Reply To: Nebuloze 1,618

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori Nebuloze 1,618 Reply To: Nebuloze 1,618

#9731
strelka
Participant

no fajn če mi bo slučajno kdaj pod roke prišel ta pekinško zelje…da bom vedla zakaj se gre …Big smile

pa tole no pač ne vem zakaj je tole tule a ni ena tema moj vrt? …no pa ok …pač to je Rezinin vrt….

*************************************************************************************************

Pak
choi ali tudi bok choi ali pekinško zelje je le ena izmed zelju sorodnih
zeljnic, že od nekdaj znana v kitajski kuhinji, priljubljenost pa si utira po
vsem svetu. Verjetno tudi zato, ker je pripravljena zelo hitro. Ima mil okus.

Lahko bi rekli, da je zeljnica pak choi po
rasti podobna kitajskemu kapusu, ima le nekoliko lepše liste žličaste oblike.
Pecljati del lista, ki je pritrjen na stržen, je bele barve z belimi izrazitimi
žilami, zgornji del lista pa se žličasto oblikuje, lahko bi rekli, da list po
obliki oponaša drevo listavca. Listi so bleščeči, temno zeleni. Pak choi je
zrel pri višini 15 do 20 cm.
Nekatere sorte pak choia imajo namesto belih zelene listne žile.

V krajih, kjer je doma, poznajo veliko sort, a tudi v naši semenarni lahko
najdemo eno izmed njih.

Je milega okusa. Malce odebeljen stebelni del lista je sočen, neizrazitega
okusa, zeleni del pa ima okus po kitajskem zelju, a je mehak in maslen. Po
okusu je podoben stebelni zeleni, gorčici. Zato se mlad pak choi odlično obnese
v solatah, morda celo namazih, tako samostojno kot skupaj z jajci, pa tudi z
ohlajenim krompirjem ali fižolom. List ali dva bosta popestrila vaš sendvič. V
krajih, od koder je doma, ga pripravljajo predvsem pri hitrem praženju jedi v
voku. Mi pa ga lahko pripravljamo podobno kot blitvo ali špinačo. Soparjen pak
choi ima namreč tudi podoben okus.

Pa poglejmo, kaj pak choi skriva v sebi. Kot vsa zelenjava ima malo kalorij,
ponaša pa se z veliko vitamina A in C, od mineralov vsebuje kalcij in železo,
veliko pa ima zelenega listnega barvila klorofila in vlaknin.
Po okusu se zelo dobro dopolnjuje z ingverjem in česnom, zaveznikoma imunskega
sistema, kar posebej izkoriščamo v jesensko-zimskem času. Sezona za pak choi je
namreč od oktobra do marca. Tudi v naših krajih ga prezimimo v rastlinjakih.

Verjetno vas večina zeljnice pak choi še ne pozna. Če nam je všeč, ga lahko
kupimo več in ga v hladilniku hranimo pet dni. Ob nakupu bodimo pozorni, da so
glavice čvrste in da listi niso uveli. Glavice naj ne bodo prevelike. Najboljši
pak choi je velik kot dlan skupaj s prsti.
Ko pak choi pripravljamo v kuhinji, stebelni del lista prečno na žile narežemo
na ozke trakove, zeleni del lista pa na širše. Če so listi veliki, bodo bolje
teknili dušeni, posebej steblasti del lista. Morda je najbolje, če steblasti
del dušimo par minut in šele nato dodamo zelene listnate dele, ki jih dušimo
pol minute.

In kakšna bi bila slovenska jed s pak choiom? Prerezane glavice podušimo,
solimo in zabelimo z na maslu opraženimi drobtinami. Preprosto, hitro in
okusno.

Pak choia se je prijelo tudi ime »jesenski beluši«. Beluši zgodaj pomladi, pak
choi pozno jeseni, res domiselno pomensko poimenovanje, pa še laže gre z
jezika!

vir. Net …mal oskublen …no napisala je pa Mateja Reš

********************************************************************

No ravno danes mi je pač pod roke prispel članek v enem časopisu vse o alergijah …pa tko naprej , pa da včasih tudi ni vse alergija ampak ..lahko tud kakšna težava v presnovi .. …tudi o zdravljenju je bilo govora …

no in istočasno pa mi je v oko padel še en članek …kako lahko tuje uvožene rastline , ki jih prinesemo iz tujine …pa sadimo npr kakšne take lepe rožice …eksotične ..in se te potem nekontrolirano razmnožujejo in celo pride do tega , da avtohtone rastline totalno zamorijo …se pravi uničijo naše rastline …Unhappy, ki rastejo tukaj in so lahko celo endemiti…

npr zlato rozgo je skoraj čisto odrinila ta kanadska rozga ….no pa še nekaj rastlin je omenjenih pa so mi ušle iz spomina…

strelka2011-04-26 23:16:59

Lepo je če deliš