Eneagrami

 • Avtor
  Prispevki
 • #61609
  Dragica
  Participant

  Pozdravljen Tadej, berem gradivo na temo eneagramov pa mi nekaj ni jasno.
  Ko otrok vidi/občuti/dojame/pošteka, da je ločen od celote, da je ločeno individualno bitje,se njegov nevrološki sistem/nevroni povežejo z enim od devetih eneagramskih vzorcev. Torej,ker se otrok počuti izgubljenega, zapuščenega in išče razlago/pojasnilo zakaj je temu tako,se avtomatsko poveže z enim od eneagramov, ki mu ponudijo ” lažno ” interpretacijo tega,kar se je zgodilo in mu potem celo življenje usmerjajo/dirigirajo življenje.
  Si razlagam prav?
  Kako pa prepoznaš,zdaj v odrasli dobi, na kateri eneagram si se takrat povezal, če se recimo prepoznaš v določenih segmentih v kar vseh eneagramih?
  Razumem, da teh globinskih vzorcev ne moremo brisati, kaj v teh devetih eneagramih pa sploh lahko narediš, da nehajo vplivati na tvoje življenje?
  Samo ozaveščanje verjetno ni dovolj, torej ostane povezano dihanje, Zhuan Zhuang, mislim procesiranje bolečinskih teles. Je to to?
  Res bi rada razumela ozadje vse “jebe” ki se mi dogaja in bom hvaležna za pojasnila.

  Lepo je če deliš
  #61610
  Fiona Mojca
  Participant

  Kokr se spomnim, je Tadej reku, da se jih ne da brisat, ampak da je pametno ozavestit tisti aneagram, ki se ti najbolj pojavlja (in segmente ostalih), in potem v življenju prepoznavat, kdaj reagiraš pod njegovim vplivom. Potem se pa v sami situaciji odločiš reagirat drugače. Seveda, če se prav spomnim pa da nisem kej pomešala z arhetipi ;)  Čestitam, Dragica :good:    Jaz se še nisem poglabljala v eneagrame, sem obstala pri brisanju vorteksov in entitet. Dela dost :)

  Lepo je če deliš
  1 uporabnik se je zahvalil avtorju.
  #61613
  snowcat :)
  Participant

  <span style=”color: #000000; font-family: Calibri;”>Obstaja tudi drugačna obrazložitev – Stanislav Grof – Holotropic Mind – duša naj bi imela neko kar konkretno vibracijo s katero/na podlagi katere se utelesi v 3D dimenzijo tega planeta. Torej že vibracija duše določa vibracijo pogojev v katere se utelesi na osnovi ,,enako privlači enako,,. Če zelo poenostavim – dam primer – duša ima nalogo/vibracijo – borim se/ne zaupam – posledično že v procesu utelesitve se ta vibracija manifestira – primer mama razmišlja o splavu/nona sovraži prihajačega otroka, …. Tak otrok se bo povezal s eneagramom številka 5. Zapustili so me ker nisem adekvaten. Ne obstajam. Torej se moram znajti sam in postati adekvaten (poudarjeni racionalni odziv na občutek zapuščenosti). … dejansko se ne veže otrok, ampak ta vibracija, ki nosi/dobi ime tega eneagrama. Drugače povedano – v življenju se mu bo nekaj ponavljalo, ojačevalo, kot tornado in kadar bo raziskoval, bo prišel do tega naziva njegovega neuro_zapisa po tej teoriji neuro_zapisov.</span>

  <span style=”color: #000000; font-family: Calibri;”>Tudi če nebo vedel ZAKAJ je tako in ODKOD je tako, to lahko spremeni/razbremeni. Kar je fascinantno, je da v procesu se dejansko pokaže razlog in vir. Ironično/paradoxalno to bo peljalo v prekinitev vpliva, respektive k razpadu tega eneagrama.</span>

   

  Lepo je če deliš
  1 uporabnik se je zahvalil avtorju.
  #61615
  Dragica
  Participant

  Tudi če nebo vedel ZAKAJ je tako in ODKOD je tako, to lahko spremeni/razbremeni. Kar je fascinantno, je da v procesu se dejansko pokaže razlog in vir. Ironično/paradoxalno to bo peljalo v prekinitev vpliva, respektive k razpadu tega eneagrama.</span>

  Snowcat, kakšen oz. kateri proces imaš v mislih?
  Jaz se nekako najdem v določenih segmentih v vseh 9 eneagramih,in mi ni jasno, kako dejansko prepoznati,kateri je tisti vodilni/nosilni eneagram na katerem stojijo vsi moji odzivi,reakcije,odločitve,čustva, dejansko življenje.
  Razmišljam, da če uspeš prepoznati vodilni/nosilni eneagram, da je nadaljevanje verjetno lažje/uspešnejše/hitrejše, sploh,če razumeš zakaj in kako je do tega prišlo.

  Lepo je če deliš
  #61616
  Dragica
  Participant

  Kokr se spomnim, je Tadej reku, da se jih ne da brisat, ampak da je pametno ozavestit tisti aneagram, ki se ti najbolj pojavlja (in segmente ostalih), in potem v življenju prepoznavat, kdaj reagiraš pod njegovim vplivom. Potem se pa v sami situaciji odločiš reagirat drugače. Seveda, če se prav spomnim pa da nisem kej pomešala z arhetipi ;) Čestitam, Dragica :good: Jaz se še nisem poglabljala v eneagrame, sem obstala pri brisanju vorteksov in entitet. Dela dost :)
  Saj veš Mojca, da če mene nekaj zanima potem padem noter. Za svoje razumevanje tematike in ker se mi zdi pomembno, da res razumem,mi ni bilo dovolj samo razlaga v šoli, meni se vprašanja začnejo porajati potem, ko par krat preberem čtivo.
  Vem, da je Tadej povedal, da teh 9 eneagramov ne moremo brisati, ker so pregloboki (vpliv/vibracija staršev,prednikov,okolja,naroda itd),zato pa brišem tisto, kar mislim, da ni vezano oz. pod vplivom teh eneagramov.Ja tako kot praviš, dost dela…

  Lepo je če deliš
  #61618
  snowcat :)
  Participant

  Po mojih izkušnjah je OBRATNO. Torej rešuješ zadeve, ki se PONAVLJAJO s pomočjo te ali une metode ali tehnike, karkoli ki prinaša SPREMEMBO. Zavedanje ali ozavestitev VZROKA pa pride usput. Saj Tadej lepo reče ,,znoter polja ne moreš videt zunaj polje,, (ok, sem si prilagodila besedilo). Tako, da SPREMEMBA obstoječega je ,,cilj,, vse ostalo pride zraven kot stranski efekt.

  Lepo je če deliš
  1 uporabnik se je zahvalil avtorju.
  #61619
  Dragica
  Participant

  Hvala Snowcat, mater zdaj je pa bil “aha trenutek”. Res, ko si notri ne vidiš cele slike/ treba je ven iz polja,tako ali drugače-s takšno ali drugačno tehniko/procesom,karkoli mi prinaša spremembo na bolje.Saj zavedanje oz. kot praviš ozavestitev vzroka res pride kar samo od sebe,dejansko kot stranski produkt, če se tako izrazim.

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.