Reply To: moj vrt
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › moj vrt › Reply To: moj vrt

Ceres wrote:
![]()
To je gotovo edina rastlina za katero sem jaz vedela, ti pa ne. Ampak ze ves vec o njej.
![]()
Sibirska borovnica

Sibirska borovnica (Lonicera kamtschatica) je trajna grmovnica, ki zrase v povprečju 60 – 80 cm visoko, največ pa do 1,50 m.
Priporočamo jo kot nadomestilo za ameriško borovnico, saj je sibirska borovnica veliko manj zahtevna za gojenje (ne potrebuje kislih tal).
Vzgoja
Sadimo jo v težja in rahlo kisla tla. Rada ima sončno ali polsončno mesto in precej vlage. Odporna je na nizke temperature, zato brez problemov prezimi tudi pri nas.
Najprimernejši čas za rez je, takoj po obiranju. Pri rezi izrezujemo starejše poganjke.. Poganjkov nikoli ne krajšamo. Pri nas bolezni in škodljivci niso znani.
Rodnost
Je samooplodna rastlina.
Plodovi so temno modro obarvani, premera 1 cm, ki jih obiramo od maja do junija. En grm lahko obrodi tudi do 2 kg plodov.
Zdravilnost in uporaba
Plodovi sibirske borovnice so bogati z vitaminoma C in B, vsebuje številne minerale.
Plodovi so sladko-kislega okusa. Uživamo jih sveže ali iz njih naredimo marmelade, sokove, peciva.
Dehteči belo rumeni cvetovi se odpirajo že marca, nekoliko za dreni, in so izjemno odporni na mraz – prenesejo temperaturo do minus 8 stopinj Celzija. To je dragoceno jagodičevje, saj dozori vsaj dva tedna pred prvimi jagodami. Pridelek torej obiramo od sredine maja pa vse do junija. Pazimo, da nas pri tem ne prehitijo ptiči! Grme po potrebi zaščitimo z mrežo.
Vas zanima okus 1 do 1,5 cm dolgih in le 1 gram težkih ovalnih plodov, ki kar »pokajo« od vitaminov C in D? Res je nenavaden, a lahko rečem, da prijeten. Nekatere spominja na maline.
in še tole ….
»Sibirska borovnica«
Razveselil nas bo tudi podatek, da kamčatski kovačnik podobno kot ribez, kosmulje in maline, uspeva v navadni vrtni zemlji. Posadimo ga lahko tako na sončne kot tudi polsenčne lege. Grm zraste do poldrugi meter visoko, veje se ne prevešajo.
Kako pa je z obrezovanjem? Zakonitosti rezi so povsem enake kot pri rdečem in črnem ribezu. Porežimo stare in pregoste veje. Zadošča, če v grmu vsako leto zrastejo trije mladi poganjki.
Poznamo že kar nekaj sort: ‘Blue Velvet’, ‘Mailon’, ‘Maistar’, ‘Morena’, ‘Fialka’ in ‘Amur’. V priročnikih lahko preberemo, da je opraševanje boljše, če skupaj posadimo dve različni sorti. Pridelek je pri vseh zelo podoben, to je 2,5 kg na grm.
Morda ste konec avgusta in septembra zaskrbljeno zrli v kamčatski kovačnik. Naj vas potolažim. Za to vrsto je značilno, da začne zelo zgodaj izgubljati liste in ogoli pred drugim jagodičjem.
V teh dneh je še čas, da obogatimo naš vrt s sadiko ali dvema »sibirske borovnice«. Potem bo lonček zgodnjega sadja lepo pisan

strelka2013-05-28 22:28:55