Gobarska posla
Forum Duhovnost › Forumi › E-pogovori › Gobarska posla
- This topic has 104 odgovori, 15 glasov, and was last updated 9 years, 2 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
16. 6. 2013 ob 23:41 #20454strelkaParticipant
Zanimivo tole Glas ….
Gobe so tudi kot en filter gozda ..…17. 6. 2013 ob 10:01 #20456strelkaParticipantGobe izvrstne v prehrani in zdravilstvu
Gobe so izvrstna hrana, trdijo
nutricionisti, strokovnjaki za prehrano, ki preučujejo značilnosti prehrane in
njen vpliv na človekovo zdravje. Gobe so brez maščob, imajo le 27 kalorij na 100 gramov, so brez
holesterola, vsebujejo malo sladkorja in soli ter imajo pomembne vitamine in
minerale. Več kot 1000 vrst gob pa ima še številne zdravilne učinke. GŠampinjoni, v svetovnem merilu najbolj popularne
gobe, krepijo imunski sistem organizma in so učinkovite v boju proti raku.
Druga najbolj razširjena vrsta gob šiitake učinkujejo proti prehladnim
obolenjem, pomagajo pri boleznih jeter, težavah s srcem, zniževanju krvnega
pritiska. Lisičke so učinkovite proti mikrobom in bakterijam ter prav tako
krepijo imunski sistem. Ekstrakt iz smrdljivega mavrahovca uporabljajo v boju
proti tumorjem in proti venski trombozi. Bukov ostrigar učinkuje v boju proti
raku in zaradi velike vsebnosti železa krepi kri. Nekatere vrste gob so poleg
zdravilnih učinkov tudi kulinarično odlične, določene so neužitne zaradi
trdote, vendar se z izdelavo pripravkov in prehranskih dopolnil uporabljajo v
zdravstvene namene. Najnovejša znanstvena odkritja predstavljajo strokovnjaki
od leta 2001 na mednarodnih konferencah o medicinsko uporabnih gobah.
Gostiteljica četrte je bila leta 2007 Ljubljana, naslednja pa bo konec
septembra v Zagrebu.Gobarjem
nezanimive lesne gobeDr.
Andrej Gregori, raziskovalec na Zavodu za naravoslovje, razlaga, da “v
naših gozdovih raste veliko število lesnih gob, ki jih nihče ne opazi in za
katere ljudje ne vedo, kako jih uporabiti. Med njimi je izvrstna pisana
ploskocevka (Trametes versicolor), ki je zelo raziskana in iz nje izdelujejo
zdravilo PSP kot kitajsko verzijo ter PSK kot japonsko. Uporablja se za
krepitev imunskega sistema in je uspešna v boju proti raku. Iz nje lahko
skuhamo zdravilni čaj ali pa jo namočimo v žganje. Cel svet, z izjemo EU,
uporablja klinične študije o učinkovitosti te vrste gob. Splošno je znana
zdravilnost Ganoderme lucidum svetlikave pološčenke ali reiši. Ta vrsta med
drugim deluje tudi hepatoprotektivno, kar pomeni, da varuje jetra pred raznimi
strupi in pomaga pri obnovi s strupi poškodovanih jeter. Tuje raziskave kažejo,
da prehransko dopolnilo iz te gobe pomaga pacientom, da lažje prenašajo
kemoterapijo, lasje jim manj izpadajo, manj bruhajo in se bolje počutijo.”Na
odličnih spletnih straneh Gobarskega društva Lisička lahko preberemo razlago o
razlogih zdravilnosti gob. Temu botrujejo polisaharidi, ki so sladkorji
rastlinskega porekla in krepijo imunski sistem ter uravnavajo njegovo
delovanje. Ker spominjajo na bakterijske celice, telo reagira z ustvarjanjem
protiteles. Umetno jih ni mogoče sintetizirati. Ob njih so pomembni še
triterpeni, ki pomagajo telesu povečati porabo kisika, krepijo odpornost proti
stresu, uravnavajo holesterol, krvni tlak, krvni sladkor, pomagajo pri
alergijah.Na
svetu naj bi bilo okoli 1,5 milijona vrst gob, pri nas smo jih s slovenskimi
imeni določili okoli 3000, od tega je okoli 30 smrtno strupenih. Po novi uredbi
iz leta 2011 je 41 zaščitenih, med njimi tudi nekatere zdravilne gobe.
Postavlja se vprašanje, zakaj so v Sloveniji zdravilne gobe v glavnem na listi
zaščitenih gob, če jih ljudje sploh ne poznajo. Slavko Šerod, podpredsednik
Gobarskega društva Lisička, meni, “da je zakonodajalec zaščitil nekatere
znane zdravilne vrste gob zaradi strahu pred iztrebljenjem.Tako
se je namreč zgodilo z zdravilno lekarniško macesnovko, ki so jo svojčas
prodajali v lekarnah in jo zaradi pretiranega nabiranja skorajda iztrebili.
