KOMBUCHA – čajna (čudežna) goba
Forum Duhovnost › Forumi › Zdravje in alternativna medicina › KOMBUCHA – čajna (čudežna) goba
- This topic has 35 odgovorov, 9 glasov, and was last updated 11 years, 8 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
27. 11. 2011 ob 18:52 #11978jankoČlan28. 11. 2011 ob 12:03 #11987ozelotParticipant29. 11. 2011 ob 10:24 #12019strelkaParticipant
Med drugimi je fajn za hujšat …kot je bilo povedano …..
13. 1. 2012 ob 22:08 #12735strelkaParticipantstvari se malo ponavljajo….ampak še en članek na to temo.
ZDRAVILNE GOBE
V
današnjem času postaja zeliščna medicina vse bolj iskana in se vse pogosteje
uporablja. Medtem ko se zahodna medicina ukvarja z uničevanjem bolezenskih
klic, ki prodirajo v telo, se vzhodna medicina v prvi vrsti osredotoča na
preprečevanje bolezni tako, da z različnimi tehnikami aktivira homeostatske
mehanizme, ki jih po naravni poti poseduje naše telo.Na
japonskem je tako nastal koncept ADAPTOGEN-a-
kar pomeni sredstvo, ki ima tri lastnosti:- ni
toksično in nima stranskih učinkov - deluje na vse telo
- na telo
deluje tako, da normalizira procese njegovega delovanja.
TKM daje poleg masaže, akupunkture, moksibustije in drugih tehnik, velik
pomen tudi ZELIŠČNEMU ZDRAVLJENJU, za katerega predpostavlja, da po
omrežju meridianov, ki poteka po telesu, prehajajo zdravilne učinkovine zelišč
v notranjost.Med zelišči imajo še prav posebno mesto kitajske zdravilne gobe, ki jih
kitajci zelo cenijo in veljajo za ADAPTOGENE, ter se danes uvrščajo med
»NUTRICEVTIKE« ali snovi, ki so hrana in zdravilo hkrati.Številni koristni učinki adaptogenov so:
- telo varujejo pred stresom
- podpirajo imunski sistem
- ohranjajo in obnavljajo
prirojeno vitalnost - izboljša
se spanje, zbranost, storilnost in dobro počutje.
Nekatere gobe imajo nedvomno izrazito ugodne učinke kot so:
- Antibiotično delovanje
- Protivirusni,
protibakterijski in protiglivični učinki - Zniževanje krvnega tlaka
- Zmanjševanje koncentracije
maščob v krvi - Protitumorsko delovanje v
smislu: zaviranja rasti rakastih celic, spodbujanje celic T in naravnih
celic ubijalk, povečevanje tvorbe interlevkina-1 (limfocitnega
aktivatorja) - Zdravljenje okužb, gripe,
sladkorne bolezni, bolezni srca in imunskih motenj.
KOMBUCHA:
latinsko: FUNGUS JAPONICUSPrvi
zapisi o uporabi kombuča čaja segajo v dinastijo Tsim, iz leta 221 pr.n.š.. Goba in njen
fermentiran pripravek sta se ohranila do danes. Tako viri na svetovnem spletu navajajo
različna poimenovanja kombuče:- Mandžurski čaj
- Mo-gu
- Fungus japonikus
- Volška meduza
- Čajni kvas
- Tea beer
- Olinka itd.
Na
Daljnem vzhodu, od koder izvira, ji pravijo kombu-cha, dobesedno
prevedeno torej kombu-čaj. Z njim je korejski zdravnik Kombu pred dva
tisoč leti ozdravil japonskega cesarja, tako se verjetno pijača imenuje po
njem, vendar je kombu tudi japonsko ime za užitno vrsto morske alge.OPIS
IN FARMAKOLOGIJA:Kombu čaj nastane s
sočasno alkoholno in ocetnokislinsko fermentacijo, je poživljajoč in za
telo osvežilni napitek, podoben jabolčniku. Kadar fermentira dalj časa, se
spremeni v kis.Za pripravo kombu čaja potrebujemo kulturo, ki je na pogled
podobna kisovi matici, torej ploščat klobuk, ki plava na vrhu tekočine. Kulturo
sestavlja združba kvasovk in ocetno-kislinskih bakterij v celulozni membrani,
vendar je sestava vrst drugačna kot pri kisu, prav tako pijača, ki jo naredijo,
kultura pa je veliko bolj vitalna in se enkrat poveča že v tednu dni.Drobnogled
pokaže pri kombuši cele kolonije gobic iz družine spizomicet. Slika je podobna
gosti tkanini iz valjastih vlaken. Mikroorganizmi se
hranijo s sladkorjem in s čajem, ter ga skoraj ali povsem predelajo. Medtem pa
nastanejo številne snovi z zdravilnim in razstrupljevalnim delovanjem. Po končani fermentaciji dobimo napitek, ki je rastlinski
substrat za katerega je značilna nizka vsebnost proteinov in maščob in vsebuje manj
kot 1% etanola. Končni pH pijače je okrog 4,8. pH pijače zelo
hitro pade.Sicer pa je napitek sestavljen
iz:- ocetne kisline,
- glukonske kisline,
- laktonske kisline,
- etanola,
- glukoze, fruktoze, saharoze
- proteinov,
- vitaminov (B1, B2 ,B3
, B5 B6 , B12 , B15 ,biotin,
vitamin C ), folne kisline - ogljikovega dioksida,
- kofeina,
- esencialnih aminokislin (lizin,
metionin, fenilalanin, treonin, valin), - antibiotikov, encimov, mineralov….
