moj vrt
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › moj vrt
- This topic has 298 odgovorov, 24 glasov, and was last updated 9 years, 3 months nazaj by glas.
-
AvtorPrispevki
-
4. 5. 2012 ob 17:33 #14745strelkaParticipanttole je pa fajn blogec …tud jagode…a deteljica zraven …hm …lansko leto je bilo tolk detelje ..tam kjer ni treba ..da ne upam kaj takega predlagat ...Deteljca pa fino gnoji ….jagode pa rabijo veliko vode pa fajn rodovitno prst.jaz sem jih imel kar v cvetličnem loncu ..pa na oknu ..tko za okras..zraven pa še kaj za v usta …
strelka2012-05-04 17:34:08
6. 5. 2012 ob 12:27 #14766KatjaČlanJp, tale blogec je super! samo navigacijo ima malo slabšo; starejše prispevke se težko najde drugače, kot po naključju (;kar pa po drugi strani mogoče sploh ni tolk slabo;)
Eno vprašanje: neka živalca mi je pojedla listke na papriki in paradajzu. Mama pravi, da to ni polž. Ima kdo kakšno idejo kaj bi to lahko bilo in kako se tega losat na naraven način?
6. 5. 2012 ob 13:17 #14771jankoČlanKatja wrote: me veseli! potem bova pa lahko na koncu “sezone” izmenjali izkušnje s polžki
v kmetijskih trgovinah se dobi gnojilo bioorganic… al neki tacga…
to naj bi bil posušen in stisnjen hlevski gnoj… pakiran u vreče po 10 in 20 kg v obliki briketov, podobnih mačji pojedini. o tem, da tisto govedo mogoče krmijo z gensko križano koruzo, pridelano u braziliji… zdej ne bi kompliciral… ampak… sem sprobu in pol gredice gnojil… in pol ne… razlika je bila očitna…
in to gnojilo naj bi tudi odganjalo polže… in tudi jih… grem stavit tadejevega psa je pa tudi res, da je več različnih proizvajalcev in prodajalcev tega dreka u kockah in vsi menda ne propagirajo, da naj bi tudi odganjalo polže.6. 5. 2012 ob 13:28 #14772KatjaČlan6. 5. 2012 ob 17:58 #14778strelkaParticipantfuj ti briketi tako smrdijo al pa Biogrena -mislim da je čist isto …
da jaz težko zdaj verjamem, da je to navaden hlevski gnoj ….mora bit kaj drugega.Pa še nekaj ..hlevski gnoj saj eno leto traja , da se raztopi …tale organik al biogrena se pa takoj ..mislim še tisto leto učinkuje.Glede paradižnika , pa paprike …kaj pa kakšne uške …tole …prodajajo, prav za vrt ..Naravni bolhač…strelka2012-05-06 17:59:28
6. 5. 2012 ob 18:12 #14779KatjaČlan6. 5. 2012 ob 18:31 #14780strelkaParticipantMoraš večkrat ponoviti ….potem pa lahko uporabiš za gnojilo .
Tole je tud zanimivo , omenjajo tudi koprivo:NARAVNA ŠKROPIVA Vrtnarimo drugače Le kdo si ne želi, da bi bila hrana, ki jo zaužijemo, dobrega okusa in hkrati lepa, zdrava ter neoporečna? Vendar pa brez uporabe škropiv navadno ne gre. Tudi če se še tako trudimo in mehanično zatiramo glive in škodljivce, se bodo ti prej ali slej namnožili in nam uničili pridelek.
Izbira škropiv
Če se že ne moremo izogniti uporabi škropiv, pa lahko omejimo njihovo uporabo. Prvi korak k temu je sajenje rastlin, ki so odporne proti boleznim in škodljivcem, izbira sort, ki so prilagojene na naše razmere, ustrezna lega ipd. Drugi korak je izbira škropiv, ki so čim manj škodljiva, torej škropiv, ki so narejena na naravni podlagi, ali še bolje, škropiv, ki jih lahko sami pripravimo iz rastlin, ki rastejo okrog nas. Takšna škropiva so sicer manj škodljiva in posledično manj učinkovita kot kupljena, vendar je njihova prednost v tem, da ne uničujejo koristnih živali pa tudi brezplačna so. Tretji korak pa je, da pravočasno opazimo bolezen ali škodljivca ter takoj ustrezno ukrepamo. To bo pripomoglo k temu, da bomo čim prej zatrli bolezen ali škodljivce, in posledično uporabili manjšo količino fitofarmacevtskih sredstev.Zeliščne prevrelke, brozge, izvlečki
Rastline, iz katerih pripravljamo naravna škropiva, lahko naberemo v naravi ali pa celo na vrtu. Mednje spadajo preslice, koprive, vratič, pelin, rman, gabez, kamilice, ki so hkrati tudi zdravilna zelišča. Naravna škropiva pa lahko pripravimo tudi iz rastlin, ki jih gojimo na vrtu, npr. iz paradižnika, čebule, česna, gorčice itn. Iz teh rastlin pripravimo zeliščne prevrelke, zeliščne brozge ali pa zeliščne izvlečke. Prevrelko pripravimo tako, da najprej sod ali kad napolnimo z rastlinami, nato pa jih prelijemo z deževnico ali postano vodo, ki je nekaj časa stala na soncu. Soda ali kadi ne smemo napolniti do vrha, ker se med vrenjem prevrelka peni. Vsaj enkrat na dan prevrelko premešamo. Za uporabo je primerna, ko potemni in se ne peni več. Navadno je to po dveh tednih. Zeliščno brozgo pripravimo tako, da določeno količino rastlin (svežih ali suhih) namakamo 24 ur v vodi, nato pa kuhamo približno pol ure. Brozgo nato ohladimo in precedimo. Zeliščne izvlečke pa pripravimo tako, da suhe ali sveže rastline namakamo največ 3 dni v hladni vodi. Mešanica ne sme vreti.Primeri najpogostejših naravnih škropiv
