Alergija na ADITIVE
Forum Duhovnost › Forumi › Zdravje in alternativna medicina › Alergija na ADITIVE
- This topic has 15 odgovorov, 5 glasov, and was last updated 13 years, 3 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
4. 9. 2011 ob 0:35 #10872strelkaParticipant
tadej pretner wrote: Ne mislim sicer razpravljati o alergijah na aditive, me pa par stvari zanima in bom vesel, če me kdo razsvetli:
– Pred parimi dnevi sem kupil kilogram zamrznjenih lignjev (originalno pakiranje). Danes sem jih dal pol kile tajati in na vrečki opazim napis: 10 % zaščitne glazure. Za kakno zaščitno glazuro gre?
zvedavi Pretnerček
z vodo tekočo oz. led.
to delajo , da ribo zaščitijo …pred dehidracijo ko jih zamrznejo, pa zaradi maščob, da ne oksidira , pa rumeno rata …nekaj takega , pač da obdržijo kvaliteto ribe.strelka2011-09-04 00:37:13
7. 9. 2011 ob 6:09 #10880tadej pretnerModeratorstrelka wrote:
Ne mislim sicer razpravljati o alergijah na aditive, me pa par stvari zanima in bom vesel, če me kdo razsvetli:
– Pred parimi dnevi sem kupil kilogram zamrznjenih lignjev (originalno pakiranje). Danes sem jih dal pol kile tajati in na vrečki opazim napis: 10 % zaščitne glazure. Za kakno zaščitno glazuro gre?
zvedavi Pretnerček
z vodo tekočo oz. led.
to delajo , da ribo zaščitijo …pred dehidracijo ko jih zamrznejo, pa zaradi maščob, da ne oksidira , pa rumeno rata …nekaj takega , pač da obdržijo kvaliteto ribe.Vpraanje, če je šlo zgolj za vodo/led. Ko so se lignji odtajali, so se po vrhu, kjer so najprej izgubljali vlago, takoj začeli čudno grbančiti pa tudi potem pripravljeni niso bili bog ve ka. Res pa je tudi, da nisem ravno kak kuharski zvezdnik (no ja, za nekatere stvari sem – musako recimo naredim genijalno)
7. 9. 2011 ob 16:18 #10885strelkaParticipantLignji so eni čudni mehkužci no ja glavonožci…če jih prav ne narediš so taki kot žvečilni gumi …
Glede tiste glazure ..pa tako pravijo tisti, ki se s konzerviranjem takšnim in drugačnim ukvarjajo …
tako da ..to slišala in rekla …rečmo da verjamem.strelka2011-09-07 18:00:44
7. 9. 2011 ob 20:36 #10888anjaParticipant…to z glaziranjem bo menda kar držalo..tole sem našla na internetu – Codex standard za hitro zmrznjene lignje:
…piše, da se za glaziranje uporablja samo voda in da drugi aditivi niso dovoljeni.- dobro, ne?..ne vem pa za katero državo gre…16. 9. 2011 ob 16:14 #10922horusParticipantKo smo že pri lignjih,zakaj pa si ne bi kdo omislil za kosilo orjaškega lignja,ki je sicer na pol zmrznjen,ko sem ga kupil v trgovini in sem ga doma zato z lahkoto razrezal na komade,nekako takšne,kot recimo svinjsko meso za golaž.In priprava : koščke lignja kuhamo v slani vodi cca 20-25min,nakar zadevo odcedimo,jušno osnovo pa prihranimo za dodajanje k lignju,ko ga pražimo na olivnem olju+2 stroka česna+1 rdeča sr. velika čebula+2 paradajza,ki ju razrežemo na 8 enakih delov (?) in vso stvar dušimo še 10min,nakar je glavna jed gotova (solimo ne,ker smo solili že pri kuhanju lignja).Dodatne začimbe naj si doda vsak po svojem okusu (bazilika,origano).Za prilogo je lahko karkoli :krompir,testenine,riž,ajdova kaša…Jušno osnovo pa lahko uporabimo za juho,v katero zakuhamo :3jajca ali rezance ali jušne cmoke,odvisno od tega,kaj nam tisti dan paše.Za pripravo kosila zadostuje že ena lovka orjaškega lignja cca20-25dkg,ostale pa lahko zamrznemo.Lahko pa ga pripravimo brez paradajza (isti postopek),vendar priporočam,da tudi brez čebule,drugače vas lahko peče zgaga in jo morate potem nevtralizirati recimo s kefirjem.Ta ligenj zagotovo nima aditivov,plava v večjih globinah in še cena je zelo ugodna v primerjavi s klasičnimi-edino več časa za kuhanje potrebuje,drugače pa je prava bomba-popolna alternativa mesu,ki ga Slovenci že od nekdaj in še s pridom jedo-ne meneč se za aditive,s čim so “bivšo” žival pitali na farmi in zagotovo tudi preventivno “zdravili”-zato niti ni čudno,da smo imuni na antibiotike,ko zbolimo in za čuda nam nič ne pomagajo(ne primejo).Zraven pa paše še solata po izbiri.Meni zadeva zelo paše,da le ni aditivov zraven.
17. 9. 2011 ob 11:25 #10923strelkaParticipantMeni se pa ne zdi tole čisto nič zdrava prehrana …tole z lignji
.
Pa je tole mehko … orjaški ligenj , pa še lovke…a to si ti celga kupil a kaj????
Ta žival je ogromna …...Ligenj vsebuje namreč več maščob – holesterola kot pa kaj pa vem nemastni svinjski bio zrezek, al pa kaj pa nemastni bio pršut.
Pa še eno zanimivost….prebrano v wikipediji…
Sipe kot domače živali
Čeprav s precejšnjimi težavami, se da sipe tudi udomačiti. Kot hišni ljubljenčki nas precej spominjajo na mačke: veliko počivajo, lovijo gibajoči se plen, prosjačijo za hrano. Ne da se jih popolnoma ukrotiti in svoje lastnike prenašajo predvsem zaradi udobnega življenja. Vendar pa imajo to slabo lastnost, da jedo druge sipe.
Za popestritev teme ..če imamo že vse sorte receptov ….
Od A do Ž …tema lignji17. 9. 2011 ob 11:32 #10924strelkaParticipant -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.