UČINKOVANJE:
- odlično
čisti kri in razstruplja jetra - ugodno
deluje pri revmi in artritisu - zmanjšuje
zaprtje in podpira normalno črevesno aktivnost - deluje
adaptogeno z uravnotežanjem telesnih funkcij, kar se odraža v zmanjševanju
krvnega pritiska in uravnavanju sladkorja v krvi - kombuča je
dober vir glukoronične kisline, ki vpliva na lažje izločanje strupov iz
telesa in preprečuje, da bi se preko sten črevesja absorbirali nazaj v
telo - uravnava
želodčni pH in pozitivno deluje na črevesno floro. - ocetna
kislina, ki je v čaju, je znana kot inhibitor rasti Salmonelle. - vitamini B
kompleksa, kot so tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina,
pirodoksin in biotin so pomembni pri preprečevanju težav povezanih s
srcem, pri povečanem stresu in pomagajo pri depresijah. - kombuča
stimulira aktivnost T celic pomagalk, kar je zelo pomembno pri okužbi s
HIV. - zadržuje
nezdravo debeljenje in ohranja oz. vrača vitko linijo. - zunanje se
čaj lahko uporabi tudi kot tonik za čiščenje obraza ali pa si ga dodamo v
kopel, kadar je čaj močno kisel ga lahko uporabimo za izmivanje ran,
tvorov in prask - pitje tega
čaja se priporoča zlasti za tiste, ki uživajo manj vitaminske hrane oz.
zelenjave.
OBLIKE PRIPRAVKA: kot fermentiran
napitek, pripravljen na osnovi čaja in sladkorjaVpliv vrste čaja na
končne koncentracije snovi v napitkuKot substrat oz. medij za rast kombuče uporabimo najpogosteje:
črni čaj, ruski čaj, lahko uporabimo tudi zeleni čaj, mešanico črnega in
zelenega čaja, čaj brez kofeina, čaj borovničevja, šipkovih jagod, kamilic,
leskovega listja, mešanico sadnih čajev, raztopino rjavega in belega sladkorja,
raztopino glukoze in celo med.Najboljšo kakovost izdelka da črni čaj, zato se tudi največ uporablja. V
čajnicah prodajajo črni čaj z imenom PUERCH.NE UPORABLJAMO močnih aromatičnih zelišč kot so: žajbelj, materina
dušica, meta, pelin, tavžentroža, rman….Pripravljalni postopki čaja
Najbolj preprosta navodila za domačo pripravo čaja za dve osebi lahko
opišemo na naslednji način.a) Najprej moramo dobiti kombučo.
b) Ko imamo kombučo lahko začnemo pripravljati čaj. 5
minut vremo tri litre destilirane ali filtrirane vode, s tem se izognemo
morebitnim kontaminacijam, v emajlirani ali stekleni posodi.c) Dodamo štiri vrečke črnega čaja, pokrijemo
posodo in pustimo stati do 20 minut. Dodamo 100g sladkorja na liter
čaja in ga raztopimo v še vročem čaju. Čaj ohladimo na sobno temperaturo.d) Čaj prelijemo v 3 ali 4 litersko posodo. Uporabimo
lahko stekleno posodo z razširjenim zgornjim delom. Lahko bi uporabljali tudi
plastične posode, vendar se na plastiki lahko nahajajo različni
mikroorganizmi. Posoda, ki jo uporabljamo pa mora biti široka, da
lahko gobo po potrebi jemljemo ven ali jo dajemo noter.e) Na čaj položimo kombučo, ki potem lebdi na površini čaja. Če
potone, čaj dosladkamo in če še vedno tone, jo podpremo z lesenimi palčkami.f) Posoda mora biti prekrita s čisto krpo, ki se
dobro oprijema posode in skoznjo ne more prah. Krpo pritrdimo na posodo
z elastično gumico. Dobro je, da je premer posode čim večji, da je stik
čaja s kisikom čim boljši in zato kombuča bolje dela. Najbolje je, da je posoda
pri fermentaciji kombuče steklen kozarec oz. posoda, ker je prosojen
lahko vidimo spreminjanje barve in morebitne spremembe v strukturi substrata.
