KOMBUCHA – čajna (čudežna) goba

Forum Duhovnost Forumi Zdravje in alternativna medicina KOMBUCHA – čajna (čudežna) goba

Prikaz 22 prispevka (od skupno 36)
  • Avtor
    Prispevki
  • #11978
    janko
    Član

    ja. okus se pa da prilagodit… z različnimi čaji…
    npr. zeleni in šipek… v različnih razmerjih…
    in če je po 5 dneh prekislo, pač piješ po štirih… pa tko… mal impriviziraš pa je.
    kukr si rekla. kukr komu paše Smile

    Lepo je če deliš
    #11987
    ozelot
    Participant

    danes je bilo pri dobro jutro oddaji govora o kambuči…poglejte v arhiv.

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

    #12019
    strelka
    Participant

    Med drugimi je fajn za hujšat …kot je bilo povedano ….Smile.

    Lepo je če deliš
    #12735
    strelka
    Participant

    Smile stvari se malo ponavljajo….ampak še en članek na to temo.

    ZDRAVILNE GOBE

    V
    današnjem času postaja zeliščna medicina vse bolj iskana in se vse pogosteje
    uporablja. Medtem ko se zahodna medicina ukvarja z uničevanjem bolezenskih
    klic, ki prodirajo v telo, se vzhodna medicina v prvi vrsti osredotoča na
    preprečevanje bolezni tako, da z različnimi tehnikami aktivira homeostatske
    mehanizme, ki jih po naravni poti poseduje naše telo.

    Na
    japonskem je tako nastal koncept ADAPTOGEN-a-
    kar pomeni sredstvo, ki ima tri lastnosti:

    1. ni
      toksično in nima stranskih učinkov
    2. deluje na vse telo
    3. na telo
      deluje tako, da normalizira procese njegovega delovanja.

    TKM daje poleg masaže, akupunkture, moksibustije in drugih tehnik, velik
    pomen tudi ZELIŠČNEMU ZDRAVLJENJU, za katerega predpostavlja, da po
    omrežju meridianov, ki poteka po telesu, prehajajo zdravilne učinkovine zelišč
    v notranjost.

    Med zelišči imajo še prav posebno mesto kitajske zdravilne gobe, ki jih
    kitajci zelo cenijo in veljajo za ADAPTOGENE, ter se danes uvrščajo med
    »NUTRICEVTIKE« ali snovi, ki so hrana in zdravilo hkrati.

    Številni koristni učinki adaptogenov so:

    • telo varujejo pred stresom
    • podpirajo imunski sistem
    • ohranjajo in obnavljajo
      prirojeno vitalnost
    • izboljša
      se spanje, zbranost, storilnost in dobro počutje.

    Nekatere gobe imajo nedvomno izrazito ugodne učinke kot so:

    • Antibiotično delovanje
    • Protivirusni,
      protibakterijski in protiglivični učinki
    • Zniževanje krvnega tlaka
    • Zmanjševanje koncentracije
      maščob v krvi
    • Protitumorsko delovanje v
      smislu: zaviranja rasti rakastih celic, spodbujanje celic T in naravnih
      celic ubijalk, povečevanje tvorbe interlevkina-1 (limfocitnega
      aktivatorja)
    • Zdravljenje okužb, gripe,
      sladkorne bolezni, bolezni srca in imunskih motenj.

    KOMBUCHA:
    latinsko: FUNGUS JAPONICUS

    Prvi
    zapisi o uporabi kombuča čaja segajo v dinastijo Tsim, iz leta 221 pr.n.š..
    Goba in njen
    fermentiran pripravek sta se ohranila do danes.
    Tako viri na svetovnem spletu navajajo
    različna poimenovanja kombuče:

    • Mandžurski čaj
    • Mo-gu
    • Fungus japonikus
    • Volška meduza
    • Čajni kvas
    • Tea beer
    • Olinka itd.

    Na
    Daljnem vzhodu, od koder izvira, ji pravijo kombu-cha, dobesedno
    prevedeno torej kombu-čaj. Z njim je korejski zdravnik Kombu pred dva
    tisoč leti ozdravil japonskega cesarja, tako se verjetno pijača imenuje po
    njem, vendar je kombu tudi japonsko ime za užitno vrsto morske alge.

