok, vse je pozitivno, stanje enosti. V primeru negativne izkušnje – nevarne snovi skozi popkovnico ali energetsko, emotivno stanje matere in okolice, posledično lahko pride tudi do spontanega splava. COEX – ločenost, disociacija s svetom na vseh nivojih, ,,odločitev,,za existenco izven fizičnega telesa, lakota duše.
  2. Matrika: prve spremembe v stanju ,,sveta,, – hormonalne spremembe in pojavijo se prve kontrakcije, maternični vrat je zaprt. S vsako kontakcijo pride do prekinitve ,,hrane,, iz popkovnice. Lahko opišemo kot stanje – teror brez izhoda, ni občutka časa, neskončno trpljenje, brezmoč, dušenje, ogroženost življenja. Vzrok je nepoznan in je nedosegljiv. COEX – karkoli narediš, misliš, nima smisla => manjvrednost, krivda, nikoli več miru in zadovoljstva
  3. Martika: maternični vrat se odpira, pot skozi maternični vrat – agonija, ogroženost, ….istočasno se pojavi zelo močna instinktivna energija brez konkretnega cilja. SG to energijo kliče biološki bes. (biological fury). V tej fazi tudi bitje že zaznava s čutili – okus, zvok, dotik. V okolici pa so potencialno fekalije, v atmosferi strah in panika. Bitje povzroča bolečino (skozi vrat) in mu je povzročena bolečina (kontrakcije, zaprta popkovnica). Novi občutek pa je sexualna energija. Mešanica razburjenja in trpljenja. COEX – samodestruktivnost kot posledica emotivne in fizične ujetosti, nesposobnost užitka, notranji sodnik (superego)
  4. Martika: rojstvo – iz agonije v tišino. Prenos energije je preko zraka (!!!!!! Dihanje) Matrika I in IV so si zelo podobne v končnem stanju enosti in pripadnosti. Razlikujejo se v kvaliteti. I. je pasivna in nevedna. IV. je aktivna in dualna s izkušnjo pretoka energije. COEX – nevarna prihodnost, reaktivnost, zmeraj v napetosti, nesposobnost užitka, ,,filtri na očeh,,

  Na podlagi teh 4 matrik bi lahko videli podobnosti s 4 modeli (flegmatik, melanholik, kolerik, sangvinik), bi lahko razpoznali povezavo s 9 eneagrami (info TP), lahko vidimo strukture Reich in Lowena (shizoidna, oralna, psihopatska, mazohistična in rigidna) ali Eriksonovo 8 fazi življenjskega kroga.

  Zakaj sem se tako razpisala ? Hm. Vprašanje Theodore vezano na okuse in na opis brezmoči me je spomnil na SG matrike. Vezano na te izkušnje bi bila zelo previdna s definicijami ali opisom razlogov. Škoda je lahko narejena samemu sebi preko identifikacije in drugi osebi preko obsojanja.

  Znanje je nekaj, ki človeku kot individualnemu bitju omogoča ozaveščanje in doživljanje lastnih uvidov in razumevanje teh informaciji. SG v knjigi opisuje prizore, katere so mu opisali ,,testirani,, Načeloma to tudi omenja kot dokaz povezanosti posameznika s informacijskim poljem ali kolektivno zavestjo. Drugače povedano – tisto, ki so videli, slišali, doživeli, še NE POMENI, da so res oni doživeli. Edino, ki to pomeni je, da preko teh slikic in zgodbic so dobili informacijo s zelo močnim nabojem emotivnim in fizičnim. Ta informacija pa se je zapisala na celičnem nivoju. Ne pa slika ali zgodba.

  Za mene osebno iz vsega tega znanja je ključno to, da človek se mora odločiti. Energije so na voljo in je naša odločitev ali bomo mi dihali ali ne.

  Pri moji raziskavi tega topika sem iskala različne primere in sem dobila na internetu http://www.tedriskin.com/how-i-do-it/articles/using-the-model-of-perinatal-matrices-in-psychotherapy.html Kjer se mi je zataknila trditev, da v III matrici imamo na voljo energijo in zaradi konflikta med otrokom (uporabi energijo) in materjo (uporaba energije ji povzroči bolečino), da se odpovemo tej energiji. Posledično dobimo človeka, ki ima velik energetski naboj, ki je kratkoročen in brez konkretnih rezultatov (ni cilja in ni sistema, redu)…..

  V procesih, ki se učimo skozi različne šole in tečaje, je ključna vložena energija. Zdaj malo več razumem od kod izhajajo ti odpori – če je na primer kritična III matrika in ni pozitivnega doživetja IV, takemu človeku ni poznan ta občutek zadovoljstva in vsakič kadar razgiba svoje energije, ga takrat kadar se pojavi občutek osebnega zadovoljstva – fukne out.