Kozarec mora biti pred uporabo očiščen in po možnosti tudi steriliziran,
saj lahko že z umazanim kozarcem doprinesemo k napakam ali celo nepravilnemu
poteku bioprocesa.Preprečiti moramo, da bi kombuča prišla v stik s kovinami, zato ne smemo
uporabljati kovinskih pripomočkov, prav tako pa ne smemo nositi prstanov, ko
prihajamo v stik s kombučo. Kombuča ima rada toploto. Sobna temperatura 12oC
je dovolj za rast kombučine kulture. Najboljše pa raste pri 24 do 25o C.
g) Posodo nato postavimo na mirno, temno mesto.
h) Ničesar ne dodajamo ali ne odvzemamo, temveč
pustimo, da bioproces prosto teče.i) Čez en teden (5 do 10 dni) vzamemo kombučo iz
čaja, jo damo na krožnik in odstranimo novo nastalo kombučo od primarne, ki smo
jo dali v čaj na začetku. Nova kombuča je lahko ravno tako velika kot
primarna.Obe lahko uporabimo naprej za novo šaržo. Ponavadi pa primarno
uporabimo naprej, novo nastalo pa shranimo v »ZIPBAG« skupaj z eno skodelico
čaja za prijatelje.Čaj nato prelijemo v steklen ali plastičen vrč in ga hranimo na hladnem.
Vrč pokrijemo z nepredušnim zamaškom. Če poteka fermentacija dlje kot en teden
lahko postane čaj močnejši -šibek kis-, ki ga lahko pred pitjem razredčimo z
vodo. Lahko ga shranimo tudi v zamrzovalniku, vendar pa je najbolj učinkovit in
zdravilen prav sveže pripravljeni čaj.DOZIRANJE:
Čaj uživamo kot pijačo, vendar pa ne pijemo večjih
količin. Pijemo ga 3x dnevno. Začeti moramo z manjšo količino in jo postopoma
zviševati na 300ml, če se pojavijo kakšne težave, moramo pitje prekiniti. Zjutraj
ga uživamo na tešče, nato pa še dvakrat po jedi. Čaj uživamo vsaj 6 -12
mesecev, da se v celoti lahko izrazi njegovo zdravilno učinkovanje.Predvsem v tujini so znani še drugi proizvodi, ki jih
lahko naročimo preko interneta.Kombučo lahko uživamo kot kapsule ali šumeče
tablete, dodatek h kosmičem in ostalim žitaricam.KONTRAINDIKACIJE:
Neprimerna
je za:- posameznike s Candido
albicanc - posameznike,
ki so preobčutljivi na glive oz.gobe - sladkorne
bolnike, ki se nagibljejo k acidozi- znižanje pH pod 7,4 v krvi - ljudi, ki
imajo alergijo na antibiotike - ljudi, ki
uživajo večje količine alkohola- pri njih lahko izzove vrtoglavico,
bruhanje ali celo okvaro jeter - posameznike z okužbo HIV
- nosečnice in doječe matere
SINERGIJA
Z OSTALIMI ZELIŠČI:
čaj pijemo samostojno ali v kombinaciji z ehinacejo, kar krepi imunskega
sistem.Literatura: LEE, William H.: MEDICINAL
BENEFITS OF MUSHROOMS
LINDA
PAGE N.D., Ph.D.: DETOXIFICATIONOpomba: Informacije
navedene na tej strani so namenjene splošnemu informiranju!Vir članka :https://sites.google.com/site/milanlozar/home/kambusa-1
strelka2012-01-13 22:22:04
16. 1. 2012 ob 21:16 #12790jankoČlan16. 1. 2012 ob 22:28 #12796strelkaParticipantjanko wrote: strelka… a si kje naletela, zakaj ne bi smel pit tega čaja, če maš kandido?
a zato, k je kandida povezana z zakisanostjo, al kej druzga?Sem naletela …in sicer je bila razlaga taka , da kombuča vsebuje
nekaj alkohola ( ki vemo kako se razgradi v telesu- na sladkor) , potem zaradi
tega , ker je to sladka pijača ( čeprav no vemo da se kombuča s sladkorjem
prehranjuje ) pa vendar bojda ne pokuri vsega …in tretja varianta je bila ta ,
ko so vrglli kvas v to pijačo …so kavsovke čist ponorele …J))To so pa pač tri zadeve za katere je znano , da kandidi
ustreza , da se te glivice razmnožujejo do onemoglosti.Po drugi strani sem pa naletela na članek , ki pravi , da je
kombuča varna , in celo preprečuje kandido.http://www.kombuchahealth.com.au/Kombucha_candida.html
Tako da ne vem možno je oboje…
strelka2012-01-16 22:32:49
17. 1. 2012 ob 8:56 #12801jankoČlantorej…
kombuša je blagodejna za vse-razen za kandido…
kandida-je pa predpogoj večine bolezni
–> skenslaš kandido–> kombuše ne rabiš… ? kera logika
bohwed kuko bi zgledal, če bi u kombušo mešal sodo bikarbono?
ker po simončiniju je itaq vsega kriva zakisanost… ki jo skenslaš s sodo… (sej je u slovenščini tut fulll, sam boš že posrfala, če te zanima. itaq pa verjetno poznaš
http://www.curenaturalicancro.com/ - ni
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.