prepovedana arheologija

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast prepovedana arheologija

 • Avtor
  Prispevki
 • #26558
  glas
  Participant

  Človeška bitja so sobivala z inteligentnimi rasami opicam podobnih bitij

  Prikrit izvor človeka

  Petega junija 1852 je revija “Scientific American” objavila zagonetno poročilo o kovinski vazi, ki je prišla na dan ob razstrelitvi masivne, skale v Dorchestru pri Bostonu (država Massachusetts). Poročilo opisuje vazo, ki je bila visoka kakih 7 cm, takole: “Material, iz katerega je narejeno telo posode, po barvi spominja na cink ali na kovinsko zlitino z veliko vsebnostjo srebra. Na eni strani posode je čudovita srebrna intarzija, ki predstavlja šest cvetličnih šopkov. Na spodnjem delu posode je prav tako srebrna intarzija v obliki trte oziroma venca.”

  Vaza je bila skoraj 4 metre globoko v kamniti plasti, ki jo geologi imenujejo “pudding stone”. Danes je ta kamnina konglomerat. Po mnenju “United States bolj znana pod imenom Roxburyjev I Geological Survey” (Geološke uprave ZDA) ta kamnina izhaja iz predkambrijskih period, kar pomeni, da je stara več kot 600 milijonov let.
  Michael A. Cremo, gornje trditve in nadaljevanje članka smo povzeli iz njegovega zapisa, objavljenega v ameriškem magazinu UFO, avtor tudi slovenske uspešnice Prikrita zgodovina c~loveštva (knjigo bo mogoče kmalu kupiti tudi v elektronski obliki) je član Inštituta Bhaktivedanta, to je oddelka za znanstvene študije pri Mednarodnem združenju za zavest Krišne. Skoraj 30 let je podrobno preučeval starodavne indijske sanskrtske spise, med drugim tudi tako imenovani Puranas ali po naše “zgodovine”. Te vsebujejo poročila o c~loveških civilizacijah, ki so živele na našem planetu v stotinah milijonih let. V tem času naj bi, sodeč po teh spisih, človeška bitja, kot smo mi sami, sobivala z inteligentnimi rasami opicam podobnih bitij. Avtor meni, da na podlagi zgodovin Puranas lahko izoblikujemo dve napovedi, povezani z arheološkimi najdbami.
  V skladu s prvo lahko pričakujemo, da bomo našli za gonetno mešanico človeških, fosilov in artefaktov, med katerimi bodo nekateri zelo primitivni, drugi pa na tehnološko visoki ravni, vsi pa bodo stari več sto milijonov let. Resnica je, da so take predmete tudi res našli. Druga napoved pravi, da bodo uradni znanstveniki te arheološke dokaze o koeksistenci ljudi in opicam podobnih bitij priredili tako, da se , bodo ujemali z njihovim linearno-progresivnim konceptom časa in evolucije, kjer so najprej obstajale preproste in šele kasneje kompleksnejše oblike.
  Tudi ta napoved se je že uresničila. Znanstveniki so tudi v resnici selektivno izbrisali številne dokaze o starodavnosti anatomsko modernih ljudi. Izbris so dosegli tako, da so obstoječa dognanja filtrirali, pri čemer so se v znanstvenem diskurzu ohranila le dognanja, ki so bila v skladu z določenimi vnaprej , ustvarjenimi mnenji; dognanja pa, ki se niso ujemala s temi vnaprej ustvarjenimi mnenji, so izločili iz znanstvenega ,, diskurza. Raziskovalci NLPjev se dobro zavedajo, kako deluje filtriranje znanstvenih dognanj, t.j. brisanje dokazov na določenem raziskovalnem ” področju.
  Proces filtriranja znanja znotraj preučevanja človekovega izvora sistematično poteka že približno 150 let. Leta 1849 so v Kaliforniji odkrili zlato. Iskalci zlata so se začeli trumoma zgrinjati na to področje in kopali vsepovsod. Zlata mrzlica je završala tudi na območju Table Mountaina v okrožju Tuolumne. Usedline na Table Mountain so prekrite s stotinami metrov trdega bazalta, kar preprečuje vnos predmetov od zgoraj. Zlatonosni pesek ob živi skali je po mnenju današnjih geologov star od 33 do 55 milijonov let. Zlatokopi so odkrili človeške artefakte in ostanke človeških kosti v rudniških jaških prav na omenjenem nivoju. Predmete in fosile so našli tudi v zlatonosnem pesku iz višjih sub-bazaltnih slojev, ki so stari najmanj 9 milijonov let.
  Predmetov niso našli le na lokaciji Table Mountain-a, ampak tudi na drugih lokacijah v isti regiji.
  Med najdenimi artefakti so bile konice sulic iz obsidiana ter kameni možnarji in tolkači. J. H. Neale je na primer 60 metrov globoko v rovu rudnika Montezuma Tunnel na obmocju Table Mountain-a odkril kamen možnar in tolkač. Primerek, ki je ležal v zlatonosnem pesku ob živi skali, naj bi bil torej star med 33 in 55 milijoni let. Vsa ta odkritja je zbral in znanstveni srenji predstavil dr. J. D. Whitney (1880), geolog s kalifornijske geološke uprave, v knjigi, ki jo je založil Prirodopisni muzej Peabody Harvardske univerze.

