depresija

 • Avtor
  Prispevki
 • #238
  tadej pretner
  Moderator

  Tema je prebešeba s foruma kristali

  5ra-petrca wrote: po naravi sem bila zelo nagajivo in igrivo
  dekle.poročila sem se pr 19 dobila otroke (4 punce). življenje pa me je
  skos teplo,po glavi tako so mi lepega dne popustili živci in glej me na
  Prozaku in xanaxu. zdej je že super proti temu kako je blo včasih nisem
  mogla u trgovino ker me je kar neka čudna panika zagrabla.poleg tega pa
  sem še diabetik na insulinu.rada bi bila spet tista stara,kateri kamen
  je torej zame.zdaj nosim ametist.???????

  5ra-petrca, v podpis si si napisala “izdana” – tvoj osnovni problem je, da furaš identiteto žrtve in rešiš ga lahko le tako,da to identiteto spremeniš. Za depresijo je značilno, da človek, ki je v depresiji, nima občutka nadzora nad svojim življenjem (v njem je kup skrbi, strahov, občutkov nemoči, v osnovi pa prevladuje črnogled pogled na svet). Ženske se ba depresijo odzovete drugače,kot moški in tvoj odziv je klasičen – potrtost, izguba socialnih stikov, odvisnost od tablet, verjetno pa tudi telesne težave – sklepam, da čutiš splošno utrujenost, maš slab apetit, motnje spanja, verjetnopa tudi opažaš, da imaš slabši spomin in zbranost. Tvoja samopodoba je slaba, počutiš se neučinkovito, nekoristno in imaš verjetno občutek,da ne izpolnjuješ niti pričakovanj drugih niti pričakovanj do same sebe.

  Za depresivne ljudi je značilno, da pričakujejo, da bo njihove težave rešil kdo drug (recimo zdravnik, kamen …). Naj pa povem še to, da je lahko depresija tudi dedna (ni pa nujno) – podedujemo vzorec možganskega delovanja, ki določa presnovo prenašalcev živčnih impulzov, serotonina (hormona sreče) in sorodnih snovi.

  Kako se torej depresije lotiti?

  Ozdravljena boš, ko boš “izstopila” iz identitete žrtve!!!!!!! To pa je povezano z odpuščanjem. odpustiti “bo treba” vsem, za katere misliš, da so te kakorkoli prizadeli in jih v končni fazi prepoznati kot svoje učitelje. To seveda ne bo šlo, če lajfa ne dojemaš kot duhovnega potovanja, v katerem je cilj, da se čim več naučiš. Srečen lajf nam ne aje motiva za življenje, zato so za osebno rast “potrebne” težave. Svoje probleme lahko torej prepoznaš tudi kot priložnost za rast.

  Depresiven človek si spremembe sicer želi, a običajno nima dovolj
  moči,da bi jih izpeljal. Ključ te moči leži v močni tretji čakri
  (področje pleksusa) – nujno jo moraš okrepiti. Na slabo tretjo čakro
  pri tebi kaže tudi diabetes – vedenjski vzorec, ki pripelje do
  diabetesa, je usmerjanje pozornosti na stvari, ki jih nimamo.

  Predlagam, da proces boja proti depri začneš takole:

  – Kazalca obeh rok prisloni na obe strani trebuha in se zavej energije na področju,ki su omejujeta prsta. Opazuj jo in umirila se bo. Ko se bo umirila, položi obe roki na pleksus in se nanj osredotoči. Predstavljaj si,da izvajaš vdihe iz pleksusa – vizualiziraj, kako pri vsakem vdihu v pleksusu raste topla rumena krogla, ki je videti kot sonček. “Dovoli”, da naraste do velikosti rokometne žoge. Ko se to zgodi, se zavej njene toplotein moči. Začuti,da si popolnoma varna. Sprosti se in se zavedaj naraščanja moči v pleksusu. Bato v temobčutku nekaj časa preprosto uživaj.
  Vajo izbajaj vsaj 3 x dnevno.

  – Delaj tudi fizične vaje, pri katerih obremenjuješpleksus.Pomožnosti takšne, da se ti področje pleksusa trese od napora (takrat se osvobajajo blokade) – recimo sedeš na tla, se opreš nekoliko nazaj na roke in dvigaš noge od tal.

