moj vrt
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › moj vrt
- This topic has 298 odgovorov, 24 glasov, and was last updated 9 years, 3 months nazaj by glas.
-
AvtorPrispevki
-
26. 5. 2013 ob 11:38 #19877CeresParticipant
Tale pridela na 20 m2, 250 kg zelenjave. In to na strehi.
http://www.siol.net/novice/gospodarstvo/2013/05/intervju_gojko_stanic.aspx
Jaz bi potem na svojih 40 m2 morala trznico odpret…..pa ne pridelam niti za eno vasko razstavo.
28. 5. 2013 ob 14:06 #19982CeresParticipantPadla sem v duhovno past….nisem bila v trenutku in sem po pomoti pokosila sibirske borovnice .
Zadnjic je sosed nekaj pizdil, ko je hodil po vrtu….je pobiral polze in jih metal v kislino. Psihopat! Najprej sem mislila, da dela kaksno recnijo na tak nacin….ne psihic to dela iz zlobe. In se mi se hvali. Sem mu rekla, ce mi jih raje da sveze, polze, ker jih za eno zaubico rabim, ki jo kuham. Trapasto me je pogledal…..danes mi je pa prinesel poln lonec svezih polzev, sem jih nesla v gozd…begunci, izbrisani…..bolje kot v kislini.
Na poti v gozd pa me ogovori ena teta, da na vrtu vse slabo raste zaradi mraza, solata premajhna, vse premajhno…..a ona nima niti 160 cm…..res vse vidimo, samo samega sebe ne.
28. 5. 2013 ob 15:51 #19985strelkaParticipantCeres wrote: Padla sem v duhovno past….nisem bila v trenutku in sem po pomoti pokosila sibirske borovnice .
Zadnjic je sosed nekaj pizdil, ko je hodil po vrtu….je pobiral polze in jih metal v kislino. Psihopat! Najprej sem mislila, da dela kaksno recnijo na tak nacin….ne psihic to dela iz zlobe. In se mi se hvali. Sem mu rekla, ce mi jih raje da sveze, polze, ker jih za eno zaubico rabim, ki jo kuham. Trapasto me je pogledal…..danes mi je pa prinesel poln lonec svezih polzev, sem jih nesla v gozd…begunci, izbrisani…..bolje kot v kislini.
Na poti v gozd pa me ogovori ena teta, da na vrtu vse slabo raste zaradi mraza, solata premajhna, vse premajhno…..a ona nima niti 160 cm…..res vse vidimo, samo samega sebe ne.
Vsaka stvar je za kaj dobra …npr . če je ne bi pokosila , jaz ne bi izvedela kaj je to sibirska borovnica…pa prebrala ravnokat (me je zanimalo kaj je to za ena borovnica), da ni toliko občutljiva oz ne rabi kisle zemlje tako kot ameriška.drugo leto mogoče bo pri meni28. 5. 2013 ob 17:47 #19987CeresParticipant28. 5. 2013 ob 20:49 #19991IrenaČlanCeres wrote: Padla sem v duhovno past….nisem bila v trenutku in sem po pomoti pokosila sibirske borovnice .
Zadnjic je sosed nekaj pizdil, ko je hodil po vrtu….je pobiral polze in jih metal v kislino. Psihopat! Najprej sem mislila, da dela kaksno recnijo na tak nacin….ne psihic to dela iz zlobe. In se mi se hvali. Sem mu rekla, ce mi jih raje da sveze, polze, ker jih za eno zaubico rabim, ki jo kuham. Trapasto me je pogledal…..danes mi je pa prinesel poln lonec svezih polzev, sem jih nesla v gozd…begunci, izbrisani…..bolje kot v kislini.
Na poti v gozd pa me ogovori ena teta, da na vrtu vse slabo raste zaradi mraza, solata premajhna, vse premajhno…..a ona nima niti 160 cm…..res vse vidimo, samo samega sebe ne.
