Recepti
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Recepti
- This topic has 62 odgovorov, 11 glasov, and was last updated 12 years, 10 months nazaj by AVATAR.
-
AvtorPrispevki
-
1. 7. 2010 ob 22:41 #3911strelkaParticipant
Fajn je če je pri roki, da v skutin nadev pomešaš še pehtran naseckan, no posuješ …pa je potem pehtranov štrudelj.
Seveda če vam je tak okus všeč.25. 12. 2010 ob 14:01 #7773PrimaČlanZa ljubitelje skute predlagam kolač iz skute.
Testo:
150 g moke
3 g pecilnega praška (1 zravnana čajna žlička)
65 g sladkorja
2 rumenjaka
1 žlica mleka
50 g masla
1 žlica moke za robZmešaj moko, pecilni, rumenjaka, maslo in mleko ter z roko pregneti. 2/3 testa razvaljaj in pokrij rahlo namaščeno dno tortnega pekača. 1/3 testa dodaš žlico moke in narediš 3,5 cm visok obod. Plast testa je relativno tanka. Z vilicami prepikaš dno, da se testo med peko ne dviguje. Daš v ogreto pečico in pečeš največ 15 minut na 180 do 120 stopinjah, da testo porumeni.
Krema:
2 vrečki vanilijevega pudinga
200 g sladkorja
1/2 litra mleka
750 g skute
sneg treh beljakovPuding skupaj s sladkorjem skuhaš v mleku, dodaš skuto in mešaš do vretja. Odstaviš. Nekaj sladkorja zamešaš v sneg beljka, ki ga nato narahlo zamešaš v kremo. Vse skupaj zliješ na testo in poravnaš. Površino premžeš z mešanico rumenjaka in žlice mleka. Pečeš cca 1 uro na 130 do 150 stopinj. V primeru, da se krema začne napihovati, znižaš temperaturo. Površina mora ostati ravna. Ohladiš, odstraniš obod pekača in preložiš na servirni krožnik.
Nasvet: najboljša za ta recept je 3/4 mastna pretlačena skuta Vipava (brez grudic), ki ji je treba še dodatno izločiti odvečno tekočino (ožameš skozi gazo ali cedilo). Lahka skuta se ne obnese, ker vsebuje preveč vode. Ponavadi uporabim 1 kg skute oz. 2 kom. Puding in skuto se v času kuhanja meša s kuhinjsko šibo (metlico). Količino sladkorja najmanj prepolovim in v beljake dodam vanilijev sladkor. Premaz iz rumenjaka se lahko preskoči. Kolač je najboljši hladen.
25. 12. 2010 ob 15:35 #7776tadej pretnerModeratorTole je pa recept od tipčka, ki je na pokojnem maat forumu sodeloval pod imenom en_bk. Dob’r k’ hudič križa.
Skutno pecivo
Sestavine:
-3 jajca,
-9 žlic sladkorja,
-2 vanilin sladkorja,
-3 kisle smetane,
-2 navadna jogurta,
-50 dag skute,
-7 žlic moke,
-1 pecilni prašek.Priprava:
Sladkor, jajca in vanilin sladkor penasto zmiksaš. Pol počas vmešaš kislo smetano, jogurt in skuto. Na konc primešaš še moko in pecilni prašek /in par kapljic ruma al pa tud ne/. Pečeš v na 180 stopinj predogreti pečici 45 minut. Iz pekača streseš na dilo, počakaš da se ohladi, posuješ s štaub cukrom /al pa tud ne/, razrežeš na kocke25. 12. 2010 ob 20:01 #7783strelkaParticipantrecepta za dobre rogljičke …piškotki…sprobano
KOKOSOVI ROGLJIČKI
70 g kokosove moke
370 g bele moke
50g sladkor -mleti
1 jajce
1 vanilijev sladkorV posodi zmešamo kokosovo moko, sladkor , margarino , jace, vanilijev sladkor.
gnetemo toliko časa da nastane glAdko testo. ( ne obupat, ker v začetku je občutek da tole nikakor ne gre skupaj …potem pa kar naenkrat nastane hlebček)
testo naj potem počiva vsaj pol ure do uro.
Nato iz testa oblikujemo Rogljičke , ki jih damo na namaščen pekač..oz PEKAČ prekrit s peki papirjem .
Pečemo pri 170 stopij celzija , toliko časa da lepo zarumenijo …MANDELJEVI ROGLJIČKI
….tud odlični, so pa mal težji ..mislim kalorično…
50g sladkor v prahu
130g masla ali margarine
130g moke bele gladke
100g mandeljni mleti
vanilijev strok …no pri meni je bil kar vanilij sladkor 1 komzopet vse skupaj zmešamo, sladkor v prahu , moko maslo -mrzlo in mandeljne
če imamo vanilijev stok strok odpremo, pa ven postrgamo stržen. in damo v maso.Gnetemo da dobimo gladko testo , ga damo za eno uro v hladilnik..nato enak postopek kot pri rogljičkih 1.
samo teli rogljički ko se pečejo mal zlezejo narazen , tako da jih zlagajmo bolj narazen…
Pečejo se pri 175 stopinjah 12 minut….Lahko se še malo igramo , pa jih mal oblijemo -potunkamo v čokolado , pa na vrhu mal posujemo z mandeljni ….
strelka2010-12-25 20:01:51
26. 12. 2010 ob 0:15 #7785pikica52Član26. 12. 2010 ob 10:48 #7791strelkaParticipantpikica52 wrote:
eni sprobano v živo in odlični
kako naj bo pa drugač kot v živo …
meni so dobri ( moji piškotki) ..pa še čist enostavno se naredi …( želja nekaj svojega speči naredit ..pa da je čim bolj enostavno…ampak dobro)
ker sem pa bolj začetnik o peki …piškotov …je bilo kar zanimivo...
26. 12. 2010 ob 22:33 #7799pikica52Članstrelka wrote:
eni sprobano v živo in odlični
kako naj bo pa drugač kot v živo …
meni so dobri ( moji piškotki) ..pa še čist enostavno se naredi …( želja nekaj svojega speči naredit ..pa da je čim bolj enostavno…ampak dobro)
ker sem pa bolj začetnik o peki …piškotov …je bilo kar zanimivo...
he, he… tko, da imaš priložnost probati originalno izvedbo in ti ni treba po svoje mutit cel kolačsoglašam, da kaj simpel domačega je , mi kar gre , ker res uživam v peki..in v kuhi… , praksa pa prinese -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.