SMEJALNA JOGA

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast SMEJALNA JOGA

 • Avtor
  Prispevki
 • #12713
  strelka
  Participant

  Ker imamo že vse sorte joge …se mi zdi tale še najboljša.Big smile.

  Da bo biolj razumljivo , tale članek.

  Smeh – – – Terapija brez stranskih učinkov

  Naučite se zavestno smejati! Tako se boste veselili vsake minute dneva in se laže spopadali s težavami. Smeh je bolj nalezljiv od vsakega nahoda. Kot virus se je najprej pričel širiti v Indiji. Tam se vsako jutro na tisoče Ijudi zbere na trgih, kjer se hihitajo, krohotajo, pihajo, rezgetajo in nasmejejo do solz. Tudi ZDA in Avstralijo je že zajela smejalna mrzlica, ustanovljenih je že mnogo smejalnih klubov, seveda pa tudi Evropa ne želi zaostajati. V petdesetih letih so se Ijudje smejali trikrat več kot danes, ko poprečen Evropejec le šest minut dnevno uporablja mišice ličnic, ki potegnejo kotičke ustnic v nasmeh.

  Smejanje je najboljša terapija na svetu, brez tveganj in stranskih učinkov. Je psihomotorična reakcija, ko človek nemočno hlasta za zrakom, aktivira številne mišice, in obraz mu zalije rdečica. Študije potrjujejo, da smejanje zmanjšuje posledice stresa, krepi imunski sistem, znižuje krvni tlak in bolečinski prag. Kdor se zavestno in načrtno smeje, vnaša v življenje vedrino in veselje. Tako ustvari dobro razpoloženje, ki vodi v izdatno in prisrčno smejanje, to pa ustvarja dobro voljo. Človek, ki se zavestno odloči, da se bo od srca smejal, požene pozitivni tokokrog v organizmu, pravijo gelotologi, raziskovalci smeha. Tak učinek je mogoče doseči tudi brez strokovnih terapij, z zavestnim ali refleksnim smejanjem.

  Pri prvem sistematično poiščemo dražljaje, ki nas spravljajo v smeh. V kinu si namesto grozljivke oglejmo najnovejšo komedijo ali pa povabimo prijatelje na večer smešnic. Da si izoslrimo čut za komične položaje, si na primer deset dni beležimo, kaj nas in našo okolico spravlja v smeh in dobro voljo. Cilj zavestnega smejanja je spet odkriti naravno veselje do življenja, ki je bilo del našega otroštva, a se je z leti ob številnih obveznostih vsakdanjika porazgubilo.
  Spoznanje, da smeh osvobaja, s pridom uporablja provokativna terapija. Pri tem naj bi človek svoj problem predstavil pretirano popačeno in norčavo, tako da se na koncu smeji samemu sebi in se nauči opazovati težave tudi iz drugega zornega kota. Tako provokativno uspešno zdravijo strah in depresije. Refleksno smejanje se od normalnega razlikuje v tem, da ga izzovemo brez vzroka. Dokler je aktiviran naš miselni aparat, se ne smejemo tako intenzivno kot ob primitivnih dražljajih in zato se pri refleksnem smejanju odpovemo besednim dražljajem.

  Smeh kar tako, brez vzroka
  Da bi se smejali kar tako, brez vzroka, ne zveni prav nič smešno. Pa vendar deluje! Metoda indijskega zdravnika dr. Madana Katarie združuje gelotološka spoznanja s starimi tehnikami joge, je povsem neverbalna in v enajstih vajah stopnjuje smeh do pravega krohota. Indijec je prepričan, da njegova metoda smeha odpravlja zavrtost in napetost, krepi samozavest, deluje proti stresu in pripomogla naj bi k miru na svetu. Njegovo teorijo potrjujejo smejalni klubi, ki rastejo kot gobe po dežju. Širom sveta naj bi se tako vsako jutro skupinsko ali posamično nasmejalo najmanj tristo tisoč ljudi. Metodo lahko tudi takoj preizkusite, seveda pa je bolj zabavno, če se nasmejete v skupini. Poslušajte posnetek ljudi, ki se smejejo, in se uglasite z njimi. Že po nekaj minutah vam bo uspelo, da se boste brez razloga smejali sami doma v naslanjaču ali med smejočimi se ljudmi.
  Prvi gelotološki inštitut za raziskovanje smeha in njegovega vpliva na zdravje je 1964. ustanouil William F. Fry, ugledni profesor medicine na stanfordski univerzi. Za tiste čase domnevno neznanstvene raziskave je lahko opravljal le v prostem času. Mnogi so mu svetovali, naj se udeleži tekmovanj komikov, danes pa so novejše raziskave potrdile njegova dognanja o koristih smejanja. kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje …

