Povezanost čustev in telesnih simptomov

Forum Duhovnost Forumi Zdravje in alternativna medicina Povezanost čustev in telesnih simptomov

Prikaz 8 prispevka (od skupno 40)
  • Avtor
    Prispevki
  • #19789
    ozelot
    Participant

    Ceres wrote: Oz, kaksen vir za tole?

    Sploh pa, a mi znas simple povedat, kako ugotovis, da si/nisi zakisan?

    Ponavadi ko navedem vir kredibilnost informaciji pade ker nikogar ne zamima kaj piše ampak kdo piše. Taki smo.

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

    #19790
    Ceres
    Participant

    Kar nekaj o zakisanosti sem prebrala in prva stvar, tisti, ki pise zakisanost ali acidoza, nima pojma.

    Vsaj tale tako pravi….kolikor sem njenega prebrala, se mi slisi se najbolj verodostojno. Pa se vedno mi ni jasno….samo se bojim, da se komu ni.

    http://helena-golenhofen.blogspot.com/2010/09/zdravje-zmote-o-zakisanju-telesa.html

    Lepo je če deliš
    #19792
    Ceres
    Participant

    Skratka, zaenkrat se mi zdi (vsak pravi malo drugace), da je tako:

    – jutranji urin mora bit kisel, ce ni, mas tezave z ledvicami,

    – da si gotovo zakisan, si moras vsaj en teden, vsaj petkrat na dan po razlicni hrani merit ph urina, in ce je vedno po 7, si zakisan,

    – ne uspem pa ugotovit, kaj pomeni, ce ti ph urina tekom dneva niha npr od 5,5, vse do 7, 8

    – tudi ne vem tocno, ali naj bi hrana spreminjala ph ali ne…..eni avtorji pravijo, da v zdravem organizmu naj bi bil ph stabilen, spet drugi da mora nihat…..

    – bazicen organizem se ne pomeni zdrav organizem…..lahko kaze na motnjo delovanja ledvic.

    Lepo je če deliš
    #19796
    Robert Zupančič
    Participant

    Ceres wrote: Kar nekaj o zakisanosti sem prebrala in prva stvar, tisti, ki pise zakisanost ali acidoza, nima pojma.

    Vsaj tale tako pravi….kolikor sem njenega prebrala, se mi slisi se najbolj verodostojno. Pa se vedno mi ni jasno….samo se bojim, da se komu ni.

    http://helena-golenhofen.blogspot.com/2010/09/zdravje-zmote-o-zakisanju-telesa.html

    Joj, joj, ne vem, če se je zdaj pametno obešati na besede in definicije ter ocenjevati, kdo nima pojma in kdo ga “kao” ima. Če nekdo svoje navedbe poskuša podkrepiti z diksreditacijo drugih, češ, da nimajo pojma, že v osnovi v očeh laičnega bralca izpade bolj pameten. To je psihologija. Kdor pa ima pravo znanje, ne bo najprej porabil pol bloga zato, da bo poskušal dokazati, kako drugi nimajo prav, ampak bo znanje SKROMNO prenesel, potem pa bo pač prepustil avditoriju, da si ustvari lastno mnenje.

    Istoimenska avtorica, katere blog je tukaj citiran, se je o zakisanosti precej razgovorila tudi v oddaji Preverjeno, ki se nahaja na povezavi http://www.24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/je-zakisanost-modna-muha.html. Tam poudarja, da je zakisanost res veeeeeelik problem in se v osnovi vsaj deloma strinjam z njo, še posebej v navezi, da naj bi zakisanost spodbujale tudi “zastrupljene misli” in nerazrešeni psihosomatski vzorci, vendar pa je nujno upoštevati tudi drugo mnenje, ki se skriva že v naslovu citiranega prispevka: Je zakisanost MODNA MUHA?

    Na to poskuša v istem prispevku odgovoriti tudi doc. dr. Miha Arnol dr. med., ki pa mu verjetno za razliko od laične terapevtke (tako se citirana blogerka označuje sama v enem zadnjih prispevkov na svojem blogu, ko modruje o posegu Angeline Jolie) ne moremo pripisati, da nima pojma, kajne? Glede zakisanosti telesa pravi, da ga povzročajo le EKSTREMNI FIZIČNI NAPORI, ko pravi: “To velja samo za ekstremne športe, kot su ultra maratonski tekači. Vsak, ki lahko po športu zaužuje tekočino, ki regenerira, potem ne pride do zakisanja.” Za razliko od doc. dr. med., laična terapevtka govori o hudih posledicah zakisanja!?