  Kaj se je zgodilo z vsemi temi dobro dokumentiranimi odkritji, ki pričajo 0 prisotnosti človeka v Kaliforniji v času pred 55 milijoni let? William H. Holmes, priznan antropolog z inštituta Smithsonian v Washingtonu je izkoristil ves svoj ugled in vpliv, da je omajal verodostojnost dr. Whitneya in njegovih odkritij. Holmes je med drugim zapisal: “Če bi profesor Whitney znal ceniti zgodovino človeške evolucije, kot jo razumemo danes, se ne bi prenaglil z razkrivanjem svojih zaključkov, ne glede na množico pomembnih dokazov, s katerimi se je soočil.”
  Z drugimi besedami, če se dejstva ne ujemajo s priljubljeno teorijo, je potrebno dejstva, pa četudi gre za pomembno množico le-teh, odmisliti.
  Marsikdo bo pomislil, da se je to lahko dogajalo le v 19. stoletju, vendar ni tako. Februarja 1966 so bila odkritja o rudnikih zlata v Kaliforniji in drugi zanimivi primeri iz knjige “Prepovedana arheologija” prikazani v TV oddaji mreže NBC pod naslovom “Skrivnostni izvor človeka”. Oddajo je produciral in režiral Bill Cote s sodelavci. Med snemanjem oddaje je avtor knjige producentom naročil, naj stopijo v stik s Prirodoslovnim muzejem Phoebe Hearst kalifornijske univerze Berkeley ter zaprosijo za dovoljenje, da posnamejo tam shranjene artefakte. Dovoljenja niso dobili.
  Ker predmetov niso smeli na novo posneti, so uporabili fotografije, ki so bile posnete in objavljene v 19. stoletju.
  ‘ Ko so oddajo predvajali, so jo gledalci dobro sprejeli, zato so se pri NBC-ju odločili, da predvajanje ponovijo. Predstavniki uradne znanosti, ki jih je vznejevoljilo že prvo predvajanje, so po, skušali ponovitev oddaje preprečiti. Ker niso bili uspešni, so skušali prepričati vlado ZDA, naj ukrepa proti NBC-ju.
  17. junija 1996 je dr. Allison R. Palmer, predsednik Inštituta za kambrijske , študije, pisal Zvezni komisiji za komunikacije (vladni agenciji, ki podeljuje licence televizijskim družbam):
  “Televizija NBC bi se morala v najbolj gledanem času tako dolgo opravi- , ‘ čevati svojim gledalcem, dokler ne bi le ti jasno dojeli, da je šlo za prevaro. Poeg tega bi morala mreža NBC plačati dovolj veliko denarno kazen, da bi lahko z njo ustanovili sklad, namenjen znanstvenemu izobraževanju javnosti.”

