KOMBUCHA – čajna (čudežna) goba
Forum Duhovnost › Forumi › Zdravje in alternativna medicina › KOMBUCHA – čajna (čudežna) goba
- This topic has 35 odgovorov, 9 glasov, and was last updated 11 years, 9 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
8. 2. 2011 ob 18:18 #8767glasParticipant
KOMBUŠA – ČAJNA GOBA
Nekaj let po prvi svetovni vojni (1914 – 1918)
je neka Japonka obiskala kraj Kargusok v Rusiji. Tam je srečala veliko zdravih
ljudi, ki so bili po sto in več let stari. Neki 130 let star možak se je
poročil z 88 let staro žensko. Oba sta bila še tako čila, da sta bila sposobna
za pravo zakonsko življenje. Japonko je to zabavalo, pa tudi zanimala jo je ta
nad 80 let stara žena, ki je imela komaj kakšno gubo na obrazu. Odkrila je, da
tam v vsaki hiši vsi, stari in mladi, vsak dan popijejo približno po 0,3 litra
čaja kombuše. V Kargasoku sta rak in krvni pritisk neznani stvari.Da bi Japonka ta čaj sama naredila in gojila,
je dobila gobo in navodila, kako naj jo goji in ravna z njo. Vzela jo je s
seboj na Japonsko in jo začela gojiti. Povabila je svoje znance in prijatelje,
naj pridejo k njej pit ta čaj. Njim je tudi dala gobo in navodila, kako naj
ravnajo z njo. Naročila je tudi, naj jo dajo naprej svojim prijateljem. Ko so
ti nekaj časa pili ta čaj, so poročali o prvih uspehih:–
neki možak je znižal svoj krvni pritisk z
210 na 140/80–
neko dekle si je pozdravilo pasovecNa Japonskem je bila kombuša predmet radijskih
in televizijskih oddaj. Nad milijon Japoncev pije sedaj ta čaj. V teku časa je
prišla kombuša na Taivan, v Hongkong, pozneje pa v mnoge dežele širom sveta.
Prijatelji si jo poklanjajo v znak ljubezni in spoštovanja.Kombuša je zdravilen čaj. Zdi se kot nekakšno
čudežno sredstvo za vse vrste različnih bolezni. Znanstveniki so jo preiskovali
in odkrili, da vsebuje tri temeljne snovi, brez katerih telo ne more obstajati.
Je kombuša zdravilo proti raku? Znanstveniki
bodo na to mogli odgovoriti šele v prihodnosti po temeljitih analizah in
poizkusih.Zaenkrat pa od svojih spoznanji in dognanjih
priporoča dr. Pan Pen ta čaj, ker:–
nedvomno podaljšuje življenje–
je zdravilen zoper norice in pasovec–
lajša leta mene, t. j. klimakterija–
vrača vid, ki je oslabel–
zdravi artritis, t. j. vnetje sklepov–
zdravi poteče se noge–
lajša bolečine v sklepih–
zdravi bule, čire in tvore–
zdravi sivo mreno in srčni infarkt–
pospešuje apetit–
zmanjšuje debelušnost, ustavlja drisko–
zmanjšuje žolčne kamne in motnje v žolču–
preprečuje slabosti na potovanju z
avionom ali z avtom–
preprečuje raka–
krepi mišice beder in meč–
ohranja spolno potenco–
zdravi zaprtje–
krepi ledvice–
zdravi poapnenje in sladkorno–
zdravi hemoroide–
zdravi nespečnostPOZNATE KOMBUŠO?
1. Kombuša ali čajna goba se imenuje tudi
burmanska, kitajska, indijska, japonska, ruska ali španska goba. Ta imena
pričajo, kako je razširjena. Narodi daljnega vzhoda jo poznajo že več kot tisoč
let. Uporabljali so jo baje že egiptovski faraoni.2. Drobnogled pokaže pri kombuši cele kolonije
gobic iz družine spizomicet. Slika je podobna gosti tkanini iz valjastih
vlaken. Med njimi do druge drobne gobice iz družine sakaromicet. Po mnenju
nekaterih gre za gobo Polyporus officinalis, ki vsebuje agaricin. Prof. Oliver
pa pravi, da ta goba proizvaja predvsem teomicin, ki krepi nadledvične žleze in
povečuje v njih obtok krvi ter pospešuje izločanje hormona kortizona. Verjetno
vsebuje tudi penicilin, vitamin B in zlasti C – še ni dovolj raziskana. Prof.