Za varstvo pred žuželkami ter krepitev obrambnega mehanizma pa tudi kot gnojilo lahko uporabimo prevrelko iz kopriv. Pripravimo jo iz 1 kg svežih kopriv (ali 100 do 200 g suhih kopriv), ki jih namočimo v 10 l vode. Prevrelko razredčimo v razmerju 1 : 10. Z njo lahko zalivamo tla v območju korenin, močno razredčeno pa lahko škropimo tudi po listih rastlin. Proti listnim ušem uporabljamo ostro koprivovo brozgo, ki jo pripravimo iz enake količine kopriv in vode kot koprivovo prevrelko, le da uporabimo hladno vodo, v kateri morajo biti koprive namočene 12 do 24 ur (najdlje tri dni), nato pa z nerazredčeno poškropimo rastline. Enako pripravimo tudi gabezovo prevrelko, ki jo lahko mešamo s koprivovo prevrelko. Ti dve rastlini se dopolnjujeta. Za pripravo brozge iz njivske preslice, ki jo uporabljamo za zatiranje plesni, rje, škrlupa, pršic in rdečega pajka na sadnem drevju pa si pripravimo škropivo iz njivske preslice. Potrebujemo 1 kg sveže preslice (ali 150 g posušene), ki jo namočimo za 24 ur v 10 l vode. Nato jo kuhamo, tako da pol ure počasi vre. Nastalo tekočino ohladimo in precedimo ter redčimo v razmerju 1 : 5. S preslično brozgo škropimo v suhem, sončnem vremenu. Koprivovo in preslično brozgo lahko mešamo. Za zatiranje škodljivcev na vrtnih jagodah, malinovega hroščka, pršic, listnega zavijača, rje na rastlinah in plesni uporabimo škropivo iz cvetočega vratiča. Potrebujemo 0,25 kg svežih listov, stebel in cvetov (ali 15 g suhe rastline) in jih namočimo v 5 litrih vode. Lahko jih tudi skuhamo kot preslico. Poleti škropimo tla okoli rastlin, pozimi pa tudi rastline. Po cvetenju rastlin in jeseni škropimo s tekočino, ki smo ji dodali še liter vode. Številne uši, ribezovo rjo, gosenice, mravlje in pršice na robidnicah zatiramo z 1/3 kg svežih (ali 30 g suhih) pelinovih listov, ki jih namakamo tri dni v 10 l vode. Precedimo in nerazredčeno škropimo po prizadetih rastlinah.
Andreja Hauptman MedvedTole pa katere rastlinica pomagajo odganjati nepridiprave , bolezni ..Rastline, ki odganjajo škodljivce
– Bolhače: v soseščini grede, ki bi jo radi zaščitili, posadimo pelin, poprovo meto ali paradižnik. Njihovo zelenje lahko uporabimo kot zastirko. Zdravilne pripravke delamo iz pelina in paradižnika.
– Pršice: za sajenje v bližino ali za zastirko uporabimo česen in pelin, za pripravke pa česen, vratič in pelin.
– Mravlje: za sajenje v bližino ali za zastirko uporabimo sivko, vratič, poprovo meto ali motovilec, za pripravke pa poprovo meto.
– Gosenice: za sajenje v bližino ali za zastirko zelena, kamilice, žajbelj, nadzemni deli paradižnika, boreč, za pripravke pa paradižnik, pelin in rabarbara.
– Kapusove beline: za sajenje v bližino ali za zastirko koper, žajbelj, rožmarin, timijan, poprova meta, paradižnik, pelin, za pripravke pa pelin in paradižnik.
– Listne uši: za sajenje v bližino ali za zastirko kapucinka, sivka, šetraj, meta, bazilika, kopriva, hren in ricinus, za pripravke pelin, kopriva in meta.
– Ogorčice: za sajenje v bližino ali za zastirko tagetes in ognjič.
– Muhe na zelenjadnicah: za sajenje v bližino ali za zastirko sivka, vratič, vinska rutica, pelin, bazilika, citronka, ožepek, rabarbara, orehovi listi in žajbelj, za pripravke pa rutica, sivka, limonska trava, meta, vratič, ožepek in rabarbara.
– Koloradske hrošče: za sajenje v bližino ali za zastirko ognjič, lan, hren, kapucinke in mrtva kopriva.
– Volnate uši: za sajenje v bližino ali za zastirko kapucinke.Rastline, ki varujejo pred boleznimi
– Pepelasto plesnijo: za sajenje v bližino ali za zastirko uporabimo česen, drobnjak, čebulo in baziliko, za pripravke pa baziliko in čebulo.
– Rjo: za sajenje v bližino ali za zastirko uporabimo pelin, za pripravke pa vratič in pelin.Cvetice in grmovnice, ki privabljajo koristne žuželke
Žuželke, ki so naravne sovražnice škodljivcev, privabljajo rman, ognjič, korijander, ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice, timijan, rudbekija, ameriški slamnik, marjetice, bela gorjušica in različno cvetoče detelje. -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.