Prosim za pomoč, nasvet
Forum Duhovnost › Forumi › Zdravje in alternativna medicina › Prosim za pomoč, nasvet
- This topic has 117 odgovorov, 24 glasov, and was last updated 11 years, 10 months nazaj by trans4m.
-
AvtorPrispevki
-
11. 5. 2012 ob 15:06 #14863strelkaParticipant11. 5. 2012 ob 16:57 #14867ozelotParticipant11. 5. 2012 ob 17:01 #14868strelkaParticipantMa no človk more zmerej kaj novega probat…a ne.Drugač pa, če ne pašejo jetrca ….pa lahko s sokom rdeče pese proba.11. 5. 2012 ob 23:01 #14871ČebelicaČlan
ozelot wrote: Kak nasvet kako se rešiti anemije? Kristali, vzroki,…
Še nekaj domačih nasvetov za zdravljenje slabokrvnosti:Kopriva – štejemo med najboljša čistila za kri, vsebuje veliko
vitamina A, raznih rudninskih soli, rastlinskih hormonov, pa tudi encim
sekretin, ki vpliva ugodno na razmnoževanje rdečih krvničk. Pripravimo jo lahko
v obliki sveže iztisnjenega soka ali kot solato. Odpravlja tudi pomladansko
pobitost in preutrujenost … tole je odgovor na anemijo in utrujenost, ima pa še
mnogo drugih zdravilnih lastnosti (med drugim tudi 6x več kalcija kot kravje
mleko)Za zdravljenje slabokrvnosti je odlična tudi čajna mešanica
iz enakih delov materine dušice in koprive – 1 čajno žličko mešanice na
skodelico preliva (vrele vode), lahko dodamo žličko medu, 2 – 3 skodelice na
dan po požirkih.Izjemno bogat vir rudnin in vitaminov, v
povprečju tri- do štirikrat močnejši od gojene zelenjave je tudi Navadna zvezdica ali po domače »kurja
črevca« – najbolj razširjen plevel na vrtu – poleg Rogovilčka, najmočnejši rastlinski vir železa (vsebujejo ga enkrat več
kot špinača), vitamina C enkrat več kot limone. Kurja črevca jemo
predvsem surova (kot solate ali dodatek solatam, kot namaz sesekljane zmešane s skuto, kot napitek zmiksane s kakšnim sadjem, …), a jih po želji v teh ali onih jedeh tudi skuhamo. Zelo se
obnesejo pripravljena kot špinača in v raznovrstnih juhah in enolončnicah.
Trgamo mlade poganjke, vse leto – če jih ne pulimo, ampak odrežemo nad zemljo,
se v tednu dni obnovijo.Pa čimprejšnje okrevanje želim
12. 5. 2012 ob 2:26 #14873tadej pretnerModeratorozelot wrote:
Slabokrvnost ..jej črno čokolado-pravo ne kakšne milke in podobno kjer ima samo sladkor , pa suhe slive….
Pa regrat ….tud sedaj , ne bo nič narobe …sam še bolj bo grenak.Pij kopriven čaj …Bi ti rekla tud da jej jetrca …ampak to vem da ne boš.Glede kristalov …je hematit taprav …pa vsi bolj rdeči kristali …Glede vzrokov ..pa …če je bilo prej vse ok ..ko si še jedel mešano hrano ..Očitno sedaj nekaj manjka …npr. to kar vsebuje meso ….ne vem kako je blo prej k ne sprašujem zase…sicer pa obožujem pražena jetrca če jih sam pripravim … čeprav sem kvazi vege jem pašteto 2x na teden ker mi paše
Sprememba prehrane pogostokrat prav nič ne pomaga – lahko ti recimo manjka določenih vitaminov, ki so nujni, da telo absorbira železo in še kaj iz hrane. Itak je treba delati na splošnem uravnotežanju, glede določanja potrebnih vitaminsko-prehrambenih pa je pametno najprej stopiti na bioresonanco, kjer se bo natančno videlo, katero kemijsko-biološko ravnotežje je porušeno.12. 5. 2012 ob 9:50 #14874strelkaParticipantZdravniki o slabokrvnosti pravijo tole:
Anemije so stanja, pri katerih je zmanjšano število eritrocitov ali koncentracija hemoglobina. Eritrociti vsebujejo hemoglobin in le ta omogoča prenos kisika iz pljuč po vsem telesu. Kadar se zmanjša število eritrocitov ali količina hemoglobina v njih, kri ne more prenesti dovolj kisika po telesu. Zaradi nezadostne oskrbe tkiv s kisikom, se pojavijo različni simptomi: utrujenost, slabša telesna kondicija, brezvoljnost, glavobol, omotica, vrtoglavica, zmanjšana odpornost na okužbe,… Ker je kronična in duševna utrujenost pogosta spremljevalka sodobnega načina življenja, velikokrat prav te simptome zmotno pripisujemo hitremu tempu življenja. Tako pogosto sploh ne pomislimo, da ima lahko utrujenost organski vzrok. Zato nekaj besed o tem, kako prepoznati slabokrvnost in kako se ji izogniti, ne bo odveč.