Oliver je predlagal, naj bi to gobo uvrstili v mednarodno farmakopejo
(lekarniško knjigo).3. Kombuša pa pravzaprav ni goba, ampak čvrsta
mrena ali »klobuk« na čaju, svetlo sivkaste barve, pa tudi rjavkaste od
lipovega čaja. Goba jemlje iz čaja rastlinske snovi, v čaj pa izloča zdravilne
sestavine. Kombuša se goji na ruskem čaju, pa tudi na čaju borovničevega
listja, kamiličnega cvetja, leskovega in robidovega listja, šipkovih jagod.
Vsakemu teh čajev je dobro priliti nekaj ruskega čaja. Za kombušin čaj pa niso
primerna aromatična zelišča kot melisa, meta, žajbelj in druga.4. Čajne zeli samo poparimo oz. vsujemo v
vodo, ki je začela vreti. Pa ne kuhamo, ampak odstavimo, pokrijemo za kakšnih
10 minut. Nato precedimo in osladimo. Na liter čaja se dene 3 – 4 žlice
sladkorja. Čaj se pripravi v dobro emajlirani posodi in se meša z nekovinsko
žlico. Kovina škodi kombuši. Za gojitev kombuše je najbolj primeren 4-literski
kozarec za vlaganje – zaradi široke odprtine in velike površine. Goba se dene
na mlačen čaj. Kozarec pokrijemo s tilom ali gazo zoper prah in mušice. Goba
potrebuje zrak za svoj razvoj in rast. Stoji naj v prostoru, ki ima 15 -20° C
toplote.5. Čaj dozori v 6-ih dneh, kolikor je goba pač
velika, kolikor čaja je pod njo in kolikor je prostor okoli nje topel. Najbolj
je čaj okusen peti dan. Takrat dobi prijeten kiselkast, rezek okus in vonj po
kislem. Čaj se odlije v steklenico, steklenico pa se dobro zamaši in postavi v
hladen in temen prostor.6. Gobo nato denemo na krožnik, pomijemo
kozarec, poberemo z gobe morebitne gnilobne in plesnobne nitke in kosmiče. Gobo
splaknemo v mlačni vodi. Pri tem pa se ne sme stiskati ali tlačiti. Nato
pripravimo nov čaj, ga pohladimo, prej seveda osladimo, prilijemo vedno za dva
prsta starega čaja in denemo gobo nazaj v kozarec na čaj. Med menstruacijo se
ni dobro dotikati gobe, ker to slabo vpliva nanjo.7. Po takem prestavljanju goba večkrat rada
zatava po tekočini oz. čaju in neredko pade celo na dno. Kaj tedaj? Dodaj še
žlico sladkorja! Če po 24-ih urah goba sama ne splava na vrh, ji moramo
pomagati, sicer se v tekočini na dnu zaduši. Najbolj ji pomagamo, če jo
podložimo s križem iz obeljenih, za mezinec debelih bezgovih paličic.
Čez par dni lahko ta svojevrstni splav odstranimo. Ni pa nujno. Če se pojavi na
dnu kozarca v čaju neka gošča, denemo gobo na krožnik, precedimo ves
čaj skozi krpo, pomijemo kozarec in denemo gobo nazaj na čaj. Lahko
ga še osladimo s kakšno žlico sipe. Včasih plini vzdignejo gobo na sredi.
Potlačimo jo nazaj v tekočino. Če to ne pomaga, se goba mirno razreže oz.
izreže na sredi in napravi nekakšen dušnik za pline. Goba se tam kmalu zaraste.
8. Pitje kombušinega čaja dobro vpliva na srce
in celotno zdravstveno stanje. Zmanjšuje krvni pritisk, izboljšuje krvni obtok
ter kakovost krvi. Zato pomaga pri gnojnih tvorih, ranah in trdovratnih
ekcemih. Tudi čisti in osvežuje kožo. Zato velja kot kozmetično sredstvo.
