Gobarska posla

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori Gobarska posla

Prikaz 99 prispevka (od skupno 105)
  • Avtor
    Prispevki
  • #20454
    strelka
    Participant

    Zanimivo tole Glas …Thumbs Up.

    Gobe so tudi kot en filter gozda ..Embarrassed

    Lepo je če deliš
    #20456
    strelka
    Participant

    Gobe izvrstne v prehrani in zdravilstvu

    Gobe so izvrstna hrana, trdijo
    nutricionisti, strokovnjaki za prehrano, ki preučujejo značilnosti prehrane in
    njen vpliv na človekovo zdravje. Gobe so brez maščob, imajo le 27 kalorij na 100 gramov, so brez
    holesterola, vsebujejo malo sladkorja in soli ter imajo pomembne vitamine in
    minerale. Več kot 1000 vrst gob pa ima še številne zdravilne učinke. G

    Šampinjoni, v svetovnem merilu najbolj popularne
    gobe, krepijo imunski sistem organizma in so učinkovite v boju proti raku.
    Druga najbolj razširjena vrsta gob šiitake učinkujejo proti prehladnim
    obolenjem, pomagajo pri boleznih jeter, težavah s srcem, zniževanju krvnega
    pritiska. Lisičke so učinkovite proti mikrobom in bakterijam ter prav tako
    krepijo imunski sistem. Ekstrakt iz smrdljivega mavrahovca uporabljajo v boju
    proti tumorjem in proti venski trombozi. Bukov ostrigar učinkuje v boju proti
    raku in zaradi velike vsebnosti železa krepi kri. Nekatere vrste gob so poleg
    zdravilnih učinkov tudi kulinarično odlične, določene so neužitne zaradi
    trdote, vendar se z izdelavo pripravkov in prehranskih dopolnil uporabljajo v
    zdravstvene namene. Najnovejša znanstvena odkritja predstavljajo strokovnjaki
    od leta 2001 na mednarodnih konferencah o medicinsko uporabnih gobah.
    Gostiteljica četrte je bila leta 2007 Ljubljana, naslednja pa bo konec
    septembra v Zagrebu.

    Gobarjem
    nezanimive lesne gobe

    Dr.
    Andrej Gregori, raziskovalec na Zavodu za naravoslovje, razlaga, da “v
    naših gozdovih raste veliko število lesnih gob, ki jih nihče ne opazi in za
    katere ljudje ne vedo, kako jih uporabiti. Med njimi je izvrstna pisana
    ploskocevka (Trametes versicolor), ki je zelo raziskana in iz nje izdelujejo
    zdravilo PSP kot kitajsko verzijo ter PSK kot japonsko. Uporablja se za
    krepitev imunskega sistema in je uspešna v boju proti raku. Iz nje lahko
    skuhamo zdravilni čaj ali pa jo namočimo v žganje. Cel svet, z izjemo EU,
    uporablja klinične študije o učinkovitosti te vrste gob. Splošno je znana
    zdravilnost Ganoderme lucidum svetlikave pološčenke ali reiši. Ta vrsta med
    drugim deluje tudi hepatoprotektivno, kar pomeni, da varuje jetra pred raznimi
    strupi in pomaga pri obnovi s strupi poškodovanih jeter. Tuje raziskave kažejo,
    da prehransko dopolnilo iz te gobe pomaga pacientom, da lažje prenašajo
    kemoterapijo, lasje jim manj izpadajo, manj bruhajo in se bolje počutijo.”

    Na
    odličnih spletnih straneh Gobarskega društva Lisička lahko preberemo razlago o
    razlogih zdravilnosti gob. Temu botrujejo polisaharidi, ki so sladkorji
    rastlinskega porekla in krepijo imunski sistem ter uravnavajo njegovo
    delovanje. Ker spominjajo na bakterijske celice, telo reagira z ustvarjanjem
    protiteles. Umetno jih ni mogoče sintetizirati. Ob njih so pomembni še
    triterpeni, ki pomagajo telesu povečati porabo kisika, krepijo odpornost proti
    stresu, uravnavajo holesterol, krvni tlak, krvni sladkor, pomagajo pri
    alergijah.

