čiščenje jeter

Prikaz 8 prispevka (od skupno 16)
  • Avtor
    Prispevki
  • #14594
    anja
    Participant

    … misliš ALA?

    Lepo je če deliš
    #14595
    ozelot
    Participant

    anja wrote: … misliš ALA?

    ma itaq .. bemu kolk zadnje cajte tale škrat neki zajebavle… bi mogu met še kej za čiščenje škratov. Pa ne da bi bili škrati čisti ampak odčiščeni.

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

    #14596
    anja
    Participant

    LOL…škrati so kul…

    …ja, povsod piše kako so antioksidanti dobri za jetra (npr. pegasti badelj ima silimarin, ki deluje kot antioksidant),…zato mi ni jasno kako bi bil MMS dober za jetra, če deluje glih obratno (je oksidant)Confused…mi je pa jasno, da pobije vse živo (mislim bacile, pa glivice, pa to…)
    Lepo je če deliš
    #14600
    glas
    Participant

    Sem opravil to kuro ja..
    Najhujši pri tem je to, da jaz organsko ne prenašam grenkih stvari.. Huhhh slabost na večer pred spanjem.. Sick

    Pol drugi dan pa olajšanje seveda.. Geek
    Ja so bile neke temnozelenekuglice tudi zmes, dokaj velike..

    Za drugi poskus se pa še nisem odločil, grenkoba mi ni ljuba, res ne..

    Drugače pa Tadej, je kar pogost pojav, da v prvo ni nič (zelenihkuglic).. Eni komaj v drugo kaj spravijo ven, nato v tretjo ali četrto pa gre bolj namazano ven iz jeter..

    Lepo je če deliš

    “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

    #14603
    mojka
    Participant

    delala

    sem pri urah malo zafrknila in prepozno začela, nisem mogla zaspat, kozlala, neke zelene pikice so vseeno bile, počutje pa ne prestrašno
    MMS strašnejši
    Lepo je če deliš
    #14614
    strelka
    Participant

    anja wrote:

    LOL…škrati so kul…

    …ja, povsod piše kako so antioksidanti dobri za jetra (npr. pegasti badelj ima silimarin, ki deluje kot antioksidant),…zato mi ni jasno kako bi bil MMS dober za jetra, če deluje glih obratno (je oksidant)Confused…mi je pa jasno, da pobije vse živo (mislim bacile, pa glivice, pa to…)
    že v temi MMS je bilo veliko tega napisanega …
    preveč oksidantov povzroča zastrupitev …torej kako se pa telo upira takim zadevam ..ja da driskaš bruhaš …lahko pride do vročine ..
    Nisem pa tolk pametna Big smile…samo jaz sem mal bolj zekica pri takih stvareh ..če ne poznam, če mi kaj ne štima pač to črtam iz seznamaTongue.
    Glede tega kar je pa zgoraj napisanega …je pa tako olje olivno povzroča da jetra izločajo več žolča…grenivka je antioksidant ..glauberjeva sol pa itak povzroči drisko in ga uporabljajo za čiščenje telesa …
    OK moja napakica tukaj se uporablja grenka sol…ki pa deluje, npr. tako kot da bi popil na tešče 1L postanega Donata.
    Samo čist teoretično ..če so jetrca švoh že tako povečana , da delajo premalo žolča , kar potem povzroča zamaščenost jeter…ja je potem ok …da se z maščobico nalivamo potem pa tudi če je zdravo olivno olje?
    Vprašanje …?
    Pegasti badelj pa pomagaCool.Obnovi jetra ….če so načeta , pri različnih zastrupitvah…
    Torej ..če so jetra zdrava …potem takih problemčkov , da bi jih nonstop morali nekaj matrat ni …če jemo po pameti.
    ok pustmi sedaj ..antibiotiki v veliki količini…to so strup za jetra.
    Drugo pa je če smo že itak bolani na žolču ok pa rečmo operirani ..tisto pa itak ..pač treba jesti res manj mastno hrano ….
    Samo moje mnenje …kar si jaz o vsem skupaj mislim. Za pegasti badelj pa vemWink.
    drugače pa ker smo lih že pri jetrih ..sem najdla tale članek ..je dolgo …če se vam bo ljubilo brati.
    Naše telo je na podvrženo raznim toksinom, nekatere vnašamo v telo in določene naše telo proizvaja v različnih kemičnih procesih. Vendar se toksini tudi odstranjujejo iz telesa, a vseeno takšna ‘pot’ ni hitra, zato se odvečni deli toksinov shranijo na najprimernejše mesto – v maščobne celice.