    OPIS
    IN FARMAKOLOGIJA:

    Kombu čaj nastane s
    sočasno alkoholno in ocetnokislinsko fermentacijo, je poživljajoč in za
    telo osvežilni napitek, podoben jabolčniku. Kadar fermentira dalj časa, se
    spremeni v kis.

    Za pripravo kombu čaja potrebujemo kulturo, ki je na pogled
    podobna kisovi matici, torej ploščat klobuk, ki plava na vrhu tekočine. Kulturo
    sestavlja združba kvasovk in ocetno-kislinskih bakterij v celulozni membrani,
    vendar je sestava vrst drugačna kot pri kisu, prav tako pijača, ki jo naredijo,
    kultura pa je veliko bolj vitalna in se enkrat poveča že v tednu dni.

    Drobnogled
    pokaže pri kombuši cele kolonije gobic iz družine spizomicet. Slika je podobna
    gosti tkanini iz valjastih vlaken. Mikroorganizmi se
    hranijo s sladkorjem in s čajem, ter ga skoraj ali povsem predelajo. Medtem pa
    nastanejo številne snovi z zdravilnim in razstrupljevalnim delovanjem. Po končani fermentaciji dobimo napitek, ki je rastlinski
    substrat za katerega je značilna nizka vsebnost proteinov in maščob in vsebuje manj
    kot 1% etanola. Končni pH
    pijače je okrog 4,8. pH pijače zelo
    hitro pade.

    Sicer pa je napitek sestavljen
    iz:

    • ocetne kisline,
    • glukonske kisline,
    • laktonske kisline,
    • etanola,
    • glukoze, fruktoze, saharoze
    • proteinov,
    • vitaminov (B1, B2 ,B3
      , B5 B6 , B12 , B15 ,biotin,
      vitamin C ), folne kisline
    • ogljikovega dioksida,
    • kofeina,
    • esencialnih aminokislin (lizin,
      metionin, fenilalanin, treonin, valin),
    • antibiotikov, encimov, mineralov….

    UČINKOVANJE:

    • odlično
      čisti kri in razstruplja jetra
    • ugodno
      deluje pri revmi in artritisu
    • zmanjšuje
      zaprtje in podpira normalno črevesno aktivnost
    • deluje
      adaptogeno z uravnotežanjem telesnih funkcij, kar se odraža v zmanjševanju
      krvnega pritiska in uravnavanju sladkorja v krvi
    • kombuča je
      dober vir glukoronične kisline, ki vpliva na lažje izločanje strupov iz
      telesa in preprečuje, da bi se preko sten črevesja absorbirali nazaj v
      telo
    • uravnava
      želodčni pH in pozitivno deluje na črevesno floro.
    • ocetna
      kislina, ki je v čaju, je znana kot inhibitor rasti Salmonelle.
    • vitamini B
      kompleksa, kot so tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina,
      pirodoksin in biotin so pomembni pri preprečevanju težav povezanih s
      srcem, pri povečanem stresu in pomagajo pri depresijah.
    • kombuča
      stimulira aktivnost T celic pomagalk, kar je zelo pomembno pri okužbi s
      HIV.
    • zadržuje
      nezdravo debeljenje in ohranja oz. vrača vitko linijo.
    • zunanje se
      čaj lahko uporabi tudi kot tonik za čiščenje obraza ali pa si ga dodamo v
      kopel, kadar je čaj močno kisel ga lahko uporabimo za izmivanje ran,
      tvorov in prask
    • pitje tega
      čaja se priporoča zlasti za tiste, ki uživajo manj vitaminske hrane oz.
      zelenjave.

    OBLIKE PRIPRAVKA: kot fermentiran
    napitek, pripravljen na osnovi čaja in sladkorja

    Vpliv vrste čaja na
    končne koncentracije snovi v napitku

    Kot substrat oz. medij za rast kombuče uporabimo najpogosteje:

    črni čaj, ruski čaj, lahko uporabimo tudi zeleni čaj, mešanico črnega in
    zelenega čaja, čaj brez kofeina, čaj borovničevja, šipkovih jagod, kamilic,
    leskovega listja, mešanico sadnih čajev, raztopino rjavega in belega sladkorja,
    raztopino glukoze in celo med.

