Alkoholne pijače

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Alkoholne pijače

Prikaz 1 prispevka (od skupno 31)
  • Avtor
    Prispevki
  • #1752
    tadej pretner
    Moderator

    Alkoholne pijače je moč doživljati kot notranjo dezinfekcijo (Wink), zato sodijo v forum o zdravi prehrani. Ker bo zdele en dva tri sonček in bodo butnile ven borovnice, me zanima, če ma kdo kak izviren recept za borovničev liker. Evo, jst pa prebijam led z izvrstnim receptom za medeni šnopc:

    Medeno žganje

    – 8,4 l žganja
    – 7 kg medu (kostanj)
    – 2 l vode
    – 10 kos0v limone
    – 1 sat, kjer je cvetni prah
    – Malo propolisa
    – Postopek: Segreješ do 40 oC in na tej temperaturi eno uro mešaš. Nato naj stoji v temi 30 dni. Po 30 dneh odtočiš čisti liker, usedlino pa pustiš.
    Jst pravzaprav nikoli umetno ne segrevam, ampak imam vse skupaj (vodo, šnopc …) nekaj časa na soncu, preden zamešam skupaj. Če namreč to “segrevanje” zanemariš, se medeno žganje ne zbistri.

    Lepo je če deliš
    #1754
    strelka
    Participant

    ha , ha notranja dezinfekcija ja …GeekBig smile, pa zdrava prehrana ….

    Imam jaz tud en fajn recept za borovničevec ..ta je sproban , pa orehovec ta je tudi sproban…Thumbs Up
    potem mam pa še n en recept za borvničke …no ta pa ni sproban …ampak ga lahko objavim.

    torej borovničev liker:Thumbs Up
    2L dobrega črnega vina (refošk , teran …)
    1 kg borovnic
    1kg sladkorja
    1 dcl ruma
    2 vanilij sladkorja

    Borovnice, vino sladkor zmešaš skupaj in kuhaš toliko da zavre …in potem kuhaš še približno pol urce.
    Zmes nato mal ohladiš in dodaš dcl ruma.
    Pomešaš , precediš in stekleničiš. približno je 3-4 L likerja.

    No tale je pa s žaganjem.pol litra borovničk
    1 liter sadjevca
    sladkorni sirup …

    <<zrele borovničke jih očistiš pa jih nažokaš v steklenico , čez priliješ sadjevec in dobro zapreš steklenico. daš na sončen prostor in pacaš tam 6 tednov. Steklenico moraš med tem večkrat pretresti. Potem se vse skupaj precedi ( če hočeš…in dodaš sladkorni sirup, po okusu)
    Drugače pa imaš borovničkeSmile

    orehov liker ( zlo dobro)
    10zelenih orehov
    1L sadjevca
    nekaj janeža, skorja cimeta
    nekaj klinčkov
    25 dkg medu
    destelirano vodo, da če ti je prehudo da redčiš…

    orehe z žaganjem pa začimbami in medom ( delam v takem velikem steklenem kozarcu , ki ga pokrijem z polivinilom pa zaprem) postaviš na sončen prostor za dva meseca, vmes večkrat pomešaš. Nato precediš in stekleničiš. Starejši je bolj je dober.
    Zelo dobro , ker pri tem receptu ne dodaš navadnega sladkorja ampak med, da orehov ne omenjam …tko da zlo prija trebuhu, če boli pa tudi za želodček je dober…(jp domača zdravila so to)
    Z destelirano vodo pa ga lahko mal razredčiš.

    Lepo je če deliš
    #1755
    zlati rez
    Član

    Bravo Tadej, za tale podforum…hahahaha….ceprav moram pa priznati….hahahaha…..da mas pa ti zjutraj, tkole ob pol sestih…….hahahaha….zgleda, da cist svoje….meditacije…..hahahahaThumbs Up

    Jest ponavadi dam v meden snops se za nozevo konico cimeta…..me je en tastar cebelar prepricu…..tk, da na tri litre….eno nozevo konico cimeta…..je reku…pred ziher cetrt stoletja…..

    Strelka.Smile….teb pa hvala…..za tale orehovc……ga ziher letos mal namesam…..sem snps ze tud kar dober odkrila na nasem koncu……
    Tk, da ce ima kdo se kaksen recept za naprimer armanovc…..al pa melisovc…..kukr snops pa melisa noter….al pa kej podobnega……bom fullll vesela…..ker res ne vem…..a moram…sam arman u snops namocit, al pa meliso…..al pa koprive……al pa materino dusico…..in pol dat v klet na temno….ali je to kaksen drug postopek…???????????Question

    Lepo je če deliš
    #1758
    strelka
    Participant

    Kar sprobaj ga ..je res dober.Clap
    Saj tko pravjo drugi, ko ga probajo.Big smile. no tud sama sem ga že …ko boli trebuhWink