    Proces detoksikacije samega telesa poteka prek transportnega sistema maščobnih celic, jeter in krvi. Dokler se prehranjujete zdravo in se ukvarjate z rekreacijo, se tak proces vrši normalno.

    Ko pa delo, neredna prehrana in pomakanje rekreacije prevladajo, se telo ‘polni’ s toksini in jih ne izloča.

    Problemi, ki nastajajo, ko je naše telo dovolj nasičeno s toksini:glavoboli, povišan krvni pritisk, stiskanje v prsih, zaradi povečane ravni amoniaka se poškodujejo možganske celice, jetra in živčni sistem, počasno delovanje jeter povzroči počasnejši odziv tiroidnega hormona,
    mozolji, akne, nečista koža so posledica zmanjšane funkcije jeter,
    neučinkovita detoksikacija povzroči napenjanje, počasno in leno črevesje,
    otekanje prstov, gležnjev, nog je rezultat zastajanja vode in neučinkovite detoksifikacije, neučinkovita imunska odpornost je posledica slabih prehranjevalnih navad in neaktivnosti ter pomakanja določenih hranil v prehrani.


    Povečana raven toksinov povzroči povečano raven oksidantov, ki so reaktivni delci, ki poškodujejo celice v telesu. To je normalen proces v telesu in se dogaja vsakodnevno, vendar se število oksidantov poveča, kadar jemo preveč pečeno ali praženo hrano, kadar kadimo ali vdihavamo cigaretni dim (tudi pasivno).

    Vsaka cigareta ima kar trilijon oksidantov. Cigarete in alkohol so na prvem mestu, maščobe, še posebno poškodovane ob praženju (prepečeno meso – zažgano), pečenju, sol, obdelana hrana s preveč E-ji, konzervansi, ‘rekreativna’ in medicinska zdravila, posredno vneseni strupi, pesticidi, onesnažena voda … so naši potencialni sovražniki, ki nas počasi zagotovo zastrupljajo.

    Kako preprečimo, da naše telo ne skladišči preveč toksinov?


    Poglavitna je prehrana, ki pospeši delovanje jeter. Detoksikacija poteka v dveh delih:

    Prvi del je poglaviten za pripravo toksinov na različne encime, pretvorba jim onemogoči škodljivo delovanje. Ta del pripravi jetra s pomočjo vnesenih hranil na učinkovitejše delovanje.
    Drugi del napravi toksine občutljive in vodotopne, ki se odstranijo iz telesa prek sečnega trakta.

    Določne sestavine v detoksični prehrani imajo zelo močno vlogo pri maščobnih toksinih, saj jih naredijo vodotopne in ti se odstranijo iz telesa prek sečnega trakta.

    Prvi del čiščenja

    Čiščenje poteka v dveh fazah, v prvi fazi postanejo toksini občutljivi na različne encime, v drugi fazi pa se odstranijo iz telesa. V tej fazi ima veliko vlogo družina encimov, imenovanih P450. Za učinkovito čiščenje jeter moramo v tej fazi povečati vnos antioksidantov:

    Glutation/N-acetil cistein se nahaja v čebuli in česnu.

    Koencim Q10 se nahaja v ribah (mastnih), špinači, oreščkih in semenih.

    Vitamin C se nahaja v brokoliju, papriki, cirusih in borovnicah.

    Vitamin E se nahaja v oreščkih, semenih in ribah.

    Selen se nahaja v oreščkih, semenih in ribah.

    Beta karoten se nahaja v korenju, breskvah, lubenici, sladkem krompirju.