    Na
    svetu naj bi bilo okoli 1,5 milijona vrst gob, pri nas smo jih s slovenskimi
    imeni določili okoli 3000, od tega je okoli 30 smrtno strupenih. Po novi uredbi
    iz leta 2011 je 41 zaščitenih, med njimi tudi nekatere zdravilne gobe.
    Postavlja se vprašanje, zakaj so v Sloveniji zdravilne gobe v glavnem na listi
    zaščitenih gob, če jih ljudje sploh ne poznajo. Slavko Šerod, podpredsednik
    Gobarskega društva Lisička, meni, “da je zakonodajalec zaščitil nekatere
    znane zdravilne vrste gob zaradi strahu pred iztrebljenjem.

    Tako
    se je namreč zgodilo z zdravilno lekarniško macesnovko, ki so jo svojčas
    prodajali v lekarnah in jo zaradi pretiranega nabiranja skorajda iztrebili.
    Vendarle pa si je treba oddahniti, saj na listi zaščitenih gob niso vse
    zdravilne vrste. Na listi so: lekarniška macesnovka (Laricifomes officinalis),
    svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum), znana tudi pod imenom reiši, velika
    zraščenka (Grifola frondosa), znana tudi pod imenom maitake, in gobe iz rodu
    bradovcev (Hericium). Veliko znanih zdravilnih vrst ni na listi: užitni
    nazobčanec (Lentinula edodes), znana tudi pod imenom šiitake, pisana
    ploskocevka (Trametes versicolor), bezgova uhljevka (Auricularia auricula
    judae) znana tudi pod imenom moer, bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus) …”

    Zdravilnost
    gob naj bi bil poznal že pračlovek

    Znameniti
    ledeni mož Oetzi, ki so ga leta 1991 našli na 3210 m visokem ledeniku v
    italijanskih Otztalskih Alpah, je imel za pasom shranjeni dve vrsti medicinskih
    gob: Fomes Fomentarius ali bukovo kresilko in Piptoporus betulinus ali po naše
    brezovo odpadljivko. Bukovo kresilko je človek bronaste dobe najverjetneje
    uporabljal kot pomoč pri prižiganju ognja, čeprav je goba koristna tudi v
    zdravstvene namene. V tem primeru je bolj zanimiva brezova odpadljivka, ki se
    uporablja kot sredstvo proti črevesnim parazitom, katerih jajčeca so
    raziskovalci našli tudi v Oetzijevem črevesju. Lahko domnevamo, da so že takrat
    ljudje poznali medicinske vrednosti gob. Kajpak so jih pred vsaj dvema
    tisočletjema poznali Japonci, o čemer pričajo zapisi o gobi reiši, ki jo
    imenujejo tudi goba nesmrtnosti. Šiitake gojijo in uporabljajo v Aziji že vsaj
    tisoč let in ob gobi reiši je ena najbolj raziskanih medicinski gob na svetu.

    Reiši uporabljajo
    v uradni medicini na Japonskem in v Sibiriji kot dopolnilno sredstvo pri
    zdravljenju raka. V Sloveniji je med zdravilnimi gobami to ena izmed redkih
    gob, ki jih je možno registrirati kot prehransko dopolnilo. “Uradna
    medicina želi danes imeti klinične raziskave na izmerljivi ravni, ki dokazujejo
    zdravilnost. Te pa ogromno stanejo. Najlažje je zdravilnost dokazati, če je v
    pripravku prisotna le ena zdravilna sestavina, npr. pri aspirinu. Ganoderma
    lucidum pa vsebuje več kot 200 takšnih sestavin in se jih ne da enostavno
    dokazati in standardizirati, zato se uradno uporabo gob v zdravilske namene
    postavlja na stranski tir. Sramotno je, da pri nas v nobeni instituciji ni
    zaposlen niti en strokovnjak, ki bi se ukvarjal z raziskovanjem in gojenjem gob.
    Še v Kambodži in Bangladešu, s katerimi tudi sodelujemo, imajo zaposlenega
    strokovnjaka za raziskovanje gob,” pojasnjuje dr. Gregori.