    Nekako izhaja, da kdor preveč poudarja problem zakisanosti, v resnici nima pojma, ali pa mu gre le za zaslužek pri prodaji derivatov, ki naj bi zakisanost preprečevali oz. zdravili. Laična terapevtke v prispevku pouči, da sadje in zelenjava nista dovolj za t.i. razkisanje, ker da sta osiromašena z vitamini in minerali. Med tem, ko tudi sam uživam določena prehranska dopolnila (predvsem vitamin C 1000, Omega 3, Q10, cink, kalcij, magnezij, probiotike idr.), pa resnici na ljubo ne morem mimo dejstva, da takšna opozorila v glavnem prihajajo iz strani povečanega interesa, torej to “dejstvo” o osiromašeni hrani predvsem poudarjajo izdelovalci prehranskih dopolnil, naprej pa razglašajo potem tudi vsi tisti, ki tako ali drugače podpirajo to industrijo (bodisi kot prodajalci, ali zapriseženi potrošniki; z nečim je namreč treba upravičiti dejstvo, da nekateri za prehranska dopolnila mesečno “zmečejo” tudi po 100 EUR ali več). Dokaz za to je bilten precej priznanega in svetovno znanega proizvajalca prehranskih dopolnil, ki na primer v enem od teh svojih prispevkov dokazuje, kako malo vitamina D danes človek dobi, ko pa cele dneve presedi v zaprtih prostorih. Da bi laičnega bralca res prepričal v potrebo po uživanju vitamina D kot dodatek, postreže s “študijo”, ki pravi, da skoraj 50% evropskega prebivalstva nima dovolj velike zaloge vitamina D, niti v sončnih mesecih. To razmerje se lahko pozimi poviša kar na 70-80%. Jasno, da je treba takoj leteti po industrijski vitamin D, če ne želimo resno zboleti, vendar pa ob tem pozabljajo priznati, da je EDINO neposredna izpostavljenost soncu tista, ki nam garantira dovolj vitamina D. Če primerjamo vnos vitamina D s pitjem mleka, ki mu je dodan vitamin D, bi ga morali spiti najmanj 2 litra, da bi ga dobili enako količino, kot če MALO posedimo na soncu.

    Nedolgo nazaj sem na Valu 202 poslušal pogovor s strokovnjakinjo na biokemičnem področju, ki je poudarila ravno to dejstvo, pa tudi navrgla podatek, da ne obstaja nobena verodostojna študija, ki bi dokazovala, da je jabolko pred 25-imi leti imelo res toliko manj vitamina C, kot se razglaša dandanašnji. Takrat pač tega niso merili. Večinoma tovrstne študije prihajajo s strani industrije prehranskih dopolnil, ki pa je spet v osnovi pristranska, zato gre upravičeno dvomiti v te “izsledke” in “dokaze”. S tem se strinja tudi prof. dr. Marjan Simčič iz Biotehniške fakultete, ki poudarja ravno to, namreč, da vsebnost vitaminov in mineralov v moderni hrani speti NI tako nižja (čeprav nekoliko vendarle je), kot se poudarja.

    Med tem, ko laična terapevtka v prispevku trdi, da smo večinoma vsi zakisani, pa uradna medicina vztraja, da hrana ne more zakisati. Doc. dr. Miha Arnol dr. med. v zvezi s tem pravi: “Pri zdravem človeku je nemogoče, da pride do zakisanja organizma, ker so ti uravnalni sistemi, kot so pljuča in ledvica, tako učinkoviti, in pa nevtralizatorji v krvi, ki že takoj nevtralizirajo kisline v krvi tako učinkovito, da do zakisanosti ne pride, razen v kakšnih ekstremnih situacijah.” Zaključuje: “Ugotavljanje zakisanja ima nek komercialen namen. Če Vam diagnosticirajo zakisanje, seveda v ozadju sloni prodaja nekih pripravkov, ki v narekovajih, vsebujejo baze, s čimer naj bi to zakisanje preprečili, in potem ljudje, ki jih prepričajo, da so zakisani, to seveda kupujejo…”

    Čeprav je prispevek poskušal biti do teme korekten in upoštevati mnenja obeh strani, pa sem dobil zelo jasen in nedvoumen vtis, da je bilo na strani laične terapevtke precej več neargumentiranega pretiravanja in predvsem napihovanja. Kot zaključuje prispevek v oddaji Preverjeno: “Vsi bi želeli biti zdravi, in razkisavanje je SAMO ENA V VRSTI domnevno zdravilnih zadev, o katerih veliko govorimo, beremo, pa vemo, da se nekatere niso izkazale za najbolj uspešne: za spiranje, čiščenje črevesja se je že izkazalo tako: ne le, da ne koristi, celo zdravju škodljivo je lahko!

    Zaključujem, da je najbolje biti predvsem URAVNOVEŠEN ter trezno premisliti o stvareh. Še najbolj pa je vsaj zame smiselno upoštevati naslednje besede: “Naša prva dolžnost do sebe je, da zelo pazimo na to, kaj mislimo. To, kar mislimo, tudi delamo. To, kar delamo, oblikuje
    naše navade. Naše navade postanejo naš značaj. In naš značaj postane
    naša usoda.

