Reply To: Odnosi

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Odnosi Reply To: Odnosi

#12523
tadej pretner
Moderator

Da se bo debata lažje konstruktivno razvila, bom napisal nekaj izhodišč, zakaj do težav v odnosih sploh pride in zakaj se nam predvsem v partnerstvu načeloma dogajajo vedno isti vzorci problemov, pa čeprav partnerje menjamo.

Ko se otrok rodi, cca do 1,5 leta svet dojema kot celoto, katerega del je – ne zaveda se, da je ločena entiteta. Kakšne so značilnosti takšnega občutka povezanosti s celoto? Otrokove občutke slutimo iz meditacijskih izkušenj – ko se v meditaciji potopi v praznino, imaš občutek, da ti prav ničesar ne manjka. Počuti se popolno in integrirano.
No potem pa pride do tega, da se otrok začne zavedati, da je ločena entiteta.Izgubi občutek povezanosti in integriranosti v celoto in začne se proces, v katerem ta dva občutka celo življenje išče!!!!!!!!
Zaradi te začetne povezanosti imamo torej kasneje ves čas dve verjetno najpomembnejši potrebi:
– potrebo po pripadnosti nečemu, da smo skozi odnose od ljudi sprejeti
– potrebo po integriranosti, ta pa je mogoča le takrat, ko smo, kar v resnici smo.

In v praksi izpade, da se ti dve potrebi med seboj “tepeta”, čeprav v resnici, ob pravem pristopu ni tako.
Kaj s začne dogajati? V začetku prevladuje potreba po povezanosti, zato to povezanost otrok išče skozi odnos s stari in kasneje z drugimi. Vse naredi, da bi bil od staršev in drugih sprejet, pa čeprav včasih ni videti tako. udi uporništvo ima namreč funkcijo iskanja pozornosti. S tem, ko se trudimo, da bi bili sprejeti in naredimo vse, da bi bili sprejeti, se oddaljujemo od tistega, kar v resnici smo. Poleg tega je otrok, kot neformirana osebnost nagnjen k temu, da modelira oblike obnaanja, ki jih vidi okoli sebe, zlasti pri starših. Iz odnosa med starši naredi sklepe, kaj je ljubezen, kako mora odnos funkcionirati, kako ljubezen kažeš …. To modeliranje gre včasih v absurde. Če recimo starši otroka večkrat kaznujejo in mu govorijo, da to počnejo zato, ker jim ni vseeno zanj in ga imajo radi, je zelo verjetno, da bo recimo tak moški otrok, ko odraste, svojo babnico večkrat pretepel, saj je globoko v sebi prepričan, da je to o.k. in da to pač počnemo z ljudmi, ki jih imamo radi.

Se nadaljuje v roku ene ure ali e prej (sem kasiral obisk)

Lepo je če deliš