    Najboljšo kakovost izdelka da črni čaj, zato se tudi največ uporablja. V
    čajnicah prodajajo črni čaj z imenom PUERCH.

    NE UPORABLJAMO močnih aromatičnih zelišč kot so: žajbelj, materina
    dušica, meta, pelin, tavžentroža, rman….

    Pripravljalni postopki čaja

    Najbolj preprosta navodila za domačo pripravo čaja za dve osebi lahko
    opišemo na naslednji način.

    a) Najprej moramo dobiti kombučo.

    b) Ko imamo kombučo lahko začnemo pripravljati čaj. 5
    minut vremo
    tri litre destilirane ali filtrirane vode, s tem se izognemo
    morebitnim kontaminacijam, v emajlirani ali stekleni posodi.

    c) Dodamo štiri vrečke črnega čaja, pokrijemo
    posodo in pustimo stati do 20 minut.
    Dodamo 100g sladkorja na liter
    čaja in ga raztopimo v še vročem čaju. Čaj ohladimo na sobno temperaturo.

    d) Čaj prelijemo v 3 ali 4 litersko posodo. Uporabimo
    lahko stekleno posodo z razširjenim zgornjim delom. Lahko bi uporabljali tudi
    plastične posode, vendar se na plastiki lahko nahajajo različni
    mikroorganizmi
    . Posoda, ki jo uporabljamo pa mora biti široka, da
    lahko gobo po potrebi jemljemo ven ali jo dajemo noter.

    e) Na čaj položimo kombučo, ki potem lebdi na površini čaja. Če
    potone, čaj dosladkamo in če še vedno tone, jo podpremo z lesenimi palčkami.

    f) Posoda mora biti prekrita s čisto krpo, ki se
    dobro oprijema posode in skoznjo ne more prah. Krpo pritrdimo na posodo
    z elastično gumico. Dobro je, da je premer posode čim večji, da je stik
    čaja s kisikom čim boljši in zato kombuča bolje dela. Najbolje je, da je posoda
    pri fermentaciji kombuče steklen kozarec oz. posoda, ker je prosojen
    lahko vidimo spreminjanje barve in morebitne spremembe v strukturi substrata.
    Kozarec mora biti pred uporabo očiščen in po možnosti tudi steriliziran,
    saj lahko že z umazanim kozarcem doprinesemo k napakam ali celo nepravilnemu
    poteku bioprocesa.

    Preprečiti moramo, da bi kombuča prišla v stik s kovinami, zato ne smemo
    uporabljati kovinskih pripomočkov, prav tako pa ne smemo nositi prstanov, ko
    prihajamo v stik s kombučo. Kombuča ima rada toploto. Sobna temperatura 12oC
    je dovolj za rast kombučine kulture. Najboljše pa raste pri 24 do 25o C.

    g) Posodo nato postavimo na mirno, temno mesto.

    h) Ničesar ne dodajamo ali ne odvzemamo, temveč
    pustimo, da bioproces prosto teče.

    i) Čez en teden (5 do 10 dni) vzamemo kombučo iz
    čaja, jo damo na krožnik in odstranimo novo nastalo kombučo od primarne, ki smo
    jo dali v čaj na začetku. Nova kombuča je lahko ravno tako velika kot
    primarna.Obe lahko uporabimo naprej za novo šaržo. Ponavadi pa primarno
    uporabimo naprej, novo nastalo pa shranimo v »ZIPBAG« skupaj z eno skodelico
    čaja za prijatelje.

    Čaj nato prelijemo v steklen ali plastičen vrč in ga hranimo na hladnem.
    Vrč pokrijemo z nepredušnim zamaškom. Če poteka fermentacija dlje kot en teden
    lahko postane čaj močnejši -šibek kis-, ki ga lahko pred pitjem razredčimo z
    vodo. Lahko ga shranimo tudi v zamrzovalniku, vendar pa je najbolj učinkovit in
    zdravilen prav sveže pripravljeni čaj.