    ROBERT ZUPANČIČ

    Robert Zupančič2013-05-24 10:13:07

    Lepo je če deliš
    #19797
    Ceres
    Participant

    Cisto noben problem mi ni obcasno priznati, da nimam pojma. To na forumu tudi redno pokazem. Saj ni kaznivo…..

    V prvem tekstu (ki se ga spomnim od ene strani, ki prodajajo izdelke proti razkisevanju) in za katerega vem, da nisi ti avtor, pac pise nekaj hudih traparij. Med drugim, da je nasprotje kislosti bazicnost, ki jo zahtevajo vsi nasi notranji organi. Porusen ph v smer kislosti ali v smer bazicnosti je pac isti slab jajc.

    Me pa pri vsej temi okoli zakisanosti pac zanima prakticen vidik….kako jo izmeriti in kaj zares pomeni.Ceres2013-05-24 10:41:13

    Lepo je če deliš
    #19798
    Robert Zupančič
    Participant

    No, pa še malo zagriznimo v bazičnost, kislost in acidozo, ki je bila omenjena.

    Kaj je acidoza? Gre je patološko stanje, pri katerem se v telo vnese ali v njem
    proizvede prekomerna količina kislih snovi ali se telesu odvzamejo
    alkalne snovi. Kot posledica tega preide telesni pH v področje kislega.
    Posledica tega so spremenjeni metabolni procesi. Zato vsaj po moje ni nič spornega, če acidozo enačimo z zakisanostjo. Vpršanje je le, kako nekdo definira zakisanost. Dejstvo je vsaj to, da ima acidoza več skupnega z zakisanostjo kot z bazičnostjo Tongue

    Mnogi zdravniki se samo nasmehnejo ob omembi težav z acidozo, ker gre
    za motnjo, ki jo le redko upoštevajo. Kljub temu je bilo že pred precej leti dokazano, da
    razvoj acidoze pospešuje današnja prehrana z veliko rafiniranimi živili
    in s preveč mesa ter živil, ki povzročajo hiperglikemijo. Acidoza
    spodbuja delovanje simpatičnega živčnega sistema, posledica pa so
    naslednji simptomi, ki sem jih omenjal:

    -(jutranja) utrujenost,
    -pretirano izločanje kisline v želodcu,
    -napihnjenost,
    -zaprtje,
    -preobčutljivost na mraz,
    -preobčutljivost na glukozo,
    -duševna preobčutljivost z razdražljivostjo in manjšo odpornostjo na stres.

    Kot povedano, je ena izmed metod za ugotavljanje kislosti v telesu kontrola kislosti urina, ki jo lahko izvede
    vsak sam. Zadostuje merilnik pH v obliki merilnih lističev. Navodilo je, da merimo vedno
    drugi jutranji urin (prvi je namreč vedno kisel) in to ponovimo še
    dvakrat tekom dneva ter izračunamo povprečje vseh treh meritev. Meritve
    moramo ponavljati še 5 do 7 dni, saj je acidoza zelo variabilna. Včasih
    je odvisna celo od tega, kaj smo jedli prejšnji večer.

    Več o tem, predvsem pa hrani, ki je kisla, bazična in nevtralna pa na povezavi http://pharmis.si/zdravstvene_tezave/zakisanost_organizma/acidoza/.

    In še preden me kdo obesi na križ zaradi citirane izjave dr. med., da do zakisanosti skoraj ne more priti naj poudarim, da je bilo govora, da je tako pri ZDRAVEM človeku z zdravimi navadami. Alkoholiki so recimo zakisani kot hudič, ker ga vnašajo v telo v prevelikih količinah in se kislo-bazično razmerje poruši v korist zakisanosti, tu pa so še nekatera druga bolezenska stanja, ki prav tako lahko privedejo do zakisanosti. Sicer pa, kot pravim, se temu področju namenja preveč pozornosti.

    Če popiješ nekaj dl kisle pijače, bo prvi efekt, da boš
    začel hitreje dihat (ni nujno, da boš to sploh opazil), tako bo telo
    vzpostavilo normalen pH, nehlapno ortofosforno kislino pa bo kasneje
    izločilo preko ledvic. O tej samoregulaciji je govoril dr. med.. In ko je imenjal športnike, je imel v mislih, da mišice postanejo “kisle” ob hudih naporih, ko v njih poteka poseben metabolizem, ki ima za stranski produkt mlečno kislino.Ampak tudi to se z regeneracijo da lepo odpraviti. Clap

    ROBERT ZUPANČIČ

    Lepo je če deliš
    #19806
    Ceres
    Participant

    S katerim custvenim stanjem bi povezali dejstvo, da clovek ni imel nobenih alergij, potem pa se naenkrat pri 39 letih pojavi tako huda alergija na cvetenje trav, da si dva najlepsa meseca v letu cisto bogi?

    Lepo je če deliš
Prikaz 8 prispevka (od skupno 40)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.