  Zvezna koi misija kaznovala NBC, je spodletel, a že samo dejstvo, da je do tega poskusa prišlo, marsikaj pove. Naj še omenimo, da so kopijo Palmerjevega pisma poslali vodilnim delavcem na NBC-ju ter jo objavili na internetu, kjer so med drugim tudi vabili znanstvenike, naj pošiljajo pisma podpore na naslov Zvezne komisije.
  V 70. letih je mlada geologinja Virginia Steen-McIntyre delala za U.S. Geological Survey. V tem obdobju se je udeležila datacije arheološkega najdišča v Mehiki v kraju Hueyatlaco blizu mesta Puebla. Antropologinja Cynthia Irwin-Williams je na tem mestu odkrila tehnološko razvito kameno orodje. Tako sofisticirano orodje se navadno pripisuje ‘ anatomsko modernemu človeku. Na osnovi štirih različnih metod (uranum series, tephra hydration, fission track in stratigrafije) je Virginia Steen-McIntyre s sodelavci ugotovila, da so bili predmeti v Hueyatlacu stari več kot 250.000 let.
  To je bilo nepričakovano iz dveh razlogov. V znanstvenem svetu uveljavljeno prepričanje narekuje, da se je človek v Severni Ameriki pojavil pred 25.000 leti, še več, večina konzervativnih znanstvenikov meni, da se je človek v Severni Ameriki pojavil šele pred 12.000 leti. Še bolj presenetljivo pa je, da so se člo
  veška bitja, ki bi bila sposobna iz delati tako orodje, po prevladujočem mnenju na svetu razvila šele pred 100.000 leti in ne prej.
  Antropologinja, ki je vodila dela na najdišču, je bila zelo nezadovoljna s podatki, ki so ji jih posredovali Virginia Steen-McIntyre in sodelavci. Sama je želela slišati številko 25.000 let ali manj, ne pa 250.000 let! Virginia Steen-McInItyre pa je ostala trdna v svojem pre, pričanju, da je bila starost 250.000 let pravilna. Za svoje prepričanje je morala plačati visoko ceno. Poročilo o svojem delu je le s težavo objavila, morala pa se je soočiti tudi z obtožbami, da išče publiciteto znotraj svoje stroke. Kmalu je ‘ izgubila mesto predavateljice na fakulteti. Ko je želela nadaljevati kariero na področju geologije, so ji to poskušali preprečiti.
  Svoje izkušnje s procesom filtriranja , dognanj je Virginia Steen-McIntyre opisala v pismu Estelli Leopold, pomočnici urednika revije Quaternary Research I (30. marec 1981): “Problem je veliko širši in se ne nanaša le na najdišče Hueyatlaco. Gre za prikrojevanje znanstvenih dognanj, ki ga izvajajo s prikrivanjem “enigmatičnih podatkov”, takih, ki so v nasprotju s prevladujočim načinom “razmišljanja”.
  Hueyatlaco je jasen primer tega. Ljudje, ki niso antropologi, težko razumejo pomembnost teh datumov oziroma dejstvo, kako globoko je prevladujoča teorija o človeški evoluciji ukoreninjena v naš način razmišljanja. Odkritje v Hueyatlacu je zavrnila večina arheologov, saj je v nasprotju s to teorijo. Primer Virginie Steen-Mclntyre kaže, da se proces prikrivanja dokazov izvaja na zelo direkten način. V drugih primerih proces filtriranja dognanj poteka na manj opazni in bolj prefinjeni ravni. Kaže se na primer kot nesposobnost ustreznega evalviranja dokazov zaradi prisotnosti zelo močnih teoretičnih predpostavk. Leta 1979 so na primer raz.iskovalci v Tanzaniji odkrili nožne odtise v usedlinah vulkanskega pepela, ki so bili stari 3,6 milijonov let. Po mnenju Mary Leakey in drugih znanstvenikov se ti odtisi ne razlikujejo od odtisov stopal anatomsko modernega človeka. Prevladujoča razlaga v tem primeru je, da so to sledi avstralopiteka, človeka-opice iz tistega obdobja. Raziskave so pokazale, da se nobena od fosilnih kosti nog avstralopitekov ne ujema z omenjenimi odtisi, ki so jih poimenovali odtisi Laetoli. Avstralopitek je imel med drugim veliko daljši palec na nogi kot moderni človek. Še danes ni nobenega dvoma, da odtisi Laetoli lahko pripadajo edino anatomsko modernemu človeku. Večina znanstvenikov pa noče niti pomisliti na to možnost, saj je trdno prepričana, da se je anatomsko moderni človek razvil šele pred 100.000 leti in v nobenem primeru ni mogel obstajati pred 3,6 milijoni let v Afriki.
  Vprašali bi se lahko, ali obstajajo ostanki človeškega skeleta iz tega obdobja. Odgovor je pritrdilen. Take fosile so na primer našli v kraju Castenodolo blizu Brescie v severni Italiji. Tam je italijanski geolog Giuseppe Regazzoni (1880) iz formacije modre ilovice iz obdobja srednjega pliocena izločil ostanke kosti štirih individuumov, ki so bili stari 3 – 4 milijone let. Skeletni ostanki kažejo, da so bila bitja v Castenodolu anatomsko moderni ljudje.
  Nekateri so poskušali zadevo razložiti, češ da so bili ostanki prinešeni na to mesto pred nedavnim, vendar se je Regazzoni kot profesionalni geolog dobro zavedal te možnosti. Natančno je pregledal usedlinske plasti, ki so prekrivale ostanke in ugotovil, da so bile nedotaknjene. Približno toliko star skelet so drugi raziskovalci našli v Savoni, prav tako v Italiji, o čemer je znanstveni srenji poročal Arthur Issel leta 1868.
  Številni vplivni znanstveniki pa so ta odkritja zavrnili na osnovi teoretičnih predpostavk. Britanski arheolog R.A.S. Macalister je postregel z dobrim primerom znanstvenega predsodka. Leta 1921 je ob opisovanju primera Castanedolo ugotovil:
  “Nekje mora biti napaka.”
  Toda zakaj? Ali ni ostankov odkril profesionalni geolog v plasti nedotaknjene pliocenske gline? To za Macalisterja ni bilo dovolj, saj je zapisal:
  “Potrditev pliocenskega datuma pri okostjih iz Castanedola bi ustvarilo tako veliko nerešljivih problemov, da ne smemo biti v dvomu, ko izbiramo med dvema alternativama: potrditvi ali zavrnitvi njihove pristnosti.”
  Macalister je seveda zavrnil njihovo pristnost. Zaradi ugleda, ki ga je užival v znanstveni srenji, je njegovo dejanje nosilo pečat velike avtoritete.
  Vredno je še enkrat ponoviti, kaj dokazujejo fosili iz Castanedola: da so bili anatomsko moderni ljudje prisotni v Italiji v istem obdobju, ko so v vzhodni Afriki nastali odtisi Laetoli. V Afriki so našli tudi fragmentarne fosilne ostanke. Leta 1965 sta antropologa Bryan Patterson in William W. Howells na lokaciji Kanapoi v Keniji našla fragment nadlahtnice. Ob pregledu sta ugotovila, da se popolnoma ujema z nadlahtnično kostjo modernega človeka. Tudi drugi znanstveniki so ugotovili, da se kost razlikuje od kosti avstralopitekov.
  Nadlahtnica iz Kanapoia je stara od 4 do 5 milijonov let. Lahko pa gremo časovno še bolj nazaj. Francoski antropolog Gabriel de Mortillet (1883) v svoji knjigi “Le Pr, historique” poroča o popolnem anatomsko modernem človeškem skeletu, najdenem v miocenski formaciji v Midiju (Francija), ki je star najmanj 5 milijonov let, ter o skeletu, najdenem v eocenski formaciji v Del Montu (Švica), ki je star najmanj 38 milijonov let. Najdenih je bilo tudi nekaj človeških artefaktov, ki so približno toliko stari, na primer kameno orodje, ki ga je v mioenski formaciji blizu Lizbone našel Caro Ribeiro (1873), vodja Portugalske eološke uprave. Orodje je bilo staro ribližno 20 milijonov let. Ribeiro ga je ajprej razstavil v Geološkem muzeju v izboni. Na začetku 20. stoletja so muejski delavci zamenjali napise ter jih naomestili z mlajšim, bolj sprejemljivimi datumi. Kasneje so artefakte preprosto dstranili in spravili v skladišče.
  Kameno orodje sta našla tudi Louis ourgeois (1873) v miocenski formaciji kraju Thenay (Francija) ter Fritz Noet
  ing (1894) iz indijske geološke uprave miocenski formaciji v Burmi.