Preprečuje in zadržuje poapnenjenje žil. Zadržuje nezdravo debeljenje in
ohranja oz. vrača vitko linijo. Izvrstno gasi žejo in zmanjšuje željo po vinu
in pivu, kar je važno za alkoholike. Uspešno zdravi naduho in malarijo. Pospešuje
tek in ureja prebavo. Ugodno deluje pri črevesnih in želodčnih vnetjih,
želodčni kislini in trdovratnem zaprtju. Lajša tifusno vročico. Zdravi razne
vrste revme in nekatere živčne bolezni, obolenja jeter in žolčnega mehurja oz.
žolčnika. Topi kamne v ledvicah, žolču in mehurju, če so ti iz calc. carb. in
phosph. Pomaga pri tuberkulozi, lajša pri kolitisu. Dobro se obnese pri neredni
menstruaciji. Pri sladkorni kaže prav dobre učinke, ker telo sladkornika v tej
obliki sprejema potrebni sladkor, zlasti ker vsebuje kortizon. Ta je namreč
pomemben pri zdravljenju sladkorne bolezni in tuberkuloze. Izmučenim omogoča
dober spanec, ako zvečer izpijejo čašo tega čaja. Pitje kombušinega čaja se
priporoča zlasti pozimi, ko je manj vitaminske hrane in zelenjave. Zunanje se
obnese ta čaj za izpiranje ran in tvorov ter prask, kadar je čaj močno kisel.
Kisel kombušin čaj čisti celo kovine: cink, srebro… itd. par kapljic tega čaja
izčisti kalno vino v steklenici v par urah. Z eno besedo: ta čaj se je večkrat
obnesel tam, kjer druga zdravila niso več pomagala.9. Zdravljenje s to gobo oz. čajem traja 2 – 3
mesece. Pri lažjih obolenjih zadostuje 1 čaša na dan, pri težjih pa 2 – 3 čaše
na dan. Pije naj se že na tešče, čez dan pa kakšne četrt ure pred jedjo, pa le
bolj po požirkih. Pred pitjem je dobro čaj nekoliko pogreti, zlasti pri
bolnikih z občutljivim grlom in sapnikom, in pa pozimi. Pa tudi z vodo bo treba
mešati ta čaj, kadar je prekisel. Med zdravljenjem ni potrebna kakšna posebna
dieta. Drugih zdravil pa med tem zdravljenjem ne priporočajo jemati. V odprti
posodi se ta čaj po daljšem času močno skisa in je odličen kis za solate, ki jo
dajemo bolnikom. Seveda čaj po potrebi tudi razredčimo.“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”
8. 2. 2011 ob 18:24 #8768glasParticipantNormal
0KOMBUŠA – DRAGOCEN DAR NARAVE
Ko je predsednik ZDA Reagan zbolel za rakom,
so mu Japonci poslali kombušo, da bi se zdravil z njo – tako so bili prepričani
o njeni zdravilnosti. Čaj kombuše pijejo ljudje od Rusije tja do Kitajske že
več stoletij. Kaj pravi medicina o njej?Vsekakor je kombuša dragocen pripomoček pri
zdravljenju z zdravili iz apoteke. Z njo se izboljša stanje ne le bolnikov,
ampak je tudi za zdrave ljudi preizkušeno sredstvo, da se obvarujejo bolezni in
ne izgube vitalnosti t.j. čilosti, žilavosti tja v visoko starost.Kombuša je nekaj živega. Podobno kot človek
tudi ona potrebuje veliko svežega zraka. V zakajenih prostorih kmalu odmre. V
zdravem okolju pa raste, se razvija in množi, in sicer ne po trosih, ampak po
nekakem brstenju. Ko zraste, tvori nekak žoličast skelet, ki je zelo žilav in
predstavlja sožitje raznih bakterij in drozi raznih vrst.Različne analize še niso dokončno razjasnile
njene biokemične sestavine. Eni pripisujejo njeni učinkovitost raznim vitaminom
in fermentom, ki jih ta čaj v obilni meri vsebuje. Ugodno učinkuje njena
glukoronska in mlečna kislina. Ta razstruplja, ko se veže z odpadnim materialom
in tujki v organizmu, presnovo v telesu. Druge njene sestavine pa tudi
pospešujejo zdravje veznega tkiva in hrustančevine. Tako kombuša čisti telo,
