Reply To: zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline › Reply To: zdravilne rastline
strelka wrote: Imam vprašanje …za začimboljubce.
Kako bi najbolj enostavno posušila baziliko, da bi ohranila aromo po baziliki, pa da ne bi črna ratala.
Sonca za sušenje ne prenaša ..( to sem poskusila s par listki, ki so totalno počrneli in čist izgubili aromo).Sicer se baziliko suši tik pred cvetnejem ..pa kljub temu tale še tako lepo diši , pa je škoda da bi, ko se ohladi umrla.
al jo kdo zamrzuje …samo ne vem kako bi bilo najbolj enostavno , pa da bi bile majhne količine …hvala za odgovor…l.
tanjbolj enostavno se posuši v sušilcu za zelišča, pa še to pride včasih kakšen listek mal črn…..men je prejšnji teden sušilc crknu, sem mela eno čip varjanto sušilca, tk, da sem se zdaj mal bolj pozanimala okoli sušilcev in si bom čez zimo novega kupila….hmmm….vidje čemo…..hahahaha….sej poznaš guno mojo, kako čemo, lako čemo, a za sušilca vidjet čemo…..hahahaha….
drgač sem pa baziliko že v preteklosti zamrznila in sicer sem dala listke kar v eno vrečko in hop v frizer, tako se listki tut sprimejo skupaj, kar ni nč narobe….lahko jih daš pa v plastiko, recimo od sladoleda ali na deski posamično, da niso čist skupaj jih potem lahko uporabljaš tut v dekorativne namene, kuker v smislu tri celi listki na rižotki…. ko so zamrznjeni jih potem lahko skupaj streseš v plastiko od sladoleda, ker se ti več ne sprimejo skupaj, …..sem pa naredila tut že pesto iz bazilike…..meni osebno se zdi, da bazilika tanajbolj obdrži aromo, če je zamrznjena ali pa v pestu, se pravi v olivcu, jst ne dam nč oreščkov oziroma pinjol, sam nasekljam baziliko in jo rahlo posolim in zalijem z olivcem, pustim, da se malo namoči in potem v kozarec bolj narahlo nadevam, ne čist natalačit, ker lahko začne plesniti…. tk nardim tut s čemažem al pa če mam preveč petršilja in premalo prostora v skrinji…..posušena bazilika, pa četudi v sušilcu za zelišča nima več močne arome, no, vsaj za mene, čeprou prou fajn diši ko se suši, posušena je bolj rahlič v vonju……isto delam z origano oziroma dobro mislijo…..mam v prihodnjih dneh namen obrat še listke dobre misli z v frizer……
želim ti fletkan žurček z baziliko….pa seveda pozdravčke vsem prisotnim in odsotnim…..hahahahaha….
slišmo