  O teh odkritjih iz poznega 19. stoleta so pisali v znanstvenih revijah in razravljali na znanstvenih konferencah. dini razlog za njihovo odsotnost iz seanjih strokovnih tekstov je dejstvo, da ostavljajo pod vprašanje prepričanje o edavnem izvoru človeka.
  V ZDA so 3,5 m globoko v sloju preoga v Macoupin County (Illinois) našli loveško okostje. Prekrivala ga je 50 cm ebela nedotaknjena plast skrilavca. remog, v katerem so našli okostje, je iz karbonske periode, kar pomeni, da e bil fosilni ostanek star približno 300 milijonov let. Poročilo o tem odkritju je ilo objavljeno leta 1862 v decembrski tevilki revije The Geologist. V časopisu Morrisonville Times, ki je izhajal v Morisonville v Illinoisu, natančneje v števili, ki je izšla 11. junija 1891, pa beremo zlati žili, ki so jo odkrili znotraj masivega kosa premoga. Žilo je odkrila gopa S.W. Culp, ko je hotela razbiti na anjše dele večji kos premoga. Ob tej riliki so na geološkem uradu države llinois izjavili, da je bil premog z zlato ilo iz karbonske dobe, se pravi star 300 ilijonov let.
  Leta 1897 je rudar v rudniku preoga blizu Websterja v državi Iowa našel kamen z vklesanimi liki. Daily ews (2. april 1897) v Omahi (Nebrasa) je takrat takole poročal:
  “Kamen je temno sive barve, dolg ribližno 50 cm, širok 25 in debel približno 6 cm. Na površini kamna, ki je zelo trd, so narisane črte, ki oblikujejo več popolnih likov romba. V sredi vsakega romba je spretno vklesana podoba starega človeka.”
  Zanimiv je tudi kovinski lonec, ki ga je leta 1912 Frank J. Kenwood našel v bloku premoga v lokalni termoelektrarni v Thomasu, Oklahoma. Kenwood je odkritje takole opisal v izjavi, ki jo je podal vpričo notarja:
  “Naletel sem na masiven blok premoga, ki je bil prevelik, da bi ga uporabil v tej obliki. Vzel sem kovaško kladivo in udaril po njem. Kovinski lonec je padel iz njegove notranjosti, o čemer priča odtis, ki ga je pustil v kosu premoga.”
  Kenwood je
  odkril, da je bil kos premoga izkopan v rudniku Wilburton. Po mnenju geološke uprave države Oklahoma je premog iz tega premogovnika star 312 milijonov let.
  Takih zagonetnih odkritij je še veliko. V zadnjih desetletjih so južnoafriški rudarji naleteli na stotine kovinskih krogel z utori, izdolbenimi v višini ekvator, ja. Ena od najdenih krogel ima celo tri take vzporedne utore. Krogle so iz zelo trdega materiala. Roelf Marx, kurator, muzeja Klerksdorp v južni Afriki, je o kroglah pisal v pismu, ki ima datum 12. september 1984:
  “Krogle so bile najdene v pirofilitu,ki ga kopljejo v bližini mesteca Ottosdal ‘ v zahodnem Transvaalu. Pirofilit je pre
  cej mehka sekundarna kamnina, ki se je oblikovala tekom sedimentacije pred približno 2,8 milijarde let. Krogle pa so
  iz zelo trde snovi in jih tudi z jeklenim orodjem ni moč opraskati…”
  Za nastanek teh krogel, ki so očitno človeški artefakt, še nihče ni ponudil zadovoljive razlage.
  Omenili smo le nekaj od stotin dobro dokumentiranih primerov, ki dokazujejo starodavnost človeške rase na našem planetu. Še danes prihajajo na dan predmeti, stari od 100.000 do več kot dveh milijard let. Menimo, da bi v kontekstu teh najdb absolutno morali upoštevati hipoteze o zunajzemeljskih stikih in intervencijah.

