Reply To: Nebuloze 1,618
Forum Duhovnost › Forumi › E-pogovori › Nebuloze 1,618 › Reply To: Nebuloze 1,618
Yo
Sem komi našla vsaj slikico, od tele špehovke, internet samo mastno pogačo špehovko iz špeha najde, špeh na kruhu.
mislim da je to HYPOCHAERIS RADICATA, imenus latinus, koker NAVADNI SVINJAK, ŠPEHA, ŠPEHOVKA,
Je v rodu kot cikorija, regradi pa tole, pač katero koli že poješ nima kaj bit, iz korenin narediš kafe, iz listkov pa solatko. Ima veliko železa, zato jo srne pozimi izpod snega skopljejo in popapajo, da niso čist anemične dokler ni pomladi:)
Ja, ima pa ime po špehu, ker jo folk polije z vročimi grumpi in podobnim, da se lepo vda, zmehča, no jst je pol pojem že na travniku, kuj surove, žive. Pa pol namest grumpov nč ne dam kaj,mene ne moti hrustanje. Je pa mičkeno grenkasto zato, se pa kar vlije vun železo, boš vidla ko prerežeš listek, koj porjavi in kaplja. Zato jo jst najpred naberem koker regrad, da se šopek drži skupaj , pa pol predenj da jo jem, odrežem od korenin, sicer hitreje ovene ,umijem jo pa v skledi vode pa soli vržem, da jo potrem med listki, pa gre zemlja bol dol, ker je pač travniško opremljena, pa je zamudna koker za pucat drgač. No, jst tut zemlo jem, tak da sploh ne komplikujem.
200% jo imaš na par metrov od bajte, raste ob kakih razvalinah, za zidom,…. na obronkih med travnikom in gozdom vedno skoraj, pa v sadovnjakih in zelo rada se pojavi pod vinsko trto, v vinogradu pač. Ne rabi neke bogate zemlje, tak da uspeva (tudi) tam, kjer je bolj opustošena zemlja…
Slikica:
http://img14.imageshack.us/i/pic8154.jpg/
na zdravje torej, folk bejžite po špehovko!
Ja, pa vsak svoj vrt zasadit, ne čakat pa pričakovat, hihi, kakor kaže vreme, bomo hmalu lopatali, kot krteki, yeah. No, sadike so pa že na oknu, prav velike, od paradajzeka do paprik do vsega, jst mam rada jajčevce, to je ena hvaležna rastlina/plod, ostalo pa od ene teke nabavimo, ki se vsako pomlad postavi na občinski vogal z vse sorte semeni in flančkami, ampak je vsako leto dražja, penzionisti zelo dobro preračunavajo, ni kaj. Lani mi je zakasirala cukergrah k sto mater. Pa lih mi je začel navzgor po mreži lepo razpredat, ko eno jutro slišim mačje vpitje, jah, jasno lasten maček se je ujel, cel je bil povit ko morski sadeži v mreži. Revček, ga je sosedov šment not priteral, še dobro da sem bila na dosegu roke, bi mi ga potolkel, smrduh. No , pač graha je ostalo lih tri slamice, izkupiček celih sedem strokov, ampak dost, da sem vidla, da sploh ni sladki grahec bil, ampak nawaden. Bravo tetka, saj, čez pol leta, ko končno zraste lih ne moreš reklamirat. Tak da ji bom letos brke navila!
no, prav zaluštalo se mi je kiflerja, novega krompirčka, tistega ki je boj ozek in podolgovat, njami.
Uživajte v sončku vsi, nebulisti in smrtno resni, upogibovalci žlic in navadni smrtniki, sonček ne vpraša, on kar na vse sije. No, u nedeljo pa bo sneg menda, boljš da se še ne levim:)
Martinček.com