Vendarle pa si je treba oddahniti, saj na listi zaščitenih gob niso vse
zdravilne vrste. Na listi so: lekarniška macesnovka (Laricifomes officinalis),
svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum), znana tudi pod imenom reiši, velika
zraščenka (Grifola frondosa), znana tudi pod imenom maitake, in gobe iz rodu
bradovcev (Hericium). Veliko znanih zdravilnih vrst ni na listi: užitni
nazobčanec (Lentinula edodes), znana tudi pod imenom šiitake, pisana
ploskocevka (Trametes versicolor), bezgova uhljevka (Auricularia auricula
judae) znana tudi pod imenom moer, bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus) …”Zdravilnost
gob naj bi bil poznal že pračlovekZnameniti
ledeni mož Oetzi, ki so ga leta 1991 našli na 3210 m visokem ledeniku v
italijanskih Otztalskih Alpah, je imel za pasom shranjeni dve vrsti medicinskih
gob: Fomes Fomentarius ali bukovo kresilko in Piptoporus betulinus ali po naše
brezovo odpadljivko. Bukovo kresilko je človek bronaste dobe najverjetneje
uporabljal kot pomoč pri prižiganju ognja, čeprav je goba koristna tudi v
zdravstvene namene. V tem primeru je bolj zanimiva brezova odpadljivka, ki se
uporablja kot sredstvo proti črevesnim parazitom, katerih jajčeca so
raziskovalci našli tudi v Oetzijevem črevesju. Lahko domnevamo, da so že takrat
ljudje poznali medicinske vrednosti gob. Kajpak so jih pred vsaj dvema
tisočletjema poznali Japonci, o čemer pričajo zapisi o gobi reiši, ki jo
imenujejo tudi goba nesmrtnosti. Šiitake gojijo in uporabljajo v Aziji že vsaj
tisoč let in ob gobi reiši je ena najbolj raziskanih medicinski gob na svetu.Reiši uporabljajo
v uradni medicini na Japonskem in v Sibiriji kot dopolnilno sredstvo pri
zdravljenju raka. V Sloveniji je med zdravilnimi gobami to ena izmed redkih
gob, ki jih je možno registrirati kot prehransko dopolnilo. “Uradna
medicina želi danes imeti klinične raziskave na izmerljivi ravni, ki dokazujejo
zdravilnost. Te pa ogromno stanejo. Najlažje je zdravilnost dokazati, če je v
pripravku prisotna le ena zdravilna sestavina, npr. pri aspirinu. Ganoderma
lucidum pa vsebuje več kot 200 takšnih sestavin in se jih ne da enostavno
dokazati in standardizirati, zato se uradno uporabo gob v zdravilske namene
postavlja na stranski tir. Sramotno je, da pri nas v nobeni instituciji ni
zaposlen niti en strokovnjak, ki bi se ukvarjal z raziskovanjem in gojenjem gob.
Še v Kambodži in Bangladešu, s katerimi tudi sodelujemo, imajo zaposlenega
strokovnjaka za raziskovanje gob,” pojasnjuje dr. Gregori.Zdravilne
gobe lahko z nekaj znanja gojimo tudi sami. V Sloveniji je za domače gojenje na
voljo micelij kar nekaj zdravilnih gob. “Ljudje lahko doma gojijo šiitake,
ostrigarje, svetlikavo pološčenko, šampinjone. Vse imajo zanje specifično vrsto
zdravilnih lastnosti. Gobe lahko goji vsak, ki ima malo gozda, vrt ali klet.
Gobe potrebujejo senčno lego, zato se lahko za gojenje izkoristijo tiste
površine, na katerih razen mahu in kopriv ne uspeva nobena druga
rastlina,” dodaja raziskovalec.Vsak
četrti Slovenec je gobarČe
Slovenci ne spadamo med pomembne komercialne pridelovalce gob, pa smo zagotovo
gobarski narod. S sprejeto zakonodajo se poskuša tudi na področju gobarjenja
uvesti red in osvestiti gobarje o primernem vedenju v gozdu.“Z
uredbami je le deloma dosežen namen. Morda je manj zbrcanih gob pa tudi v
košare jih gobarji pogosteje nabirajo. Dvomim pa, da vsi upoštevajo količinske
omejitve, to je 2 kg
gob dnevno, ali pravila o vožnji v naravnem okolju. Velik problem pa je, da za
gobarji ostaja kup smeti, tudi takih, ki se v naravnem okolju ne morejo
razgraditi. Zato se moramo intenzivneje posvetiti izobraževanju o obnašanju v
gozdovih,” ocenjuje Šerod zakonodajne učinke. S spoznanji nutricionistov o
gobah kot koristnem živilu se strinja tudi Šerod, vendar le pod pogojem, da so
zdrave gobe nabrane v čistem in zdravem okolju, saj gobe vsrkavajo snovi iz
tal. “Če so tla onesnažena, so tudi užitne gobe lahko nevarne za prehrano.