  Lepo je če deliš
  #252
  BAD-BOY
  Participant

  A ce okrepis hrbtenico oz. hrbtne misice s tem tudi kaj naredis za dobro samopodobo in samozavest? Za kakega, ki se ne zna postaviti zase se reče, da nima hrbtenice. Je to le fraza ali je kaj resnice tudi tu? V nekaterih primerih sigurno je. Primer: gre mi na jetra. Jetra so povezana z jezo…

  Lepo je če deliš
  #259
  tadej pretner
  Moderator

  BAD-BOY wrote: A ce okrepis hrbtenico oz. hrbtne misice s tem tudi kaj naredis za dobro samopodobo in samozavest? Za kakega, ki se ne zna postaviti zase se reče, da nima hrbtenice. Je to le fraza ali je kaj resnice tudi tu? V nekaterih primerih sigurno je. Primer: gre mi na jetra. Jetra so povezana z jezo…

  Ma to je po mojem povezano s tem, da se samozavestni ljudje držijo pokonci, poklapani pa imajo povešena ramena.

  Lepo je če deliš
  #404
  Joy
  Član

  tadej pretner wrote:
  Delaj tudi fizične vaje, pri katerih obremenjuješpleksus.Pomožnosti takšne, da se ti področje pleksusa trese od napora (takrat se osvobajajo blokade) – recimo sedeš na tla, se opreš nekoliko nazaj na roke in dvigaš noge od tal.

  Potem bi verjetno tudi vaja, da ležiš na tleh, roke so na tleh ob telesu in dviguješ noge navpično navzgor, podobno učinkovala?
  Lepo je če deliš
  #409
  tadej pretner
  Moderator

  Joy wrote:

  Delaj tudi fizične vaje, pri katerih obremenjuješpleksus.Pomožnosti takšne, da se ti področje pleksusa trese od napora (takrat se osvobajajo blokade) – recimo sedeš na tla, se opreš nekoliko nazaj na roke in dvigaš noge od tal.

  Potem bi verjetno tudi vaja, da ležiš na tleh, roke so na tleh ob telesu in dviguješ noge navpično navzgor, podobno učinkovala?

  Odlična. Cilj je, da čim bolj obremeniš trebušne mišice – do tresenja. Se pravi dani, da bi bilo iz ležeče pozicije najboljše tako, da se opreš na dlani, ki jih imaš obrnjene navzdol (roke ob telesu) in držiš noge v zraku cca 30 cm od tal.

  Lepo je če deliš
  #431
  tissa
  Participant

  Tule bi jaz še dodala nekaj v zvezi s serotoninom, nevrotransmiterjem ki močno vpliva na način našega razmišljanja in čustvovanja. Neravnovesje serotonina ni problem samo pri depresiji, temveč tudi številnih drugih psihičnih problemih oz. motnjah. Vendar pa kolikor jaz vem, se vedno zgodi najprej sprememba v energijskem telesu, šele nato nastopi kemijska sprememba (v tem primeru serotonin). Tako, da če gledamo na problem npr. depresije, zgolj kot na posledico pomanjkanja serotonina je to zelo pomankljivo.

  Drugače pa zanimivo, da se 95 % vsega serotonina tvori prav v trebušnih možganih, tako da te

  vaje s tresenjem so že ql Thumbs Up.
  Lepo je če deliš

  "Kdor gleda navzven, sanja. Kdor gleda navznoter, se prebudi." Carl G. Jung

  #432
  tadej pretner
  Moderator

  tissa wrote:

  Tule bi jaz še dodala nekaj v zvezi s serotoninom, nevrotransmiterjem ki močno vpliva na način našega razmišljanja in čustvovanja. Neravnovesje serotonina ni problem samo pri depresiji, temveč tudi številnih drugih psihičnih problemih oz. motnjah. Vendar pa kolikor jaz vem, se vedno zgodi najprej sprememba v energijskem telesu, šele nato nastopi kemijska sprememba (v tem primeru serotonin)

  Različni kemijsko biološki procesi ne potekajo pri vseh enako, ampak na način poteka precej vpliva dednost. In tudi dednostni vzorec predelave/proizvodnje nevrotransmiterjev, oziroma v tem primeru serotonina, je lahko eden od vzrokov, da v depro potoneš hitreje.

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.