  Standardne razlage o razvoju hominidov nas prepričujejo, da se je človeška linija razcepila od prednikov današnjih šimpanzov pred približno 5 milijoni let. Prvi hominidi ali človeku podobni primati so bili t.i. Australopithecinae. Kasnejši razvoj je pripeljal do Homo habilisa in Homo erectusa. Končno so se pred približno 100.000 leti razvili anatomsko moderni ljudje, kot smo mi sami. Znanstveniki pravijo, da je to edina hipoteza, ki sloni na dejanskih dokazih. Resnica je, da nam podrobno preučevanje zgodovine arheologije odkrije, da so arheologi odkrili veliko dokazov, ki kažejo na to, da je človeška prisotnost na Zemlji veliko starejšega datuma. Ti rezultati so bili objavljeni v knjigah FORBIDDEN ARCHEOLOGY (“Prepovedana arheologija”, Cremo in Thompson, 1993) in v skrajšani verziji iste knjige THE HIDDEN HISTORY OF THE HUMAN RACE, ki je to poletje izšla v slovenščini pod naslovom “Prikrita zgodovina človeške rase”. Omenjeni knjigi močno odmevata med mainstreamovskimi arheologi in antropologi, o čemer pripoveduje knjiga FORBIDDEN ARCHEOLOGY’S IMPACT (“Odmev knjige Prepovedana arheologija”, Cremo, 1995).