VZROKI:
Slabokrvnost je izredno pogosta predvsem pri ženskah, saj prizadene vsako četrto pripadnico nežnejšega spola. Vzrokov za nastanek anemij je veliko in posledično poznamo več vrst anemij:- Anemija, ki nastane zaradi kronične izgube krvi (krvavitve iz hemoroidov, obilne menstrualne krvavitve, želodčne razjede,…)
- Anemija, zaradi pomanjkanja železa je vodilna oblika anemije. Pojavi se, kadar telo ne more shraniti dovolj železa, ki je glavna sestavina za tvorbo hemoglobina. Pomanjkanje železa je ponavadi prehranska težava, večja verjetnost nastanka pa se razvije tudi pri ženskah, zaradi obilnih menstruacij, pri nosečnicah in doječih materah.
- Megaloblastna anemija je posledica pomanjkanja vitamina B12 in folne kisline.
- Poznane so tudi anemije, ki nastanejo zaradi avtoimunih reakcij, zaradi pomanjkanja eritropoetina (hormon, ki ga izločajo ledvice in omogoča proizvodnjo eritrocitov) ali zaradi okvar kostnega mozga.
SIMPTOMI:
Na slabokrvnost pomislimo, kadar smo iz dneva v dan utrujeni, brez volje, kondicije; kadar nas mučita glavobol in omotica, opazimo spremembe v ustnih kotih in nas peče jezik. Lasje in nohti postanejo krhki, nohtne blazinice postanejo blede, polt je bleda, ustnice modrikaste. Hitro nas zebe in opažamo pogostejša obolenja in okužbe, kajti slabokrvnost zmanjša odpornost. Slabokrvni otroci so nemirni, težko se zberejo in koncentracija hitro popusti.
Kadar opazimo značilne spremembe v počutju, je potrebno ustrezno ukrepati. Zdravnik z laboratorijskimi preiskavami krvi določi vrednost hematokrita, hemoglobina, velikost eritrocitov in vrednost železa. Vsi ti parametri pomagajo odkriti vzrok anemije in glede na to, se predpiše ustrezna terapija.ZDRAVLJENJE:
Kadar je anemija že razvita, je potrebno zdravniško zdravljenje z ustreznimi zdravili.
Da pa do slabokrvnosti ne bi prišlo, lahko veliko naredimo tudi sami. Ključnega pomena je ustrezna prehrana ter dodatki vitaminov in mineralov. Najpomembnejša mikrohranila, ki jih moramo vnesti v telo so: železo, vitamin B12 in folna kislina (predvsem v nosečnosti), vitamin B6 in B2, vitamin C in baker. Železo se nahaja v govejem mesu, jetrih, posušenem sadju, sardelah, jedilni čokoladi, polnozrnatih žitih, … Dokazano je, da se železo iz živalskih virov hitreje vsrka kot železo iz rastlin. Zato moramo rastlinske hrane za isti učinek pojesti nekoliko več in na to morajo biti pozorni vegetarijanci. Vitamin C in baker pomagata telesu vsrkati železo, zato pri obrokih vedno pijte sok iz citronskega sadja, baker pa dodajte v obliki multivitaminskih pripravkov. Poleg vsebnosti železa v hrani pa bodimo pozorni tudi na snovi, ki zmanjšujejo absorpcijo železa. To so fitati in beljakovine v zelenjavi, neoluščenih žitih in oreščkih, kalcij in fosfor v mleku ter tanin in kofein v pravem čaju in kavi. Glede na vsa ta dejstva, pade tudi teorija o špinači, ki se je drži sloves proti slabokrvnosti. Špinača vsebuje fitate, zato je absorpcija železa otežena. A če ste ljubitelj špinače, naj vam to dejstvo ne vzame veselja, da bi jo uživali. Morda jo okrasite z rezinami pomaranče ali po kosilu zaužijte pomarančni sok. Sočasno uživanje vitamina C, A in B2 namreč dokazano pomaga pri absorpciji železa. Tudi uživanje kalcija, bodisi v mleku in mlečnih izdelkih, bodisi v obliki vitaminsko-mineralnih pripravkov, skupaj z železom moti vsrkanje le tega. Folna kislina se nahaja v citronskem sadju, gobah, zeleni zelenjavi, jetrih, jajcih, mleku, pšeničnih kalčkih, pivskem kvasu, bučah,… Priporočljivo je uživanje svežega sadja in zelenjave, saj svetloba in toplota uničita folno kislino.14. 5. 2012 ob 12:06 #14928ozelotParticipant -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.