Zato jih je včasih bolje kupiti v trgovini. Pomembna je tudi količina zaužitih
gob, ki znaša približno 100 g
na posameznikov dnevni obrok. Ker so gobe nekoliko težje prebavljive, jih ni
priporočljivo uživati več kot dvakrat tedensko. Pa čim tanjše naj bodo
narezane. Gobe odsvetujemo otrokom, nosečnicam in starejšim pa seveda tistim,
ki so alergični na gobje beljakovine. Alkohol in gobe nikakor ne sodijo skupaj.”Problem
onesnaževanja narave zaznavajo tudi v gobarskih društvih, saj po Šerodovih
besedah opažajo, da izginjajo vrste gob, ki jih gobarji ne pobirajo. Določene
vrste gob so zelo dobri bioindikatorji, saj zaradi onesnaženja začnejo
izginjati prej kot druge. V društvih jih zato zanimajo predvsem take
občutljivejše vrste, kot so denimo gobe iz rodu ježevk (Hydnellum) ali vlažnic
(Hygrocybe). Včasih je način pobiranja, ko se uničuje podrast gob, škodljivejši
kot pa samo nabiranje. Zato učijo nabiranja gob tako, da jih gobarji previdno
zasučejo in iztrgajo iz tal. Mesto iztrgane gobe se zakrije in s tem zaščiti
ter prepreči izsuševanje micelija.Maja Čebulj
Vir članka : http://www.bonbon.si/default.asp?kaj=1&id=5680212
strelka2013-06-17 10:02:28
6. 10. 2013 ob 14:14 #21413glasParticipantOh kako sem se naiskal zdaj, da sem identificiral to gobo..
Ta goba mi diši že od otroštva! Če jo povohaš ima tak močan rjavi vonj.. mmmm
Včeraj je en gobar na razstavi povedal, da so zelo dobre, po razstvavi pa sem jo že našel
sedaj pa je že v juhi..
ampak sem pozabil, kako je rekel, da ji je ime, pa še na pogled je bila malo drugačna in nisem bil čist ziher!
en kratki opis:
Redka, zlasti nekoč priljubljena goba, odlična, precej cenjena. Nekoč poznana pod imenom “Maveljček”, tudi “Možek” in “Žemljevec / Žemljevka”, danes je v veljavi ime Kozjenogi mesnatovec za bolj poznano, temno različico gobe ter zeleni mesnatovec, za svetlejšo.
Prepoznavnost: goba je zelo nepravilne, školjkaste oblike, zaobljena in neenakomerno vdrta. Trosovnica je luknjičasta, bele do rumene barve, površina klobuka pa rjava do skoraj črna. Zeleni mesnatovec pa je na površini olivno zelenkast do zeleno-rumen. Na otip zelo čvrsta goba.
Uporabnost: vsestranska odlična goba, pogosto dodatek jedem oz. omakam. Doma je vložena tudi v kis k štorovkam. Uporabne so le mlade gobe; stare so grenke, ne pretirano okusne.
Čas in kraj rasti: konec poletja in jesen. Sam ga najpogosteje opazim na gozdnih kolovozih: zelen mesnatovec rad raste na bolj vlažnem dnu teh poti, temni mesnatovec pa na obronkih. Pogosto raste v skupinah, zraščen z ostalimi mesnatovci.
“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”
6. 10. 2013 ob 15:41 #21414tadej pretnerModeratorglas wrote: Oh kako sem se naiskal zdaj, da sem identificiral to gobo.. ampak sem pozabil, kako je rekel, da ji je ime, pa še na pogled je bila malo drugačna in nisem bil čist ziher!
To gobo tudi jaz poznam pod imenom možek – to ime pa je navedeno tudi v tvojem opisu. Včasih jo vidim, a je ne vzamem. Pri nas je toliko jurčkov, da pobiram jurčke in lisičke, pa čeprav recimo rastejo marele neposredno nad mojim brlogom.
Drgač je bila pa spet razmeroma dobra gobarska letina. Živim v gobarski coni in v gozdu v bližini je bilo še danes več parkiranih avtomobilov, kar pomeni, da verjetno še rastejo. Sam sem z nabiranjem letos zaključil, saj je skrinja polna in jih nimam več kam dati
10. 8. 2015 ob 13:56 #29724tadej pretnerModeratorRekordno pozno sem letos vendarle našel prve jurčke. Včeraj 6 komadov, kljub vročini.
Sicer glede gob nisem bil tak optimist, da bi jih šel “kar tako” iskati v teh vročih dneh, sam sem predvčerajšnjim zjutraj, ko sem šel s psom v gozd srečal enega znanca, ki jih je nekaj imel in povedal, da na enem višjem hribu v bližini orenk rastejo.
10. 8. 2015 ob 15:18 #29726strelkaParticipantjaz sem v soboto jedla prve letošnje marele…–
da najdem jurčke …bolj mene najdejo , če se mi res , res dobesedno nastavjo …lisičke sem pa tudi že jedla …vlage je pa še dovolj ..ko sem v soboto zgodaj zjutraj hodila po gozdu in travnikih ..hmmm ..sem imela vorenk mokre hlače ..rosa…očitno je to dost za rast gobic …16. 10. 2015 ob 0:13 #30496strelkaParticipantha , ha …no eto …
sam povohaš …moškim smrdi …uspeva pa le na Havajih …. -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.