  Na Dunaj med nerazrešene skrivnosti
  Revija Misteriji vas vabi na Dunaj, na ogled razstave Nerazrešene skrivnosti. V muzejskih katakombah si bomo pod strokovnim vodstvom Ivana Mohoriča ogledali predmete, za katere strokovnjaki še niso našli razlage, kdaj in kako so nastali, rabo ali pomen: kamne s skrivnostnimi napisi, kristalne lobanje, kipec astronavta, prikaz kirurških posegov v kamnu itd. Več kot 500 izkopanin predmetov, ni mogoče umestiti v nobeno znano zgodovinsko obdobje in so zbrani iz številnih muzejskih in zasebnih zbirk.
  Odhod na enodnveni izlet na Dunaj je 8. septembra ob 6. uri iz Ljubljane. Informacije in prijave v agenciji Quo Vadis, 01/507-18-03.

  Obstoj pomembnih dokazov govori u prid tezi, da sega človeška prisotnost na Zemlji veliko globlje u zgodovino časa, kot so pripravljeni priznati “strokovnjaki.”

  Misteriji ; september 2001
  http://www.gape.org/gapes/prispevki/prikriti_izvor_cloveka.htm

  Lepo je če deliš

  “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

  #26586
  glas
  Participant

  Še en vsesvetovni fenomen, podoben megalitom.. KROGLE..

  The Prehistoric Stone Spheres around the World

  Lepo je če deliš

  “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

  #26588
  Prima
  Član

  glas wrote: Še en vsesvetovni fenomen, podoben megalitom.. KROGLE..

  The Prehistoric Stone Spheres around the World

  … ali turizem po bosansko. Medtem ko megalit iz piramid dejansko fascinira, krogle iz Ponikev pri Zavidovićih za moj okus niso nič drugega kot “zanimivo, vendar …”. Po pripovedovanju rezidentov so jih postavili na vrh hriba v stožec, da so preprečili udare strel. Področje je namreč zelo nevihtno, kar so dokazale zadnje poplave, saj je voda odnesla most v Zavidovićih in upam, da skupaj z njim tudi vso plastiko, ki je razbijala monotonijo narave, in poleg odsluženega pleha, tvorila okrasje na grmovju ob reki Bosni. Edini smerokaz do tistega grabna na filmčku je bila krogla, ki je na nekem dvorišču nadomeščala vrtnega palčka. Kar se mene tiče, so krogle samo goli kamen v obliki krogle, ki je nekoč služil svojemu namenu, danes pa bi rad iz tega nekdo naredil karkoliže. Wink

  Lepo je če deliš
  #26598
  strelka
  Participant

  https://www.youtube.com/watch?v=HE2EvBaTJVA

  včeraj delno gledala in poslušala …
  na robu znanosti .. krogle iz kamna…
  Lepo je če deliš
  #26599
  glas
  Participant

  Prima wrote:
  … ali turizem po bosansko..

  Ja glede na to, da je to pač v Bosni, je turizem možen tam le po bosansko ja.. Ljudje so pač revni, denarja skoraj ni.. Tudi najdbe, piramide idr, nič ni zavarovano, dostopno vsakemu, brez vstopnine.. Razen da te kak prosjak na poti do tja poskuša obrati za par mark, ali ti kaka mamka pod vso silo poskuša prodati štrikane zokne..
  So pa te sfere po vsem svetu.. Ne vem zakaj bi to bila bosanska finta za turizem..
  če bi bila, jih ljudje ne bi razbijali,.. in jih malo bolj cenili.. Če si je en dal kroglo pred hišo, ni to nič čudnega.. če greš tja in si eno odpelješ domov, ne bo verjetno noben nič rekel, ker v bosni je pač vse po bosansko..
  ampak nisem pa nek izvedenec jaz drugače, niti v Zavidovičih jaz nisem bil.. ampak veliko virov je pač, ki govorijo kar tehtno zgodbo..

  Stone Spheres in France

  Bosnian Stone Spheres

  En. Stone spheres of Costa Rica

  300 Giant Stone Spheres Discovered

  glas2014-10-06 12:28:48

  Lepo je če deliš

  “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

  #26600
  Prima
  Član

  glas wrote:

  … ali turizem po bosansko..