odstranja iz njega žlindro, po drugi strani pa očividno poživlja ves sistem
žlez. Tako je, če ne splošno sredstvo za zdravje, zanesljiv pripomoček, ki
učinkovito spremlja zdravljenje najrazličnejših bolezni od protina, revme,
zamaščenosti pa tja do raka.Posebno pri zdravljenju raka zavzema kombuša
posebno mesto med naravnimi sredstvi, ki ga doslej še niso dovolj spoznali in
priznali. Pomembno pri tem je to, da nima nobenih stranskih učinkov.Že pred časom so odkrili, da zdrave celice
izžarevajo neko biofotonsko sevanje. Isto sevanje so opazili tudi pri
zdravilnih zeliščih in nekaterih gobah. Pokazalo se je, da pitje kombušinega
čaja lajša in hitro vodi k izboljšanju zdravstvenega stanja. Biofotonsko
sevanje kombuše se razteza na škodljive snovi v telesu, na žlindro in celo na
tumorje. Ta vpliv se opaža v krvi rakavih bolnikov.Preiskave so tudi pokazale, kako je kombuša
pomembna za naše celotno zdravstveno področje. Z njo se uspešno zdravi
organizem, ki ga je poškodovala radioaktivnost. To se je pokazalo v Černobilski
nesreči. Tedaj so bili zdravi organizmi dodatno obremenjeni. Pitje kombuše pa
je v teh ljudeh povzročilo nepričakovano in naglo izboljšanje stanja, ki se je
dalo tudi izmeriti.V ZRN mnogi zdravniki in zeliščarji
uporabljajo kombušo s presenetljivimi uspehi. So na stališču, da v organizmu
rakavega bolnika mikroorganizmi vrše svoje rušilno delo, zlasti v krvnih
eritrocitih. Snovi čajne gobe pa zavirajo razvoj nižjega mikroba endobianta, ki
mu odvzema snovi, iz katerih se hrani. Ta virus, imenovan tudi Sifonosphora
polymorpha, ostane brez podlage, iz katere črpa snovi za svoj obstoj in razvoj.
Ker je kombuša brsteča, so jo po načelu »goba proti gobi« poslali v boj zoper
endobiant, ki je tudi neka goba nižjega razreda – številni uspeh so dali prav
temu posegu zdravnika dr. Sklenarja. Njegovo zdravljenje vključuje tako
predstopnje raka kot tudi poznejše stopnje rakove bolezni. Tako je čajna goba
bistveno udeležena pri zdravljenju raka. Zdravstvo jo čedalje bolj ceni.
Uporabljajo jo pa tudi zdravi ljudje kot osvežilno pijačo z visoko biološko vrednostjo.“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”
8. 2. 2011 ob 18:56 #8770glasParticipantTukaj je še en fajni članek iz Vive..
http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/858/Kombu%C4%8DaDrugače priprava kombuša čajnega napitka pa je naslednja
Skuhaš čaj iz:
1 vrečka ruskega (črnega) ali zelenega čaja
4 vrečke šipkovega čaja
100 g belega sladkorja
1,5 – 2 litra vodePriprava:
Iz 1,5 do 2 litra vode skuhamo čaj, ga sladkamo in ohladimo na sobno temperaturo. V veliko stekleno posodo damo ohlajeni čaj. Preden damo gobo v stekleno posodo, jo rahlo operemo pod šibkim curkom mlačne vode. Stekleno posodo nato pokrijemo s kuhinjsko krpo ali gazo. Tako stoji 7-10 dni na sobni temperaturi, lahko tudi v temi in vsekakor ne na soncu. Po preteku 7-10 dni čaj precedimo skozi gazo, gobo pa pustimo v 10% starega čaja, ki mu nato dodamo še na novo skuhan čaj (ki ga pripravimo kot prvič). Precejeni čaj nalijemo v steklenico in ga lahko pijemo (dobro je tudi če čaj stoji v hladnem temnem prostoru še par dni pred pričetkom pitja). Pijemo ga 1-3dcl na dan, pije pa se do 3 mesece, nato pa se malo pauzira…OPOMBA: Goba nikdar in nikoli ne sme priti v stik s kovino (cedilo, žlica,..)
