Reply To: Nebuloze 1,618

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori Nebuloze 1,618 Reply To: Nebuloze 1,618

#873
tadej pretner
Moderator

Napsha wrote: A niso nebuloze vse kar dojemamo kot nekaj fiksnega, vidimo vedno isto in pa odsotnost orientacije – izolacija?

Tole, o čemer govoriš, je fiksacija, ne nebuloza. Evo, kaj sem v zvezi s fiksacijami napisal v nov učbenik za bioterapevte Celostna bioterapija:

Fiksacija je toga, nefleksibilna usmerjenost na eno samo realnost, medtem ko druge odklanjamo ali ignoriramo. Je končni proces v nastajanju navade, v smislu modela mišljenja, ki je tako utrjen, da ga ne moremo opustiti. Zato smo neučinkoviti, saj nam fiksacija preprečuje, da bi do nekega cilja prišli hitreje in lažje. Fiksacij je več vrst in fiksacija je npr. tudi predhodno omenjeni kolektivni občutek žrtve. O fiksaciji metode recimo govorimo takrat, ko nek model reševanja problemov, ki se je nekoč izkazal kot uspešen, uporabljamo vedno, ne glede na to, za kakšen problem gre – marsikaterega bi seveda lahko rešili precej enostavneje. O fiksaciji funkcije pa govorimo takrat, ko nek predmet vedno uporabljamo le za določen namen, čeprav ga je moč uporabiti še za marsikaj drugega.
Običajno fiksacija temelji na izključujočih se skrajnostih: hočem – nočem, se strinjam – ne strinjam se, dobro – slabo … Ko smo torej s fiksacijo usmerjeni na eno od teh skrajnosti, s tem zaustavljamo naravni tok izkušenj – želimo status quo. Zato različne fiksacije v medsebojnih odnosih pogosto pripeljejo do energijskega vampirizma. Primer: Fiksacije so pogoste v partnerskih zvezah, ko si skušamo partnerja, potem, ko začutimo, da je začela njegova ljubezen do nas ugašati, lastiti in mu kratiti osebno svobodo. Ugašanje ljubezni nas dela šibke zato, ker smo bili nanjo orientirani tako intenzivno, da smo zanemarili druge vire in tako začnemo brezupno iskati načine, kako bi ohranili dotok partnerjeve energije. Tak potek razvoja situacije je povsem običajen. Fiksacija, v tem primeru usmerjenost na partnerjevo ljubezen, je skrajni polarni pol nizkovivracijskega polja, ki ne more obstajati, če se ne aktivira tudi drugi pol. Če torej od nekoga ljubezen zahtevaš, je razumljivo, da bo učinek nasproten.
Fiksacije so tudi vsi modeli obrambnega vedenja (zelo veliko energije nam npr. jemlje prilagajanje nekomu le zato, da nas ne bo kritiziral).

Lepo je če deliš