    DOZIRANJE:

    Čaj uživamo kot pijačo, vendar pa ne pijemo večjih
    količin. Pijemo ga 3x dnevno. Začeti moramo z manjšo količino in jo postopoma
    zviševati na 300ml, če se pojavijo kakšne težave, moramo pitje prekiniti. Zjutraj
    ga uživamo na tešče, nato pa še dvakrat po jedi. Čaj uživamo vsaj 6 -12
    mesecev, da se v celoti lahko izrazi njegovo zdravilno učinkovanje.

    Predvsem v tujini so znani še drugi proizvodi, ki jih
    lahko naročimo preko interneta.Kombučo lahko uživamo kot kapsule ali šumeče
    tablete, dodatek h kosmičem in ostalim žitaricam.

    KONTRAINDIKACIJE:

    Neprimerna
    je za:

    • posameznike s Candido
      albicanc
    • posameznike,
      ki so preobčutljivi na glive oz.gobe
    • sladkorne
      bolnike, ki se nagibljejo k acidozi- znižanje pH pod 7,4 v krvi
    • ljudi, ki
      imajo alergijo na antibiotike
    • ljudi, ki
      uživajo večje količine alkohola- pri njih lahko izzove vrtoglavico,
      bruhanje ali celo okvaro jeter
    • posameznike z okužbo HIV
    • nosečnice in doječe matere

    SINERGIJA
    Z OSTALIMI ZELIŠČI
    :
    čaj pijemo samostojno ali v kombinaciji z ehinacejo, kar krepi imunskega
    sistem.

    Literatura: LEE, William H.: MEDICINAL
    BENEFITS OF MUSHROOMS


    LINDA
    PAGE N.D., Ph.D.: DETOXIFICATION

    Opomba: Informacije
    navedene na tej strani so namenjene splošnemu informiranju!

    https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxtaWxhbmxvemFyfGd4OjMzMjk0ZjdiYWVkNDFlMjU

    Vir članka :https://sites.google.com/site/milanlozar/home/kambusa-1

    strelka2012-01-13 22:22:04

    Lepo je če deliš
    #12790
    janko
    Član

    strelka… a si kje naletela, zakaj ne bi smel pit tega čaja, če maš kandido?
    a zato, k je kandida povezana z zakisanostjo, al kej druzga?

    Lepo je če deliš
    #12796
    strelka
    Participant

    janko wrote: strelka… a si kje naletela, zakaj ne bi smel pit tega čaja, če maš kandido?
    a zato, k je kandida povezana z zakisanostjo, al kej druzga?

    Smile

    Sem naletela …in sicer je bila razlaga taka , da kombuča vsebuje
    nekaj alkohola ( ki vemo kako se razgradi v telesu- na sladkor) , potem zaradi
    tega , ker je to sladka pijača ( čeprav no vemo da se kombuča s sladkorjem
    prehranjuje ) pa vendar bojda ne pokuri vsega …in tretja varianta je bila ta ,
    ko so vrglli kvas v to pijačo …so kavsovke čist ponorele …J))

    To so pa pač tri zadeve za katere je znano , da kandidi
    ustreza , da se te glivice razmnožujejo do onemoglosti.

    Po drugi strani sem pa naletela na članek , ki pravi , da je
    kombuča varna , in celo preprečuje kandido.

    http://www.kombuchahealth.com.au/Kombucha_candida.html

    Tako da ne vem možno je oboje…

    strelka2012-01-16 22:32:49

    Lepo je če deliš
    #12801
    janko
    Član

    torej…
    kombuša je blagodejna za vse-razen za kandido…
    kandida-je pa predpogoj večine bolezni
    –> skenslaš kandido–> kombuše ne rabiš… ? kera logika Ouch
    bohwed kuko bi zgledal, če bi u kombušo mešal sodo bikarbono?
    ker po simončiniju je itaq vsega kriva zakisanost… ki jo skenslaš s sodo… (sej je u slovenščini tut fulll, sam boš že posrfala, če te zanima. itaq pa verjetno poznaš
    http://www.curenaturalicancro.com/

    Lepo je če deliš
Prikaz 22 prispevka (od skupno 36)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.