Alkoholne pijače
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Alkoholne pijače
- This topic has 30 odgovorov, 9 glasov, and was last updated 10 years, 5 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
14. 3. 2010 ob 5:21 #1752tadej pretnerModerator
Alkoholne pijače je moč doživljati kot notranjo dezinfekcijo (), zato sodijo v forum o zdravi prehrani. Ker bo zdele en dva tri sonček in bodo butnile ven borovnice, me zanima, če ma kdo kak izviren recept za borovničev liker. Evo, jst pa prebijam led z izvrstnim receptom za medeni šnopc:
Medeno žganje
– 8,4 l žganja
– 7 kg medu (kostanj)
– 2 l vode
– 10 kos0v limone
– 1 sat, kjer je cvetni prah
– Malo propolisa
– Postopek: Segreješ do 40 oC in na tej temperaturi eno uro mešaš. Nato naj stoji v temi 30 dni. Po 30 dneh odtočiš čisti liker, usedlino pa pustiš.
Jst pravzaprav nikoli umetno ne segrevam, ampak imam vse skupaj (vodo, šnopc …) nekaj časa na soncu, preden zamešam skupaj. Če namreč to “segrevanje” zanemariš, se medeno žganje ne zbistri.14. 3. 2010 ob 10:41 #1754strelkaParticipantha , ha notranja dezinfekcija ja …, pa zdrava prehrana ….
Imam jaz tud en fajn recept za borovničevec ..ta je sproban , pa orehovec ta je tudi sproban…
potem mam pa še n en recept za borvničke …no ta pa ni sproban …ampak ga lahko objavim.torej borovničev liker:
2L dobrega črnega vina (refošk , teran …)
1 kg borovnic
1kg sladkorja
1 dcl ruma
2 vanilij sladkorjaBorovnice, vino sladkor zmešaš skupaj in kuhaš toliko da zavre …in potem kuhaš še približno pol urce.
Zmes nato mal ohladiš in dodaš dcl ruma.
Pomešaš , precediš in stekleničiš. približno je 3-4 L likerja.No tale je pa s žaganjem.pol litra borovničk
1 liter sadjevca
sladkorni sirup …<<zrele borovničke jih očistiš pa jih nažokaš v steklenico , čez priliješ sadjevec in dobro zapreš steklenico. daš na sončen prostor in pacaš tam 6 tednov. Steklenico moraš med tem večkrat pretresti. Potem se vse skupaj precedi ( če hočeš…in dodaš sladkorni sirup, po okusu)
Drugače pa imaš borovničkeorehov liker ( zlo dobro)
10zelenih orehov
1L sadjevca
nekaj janeža, skorja cimeta
nekaj klinčkov
25 dkg medu
destelirano vodo, da če ti je prehudo da redčiš…orehe z žaganjem pa začimbami in medom ( delam v takem velikem steklenem kozarcu , ki ga pokrijem z polivinilom pa zaprem) postaviš na sončen prostor za dva meseca, vmes večkrat pomešaš. Nato precediš in stekleničiš. Starejši je bolj je dober.
Zelo dobro , ker pri tem receptu ne dodaš navadnega sladkorja ampak med, da orehov ne omenjam …tko da zlo prija trebuhu, če boli pa tudi za želodček je dober…(jp domača zdravila so to)
Z destelirano vodo pa ga lahko mal razredčiš.14. 3. 2010 ob 12:19 #1755zlati rezČlanBravo Tadej, za tale podforum…hahahaha….ceprav moram pa priznati….hahahaha…..da mas pa ti zjutraj, tkole ob pol sestih…….hahahaha….zgleda, da cist svoje….meditacije…..hahahaha
Jest ponavadi dam v meden snops se za nozevo konico cimeta…..me je en tastar cebelar prepricu…..tk, da na tri litre….eno nozevo konico cimeta…..je reku…pred ziher cetrt stoletja…..
Strelka.….teb pa hvala…..za tale orehovc……ga ziher letos mal namesam…..sem snps ze tud kar dober odkrila na nasem koncu……
Tk, da ce ima kdo se kaksen recept za naprimer armanovc…..al pa melisovc…..kukr snops pa melisa noter….al pa kej podobnega……bom fullll vesela…..ker res ne vem…..a moram…sam arman u snops namocit, al pa meliso…..al pa koprive……al pa materino dusico…..in pol dat v klet na temno….ali je to kaksen drug postopek…???????????14. 3. 2010 ob 17:01 #1758strelkaParticipantKar sprobaj ga ..je res dober.