  Iz lastne izkušnje lahko rečem, da sem pri sebi opazila 2 COEXa. Neizražen bes in brezmočno žrtev. V začetkih različni dihalnih tehnik in procesov je bil prvi na tapeti bes, kasneje se je pojavila žrtev. Zgleda, da prvo se sproščajo energetski viški in kasneje kadar se ojača pretok lastne energije pridejo na svetlobo energetski primanjkljaji. Opazila sem vzorec pri sproščanjih. Lahko bi rekli, da se je pojavilo shizoidno obnašanje in preskakovanje, kot, da bi se dva kregala med sabo, kdo je na vrsti. S tem se je pojavilo vprašanje – kdaj se dogaja sproščanje in kdaj je na delu program ? Nekako sem se odločila, da ne bom reagirala, torej, da telo miruje dokler se ,,samo,, ne prične premikati. Jaz samo diham, aktiven vdih, pasiven izdih. ….

  Če pogledam mojo pot do sem, danes zdaj in tukaj, lahko rečem, da različne tehnike, pri katerih se uporablja osnova na odnosih – mama, tata, spol, status, jaz in lažni jaz, čakre take ali unake, … so dober štart. Ključna je energija, ki človek LOŽI noter.

  snowcat

  Lepo je če deliš
  #30260
  ozelot
  Participant

  Meni se zdi da je zanašanje na proces prisotnosti nekaj podobnega kot bi se človek zanašal na nekaj izven sebe. Aha proces bo to odpravil. Jest bom dihal tist se bo pa samo rešilo. Isti šmorn kot če bi molil in bi bog rešil.

  Ko dovoliš da se ti je nekaj zgodilo in sprejmeš da se ti je zgodilo pride energija odpuščanja in je konec vsega.

  Lepo je če deliš

  Vedno znova vse po starem

  #30261
  snowcat :)
  Participant

  ozelot wrote: Meni se zdi da je zanašanje na proces prisotnosti nekaj podobnega kot bi se človek zanašal na nekaj izven sebe. Aha proces bo to odpravil. Jest bom dihal tist se bo pa samo rešilo. Isti šmorn kot če bi molil in bi bog rešil.

  Ko dovoliš da se ti je nekaj zgodilo in sprejmeš da se ti je zgodilo pride energija odpuščanja in je konec vsega.

  Če drži tisto, ki trdi SG – da karmični prenos iz vibracije na telesno celično nivo se zgodi v tem procesu in da ta vibracija na celičnem nivoju na sebe vleče (enako privlači enako) situacije v tem življenju, ki se začne že s tem kako poteka sama nosečnost in proces rojstva in če ti nimaš pojma kaj na sebe vlečeš, razen če opaziš (zdaj in tukaj) in se ne lotiš sproščati (tudi če nimaš izvirno pojma od kod to prihaja), ampak delaš naprej v avtopilotu (odsotnost zdaj in tukaj) tako, da se vse to še ojača…. potem na fizični ravni to pride tako daleč, da ……..

  s.

  Lepo je če deliš
  #30262
  ozelot
  Participant

  Boj za človekovo neskončno energijo med slabim in dobrim. Dobro je ljubezen ali sočutje slabo je ignoranca. Ključ do človekove sicer neskončne energije je njegova pozornost. In omenjena dva se bojujeta zanjo. Pravzaprav je tako da ljubezen se ne bori ampak se samo ponuja. Človek ima pa svobodno voljo čemu bo svojo pozornost namenil in na kakšen način.

  Človekov um uporablja dve orodji da bi ponižal človeka in mu odvzel energijo (pozornot) in sicer prvo orodje je spomin. Cel čas te opominja kako si trpel, kako si se narobe odločil, kako so te maltretirali,.. Če mu ne uspe na ta način odvzeti energijo potem začne z primerjavami. Aha ta je boljši od tebe, tu se ne izkažeš kot je treba,..

  Če namenjaš pozornost stvarem ki so negativne kot naprimer novice ali spomin nase v težavah moraš paziti kako to dojemaš. Vsak ima zavest in negativna novica-spomin lahko to zavest okuži s svojo negativnostjo, človeku vzame pozornost in energijo. Če pa človek to novico ali spomin gleda skozi oči ljubezni in sočutja potem je on tisti ki vpliva nanju in ne obratno. Energijo v celoti obdrži.

  Energijo zgubljaš tudi z raznoranimi prepričanji ki se križajo med sabo in kjer prihaja do trenja zato je treba paziti kaj in komu verjeti.