    Imam teh receptkov kar nekaj …lahko še kakšnega objavim, pa da probate pa vidite kako je.
    melisin pa metin praviš…

    Metin (ali melisin liker)
    Potrebujemo
    1 pest narezane mete
    1 l sadjevca
    3 dl vode
    30 dag sladkorja
    V kozarec s širokim vratom damo narezano meto (ali meliso), zalijem s sadjevcem, dobro zavežemo in postavimo na toplo in ne preveč sončno mesto za 3 tedne. Potem kozarec prestavimo v kuhinjo. Zavremo vodo in sladkorja. Ohladimo do sobne temperature – kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedimo žganje in ga zmešamo z oslajeno vodo. Prelijemo v čiste steklenice in shranimo. Lahko se popije takoj, vendar je pri žganju in teh stvareh dobro, če se malo uležejo.

    Liker iz smrekovih vršičkov
    Potrebujemo
    smrekove vršičke
    sladkor
    žganje
    V steklen kozarec damo plast smrekovih vršičkov in plast sladkorja. In tako do vrha. Zapremo in pustimo na soncu da se sladkor stopi. Nato precedimo in sok zmešamo z žganjem.

    Janežev liker

    Potrebujemo
    2/3 žlice zvezdnatega janeža (zdrobljenega)
    7 dl vodke ali žganja
    2 dl sladkornega sirupa

    Janež namakamo dva tedna v žganju. Precedimo, dodamo sirup in prelijemo v lične stekleničke.

    Ok naj bo to zdej modro…Big smile, kopirano je z mojga dokumenta …mate vi tukaj ene svoje fore oblikovanja besedil.Big smile
    Daigu2010-03-14 18:11:27

    Lepo je če deliš
    #1760
    zlati rez
    Član

    Boglonaj Smile, Strelka Thumbs Up…….tole je men da best…..pri melisinem likerju bom marbit mal vec snopsa dala, pa mal manj oslajene vode, da dobim okus bol na snops in ne tolk na liker…..drgac….bom pa isto probala z armanom…..k je cist moje zelisce…..
    No, ja moram priznat, da ima Tadej pac cist konstruktivne meditacije tkole zjutrajThumbs Up….pol pa tud, ce ze pred svitom na medenga misle……pa borovnicke v snegu isce….hahahaha……

    Lepo je če deliš
    #1763
    strelka
    Participant

    ker bom zdele nekaj preverla, če znam …objavim še enga …recept

    Zeliščni liker
    Potrebujemo
    pest plodov gloga
    pest plodov jerebike
    pest plodov črnega trna
    pest plodov češmina
    pest plodov šipka
    liste poprove mete
    liste melise
    5 žlic sladkorja
    2 l žganja

    Plodove stisnemo, vse skupaj denemo v kozarec s širokim grlom, dodamo sladkor in prelijemo z žganjem (ne slivovka). Večkrat premešamo. Pustimo stati 40 dni, precedimo in prelijemo v čiste steklenice.

    Wink
    ratalo ..brez modrineClap

    Lepo je če deliš
    #1765
    tadej pretner
    Moderator

    zlati rez wrote: Bravo Tadej, za tale podforum…hahahaha….ceprav moram pa priznati….hahahaha…..da mas pa ti zjutraj, tkole ob pol sestih…….hahahaha….zgleda, da cist svoje….meditacije…..hahahahaThumbs Up

    Matr, se mal razlikuje tale komentar od tistega, ki mi ga je danes prenesla tvoja hči. Je bil njen “prenos tvjega komentarja” precej bolj zabaven od tegale tule. Se mi zdi, da je zvenelo nekak: “Tadej je šel u qurac – ob petih zjutraj že na šnopc misli:”LOLLOLLOL
    Pr n’s mamo zriihtan tko, da vstanem, kadar to moje mačke hočjo (ko se derejo za na minus). In k se mor’m že pokonc spraut, pač dostkrat k’r prec zakurblam računalnik, ideja glede borovničevga šnopca pa je pršla zato, ker moram takrat, ko grem odpret vrata mačkam, mimo praznih flaš, v katerih je bil včasih meden šnopcLOLLOL. In se mi je zdel, da niso rade prazne …

    zlati rez wrote:
    Jest ponavadi dam v meden snops se za nozevo konico cimeta…..me je en tastar cebelar prepricu…..tk, da na tri litre….eno nozevo konico cimeta…..je reku…pred ziher cetrt stoletja…..

    Tistle recept, ki sem ga nalimal gor, je fantastičen, zato tam ne bom ničesar menjal. Kar se tiče borovničk, pa sicer hvala Strelka, ampak zanimajo me predvsem recepti folka, ki to dejansko sami doma varijo. Da se dobit ful med seboj zelo različnih receptov, pa bi se rad izognil eksperimentiranju in pač kar takoj zamesil zadeve po “pravem”.

    Lepo je če deliš
Prikaz 1 prispevka (od skupno 31)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.