Uporabljaj leseni pribor in stekleno posodo!“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”
9. 2. 2011 ob 10:37 #8787strelkaParticipantPoznam tole gobico …
ne vem če piše …ampak se z njo …splakuje lasje ….deluje tko kot npr jabolčni kis…
Potem uporablja se jo tudi kot npr pri ekcemih ..al pa kakšnih alergijah..
daš mal soka na vato ..in se z njo umiješ obraz …al pa pač namažeš kritični predel…
Ženske se pa s to gobo …pač jo mal zmelejo no na seckajo in si potem pač masirajo …npr predele kjer je celulitLahkuporabiš čajček . čist po okusu ni potrebrno ravno šipkovega …črni čaj , pa sladkor pa mora bit …
kis pa ima čist tak okus …kot kaj vem jabolčni …ima en svoj okus.9. 2. 2011 ob 17:16 #8791strelkaParticipantNormal
0
21false
false
falseMicrosoftInternetExplorer4
st1:*{behavior:url(#ieooui) }
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}Če uporabimo črni čaj ….potem napitek vsebuje veliko mlečne
kisline takoimenovane , desno sučne L mlečne kisline , ki jo telo hitro
predela. Ta kislina spodbuja prebavo , izboljšuje prekrvavitev in aktivira
presnovo jeter,Telo , ki je dobro založen z desnosučno mlečno kislino, je dobro
oboroženo za boj proti raku.Kadar pa se uporablja zeleni čaj …pa itak , napitek vsestransko
koristen, izboljšuje imunski sistem, uničuje različne bolezenske povzročitelje
, varuje zdravje.Kaj goba ne mara:
Prevroč čaj , zanič čaj …se pravi star plesniv čaj …gobico
uniči.Če damo na 1l čaja manj kot 60g sladkorja –umre.
Ne mara nikotina , ne mara lončnic …zemlja od rož vsebuje
veliko mikroorganizmov, ki jo lahko onesnažijo in uničijo.Goba ne mara , da jo stresamo , premikamo.
In če je npr temperatura med vrenjem nižja od 20 stopinj celzija
—goba stavka.9. 2. 2011 ob 20:04 #8794glasParticipantstrelka wrote:
Normal
0
21false
false
falseMicrosoftInternetExplorer4
st1:*{behavior:url(#ieooui) }
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}Kaj goba ne mara:
Prevroč čaj , zanič čaj …se pravi star plesniv čaj …gobico
uniči.Če damo na 1l čaja manj kot 60g sladkorja –umre.
Ne mara nikotina , ne mara lončnic …zemlja od rož vsebuje
veliko mikroorganizmov, ki jo lahko onesnažijo in uničijo.Goba ne mara , da jo stresamo , premikamo.
In če je npr temperatura med vrenjem nižja od 20 stopinj celzija
—goba stavka.Ful je občutljivka ja..
Če recimo noče zaplavat na vrhu, ko ji menjavaš čajček, se ji pusti čez noč pod vodo, da se odloči kaj želi, če še do jutra ni zaplavala na vrh, ji daš kako žlico sladkorja pod njo, da se ji prikupiš.. Nato če se še vedno ne dvigne se je treba z njo zelo toplo pogovarjat (kar je priporočljivo tudi ves čas prej), če pa še vedno noče, pa se ji dajo spodaj leseni splavčki, da jo dvignejo..
Če pa se jo ne dvigne na zrak (da lahko diha), potem ta slej ko prej odmre, ampak še prej zgoraj nastane nova potomka, tako da vseeno ni skrbi..
“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”
9. 2. 2011 ob 20:09 #8795anjaParticipant -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.