Navadna smrdljivka
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Navadna smrdljivka
- This topic has 7 odgovorov, 4 glasovi, and was last updated 9 years, 9 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
4. 4. 2011 ob 8:23 #9543tadej pretnerModerator
Strelka, tule računam predvsem nate.
Zasvojen sem z regratom, baje pa je za solato prav tako odlična navadna smrdljivka, ki raste ob gozdu in mu je malce podobna. Ker živim ob gozdu, sem seveda našel tudi rastlinice, ki sem jih osumil, da so navadna smrdljivka, ampak ne vem, če je sum utemeljen. A navadno smrdljivko poznaš? Imaš kakne napotke glede prepoznavanja in morebitnih možnih zamenjav?
4. 4. 2011 ob 8:29 #9544CicaČlan4. 4. 2011 ob 9:02 #9545strelkaParticipantJah tuki sem zmrznila …
da se ji tko reče sem zvedla šele pred kratkim …zame je to vse divji regratdrugače se mi pa zdi tole fajn slikca ..pa ne moreš falit.
http://www2.arnes.si/~bzwitt/flora/images/cichoriaceae/aposeris_foetida_m1.JPGTakole pa še tole se bom sposodila …
Govorim o smrdljivki (aposeris foetida), ki ne vem, kako in zakaj je dobila tako ime – vsekakor pa ji dela krivico.
Niti malo namreč ne smrdi, ampak zelo lepo diši in kar je njena
posebnost ter zelo zanimivo za nas – diši in okus ima po krompirju
(!!!). Ja, čisto zares.Listi so nazobčani in spominjajo na regrat.
Če ne boste popolnoma prepričani (čeprav upam, da vam bo tudi
fotografija v zadostno pomoč), če ste našli smrdljivko, jo torej samo
povohajte in mislim, da ne boste več v dvomih.Raste v gozdovih – najpogosteje v bukovih in je užitna cela – torej listi, steblo in cvetovi.
Jemo jo lahko kot samostojno solato (paše z avokadom) ali pa jo pač vključimo v naše ustaljene mešanice solat.
Je seveda zelo zdrava – Dario Cortese (Divja hrana 2, str. 32) pove tole o njeni zdravosti:
“Smrdljivkini listi so bogati z vsem, kar je v zelenem in rumenem –
vsebuje flavonoide, kartenoide, klorofil, nemalo rudnin, nekaj grenčin
in še kaj bi se našlo.”Poleg tega je to divja rastlina, ki jo lahko poiščemo v kolikor
toliko čistih gozdovih polnih kisika, v bogati zemlji, polni
mineralov…Vir:
http://www.presnisvet.net/viewtopic.php?t=381strelka2011-04-04 09:02:35
6. 4. 2015 ob 12:46 #28643tadej pretnerModeratorNavadna smrdljivka že raste – sem jo danes nabral.
Moram pa tud priznati, da sproti požrem vse koprive, ki zrastejo okoli bajte – ruknem jih h krompirju namesto blitve.
6. 4. 2015 ob 17:00 #28645ozelotParticipanttadej pretner wrote:
Navadna smrdljivka že raste – sem jo danes nabral.
Moram pa tud priznati, da sproti požrem vse koprive, ki zrastejo okoli bajte – ruknem jih h krompirju namesto blitve.
Koprive surove stisnjene s sokovnikom…lani sem to probal in je blo več k odlično, nevem pa več s čim sem mešal.
Vedno znova vse po starem
6. 4. 2015 ob 17:02 #28646ozelotParticipanttadej pretner wrote: Strelka, tule računam predvsem nate.
Zasvojen sem z regratom, baje pa je za solato prav tako odlična navadna smrdljivka, ki raste ob gozdu in mu je malce podobna. Ker živim ob gozdu, sem seveda našel tudi rastlinice, ki sem jih osumil, da so navadna smrdljivka, ampak ne vem, če je sum utemeljen. A navadno smrdljivko poznaš? Imaš kakne napotke glede prepoznavanja in morebitnih možnih zamenjav?
Sem nabavil tole knjigo: http://www.markusrothkranz.com/wildandfree/wildandfree.html
Vedno znova vse po starem
6. 4. 2015 ob 17:43 #28649strelkaParticipantše en “divji regrat” …oz radičNavadni svinjak-špehecstrelka2015-04-06 17:49:11
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.