  Jutranja smejalna terapija dr. Madana Katarie, ki sprošča, krepi in odpravlja stres (20 rninut).
  Vaje temeljijo na indijski jogi in jih je najbolj zabavno opravljati v dvoje ali v skupini na prostem. Če ste sami, si pri vajah 5, 6 in 8 predstavljajte sosmejalce.


  Vaje za ogrevanje

  1. Ritmično smejanje: v taktu plosajte z rokama in pojte hoho, haha, hoho, haha … Dihajte trebušno, ponovite 10 – do 15 – krat.

  2. Globoko dihanje: sproščeno stojte, globoko vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta, na koncu izdiha telo nagnite naprej. Ponovite 5-krat, vaja krepi vitalnost, da vam ob krepkem smehu ne bo zmanjkalo sape.

  3. Raztezanje: dlani položite na ramena in s komolci krožite v smeri urnega kazalca naprej in nazaj, nato položite dlani na tilnik in obračajte glavo naprej, nazaj, v levo in desno, vsako vajo 5-krat.


  Smejalne vaje joge

  4. Smeh od srca: smejte se srednje glasno od srca, roki dvignite proti nebu. Če vadite v skupini, glejte okrog sebe. To in vse druge vaje zaključite z ritmičnim ploskanjem in 2 – do 3 – kratnim petjem hoho … haha … kot pri prvi vaji.

  5. Smeh v pozdrav: smeje se podajte roki v pozdrav drugim udeležencem. Tako krepite skupinsko pripadnost in medsebojne dotike.

  6. Tihi srneh: smejte se nemo in s čim bolj odprtimi usti. Človeka poleg vas vprašajte, kako gre, odgovor naj bo: dobro, zelo dobro. Ta vaja dobro vpliva na razpoloženje.

  7. Brundajoči smeh: smejte se z zaprtimi usti, iz trebuha naj se sliši brundajoč zvok. Smeh podkrepite z opletanjem rok. Vaja je koristna za pljuča in trebušne mišice.

  8. Smeh naklonjenosti: smejte se z normalno glasnostjo, z drugimi smejalci udarjajte ob dlani nad glavo in v višini trebuha, z dlanmi obrnjenimi navzgor.

  9. Vrhunec smeha: sklonite se, začnite peti vokal a in se ob tem vzravnajte, iztegnite roki nad glavo in pošljite zvok v nebo. Pomahajte in se smejte, nato ponovite vajo še z volkali e, i, o in u.

  10. Metrski smeh: roki držite ob telesu in ju iztegnite sunkovito v treh stopnjah, kot bi hoteli izmeriti en meter. Ob tem se smejte: aa, aa … hahaha, nato ee, ee … hahaha itd.

  11. Pravi krohot: temelji na hlozofiji joge. Čim bolj iztegnite jezik, široko odprite usta. Roki predstavljata levje šape, držite ju v višini glave. Namesto levjega rjovenja naj se iz trebuha sliši prijazno smejanje.

  Pa še en posnetek …tole je odtrgano ..če ste pri tem lahko resni ..pol je nujno da se začnete več smejat.Big smile

  http://www.youtube.com/watch?v=WJZ251awTEA

  Če pa kdo to prakticera, pa lahko kaj več pove …

  Sama sem za tole smejlano jogo slišala pred kratkim …tako da samo tale vajaWink

  Lepo je če deliš
  #12714
  strelka
  Participant
  #12716
  strelka
  Participant

  Če ne gre drugače …in se nikakor ne morete smejati …

  potem je tale posnetek idealen za začetnikeSmileLampLOL

  strelka2012-01-09 14:54:12

  Lepo je če deliš
  #12725
  strelka
  Participant

  Še dva posnetka…od yogija-

  Guru Yogi RameshBig smile..

  Tukaj pa dva posnetka…Big smileLOL
  Zabavno in odtrgano…Big smile.

  strelka2012-01-11 21:50:20

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.