Pomoč živalim

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori Pomoč živalim

 • Avtor
  Prispevki
 • #4462
  Amedea
  Član

  Bom prilepila sporočilo, ki sem ga dobila preko maila:

  ………………………………………………………………………………………….

  Vozite se po cesti in nenadoma opazite žival. Kaj storiti?

  Najprej čimprej varno ustavite. Verjetno noben opravek ni tako pomemben, da ne bi mogel počakati toliko, da pomagate bitju v stiski. Dolžnost (zakonska obveznost) vsakega od nas je, da pomaga živali v stiski. Če se boste samo odpeljali mimo in po telefonu sporočili, da ste žival opazili, žal obstaja velika verjetnost, da ob prihodu zavetišča ali prostovoljcev žival ni več na istem mestu in nemalokrat se zgodi, da se je ne najde več – v tem primeru verjetno nekje, kjer je nihče več ne bo opazil, počasi pogine.

  Pomembno je, da žival poizkušate zadržati. Seveda boste na licu mesta ocenili, če je to možno (ob preveliki agresiji se ne izpostavljajte morebitnim ugrizom). Pomembno je namreč, da žival ni izpostavljena novim nevarnostim, na primer da ne gre ponovno na cesto, prav tako pa je pomembno, da jo zadržimo do prihoda pomoči. Če je možno, jo seveda sami čimprej odpeljemo do prvega veterinarja, da ji začne nuditi potrebno pomoč, v primeru da je poškodovana. Najbolje je, da imaste v avtu za vsak slučaj nekaj pripomočkov, da ob morebitni najdbi niste povsem nemočni – rezervni povodec, krpe, baterijo, polivinil, rokavice, lahko tudi nagobčnik, box za prevažanje, kaj dišečega, da žival primamite bližje (konzervica hrane – ki pa je ne sme pojesti, če je tako poškodovana, da bo potrebovala anestezijo)…

  Pokličite zavetišče, pristojno za občino, kjer se nahajate. Če ne veste, katero zavetišče to je, oziroma nimate njihove številke, pokličite 112, kjer vam bodo posredovali kontakte.
  Če občina nima sklenjene pogodbe z nobenim zavetiščem oziroma če zavetišče noče priti po žival (če je poškodovana, morajo priti v roku 4 ur), na številki 112 zahtevajte telefonsko številko odgovornega veterinarskega inšpektorja (dežurni so dosegljivi 24 ur na dan, torej tudi ponoči in med prazniki), ki je dolžan odrediti nadaljnje ukrepe in namestitev živali.

  Pokličete lahko tudi lokalno društvo za zaščito živali, vendar morate razumeti, da smo vsi le prostovoljci, ki imamo redne službe, šolo, družine in obveznosti. Zatorej ne prelagajte odgovornosti in iskanja živali na prostovoljce. Če smo na voljo, z veseljem priskočimo na pomoč, vendar prosim nikar ne pričakujte, da se bo v roku nekaj minut nekdo od prostovoljcev pojavil na mestu najdbe.

  Je poškodovana žival divja (ptič, srna, lisica,…)? Za nasvet pokličite Azil za divje živali (031/813-097, 041/518-939, 02/876-12-85), kjer vam bodo znali svetovati. Če ne veste, kam se obrniti, pokličite 112, kjer vam bodo svetovali kako naprej.

  Če je žival vidno že poginjena (če je zelo očitno, da je preveč poškodovana, da bi lahko še živela) najdbo sporočite Veterinarski higienski službi, ki opravlja odvoze. Številke najdete na http://www.vurs.gov.si/si/zdravje_zivali/aviarna_influenca/telefonske_stevilke_kjer_se_odziva_veterinarsko_higienska_sluzba/
  Če številke nimate shranjene, pokličite številko 112 in jim povejte, kje točno se poginula žival nahaja.

  Če torej opazite izgubljeno oziroma poškodovano žival, se ne odpeljite naprej, ampak ji pomagajte. To je vaša zakonska in moralna dolžnost. Poizkušajte se postaviti v njeno kožo in razumeli boste, da bi sami, če bi izgubljeni in lačni tavali naokrog oziroma poškodovani ležali na/ob cesti, želeli, da se nekdo ustavi in vam pomaga in ne le, da si misli, da niste njegov problem in da bo že kdo drug poskrbel za vas.

  Naj vam ne bo vseeno, ne obračajte se stran – pomagajte tistim, ki potrebujejo vašo pomoč!

  Lp,

  Ana

  …………………………………………………………………………………………….
  Lepo je če deliš
  #29590
  strelka
  Participant
  #29664
  glas
  Participant

  Zgodba o levu in zobodravniku.. (ni take vrste, ki bi jo dal otrokom za lako noč in vsaj PG 12)

  Jimmy Kimmel on the Killing of Cecil the Lion

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cecil_(lion)

  Lepo je če deliš

  “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.