    Našteti antioksidanti so najbolj učinkoviti, če se jih uživa skupaj, kar v prenesenem pomenu pomeni, da jih uživate ves dan, ne le v enem obroku. Antioksidanti so učinkoviti, kadar so vneseni skupaj, posamezni vnosi niso učinkoviti.

    Poznamo še dve učinkovini:


    DIM (Di-Indolimetan): substanca, ki se nahaja v zelenjavi, pri kateri so užitni cvetovi, denimo brokoli, cvetača. Pomaga pri odstranitvi različnih pesticidov, herbicidov in oestrogena.

    Bioflavonoidi, ki se nahajajo kot anticianidi v borovnicah, kuercetin v rdeči čebuli ali polifenoli v zelenem čaju in rastlina pegasti badelj, ki raste pri nas in vsebuje silimarin ter zaščiti jetra pred različnimi vrstami toksinov. Uživa se plod in zel, dobi se ga kot pripravek za čaj ali v kapsulah.


    Drugi del čiščenja


    Druga faza čiščenja je sestavljena iz združitve, ko encimi toksine združijo v molekule, ki so manj toksične in bolj vodotopne. Proces imenujemo združitev, ko se toksini združijo z detoksičnimi hranili.

    Ker v jetrih poteka več takšnih procesov, se enaka hranila ne morejo združevati z različnimi toksini in je potreben vnos različnih hranil v drugi fazi.

    Glukoronidation je najpomembnejši člen detofikacije in je odvisen od kalcijevega D-glukarata, ki se nahaja v jabolkih, brstičnem ohrovtu, brokoliju, stročjemu fižolu.

    Glicin in Glutamin: ti dve aminokislini se nahajata v koreninasti zelenjavi ter ohrovtu.

    Glutation se v telesu tvori iz treh aminokislin (glicina, kisteina in glutaminske kisline). V čebuli in česnu ga je veliko, gomoljasta zelenjava je tudi dober vir glicina.

    Sulfat se nahaja v jajcih, česnu, čebuli.

    Metilation je odvisen od količine vitaminov B v telesu in folne kisline, nahaja se v zeleni zelenjavi ter fižolu.




    V prenesenem pomenu besede to pomeni dieto, ki odstranjuje škodljive toksine iz telesa. Če pomislimo, svojemu telesu občasno privoščimo počitnice, svoje možgane damo na počitek, presnovnih procesov v telesu pa ne.

    Zato lahko z lahkoto trdimo, da je naša detoksična prehrana prav to – ‘počitnice in čiščenje naše presnove’. Ni potrebe, da bi takšne ‘počitnice’ imeli večkrat v letu, dovolj je enkrat do dvakrat na leto pet do devet dni čiščenja.

    Vloga jeter pri odplakovanju toksinov iz telesa je neizpodbitno glavna, saj so vodilni organ pri razstrupljanju telesa.

    Hranila in dodatki, ki ovirajo pravilno delovanje jeter, so: alkohol, zdravila, dioksini, ki jih dobimo z uživanjem živalske hrane in se kopičijo v našem telesu, nikotin, visoko beljakovinske diete, nasičene maščobe, steroidna zdravila, hlapi, zoglenelo meso (pečenje na visokih temperaturah) …

    Da v telesu dosežemo optimalno stanje, je treba vnašati pravilno izbrano hrano ter multivitamine. Ključ so hranila, ki vsebujejo glutation ter dodatke žvepla: brokoli, steblasta zelenjava, ohrovt … drugi ključ je vzdrževanje kislinsko-alkalnega ravnovesja.

    Kadar govorimo o hranilih, vitaminih, mineralih, aminokislinah, mikroelementih, maščobah, govorimo o nujno potrebnih stvareh za normalno delovanje našega organizma. V to skupino spada 13 vitaminov, 22 mineralov, 8 aminokislin, 2 maščobni kislini ter 2 pomožni substanci. To so osnovna hranila, če jih ne vnesemo, pomeni, da smo v pomanjkanju.