    Zdravilne
    gobe lahko z nekaj znanja gojimo tudi sami. V Sloveniji je za domače gojenje na
    voljo micelij kar nekaj zdravilnih gob. “Ljudje lahko doma gojijo šiitake,
    ostrigarje, svetlikavo pološčenko, šampinjone. Vse imajo zanje specifično vrsto
    zdravilnih lastnosti. Gobe lahko goji vsak, ki ima malo gozda, vrt ali klet.
    Gobe potrebujejo senčno lego, zato se lahko za gojenje izkoristijo tiste
    površine, na katerih razen mahu in kopriv ne uspeva nobena druga
    rastlina,” dodaja raziskovalec.

    Vsak
    četrti Slovenec je gobar

    Če
    Slovenci ne spadamo med pomembne komercialne pridelovalce gob, pa smo zagotovo
    gobarski narod. S sprejeto zakonodajo se poskuša tudi na področju gobarjenja
    uvesti red in osvestiti gobarje o primernem vedenju v gozdu.

    “Z
    uredbami je le deloma dosežen namen. Morda je manj zbrcanih gob pa tudi v
    košare jih gobarji pogosteje nabirajo. Dvomim pa, da vsi upoštevajo količinske
    omejitve, to je 2 kg
    gob dnevno, ali pravila o vožnji v naravnem okolju. Velik problem pa je, da za
    gobarji ostaja kup smeti, tudi takih, ki se v naravnem okolju ne morejo
    razgraditi. Zato se moramo intenzivneje posvetiti izobraževanju o obnašanju v
    gozdovih,” ocenjuje Šerod zakonodajne učinke. S spoznanji nutricionistov o
    gobah kot koristnem živilu se strinja tudi Šerod, vendar le pod pogojem, da so
    zdrave gobe nabrane v čistem in zdravem okolju, saj gobe vsrkavajo snovi iz
    tal. “Če so tla onesnažena, so tudi užitne gobe lahko nevarne za prehrano.
    Zato jih je včasih bolje kupiti v trgovini. Pomembna je tudi količina zaužitih
    gob, ki znaša približno 100 g
    na posameznikov dnevni obrok. Ker so gobe nekoliko težje prebavljive, jih ni
    priporočljivo uživati več kot dvakrat tedensko. Pa čim tanjše naj bodo
    narezane. Gobe odsvetujemo otrokom, nosečnicam in starejšim pa seveda tistim,
    ki so alergični na gobje beljakovine. Alkohol in gobe nikakor ne sodijo skupaj.”

    Problem
    onesnaževanja narave zaznavajo tudi v gobarskih društvih, saj po Šerodovih
    besedah opažajo, da izginjajo vrste gob, ki jih gobarji ne pobirajo. Določene
    vrste gob so zelo dobri bioindikatorji, saj zaradi onesnaženja začnejo
    izginjati prej kot druge. V društvih jih zato zanimajo predvsem take
    občutljivejše vrste, kot so denimo gobe iz rodu ježevk (Hydnellum) ali vlažnic
    (Hygrocybe). Včasih je način pobiranja, ko se uničuje podrast gob, škodljivejši
    kot pa samo nabiranje. Zato učijo nabiranja gob tako, da jih gobarji previdno
    zasučejo in iztrgajo iz tal. Mesto iztrgane gobe se zakrije in s tem zaščiti
    ter prepreči izsuševanje micelija.

    Maja Čebulj

    Vir članka : http://www.bonbon.si/default.asp?kaj=1&id=5680212

    strelka2013-06-17 10:02:28

    Lepo je če deliš
    #21413
    glas
    Participant

    Oh kako sem se naiskal zdaj, da sem identificiral to gobo..