  Seveda meditacija pomaga pri tem ker takrat imaš pozornost usmerjeno na željeno destinacijo.

  Point zgodbe je da mora posameznik svojo pozornost čuvati kot ključ deviškega pasu svoje izbranke, se hecam, kot največji zaklad ker to resnično je.

  Lepo je če deliš

  Vedno znova vse po starem

  #30265
  ozelot
  Participant

  No v glavnem pustiti se umu ki v imenu (zla) kar naprej krade tvojo pozornost s spominjanjem na tvoje trpljenje ali z primerjajem kakšna razvalina si (ker si trpel) ni dobro. Zavedaj se da je to le poizkus dostopa do tvoje neskončne energije. Spemeni pristop pri dojemanju vsega, usmeri pozornost le želenim ciljem sam pozornost je pošiljanje energije in bodi sočuten ter ljubeč. Biti sočuten in ljubeč pa je mogoče če si prizemljen torej povezan s soncem, zemljo, centralnim soncem (ki ni na lokaciji ampak je v tvojem srcu).

  Lepo je če deliš

  Vedno znova vse po starem

  #30266
  snowcat :)
  Participant

  SG se je odločil za raziskovanje drugačnih pristopov psihoterapije zaradi tega, da je opazil, da mentalno razumevanje in obdelava problematike, ne pelje k želenemu zadovoljstvu ali pač notranjemu miru. Da še zmeraj se lahko pojavijo trigerji v življenjih situacijah človeka, ki nazaj prikličejo nek spomin in sprožijo temu adekvatno reakcijo (avtopilot). Jaz lahko stopim v dvigalo in zaprem vrata in ustavim dvigalo in počakam, da luč ugasne in cel čas si govorim ,,vse je ok,, , štejem do 1 milijon, ….. in vsakič kadar naslednjič stopim v dvigalo mi naredi slabo …..ne glede…..

  Pri sproščanjih se gre za več zadev sporedno. Eno je sigurno naboj, drugo je informacija znoter. Posledično se lahko pelješ s dvigalom gor in dol in niti ne opaziš, kdaj so se vrata odprla ali zaprla…..Da pride do sproščanja je potrebno vložiti energijo. Po SG zataknjenost med I in II matriko se demonstrira tako, da kadar se pojavi težava, nekaj, ki zahteva trud ali odločitev ali aktivno pozornost (če smo že pri pozornosti), zdrsnejo v I. matriko pasivnosti in odvisnosti. Druga zanimiva je med III in IV, kjer pa je že energija na voljo, ampak je notranji konflikt med uporabo (se bom rodil) in zlorabo (bom s tem dejanjem povzročil bolečino).

  Rečejo, da sprejemanje agonije, terora, strahov iz demonov neskončne krutosti, ….je področje za sprejemanje/soočanje/keep your eyes open….takrat kadar smo prepričani, da nas bo ubilo (izguba prostora in časa in svetlobe) ….. kadar …… torej sprehod skozi temen tunel, pelje v svetlobo. Svetloba se ne more prebiti/doseči bitje čes temoto sama.

  s.

  Lepo je če deliš
  #30268
  tadej pretner
  Moderator

  ozelot wrote: Meni se zdi da je zanašanje na proces prisotnosti nekaj podobnega kot bi se človek zanašal na nekaj izven sebe. Aha proces bo to odpravil. Jest bom dihal tist se bo pa samo rešilo. Isti šmorn kot če bi molil in bi bog rešil.

  Ko dovoliš da se ti je nekaj zgodilo in sprejmeš da se ti je zgodilo pride energija odpuščanja in je konec vsega.

  S temle, kar sem v tvojem postu okrepil, je načeloma vse v redu, problem je le v tem, da tega skoraj nihče ne more narediti.
  Ali poznaš pojem “nevrološki paradoks”?
  Gre za to, da se zavemo vseh stvari šele pol sekunde potem, ko so se dejansko zgodile, medtem se pa že sproži naučeni način odziva – običajno izogibanje. Če hočeš ravnati tako, kot “predlagaš”, moraš imeti ful energije in zavestnosti, večina pa je nima. Zato se večina prav na mehko userje, ko skuša ravnati tako, kot praviš.

  Kaj se sploh dogaja pri procesu prisotnosti?
  Gre za SOOČENJE z energijskim nabojem pizdarij, ki so se ti v lajfu zgodile.
  Skozi soočanje jih sprocesiraš in krepi se tvoja celovitost, energija in zavestnost.

  Tvojo primerjavo iz prvega dela tvojega posta bom torej vzel kot uspelo šalo.

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.