28. 5. 2013 ob 22:25 #19997strelkaParticipantCeres wrote:
To je gotovo edina rastlina za katero sem jaz vedela, ti pa ne. Ampak ze ves vec o njej.
evo če te zanima…Sibirska borovnica
Sibirska borovnica (Lonicera kamtschatica) je trajna grmovnica, ki zrase v povprečju 60 – 80 cm visoko, največ pa do 1,50 m.
Priporočamo jo kot nadomestilo za ameriško borovnico, saj je sibirska borovnica veliko manj zahtevna za gojenje (ne potrebuje kislih tal).Vzgoja
Sadimo jo v težja in rahlo kisla tla. Rada ima sončno ali polsončno mesto in precej vlage. Odporna je na nizke temperature, zato brez problemov prezimi tudi pri nas.
Najprimernejši čas za rez je, takoj po obiranju. Pri rezi izrezujemo starejše poganjke.. Poganjkov nikoli ne krajšamo. Pri nas bolezni in škodljivci niso znani.Rodnost
Je samooplodna rastlina.
Plodovi so temno modro obarvani, premera 1 cm, ki jih obiramo od maja do junija. En grm lahko obrodi tudi do 2 kg plodov.Zdravilnost in uporaba
Plodovi sibirske borovnice so bogati z vitaminoma C in B, vsebuje številne minerale.
Plodovi so sladko-kislega okusa. Uživamo jih sveže ali iz njih naredimo marmelade, sokove, peciva.net stran od ene drevesnice …Spomladi leta 2007 je prišla v naše kraje zanimiva uporabna grmovnica – kamčatski kovačnik Lonicera kamtschatika. Ameriški žlahtnitelji so prvo sorto ‘Blue Velvet’ poimenovali »sibirska borovnica«. Plodovi po barvi res spominjajo na borovnice, a obiramo jih veliko prej.
Dehteči belo rumeni cvetovi se odpirajo že marca, nekoliko za dreni, in so izjemno odporni na mraz – prenesejo temperaturo do minus 8 stopinj Celzija. To je dragoceno jagodičevje, saj dozori vsaj dva tedna pred prvimi jagodami. Pridelek torej obiramo od sredine maja pa vse do junija. Pazimo, da nas pri tem ne prehitijo ptiči! Grme po potrebi zaščitimo z mrežo.
Vas zanima okus 1 do 1,5 cm dolgih in le 1 gram težkih ovalnih plodov, ki kar »pokajo« od vitaminov C in D? Res je nenavaden, a lahko rečem, da prijeten. Nekatere spominja na maline.
in še tole ….
»Sibirska borovnica«
Razveselil nas bo tudi podatek, da kamčatski kovačnik podobno kot ribez, kosmulje in maline, uspeva v navadni vrtni zemlji. Posadimo ga lahko tako na sončne kot tudi polsenčne lege. Grm zraste do poldrugi meter visoko, veje se ne prevešajo.
Kako pa je z obrezovanjem? Zakonitosti rezi so povsem enake kot pri rdečem in črnem ribezu. Porežimo stare in pregoste veje. Zadošča, če v grmu vsako leto zrastejo trije mladi poganjki.
Poznamo že kar nekaj sort: ‘Blue Velvet’, ‘Mailon’, ‘Maistar’, ‘Morena’, ‘Fialka’ in ‘Amur’. V priročnikih lahko preberemo, da je opraševanje boljše, če skupaj posadimo dve različni sorti. Pridelek je pri vseh zelo podoben, to je 2,5 kg na grm.
Morda ste konec avgusta in septembra zaskrbljeno zrli v kamčatski kovačnik. Naj vas potolažim. Za to vrsto je značilno, da začne zelo zgodaj izgubljati liste in ogoli pred drugim jagodičjem.
V teh dneh je še čas, da obogatimo naš vrt s sadiko ali dvema »sibirske borovnice«. Potem bo lonček zgodnjega sadja lepo pisan…strelka2013-05-28 22:28:55
28. 5. 2013 ob 22:44 #20000CeresParticipant -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.