Agrumi in drugo škropljeno sadje
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Agrumi in drugo škropljeno sadje
- This topic has 13 odgovorov, 4 glasovi, and was last updated 12 years, 10 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
1. 1. 2012 ob 11:39 #12483tadej pretnerModerator
Tole bo verjetno marsikoga zanimalo.
Prejšnji teden sem na HTV 1 gledal oddajo preverjeno. Ena od tem oddaje je bila, v kakšni meri škropila, ki jih uporabljamo za to, da ostane sadje dlje časa uporabno, vplivajo na sadež. Najbolj so se osredotočili na agrume, “dotaknili” pa tudi jabolk.
V glavnem, nekaj različnih primerkov agrumov so novinarji odnesli na pregled v ustrezen laboratorij, z namenom ugotoviti, ali snovi, s katerimi agrume škropijo, pridejo v notranjost sadeža. Mimogrede smo izvedeli tudi to, da nekatere agrume, ki jih pripeljejo na Hr trg od daleč, škropijo tudi do desetkrat. Rezultat:
– Mandarine, s svojjim relativno tankim olupkom, so v bistvu strupene, saj prodrejo škropiva skozi lupino v jedro sadeža.
– Tudi skozi olupke večine pomaranč pride v notranjost toliko strupov, da je maksimalna količina, ki jo je “pametno” pojesti, ena pomaranča dnevno.
– Limone lahko še tako umivaš in s čemerkoli, pa naribana lupina nikakor ni primerna za aromatičen dodatek k raznim sladkim stvarem, ampak je strupena.
– Tip, ki dela v laboratoriju, kjer so opravili pregled je rekel, da imajo na lupinah ogromno škropiv tudi jabolka in to takšnih, ki jih z umivanjem ne spraviš stran – zato sam jabolka pred zaužitjem precej na debelo olupi.Kar se agrumov tiče, so na naših prostorih najbolj neoporečni tisti iz doline Neretve – zaradi relativne bližine trga, kamor jih v glavnem plasirajo, jih škropijo le enkrat lettno.
Jbg
tadej pretner 2012-01-01 11:40:13 1. 1. 2012 ob 18:56 #12499KatjaČlan1. 1. 2012 ob 19:25 #12503strelkaParticipantNa zvezi potrošnikov pravijo takole:
Ekološki agrumi ne smejo biti obdelani s konzervansi, zato je lupina tudi užitnaNikar pa ne pozabite na pranje sadja, tudi ekološkega, da se znebite
vsaj delčka mikrobov in pa drugih okoljskih onesnaževal na sadežu.
Najboljše pranje sadja in tudi zelenjave je pod tekočo vodo, naj bo
mlačna/topla in vsaj za pol minute.Ekološka pridelava in predelava sta zakonsko opredeljeni v zakonodaji o ekoloških živilih.
strelka2012-01-01 19:28:21
2. 1. 2012 ob 12:06 #12527KatjaČlan2. 1. 2012 ob 20:02 #12531tadej pretnerModeratorŽal se dogaja še nekaj (govorim na splošno, ne le o agrumih) – zadnjič sem recimo v Sparu v Radečeh prodajalke opozoril na to, daje na taplici pod gajbico paradižnika napisano, da gre za Slovenski paradižnik, na njemu so bile pa majhne nalepke, da je Italijanski.
3. 1. 2012 ob 15:36 #12538GajaČlanŽalostno je, kako sploh ne vemo kaj jemo..
Že dolgo nazaj sem nekje zasledila članek o hranilnih vrednostih v sadju, zelenjavi itd. Pred cca 40imi leti al ne vem točno kolko nazaj ko so ustvarjali vse te tabele z ”nutritional facts” so merili tudi vsebnosti snovi, vitaminov, mineralov itd. Spomnem se podatka, da je v današnji banani toliko kalija, da bi morali pojesti vsaj 4 banane, da bi dobili isto dozo kot pred toliko leti.3. 1. 2012 ob 16:54 #12539strelkaParticipantKako gojijo banane?
Menda , so banane še najmanj špricane.
Glede kalija , sem sama tudi brala en članek , in sicer , da pravih banan prvinskih sploh ne bo več oz. jih ni , saj na trgovskih policah ne.
So vse bolj in manj križanci, sorta Cavendish, ki je najbolj cenjena in je najbolj podobna po okusu in vsebnosti mineralov tem naravnim bananam pa je ogrožena zaradi bolezni. In ji grozi izumrtje.
Mi jih imamo za sadje , drugje tam kjer jih gojijo .Oz. v manj razvitih tropskih državah pa jih imajo za krompir, ali koruzo ..torej škrobno živilo.Oh ja vsee sorte se dogaja…npr. vem za primer , ko so dobavili bolj slaba jabolka ( konvencionalne pridelave) ampak so bila bolj “hrastova” , pa taka bolj drobna ….pa so jih lepo prodajali za bio jabolčka.
En znani trgovec…. -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.