  Ja glede na to, da je to pač v Bosni, je turizem možen tam le po bosansko ja.. Ljudje so pač revni, denarja skoraj ni.. Tudi najdbe, piramide idr, nič ni zavarovano, dostopno vsakemu, brez vstopnine.. Razen da te kak prosjak na poti do tja poskuša obrati za par mark, ali ti kaka mamka pod vso silo poskuša prodati štrikane zokne..
  So pa te sfere po vsem svetu.. Ne vem zakaj bi to bila bosanska finta za turizem..
  če bi bila, jih ljudje ne bi razbijali,.. in jih malo bolj cenili.. Če si je en dal kroglo pred hišo, ni to nič čudnega.. če greš tja in si eno odpelješ domov, ne bo verjetno noben nič rekel, ker v bosni je pač vse po bosansko..
  ampak nisem pa nek izvedenec jaz drugače, niti v Zavidovičih jaz nisem bil.. ampak veliko virov je pač, ki govorijo kar tehtno zgodbo..

  Stone Spheres in France

  Bosnian Stone Spheres

  En. Stone spheres of Costa Rica

  300 Giant Stone Spheres Discovered

  … pri nas pa imamo turizem po slovensko. Eden izmed razlogov za obisk destinacije je prav njena avtentičnost, v primeru obiska Bosne pač bosanska. V vsakem primeru je potrebno spoštovati lokalno identiteto. Glede na to, da se letos že drugič odpravljam tja, me po vsej verjetno turizem po bosansko niti ne moti. Nasprotno, prav to ga dela privlačnega.

  Ob reveže se ne bi spotikala, ker so povsod. Kar se tiče zbiranja denarja za reveže smo Slovenci itak svetovni fenomen. Z menoj vred. V Bosni, tako kot drugod, sem videla dve skrajnosti.

  Za obisk piramide sem plačala vstopnino, celotna skupina s katero sem bila v piramidi, je plačala še znatni znesek za 15 minut tišine in meditacije ob megalitu. Plačali smo tudi šalco čaja, ki smo ga dobili pri gostoljubni gospe ob vznožju piramide, ki je razložila, da na piramidi nikoli ni raslo nobeno drevo, na piramidi ni nikoli snega in da se tam dogajajo ozdravitve. Cena nastanitve za prostovoljce, ki pridejo odkopavat rove je 8 €. Niti slučajno ni to kar dostopno, nezavarovano …
  Cena štumfov, kofeta in čevapov je enaka kot v Ljubljani. Edini, ki nas je res obral za ne samo nekaj mark – vzel je izključno evre-, je bil podjetniško naravnan tip, ki nas je peljal preko vrste za čez mejo.

  Kar se tiče kamnov, govorim o tem, kar sem slišala od lokalcev. Nimajo pojma od kod so krogle. V skupini smo imeli bioenergetika, ki je ugotovil, da so kamen kot vsak drug kamen (z razliko od megalitov v piramidi). So pač tam in se lokalcem zdijo primeren gradbeni material. Nič takega. Že videno pri egipčanskih piramidah in še kje. Govorim o tem, da je preteklo kar nekaj vode, ko jim je voda odkrila tiste kamne in bi bili lahko tam postavili vsaj spodoben smerokaz, če že ne kafič…. in pri tem seveda izgubili nekaj na avtentičnosti ponudbe. Kilometer stran sploh ne vedo, da so tam neki kamni. Govorim tudi o tem, da se včasih pozabi prvotni namen nekega predmeta, način izdelave in še kaj. Morda je razlog za njihov nastanek povsem trivialen. Kot rečeno, zaenkrat samo zanimivost, ostalo bo pokazal čas.

  Lepo je če deliš
  #26602
  strelka
  Participant

  omenjeno je bilo krogle postavljene v stožec….posledično preprečitev udara strele.

  Zakaj?
  Zakaj naj ne bi v tisti stožec udarila strelaEmbarrassed Oz preprečitve tega?
  Ponavadi tja kjer udarja strela …je področje z veliko železove rude npr …
  nekaj takega …
  vem da so ljudje skladali kamne …zaradi simbola …tko v hribih je kje tako postavljeno ..
  nikjer ni bilo rečeno da zaradi strele …ampak bolj simbolično .al pa označitev določenega mesta …ja tud določenih točk …

  strelka2014-10-06 23:44:44

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.