Saj tko pravjo drugi, ko ga probajo.. no tud sama sem ga že …ko boli trebuhImam teh receptkov kar nekaj …lahko še kakšnega objavim, pa da probate pa vidite kako je.
melisin pa metin praviš…Metin (ali melisin liker)
Potrebujemo
1 pest narezane mete
1 l sadjevca
3 dl vode
30 dag sladkorja
V kozarec s širokim vratom damo narezano meto (ali meliso), zalijem s sadjevcem, dobro zavežemo in postavimo na toplo in ne preveč sončno mesto za 3 tedne. Potem kozarec prestavimo v kuhinjo. Zavremo vodo in sladkorja. Ohladimo do sobne temperature – kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedimo žganje in ga zmešamo z oslajeno vodo. Prelijemo v čiste steklenice in shranimo. Lahko se popije takoj, vendar je pri žganju in teh stvareh dobro, če se malo uležejo.Liker iz smrekovih vršičkov
Potrebujemo
smrekove vršičke
sladkor
žganje
V steklen kozarec damo plast smrekovih vršičkov in plast sladkorja. In tako do vrha. Zapremo in pustimo na soncu da se sladkor stopi. Nato precedimo in sok zmešamo z žganjem.Janežev liker
Potrebujemo
2/3 žlice zvezdnatega janeža (zdrobljenega)
7 dl vodke ali žganja
2 dl sladkornega sirupaJanež namakamo dva tedna v žganju. Precedimo, dodamo sirup in prelijemo v lične stekleničke.
Ok naj bo to zdej modro…, kopirano je z mojga dokumenta …mate vi tukaj ene svoje fore oblikovanja besedil.
Daigu2010-03-14 18:11:2714. 3. 2010 ob 18:00 #1760zlati rezČlanBoglonaj , Strelka …….tole je men da best…..pri melisinem likerju bom marbit mal vec snopsa dala, pa mal manj oslajene vode, da dobim okus bol na snops in ne tolk na liker…..drgac….bom pa isto probala z armanom…..k je cist moje zelisce…..
No, ja moram priznat, da ima Tadej pac cist konstruktivne meditacije tkole zjutraj….pol pa tud, ce ze pred svitom na medenga misle……pa borovnicke v snegu isce….hahahaha……14. 3. 2010 ob 19:51 #1763strelkaParticipantker bom zdele nekaj preverla, če znam …objavim še enga …recept
Zeliščni liker
Potrebujemo
pest plodov gloga
pest plodov jerebike
pest plodov črnega trna
pest plodov češmina
pest plodov šipka
liste poprove mete
liste melise
5 žlic sladkorja
2 l žganjaPlodove stisnemo, vse skupaj denemo v kozarec s širokim grlom, dodamo sladkor in prelijemo z žganjem (ne slivovka). Večkrat premešamo. Pustimo stati 40 dni, precedimo in prelijemo v čiste steklenice.
ratalo ..brez modrine14. 3. 2010 ob 21:16 #1765tadej pretnerModeratorzlati rez wrote: Bravo Tadej, za tale podforum…hahahaha….ceprav moram pa priznati….hahahaha…..da mas pa ti zjutraj, tkole ob pol sestih…….hahahaha….zgleda, da cist svoje….meditacije…..hahahaha
Matr, se mal razlikuje tale komentar od tistega, ki mi ga je danes prenesla tvoja hči. Je bil njen “prenos tvjega komentarja” precej bolj zabaven od tegale tule. Se mi zdi, da je zvenelo nekak: “Tadej je šel u qurac – ob petih zjutraj že na šnopc misli:”
Pr n’s mamo zriihtan tko, da vstanem, kadar to moje mačke hočjo (ko se derejo za na minus). In k se mor’m že pokonc spraut, pač dostkrat k’r prec zakurblam računalnik, ideja glede borovničevga šnopca pa je pršla zato, ker moram takrat, ko grem odpret vrata mačkam, mimo praznih flaš, v katerih je bil včasih meden šnopc. In se mi je zdel, da niso rade prazne …zlati rez wrote:
Jest ponavadi dam v meden snops se za nozevo konico cimeta…..me je en tastar cebelar prepricu…..tk, da na tri litre….eno nozevo konico cimeta…..je reku…pred ziher cetrt stoletja…..Tistle recept, ki sem ga nalimal gor, je fantastičen, zato tam ne bom ničesar menjal. Kar se tiče borovničk, pa sicer hvala Strelka, ampak zanimajo me predvsem recepti folka, ki to dejansko sami doma varijo. Da se dobit ful med seboj zelo različnih receptov, pa bi se rad izognil eksperimentiranju in pač kar takoj zamesil zadeve po “pravem”.
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.