    Pomanjkanje enega elementa še ne pomeni porušenje ravnovesja – vsaj ne takoj, ampak šele po dolgem času, ko določenega elementa ni več v našem telesu, a naše telo še vedno vztraja in poskuša normalno funkcionirati. Ko zadostno število ‘slabih’ celic nadomesti ‘dobre’ celice, pa se pojavijo težave.

    Ali je post za naš organizem primeren

    Postiti se pomeni čistiti organizem. Toda – ali je post za naš organizem primeren? Odgovor se glasi: post ni primeren za čiščenje organizma. Nezadosten vnos hranil povzroči visok katabolizem, mišične beljakovine se razgrajujejo in konvertirajo v glukozo, da ima telo zadosti energije za gibanje.

    Ker vnosa hranil ni, se upočasni metabolizem, saj osnovni procesi v telesu delujejo alarmantno. Nepredstavljivo se mi zdi, da se nekdo odloči za postenje, saj tako radikalen pristop naredi več škode kot koristi. Sam se nagibam k zdravemu načinu čiščenja organizma.

    Zaradi takšnih in drugačnih pristopov mi je najljubša oblika čiščenja organizma čiščenje z detoksično prehrano, ki vpliva na čiščenje organizma globalno v dveh fazah in ne pušča posledic mišičnega katabolizma in nizkega metabolizma, pri katerem je rezultat po postu kopičenje maščobne mase, slabša mišična vzdržljivost in moč.

    Naj omenim še naš pristop k detoksični prehrani. Poleg dveh faz čiščenja in vnosa hranil je pomembno tudi to, da ‘pozdravimo’ želodec. To je prva faza čiščenja. Želodčne bakterije spadajo v ‘bojno’ linijo, ker najprej nevtralizirajo nezaželene organizme, ki jih vnašamo s hranili, prebavni encimi pa razgradijo hrano, da se delno absorbira že v želodcu.

    Da razbremenimo želodec, moramo paziti na vnos hranil in njihove kombinacije. Priporočena je aminokislina L-glutamin, ki pomiri razdražen želodec, saj pri normalnem procesu prebavni trakt uporabi aminokislino L-glutamin za ‘gorivo’. Pet odstotkov se ga razgradi v glutation, ki velja za najmočnejšega ‘zaveznika’ antioksidanta naših jeter. Ko bom opisoval detoksično dieto, vam bom L-glutamin priporočal vsak dan za boljšo presnovo.

    Kaj vpliva na draženje želodca?
    Predvsem ravnovesje alkalne in kislinske hrane oziroma njegovo vzdrževanje v želodcu. Kemična sestava hrane in presnova določata sestavo hrane – kislinsko ali alkalno. Pomaranča je kisel sadež, vendar se citronska kislina popolnoma metabolizira, zato se obravnava kot alkalna hrana.

    Beljakovine so sestavljene iz aminokislin, oreščki in semena so polni kalcija. Vse to ima alkalni učinek, vendar se zaradi presnove spremeni Ph krvi, kar pomeni, da tovrstna hrana vpliva na kislinsko ravnovesje. V priporočeni prehrani pri detoksični dieti je 80 odstotkov hrane alkalnega izvora in 20 odstotkov kislinskega izvora.

    Kislinska, nevtralna in alkalna hrana:
    Visoko kislinska prehrana:


    mlečni sir edamec
    jajca
    ribe
    lupinarji
    svinjina
    govedina
    perutnina
    teletina
    jetra
    jagnje
    kozliček
    Kislinska hrana:
    brazilski oreščki
    lešniki
    siri
    slanik
    skuša
    ržena moka
    oves
    riž
    brusnice
    pšenica
    slive
    olive
    Nevtralna hrana:
    maslo
    margarina
    kava
    čaj
    sladkor
    Alkalna hrana
    avokado
    rdeča pesa
    korenje
    krompir
    špinača
    suho sadje
    rabarbara
    Visoko alkalna hrana:
    mleko
    kokos
    mandlji
    fižol
    zelje
    zelena
    leča
    zelena solata
    gobe
    čebula
    gomoljasta zelenjava
    paradižnik
    jabolka
    banane
    borovnice
    češnje
    fige
    grenivka
    limona
    melona
    pomaranča
    češplja
    hruška
    malina

