Reply To: Gobarska posla

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori Gobarska posla Reply To: Gobarska posla

#21413
glas
Participant

Oh kako sem se naiskal zdaj, da sem identificiral to gobo..

Ta goba mi diši že od otroštva! Če jo povohaš ima tak močan rjavi vonj.. mmmm

Včeraj je en gobar na razstavi povedal, da so zelo dobre, po razstvavi pa sem jo že našel

sedaj pa je že v juhi..

ampak sem pozabil, kako je rekel, da ji je ime, pa še na pogled je bila malo drugačna in nisem bil čist ziher!

en kratki opis:

Redka, zlasti nekoč priljubljena goba, odlična, precej cenjena. Nekoč poznana pod imenom “Maveljček”, tudi “Možek” in “Žemljevec / Žemljevka”, danes je v veljavi ime Kozjenogi mesnatovec za bolj poznano, temno različico gobe ter zeleni mesnatovec, za svetlejšo.

Prepoznavnost: goba je zelo nepravilne, školjkaste oblike, zaobljena in neenakomerno vdrta. Trosovnica je luknjičasta, bele do rumene barve, površina klobuka pa rjava do skoraj črna. Zeleni mesnatovec pa je na površini olivno zelenkast do zeleno-rumen. Na otip zelo čvrsta goba.

Uporabnost: vsestranska odlična goba, pogosto dodatek jedem oz. omakam. Doma je vložena tudi v kis k štorovkam. Uporabne so le mlade gobe; stare so grenke, ne pretirano okusne.

Čas in kraj rasti: konec poletja in jesen. Sam ga najpogosteje opazim na gozdnih kolovozih: zelen mesnatovec rad raste na bolj vlažnem dnu teh poti, temni mesnatovec pa na obronkih. Pogosto raste v skupinah, zraščen z ostalimi mesnatovci.

Lepo je če deliš

“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”