    Ta goba mi diši že od otroštva! Če jo povohaš ima tak močan rjavi vonj.. mmmm

    Včeraj je en gobar na razstavi povedal, da so zelo dobre, po razstvavi pa sem jo že našel

    sedaj pa je že v juhi..

    ampak sem pozabil, kako je rekel, da ji je ime, pa še na pogled je bila malo drugačna in nisem bil čist ziher!

    en kratki opis:

    Redka, zlasti nekoč priljubljena goba, odlična, precej cenjena. Nekoč poznana pod imenom “Maveljček”, tudi “Možek” in “Žemljevec / Žemljevka”, danes je v veljavi ime Kozjenogi mesnatovec za bolj poznano, temno različico gobe ter zeleni mesnatovec, za svetlejšo.

    Prepoznavnost: goba je zelo nepravilne, školjkaste oblike, zaobljena in neenakomerno vdrta. Trosovnica je luknjičasta, bele do rumene barve, površina klobuka pa rjava do skoraj črna. Zeleni mesnatovec pa je na površini olivno zelenkast do zeleno-rumen. Na otip zelo čvrsta goba.

    Uporabnost: vsestranska odlična goba, pogosto dodatek jedem oz. omakam. Doma je vložena tudi v kis k štorovkam. Uporabne so le mlade gobe; stare so grenke, ne pretirano okusne.

    Čas in kraj rasti: konec poletja in jesen. Sam ga najpogosteje opazim na gozdnih kolovozih: zelen mesnatovec rad raste na bolj vlažnem dnu teh poti, temni mesnatovec pa na obronkih. Pogosto raste v skupinah, zraščen z ostalimi mesnatovci.

    Lepo je če deliš

    “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

    #21414
    tadej pretner
    Moderator

    glas wrote: Oh kako sem se naiskal zdaj, da sem identificiral to gobo.. ampak sem pozabil, kako je rekel, da ji je ime, pa še na pogled je bila malo drugačna in nisem bil čist ziher!

    To gobo tudi jaz poznam pod imenom možek – to ime pa je navedeno tudi v tvojem opisu. Včasih jo vidim, a je ne vzamem. Pri nas je toliko jurčkov, da pobiram jurčke in lisičke, pa čeprav recimo rastejo marele neposredno nad mojim brlogom.

    Drgač je bila pa spet razmeroma dobra gobarska letina. Živim v gobarski coni in v gozdu v bližini je bilo še danes več parkiranih avtomobilov, kar pomeni, da verjetno še rastejo. Sam sem z nabiranjem letos zaključil, saj je skrinja polna in jih nimam več kam dati

    Lepo je če deliš
    #29724
    tadej pretner
    Moderator

    Rekordno pozno sem letos vendarle našel prve jurčke. Včeraj 6 komadov, kljub vročini.

    Sicer glede gob nisem bil tak optimist, da bi jih šel “kar tako” iskati v teh vročih dneh, sam sem predvčerajšnjim zjutraj, ko sem šel s psom v gozd srečal enega znanca, ki jih je nekaj imel in povedal, da na enem višjem hribu v bližini orenk rastejo.

    Lepo je če deliš
    #29726
    strelka
    Participant

    jaz sem v soboto jedla prve letošnje marele…Big smile

    da najdem jurčke …bolj mene najdejo , če se mi res , res dobesedno nastavjo …LOL
    lisičke sem pa tudi že jedla …
    vlage je pa še dovolj ..
    ko sem v soboto zgodaj zjutraj hodila po gozdu in travnikih ..hmmm ..sem imela vorenk mokre hlače ..
    rosa…Big smile
    očitno je to dost za rast gobic …
    Lepo je če deliš
    #30496
    strelka
    Participant

    ha , ha …Big smileno eto …

    sam povohaš …
    Lepo je če deliš
Prikaz 99 prispevka (od skupno 105)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.