    MlekoLahko bi rekli, da je mleko eden izmed prvih hranil, ki povzročajo alergijske reakcije. Mleko je izdelek za teličke, ki potrebujejo veliko hormonov in hranil za rast, ni pa primerno za človeka. Že v otroštvu pri večini prebivalstva (75 odstotkih) telo preneha proizvajati laktazo encim, ki v našem telesu pomaga razgrajevati laktozo (mlečni sladkor). Laktazino pomanjkanje imenujemo intoleranca na laktozo, kar povzroča diarejo, slabost, napetost in napenjanje.

    Priporočam izogibanje mleku in mlečnim izdelkom, če ste občutljivi na mlečne beljakovine, saj telo obravnava mleko kot napad na telo, s tem aktivira protitelesa in preobremeni jetra, ki čistijo telo.

    Alternative:
    sojino mleko
    riževo mleko
    kvinojino mleko


    PšenicaJe hrana, ki je najbolj navzoča v naši prehranjevalni verigi, vendar je tudi hranilo, ki povzroča alergijske reakcije zaradi vsebnosti beljakovine, imenovane gliadin (tip glutena). Prehrana, ki se v telesu ne more prebaviti, prehaja skozi trebušno steno in poveča toksine v krvi.

    Pomembno je, da se izognete uživanju pšenice in pšeničnih izdelkov v času detoksifikacije, saj gliadin povzroči še višji nivo toksinov v krvi.

    Če se boste po sedemdnevni detoksični prehrani počutili bolje, potem se izogibajte hrani, ki vsebuje gluten. Oves vsebuje gluten, vendar ima beljakovina gliadin podobnosti, ki pri 80 odstotkih ljudi ne povzroči alergijskih reakcij, ne glede na to, da so preobčutljivi na gluten.

    Alternative:
    oves
    ajda
    koruza
    kvinoja
    riževa moka
    proso
    čičerikina moka


    Kava
    Najbolj priljubljeno in razširjeno poživilo na svetu! Vzrok za detoksifikacijo in zastrupljanje telesa je zagotovo kava, ki jo popijemo v velikih količinah in deluje na živčevje andrenalin in dopamin, ki po definiciji delujeta momentalno in se nato znižata, kar kava preprečuje adenozinu, da bi zagotovil znižanje dopamina, s tem pa posledično znižal izločanje adrenalina. Več kav, več energije, bi lahko rekli, vendar več kav pomeni manj energije, saj telo ne more v nedogled proizvajati velike količine adrenalina, in zgodba o stimulansu je tu zaključena in ovržena. Več kav pomeni večjo škodo za telo, manj energije in večjo dehidracijo!

    Alternative:
    zeleni čaj (ne več kot dve skodelici na dan)
    roibuš čaj
    limonin čaj
    zeliščni čaji
    voda
    donat Mg


    Alkohol
    Med čiščenjem organizma se izogibajte alkoholnih pijač! Več alkohola kot popijete, več antioksidantov potrebujete za čiščenje organizma. Jetra so glavni dejavnik v razgradnji alkohola s pomočjo oksidacije acetil dehida, ki neškodljivo izloči alkohol iz telesa. Če encim preobremenimo, se v telesu tvori zelo toksična substanca, ki vodi v ketoacidozo, ki povzroči preveliko kislinsko stanje organizma, posledično se pivci hitreje starajo, imajo več težav s prebavili, jetri, spominom, koncentracijo, motoriko … povzroča odvisnost in dehidracijo.

    točno kdo je to napisal pa ne vem …drugače bi tudi to podala.
    Ok sem našla celo originalni članek.
    Napisal je Marko Mrak , ni zdravnik ali alternativni zdravnik , ampak športni trener …

    strelka2012-04-21 15:35:03

    Lepo je če deliš
    #14631
    ozelot
    Participant

    če bereš tale forum se spremeniš v mineštro Confused

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

Prikaz 8 prispevka (od skupno 16)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.