Agrumi in drugo škropljeno sadje
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Agrumi in drugo škropljeno sadje
- This topic has 13 odgovorov, 4 glasovi, and was last updated 12 years, 10 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
4. 1. 2012 ob 12:28 #12546GajaČlan
Banane sem omenila, ker se jih najbolj spomnem, drugače je bila objavljena prav tabela z enimi 10 al 15imi vrstami sadja in zelenjave in povprečnimi vrednostmi hranilnih snovi pred 40imi leti in danes. Tako da je bilo lepo razvidno, da je današnja hrana zelo ”razredčena” če se lahko tako izrazim :)
4. 1. 2012 ob 14:00 #12548strelkaParticipantVerjamem .
Verjamem pa tudi , da bi bile razlike tudi, če bi primerjali sadje in zelenjavo gojeno ekološko danes in pred štiridesetimi leti….5. 1. 2012 ob 16:54 #12571KatjaČlan5. 1. 2012 ob 20:46 #12582tadej pretnerModeratorKatja wrote: Tadej, tvojo objavo sem delila na facebooku s svojimi prijatelji. Mislim, da je glede takih stvari treba folk informirat. Upam, da nimaš nič proti.
Lp:)Jasno da ne. Sicer sem pa pred ene tremi-štirimi dnevi videl, da je na internetu itak cela oddaja. Sedajle se mi sicer ne ljubi iskat kje sem to videl, ampak po mojem na dnevnik.hr
5. 1. 2012 ob 20:56 #12585tadej pretnerModerator6. 1. 2012 ob 12:23 #12623KatjaČlan20. 2. 2012 ob 19:29 #13822strelkaParticipantŽe malo starejši članek ….
Ampak to se že procedure …oz. kot da bi rokoval s tempirano bombo , ne pa da to ješ….Agrumi – vitamini z rakotvornimi pesticidi
Pomaranče,
limone in grenivke so priljubljeno sadje, ki ga Slovenci radi kupujemo vse
leto. Vendar pa ti predvsem v lupini vsebujejo veliko rakotvornih pesticidov.
Vsaj del pesticidov se da odstraniti na dokaj preprost način.Pesticidi so rakotvorni,
mutageni in povzročajo motnje v delovanju hormonskega sistema, zato Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije
preprosto svetuje, da lupine sadja, ki je polna teh snovi, ne uporabljamo pri
kuhanju. Po lupljenju, preden sadež pojeste, si obvezno umijte roke.V
analizi, ki so jo na zvezi opravili leta 2008 in s katero so hoteli
ugotoviti, koliko je ostankov pesticidov v pomarančah, limonah in grenivkah, ki
jih kupujemo v trgovini, so ugotovili, da analizirani vzorci vsebujejo
pesticide. Teh je največ v lupinah. Zato odsvetujejo uporabo lupin, razen če
niso to pridelki s kmetij z ekološkim certifikatom.Težava
je v tem, da lupine agrumov uporabljamo pri pripravi različnih sladic, pa tudi
gostilničarji nam v nekaterih pijačah ponudijo krhelj limone ali pomaranče,
običajno kar z lupino vred, kar ni prav varno početje, saj se lahko pesticidi
izločijo v pijačo in s tem jih vnesemo v telo več, kot je še dopustno.Škodljive snovi se prenašajo tudi med seboj
Test
je tudi pokazal, da se lahko kemične spojine prenašajo z enega sadeža na
drugega. To se je pokazalo predvsem na jabolkih, ki so jih prenašali v isti
vrečki z agrumi. Na njihovi lupini so namreč našli pesticide, s katerimi
škropijo zgolj agrume. Petermanova zato opozarja, da moramo pri kupovanju sadja
obvezno uporabljati rokavice, agrume pa prenašamo v vrečki, kjer nimamo drugih
živil. Doma sadeže dobro operemo.Lupina vsebuje pravi koktajl strupov
Sprijazniti
se moramo z dejstvom, da so običajno v sadju (ki ni iz pridelave z ekološkim
certifikatom) pesticidi, saj prav ti omogočajo, da lahko potrošniki kupujemo
različno sadje vse leto, torej tudi takrat, ko ni sezona. Uporaba pesticidov je
torej do neke meje opravičljiva. Na testu so ugotovili, da sadje vsebuje eno
ali dve spojini, vendar so bile količine precej manjše od dovoljenih, kar
ocenjujejo kot dopustno. To, da je v sadju šest spojin (pa čeprav so v mejah,
kot predvidevajo predpisi), pa je zelo pretirano. Posebej zato, ker
strokovnjaki še niso dobro raziskali, kako vpliva uživanje koktajlov kemikalij
na zdravje ljudi in okolja. Tovrstne raziskave so se namreč komajda začele.
Prav tako tudi še ne vemo, kakšen vpliv na človeka oziroma na prihodnje
generacije bo imelo dolgoročno uživanje kemikalij, pa čeprav v zelo majhnih
količinah.Vpliv pesticidov lahko zmanjšamo tudi sami!
Pomagamo si lahko tako, da
izbiramo med pridelki z manjšo količino kemikalij, količino pesticidov pa lahko
zmanjšamo tudi z ukrepi:–
sadje vedno dobro operemo, najprej v topli vodi in nato še dvakrat v mrzli
vodi. Vendar Petermanova poudarja, da pesticide lahko očistimo, izluščiti pa
jih ne moremo. »Čiščenje je
nujno že iz higienskih razlogov in tudi da odstranimo površinske snovi in
nečistoč. Po raziskavah FAO tako lahko odstranimo od 30 do 70 odstotkov
kemikalij iz površine.«–
Dojenčki in majhni otroci ter nosečnice naj uživajo samo olupljeno sadje.–
Pri samopostrežnem kupovanju sadja uporabite rokavice.– Če
pri kuhanju radi uporabljate lupine agrumov, potem vedno kupujte sadeže z
ekološkim certifikatom.–
Jejte pestro, več vrst sadja, saj bo tako tveganje manjše.– V
restavraciji naročite limono posebej in si v pijačo iztisnite samo sok.Vir. Vizita .si
strelka2012-02-20 19:29:53
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.